Północna Grupa Wojsk AR w Polsce

Grzegorz !

Stronę o której piszesz znam. Ale to nie o tę stronę chodzi.
Szkoda, że nie zapisałem tego postu bo był bardzo ciekawy.
Teraz mam problem z odzukaniem tego postu.
Próbowałem juz na różne sposoby, ale jak dotychczas bez rezultatu.

Pozdrawiam.
K. P.

Cześć Krzysztof!

Za niedługo może się okazać, że w Legnicy były 3 brygady łączności!!! Informacje, które do mnie trafiają, mogą na to wskazywać.

Co do dywizjonu rakietowego. Jeżeli stary numer pochodził z forum, to ja bym go uważał za prawidłowy. Powód jest prosty. Z tego co wiem, samodzielne dywizjony artylerii rakietowej zostaly utworzone w pierwszej połowie lat 1970. (prawdopodobnie w 1974 r.) na bazie samodzielnych dywizjonów [artylerii] rakietowej i samodzielnych dywizjonów odrzutowych (rieaktiwnych) i bezpośredniego związku z WWN nie miały... Chyba, że za sprawą tego drugiego. Jednak wątpię, aby numer został ten sam.

O wymienionym przez Ciebie posterunku w Stanisławowie k. m. Sichów nic nie wiem. Z jego położenia, wnioskuję, że mógł wchodzić w skład batalionu radiotechnicznego z Jawora/Strzegomia...

Pozdrawiam,
Radek

Cześć!

Wojskowa Prokuratura Garnizonu Świętoszów
Военная прокуратура Свентошувского гарниэона
Wojskowy Prokurator Wojsk Radzieckich w Świętoszowie
Военный Прокурoр BC в Свентошувe, подполковник юстиции Н. ВАРЕГИН
ppłk N. WARJEGIN

Oddział KGB PGWAR w Legnicy
Wydział KGB 4 AL w Legnicy
Wydział lub Oddział GRU w Legnicy
Wydział KGB 20 DPanc. w Świętoszowie
Wydział KGB 149 Dywizji Lotnictwa Bombowego w Szprotawie
Wydział KGB 140 Frontowej Brygady Przeciwlotniczej w Trzebieniu
Stanowisko Dowodzenia PGWAR w Wilkocinie k. Chocianowa (do 1999 r. - JW. 2876)

Czy skrót „652 OMCB” - Kęszyca Leśna jest zapisany poprawnie?
Czy może to być 652 омсб?
652 отдельный медико – санитарный батальон

Pozdrawiam
Grzegorz

Cześć Grzegorz!

Dzięki za kolejne informacje.

Moje uwagi:

1) W Wilkocinie było SD 4 AL, a nie PGW. SD PGW było w Miłogostowicach i, chyba czasowo, w Świdnicy, ale nie mam pewności, czy tu był jakikolwiek kompleks schronów...

2) Litera "W" w „652 OMCB” to raczej pluton, też brałem pod uwagę, że może chodzić o jednostkę medyczno-sanitarną, jednak skłaniam się ku zmotoryzowanemu plutonowi strzeleckiemu. A czy masz jakieś informacje, które by wskazywały na batalion medyczno-sanitarny?

Pozdrawiam,
Radek

Cześć Radek !

Rzeczywiście sprawa jednostek wojsk łącznośći PGW AR mocno się komplikuje.
Stanowisko Dowodzenia PGW AR po przeprowadzce do Świdnicy zostało wybudowane od podstaw w latach 80 - tych w m. Modliszów k. Świdnicy (na skraju poligonu witoszowskiego).

Pozdrawiam.
K. P.

Cześć!

Uchwała Rady Ministrów z dnia 13 lipca 1945 r. w sprawie odznaczenia oficerów, podoficerów i szeregowych 313 samodzielnego pułku łączności państwowej za pracę przy zorganizowaniu łączności "WCz" w Polsce (M. P. Nr 20, poz. 64).
Справочник войсковых частей - полевых почт РККА в 1943-1945 годах.
Войсковая часть полевая почта № 02015
Название: 313 ОТД.ПОЛК ПРАВИТЕЛЬСТВЕННОЙ СВЯЗИ НКВД

Pozdrawiam
Grzegorz

Jeszcze trochę o PGWAR: dla zainteresowanych na stronie
http://www.tpfkrakow.netax.info/fs/rbwz/
znajduje sie opis jednostki k. Czarnej Tarnowskiej, sprawdzałem na geoportalu, całkiem nieźle ona jeszcze wygląda. Ciekawi mnie osobiście jedna kwestia; miała to być jednostka łączności troposferycznej, patrząc na jej wielkość (ilość budynków mieszkalnych szczególnie) nie wygląda to na "zwykłą" stację łączności troposferycznej. Takowa była min. w Nowosolnej k. Łodzi, nie ma co nawet porównywać wielkości. Może jednostka Nowosolnej to jakiś inny "stwór" należący do brygady łączności z Rembertowa?
Paweł