Polskie dywizje pancerne i zmechanizowane 1957-89

Obrazek
Dziękuje za informacje ,nie miałem pewności czy kompania w ramach dywizji funkcjonowała, gdy ponownie kompanię rozpoznawcze rozwijano w bataliony. Posiadam kilka fotografii, dzięki uprzejmości znajomego który je wyszukał w zasobach NAC , i mogą być to pojazdy tej kompanii .Znakiem taktycznym w 15-stej był prostokąt z cyfra rzymską ,lub litera w środku, tak było pod koniec lat 80-tych.Na fotografiach jest prostokąt ,więc może są to pojazdy z 15DZmech.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 31 gru 2022, 20:55 przez 0, łącznie zmieniany 2 razy.

O ile mi wiadomo to skadrowane dywizje nie miały zadania szkolenia żołnierzy. Zasoby rezerwistów dla tych dywizji były szkolone w dywizjach rozwiniętych, a te skadrowane to tylko okresowo powoływały rezerwistów na ćwiczenia wojskowe (jednodniowe, krótkotrwałe i długotrwałe).
Dlatego np. 4.DZ otrzymywała rekruta m.in. z rzeszowskiego, ponieważ 9.DZ (jako skadrowana), nie miała możliwości szkolenia żołnierzy na własne potrzeby.

Powoływanie rezerwistów na ćwiczenia w dywizjach skadrowanych było formą szkolenia, a może raczej, uzupełniania wiedzy wojskowej nabytej podczas służby zasadniczej. W monografii WOW z 1997 r. jest informacja (s. 46), że 3 DZ miała na stanie w 1970 r. m.in. 170 czołgów, ale skadrowany pułki zm. (wg J. Kajetanowicza, Związki taktyczne...., s. 83) miał do dyspozycji 2 czołgi T-34/85 i 15 granatników RPG-2, ale są to dane na 1964 r. Czy były aktualne w 1972 r. i następnych latach? Rozumiem, że pozostałe czołgi i transportery opancerzone oraz pozostałe uzbrojenie były "w zamrożeniu" na potrzebę rozwinięcia dywizji na czas "W".

Gdzieś kiedyś mi mignął dokument który de facto wyznaczał dywizjom szkolenie poszczególnych specjalności, na pewno jako taką "szkolną" była 15 DZ. Postaram się poszukać tego dokumentu.

Natomiast co do stanu uzbrojenia to najłatwiej jest to wyłuskać z meldunków o stanie gotowości bojowej. Mam takowy dla połowy lat 70-tych to mogę co nieco skrobnąć w tym temacie.
pozdrawiam Jacek
http://www.jednostki-wojskowe.pl

Stan uzbrojenia FAKTYCZNEGO (nie etatowego) na 1.01.1975, oznacza to że wartości mogą przekraczać lub być mniejsze niż określone w etacie. Kolumna Transportery opancerzone to przeważnie transportery SKOT ale mogą być też starsze typy, gdyż w meldunkach o stanie bojowym niestety nie podawano dokładnie wersji transporterów i typów. Jedynie BWP-1 były oznaczone osobno jako nowo wprowadzane na wyposażenie, ale również bez podziału na wersje.
Obrazek
pozdrawiam Jacek
http://www.jednostki-wojskowe.pl