Różnice pomiędzy etatami poszczególnych jednostek, o których już wcześniej mówiono na forum, nie pozwalają na zastosowanie prostych działań matematycznych w celu określenia stanów ilościowych poszczególnych rodzajów UiSW na szczeblu całego WP.
Wyjaśniałem również, że podany przez mnie etat prawdopodobnie pochodzi z przełomu lat 70 i 80.
Z "mojego" etatu wynika, że w plppanc. bpz było 6 wyrzutni ppk.
Przy okazji dodam, że przedstawiony etat jest etatem batalionu wyposażonego w transportery SKOT-2A, a tego typu batalionów w latach 90 już nie było.
pułki dywizji wojsk lądowych WP w 1986 roku
#152Grzegorz
Zgadzam się, że Skoty wycofano. Ale w początku albo połowie lat 90-tych w BPanc i BZ pojawiły się bpzmot (strukturę brygad podano w Informatorze/Kalendarzu z 1996 r.). Potem z tego wynaazku zrezygnowano - podobno miał być wzmocnieniem.
Generalnie nawet gdyby nie wycofano Skotów tych bpzmot nie można było wyposażyć w transportery opancerzone. Mieliśmy:
12 x BPanc (BKPanc) po 30 bwo (3xbcz, 1xbz + bpzmot)
19 x BZ po 90 bwo (1xbcz, 3xbz + bpzmot)
Etatowo wychodzi 2.070 bwo dla batalionów zmechanizowanych + bataliony rozpoznawcze, pułk rozpoznawczy + minimalna rezerwa, sprzęt szkolenmiowy.
A mieliśmy 1.371 BWP-1, 62 BWP-2 i 38 BWR-1K/S.
Czyli mogły jeździć tylko na Starach. Do dziś nie rozumiem tego pomysłu z bpzmot.
Co do prostych działań zgadzam się.
Zgadzam się, że Skoty wycofano. Ale w początku albo połowie lat 90-tych w BPanc i BZ pojawiły się bpzmot (strukturę brygad podano w Informatorze/Kalendarzu z 1996 r.). Potem z tego wynaazku zrezygnowano - podobno miał być wzmocnieniem.
Generalnie nawet gdyby nie wycofano Skotów tych bpzmot nie można było wyposażyć w transportery opancerzone. Mieliśmy:
12 x BPanc (BKPanc) po 30 bwo (3xbcz, 1xbz + bpzmot)
19 x BZ po 90 bwo (1xbcz, 3xbz + bpzmot)
Etatowo wychodzi 2.070 bwo dla batalionów zmechanizowanych + bataliony rozpoznawcze, pułk rozpoznawczy + minimalna rezerwa, sprzęt szkolenmiowy.
A mieliśmy 1.371 BWP-1, 62 BWP-2 i 38 BWR-1K/S.
Czyli mogły jeździć tylko na Starach. Do dziś nie rozumiem tego pomysłu z bpzmot.
Co do prostych działań zgadzam się.
#153Sorki uzupełniam
Etat 2070 + brzop, 2PRozp + rezerwa, sprzęt szkoleniowy
a
zgodnie z CFE-1 moglismy mieć 1. 700 BWP i 450 T. O.
stąd wnoszę, że bpzmot nie mogły nawet marzyć o T. O.
Poza tym zawsze staram się odnaleźć pewną logikę. Nie zwróciłem uwagi na systematyczny wzrost pz na bwp i potencjalny spadek na Skotach stąd miałem wątpliwości.
Etat 2070 + brzop, 2PRozp + rezerwa, sprzęt szkoleniowy
a
zgodnie z CFE-1 moglismy mieć 1. 700 BWP i 450 T. O.
stąd wnoszę, że bpzmot nie mogły nawet marzyć o T. O.
Poza tym zawsze staram się odnaleźć pewną logikę. Nie zwróciłem uwagi na systematyczny wzrost pz na bwp i potencjalny spadek na Skotach stąd miałem wątpliwości.
#154Piotr!
bataliony piechoty zmotoryzowanej, istniejące do 31.12.1998 r. (ŚOW), były pododdziałami, w których piechota była przewożona samochodami STAR. Formując te bataliony nie zdecydowano sie na ponowne wcielenie do służby SKOT-ów.
Wracając do moździerzy kal. 120 mm to z moich danych wynika, że na dzień 01.01.1990 r. było ich 556 szt.
Ponadto jeżeli chcemy "zbliżyć się" do realnych stanów poszczególnych rodzajów UiSW to, nie możemy zapominać o szkolnictwie wojskowym.
Jako przykład podam WSOWPanc. w Poznaniu.
Zdzisław GŁUSZCZYK i Janusz KARWAT, Wyższa Szkoła Oficerska Wojsk Pancernych im. Stefana Czarnieckiego, Tradycje i współczesność, Poznań 1994, s. 83-84.
"W 1967 r. pododdziały obsługi tworzyły: batalion czołgów, kompania samochodowa, kompania manewrowa i pluton wartowniczy. (...) Na początku lat siedemdziesiątych utworzono dwa następne pododdziały: kompanię warsztatów remontowych oraz kompanię transporterów opancerzonych. (...) W 1986 r. nastąpiła reorganizacja pododdziałów obsługi. Pozostawiono czterokompanijny batalion czołgów, utworzono natomiast batalion zabezpieczenia procesu szkolenia w składzie: kompania manewrowa, transportowa, remontowa i zabezpieczenia procesu szkolenia. Ponadto utworzono samodzielną kompanię zaopatrzenia podległą kwatermistrzowi szkoły. (...) W końcu 1992 r. w związku z powstaniem CSWL pododdziały obsługi połączono w oddział zabezpieczenia pod dowództwem ppłk dypl. Jerzego PRECHA."
W 1995 r. Oddział Zabezpieczenia Wyższej Szkoły Oficerskiej im. Stefana Czarnieckiego składał się z
1 kompanii czołgów T-72
2 kompanii czołgów T-72
3 kompanii czołgów T-55
1 kompani BWP
2 kompanii BWP
kompanii rozpoznawczej (zapewne na BRDM-ach)
kompanii zabezpieczenia.
bataliony piechoty zmotoryzowanej, istniejące do 31.12.1998 r. (ŚOW), były pododdziałami, w których piechota była przewożona samochodami STAR. Formując te bataliony nie zdecydowano sie na ponowne wcielenie do służby SKOT-ów.
Wracając do moździerzy kal. 120 mm to z moich danych wynika, że na dzień 01.01.1990 r. było ich 556 szt.
Ponadto jeżeli chcemy "zbliżyć się" do realnych stanów poszczególnych rodzajów UiSW to, nie możemy zapominać o szkolnictwie wojskowym.
Jako przykład podam WSOWPanc. w Poznaniu.
Zdzisław GŁUSZCZYK i Janusz KARWAT, Wyższa Szkoła Oficerska Wojsk Pancernych im. Stefana Czarnieckiego, Tradycje i współczesność, Poznań 1994, s. 83-84.
"W 1967 r. pododdziały obsługi tworzyły: batalion czołgów, kompania samochodowa, kompania manewrowa i pluton wartowniczy. (...) Na początku lat siedemdziesiątych utworzono dwa następne pododdziały: kompanię warsztatów remontowych oraz kompanię transporterów opancerzonych. (...) W 1986 r. nastąpiła reorganizacja pododdziałów obsługi. Pozostawiono czterokompanijny batalion czołgów, utworzono natomiast batalion zabezpieczenia procesu szkolenia w składzie: kompania manewrowa, transportowa, remontowa i zabezpieczenia procesu szkolenia. Ponadto utworzono samodzielną kompanię zaopatrzenia podległą kwatermistrzowi szkoły. (...) W końcu 1992 r. w związku z powstaniem CSWL pododdziały obsługi połączono w oddział zabezpieczenia pod dowództwem ppłk dypl. Jerzego PRECHA."
W 1995 r. Oddział Zabezpieczenia Wyższej Szkoły Oficerskiej im. Stefana Czarnieckiego składał się z
1 kompanii czołgów T-72
2 kompanii czołgów T-72
3 kompanii czołgów T-55
1 kompani BWP
2 kompanii BWP
kompanii rozpoznawczej (zapewne na BRDM-ach)
kompanii zabezpieczenia.
#155Grzegorz!
Dzięki za dane o WSO czy orientujesz się co miało stać z jednostką na czas W.
Nawet gdyby wdrożono Skoty nie mogliśmy wyposażyć w nie bpzmot (piątych w brygadach) z uwagi na ograniczenia CFE-1. Chyba, że coś źle liczę:
11 DKPanc - etat 150 BWO;
10 DZ - etat 120 BWO (zamiast 2xBZ miała BZ i BPG);
8 DOW - etat 210 BWO
7xDZ (1, 2, 4, 5, 12, 15 i 16) - etat 210 BWO
14 BPanc - etat 30 BWO
3 BZ - etat 90 BWO
Policzyłem tylko bz a wyszło 2.070 BWO + brzop, 2 PRozp, WSO itp. = 2.150
Brakuje mi możliwości wyposażenia bpzmot w Skoty.
Chyba, że postąpiliśmy podobnie jak ZSRR i 8 DOW nie liczyliśmy do CFE-1 ale tu brakuje mi danych, ponieważ podawano łącznie nie wyodrębniając Obrony Wybrzeża.
Co do moździerzy kal. 120 mm zgadzam się 540 M120 wz. 43 (nie wiem czy także 38) i 16 2B11.
Nie mam wątpliwości tylko zastanawia mnie logika. Zakupów nie dokonywaliśmy po 1970r. Czyli na stanie były zarówno M120 jak i M82 - w wystarczającej liczbie. W takim razie dlaczego etat był tak nietypowy 3M120 i 3M82. Skoro następnie ktoś (SG) uznał go za niecelowy, co spowodowało zmiany.
Dzięki za dane o WSO czy orientujesz się co miało stać z jednostką na czas W.
Nawet gdyby wdrożono Skoty nie mogliśmy wyposażyć w nie bpzmot (piątych w brygadach) z uwagi na ograniczenia CFE-1. Chyba, że coś źle liczę:
11 DKPanc - etat 150 BWO;
10 DZ - etat 120 BWO (zamiast 2xBZ miała BZ i BPG);
8 DOW - etat 210 BWO
7xDZ (1, 2, 4, 5, 12, 15 i 16) - etat 210 BWO
14 BPanc - etat 30 BWO
3 BZ - etat 90 BWO
Policzyłem tylko bz a wyszło 2.070 BWO + brzop, 2 PRozp, WSO itp. = 2.150
Brakuje mi możliwości wyposażenia bpzmot w Skoty.
Chyba, że postąpiliśmy podobnie jak ZSRR i 8 DOW nie liczyliśmy do CFE-1 ale tu brakuje mi danych, ponieważ podawano łącznie nie wyodrębniając Obrony Wybrzeża.
Co do moździerzy kal. 120 mm zgadzam się 540 M120 wz. 43 (nie wiem czy także 38) i 16 2B11.
Nie mam wątpliwości tylko zastanawia mnie logika. Zakupów nie dokonywaliśmy po 1970r. Czyli na stanie były zarówno M120 jak i M82 - w wystarczającej liczbie. W takim razie dlaczego etat był tak nietypowy 3M120 i 3M82. Skoro następnie ktoś (SG) uznał go za niecelowy, co spowodowało zmiany.
#156Niestety nie wiem jakie zdania w czasie "W" stawiano przed Oddziałem Zabezpieczenia WSO Poznań.
#157Rosja nie doliczyła do CFE czterech DOW dlatego że najpierw przeniosła je organizacyjnie do MW. W Polsce 8. DOW była w składzie WL i była wliczana do CFE.
#158Czy w Słupsku był bczp czy bcz? Słyszałem, że czołgi PT - 76 były w kompaniach czołgów pułków desantowych i batalionach rozpoznawczych, natomiast batalion czołgów 7 dywizji był na
T - 55.
Pozdrowienia.
T - 55.
Pozdrowienia.
#159Było 31 czołgów i 93 bwp. Teraz w BZ jest 41 czołgów i 82 bwp.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
#160Roland
Były T-55 ale potem zastąpiono je PT-76.
Co do czołgów / bwp w PRL, pz to 40 czołgów i 108 (90) tr.opanc lub 40 czołgów i 90 bwp.
W latach 90-tych
BPanc = 90 (3x30) czołgów i 30 bwp
BZ = 30 czołgów i 90 (3x30) bwp.
Zawsze czytałem o układzie 90/30 i 30/90 nigdy o 31/93 (mam nawet artykuł ze strukturami).
Teraz też nie jest 41 czołgów i 82 bwp ale 40 czołgów (3x13+1) i 80 bwp (2x40).
W Brygadzie nie ma wozów bojowych (BWP-1/T-72) dla dowódcy.
Rozważana jest propozycja ciężkich batalionów ale nie wiadomo ile z iloma wozami bojowymi 53 (podobnie jak w starej strukturze RFN) czy 58 (obecna struktura USA). Aktualnie Brygada z Leo-2 ma dwa bataliony czołgów po 58 czołgów.
Były T-55 ale potem zastąpiono je PT-76.
Co do czołgów / bwp w PRL, pz to 40 czołgów i 108 (90) tr.opanc lub 40 czołgów i 90 bwp.
W latach 90-tych
BPanc = 90 (3x30) czołgów i 30 bwp
BZ = 30 czołgów i 90 (3x30) bwp.
Zawsze czytałem o układzie 90/30 i 30/90 nigdy o 31/93 (mam nawet artykuł ze strukturami).
Teraz też nie jest 41 czołgów i 82 bwp ale 40 czołgów (3x13+1) i 80 bwp (2x40).
W Brygadzie nie ma wozów bojowych (BWP-1/T-72) dla dowódcy.
Rozważana jest propozycja ciężkich batalionów ale nie wiadomo ile z iloma wozami bojowymi 53 (podobnie jak w starej strukturze RFN) czy 58 (obecna struktura USA). Aktualnie Brygada z Leo-2 ma dwa bataliony czołgów po 58 czołgów.