Północna Grupa Wojsk AR w Polsce

Północna Grupa Wojsk AR w Polsce

Mam pytanie do Was o lotniskach zapasowych Północnej Grupy Wojsk AR w Polsce. Dlaczego wszystkie lotniska zapasowe miały nawieżchnie trawiastą? Nie były one zapasowymi chyba dla jednostek lotniczych uzbrojonych w SU-24, czy SU-27. Więc jakie było ich przeznaczenie? Łącznikowe? Szczególnie w Polsce północno-zachodniej było sporo lotnisk z nawieżchnią utwardzoną, które były zapasowymi dla polskich jednostek. Wiem że dwa lotniska na Pomorzu były używane przez Rosjan do celów szkoleniowych: Nadarzyce i Śniatowo. Można by je było potraktować jako zapasowe, ale większość śił powietrznych Rosjan było w płd-zach Polsce, tam już nie było zbyt wiele "pustych" lotnisk z utwardzoną nawieżchnią. Ciekawy jestem jakie jest Wasze zdanie na ten temat.

Re: Północna Grupa Wojsk AR w Polsce

Szanownu Kolego
Swego czasu - to było na poczatku istnienia Internetu (pewnie ok 1999 r) pojawił się artykuł naukowy Uniwersytetu w Bonn na ten sam temat, który Pan pisze. Ja go całego ściągnąłem i miałem w komputerze, który jeszcze chyba istnieje, albo mam to na płytce. To było w j angielskim ale bardzo przystepnie wypisane dokłądnie ile oficerów, samochodów, żołnierzy, co robionow jednostce do czegosłużyła i takie tam inne szczegóły. To było b dobre opracowanie.
Niech Pan tego szuka w Interencie, choćwydaje mi się, że tego potem już nie było. Niezależnie od tego ja również poszukam, bo nawet chetnie sięgnąłbym pamięcią do tych czasów.
Pozdrawiam serdecznie - Bronisław Pabich - Wieliczka
mój adres pabich@interklasa.pl

Re: Północna Grupa Wojsk AR w Polsce

Witam,

Przeszukując rosyjskie google natrafilem na strone z numerami poczt polowych.
Wiadomo przegladam pod kątem pobytu Rosjan w Kolobrzegu - więc zastanawiam się co to za jednostki pod tymi numerami.

74801
21746
28121

Możliwe że zostały błędnie przypisane - dlatego wolę spradzić.
Czy ktos z Kolegów dysponuje wiedzą nt tych jednostek ?
Pozdrawiam Tomasz