Bazy lotnicze Su-15

Bazy lotnicze Su15

Radosławie

Mogę Cię zapewnić, że przedstawione informacje pochodzą z poważnych źródeł i nie ma potrzeby przeprowadzania dodatkowej oceny ich wiarygodności. Jak sobie doskonale zdajesz sprawę opierają się one na wielu materiałach i nie sposób ich wszystkich tu wymienić. Dla Twojego spokoju spojrzałem jednak do swoich notek bibliograficznych i jako źródło widnieje tam m. in. wystąpienie prof. Jerochina wygłoszone na Wojennym Uniwiersitietie PWO im. Marszała Sowietskogo Sojuza G. K. Żukowa w Twerze. Mam nadzieję, ze to wystarczająca rekomendacja.

Bartoszu, dwa uzupełnienia w kwestii Su-15

1) Kurumocz koło Kujbyszewa (obecnie Samary) to nazwa miejscowego lotniska cywilnego. Jeśli to tam dokonywano kasacji Su-15 to zapewne jedynie na potrzeby zagranicznych komisji.
Najbliższą jednostką, która w swojej historii posiadała tego typu samoloty był 683 iap PWO bazujący na lotnisku Daniłowo (Joszkar-Ola). W tym czasie dysponował już jednak MiGami-23.

2) Co do Niwienskoje, to stacjonujący tam 689 gw. iap PWO nie posiadał Su-15. Aż do końca lat 70. wyposażony był w MiGi-19, które potem zamienił na MiGi-23M i ostatecznie w 1989 r. na Su-27.

W weekend postaram się dokładniej przyjrzeć temu zagadnieniu i może dokonam dalszych uzupełnień.

Pozdrawiam
Przemek

Bazy lotnicze Su15

Witam,

Przemysławie, po Twoich uwagach na temat 683 iap PWO zaniepokoiłem się trochę co do wiarygodności moich informacji dotyczących tej jednostki.

Wg wszystkich dostępnych mi materiałów pułk ten stacjonował w m. Bobrowka (53.14 N, 50.71 E, akurat ok. 55 km SE od Kurumocza). Była tam też baza przechowywania samolotów (wymieniany bywa dla niej numer 4884). Przechowywano tam m.in. Su-15.

Natomiast na lotnisku Daniłowo (56.66 N, 48.04 E, ok. 400 km NWN od Kurumocza) wg moich danych bazował 681 iap PWO. Oba pułki zresztą z tej samej 4 OA PWO i oba w ostatnim okresie swojego istnienia wyposażone w samoloty MiG-23.

Czy to zwykła pomyłka wynikła z pośpiechu, czy też może dysponujesz jakimiś nowymi, bardziej wiarygodnymi materiałami ? Czy posiadasz poza tym jakieś bardziej szczegółowe informacje na temat obu pułków ?

Pozdrawiam
Marek

Bazy lotnicze Su15

Witaj Marku

Masz absolutną rację co do mojej pomyłki z numerem. Dla pełnej jasności pułki 28 dywizji PWO z Kujbyszewa to:

681 iap PWO na lotnisku Daniłowo (Joszkar-Oła)
683 iap PWO na lotnisku Bobrowka (Kiniel)

Co do wyposażenia to:
681 iap PWO posiadał od końca lat 60. Su-15, które następnie wymienił na MiGi-23MŁD
683 iap PWO latał na Su-9, po których otrzymał MiGi-23P

Pozdrawiam
Przemek

Bazy lotnicze Su15

Przemysławie!

O to właśnie mi chodziło, nie o konkretne źródła (których jest wiele), ale o ogólny kierunek skąd napłynęła do Ciebie taka wiedza. Jak wiadomo na temat Sił Zbrojnych ZSRR i szerzej Układu Warszawskiego wypisywano wiele bzdur (przodował w tym Zachód i polskie źródła doszukujące się różnego rodzaju sensacji), więc jestem na tym punkcie wyczulony. Postaram się poszukać źródeł na wyżej poruszany temat we własnym zakresie. Jeśli to, o czym napisałeś miało miejsce, byłoby to wg mnie poważnym błędem dowództwa, niepotrzebnie rozbijającym jednolitą strukturę Wojsk PWOS (PWO). Osobiście nie wyobrażam sobie skutecznego dowodzenia tymi wojskami, w warunkach decentralizacji dowodzenia.

683 iap PWO został rozformowany w 1997 r. na MiG-23P - samoloty przekazano (częściowo) do 472 iap PWO Kursk (do roku 1979-1980 latali na MiG-19, z nich przesiedli się na MiG-23P). Zresztą, z tego co mam zapisane, Kursk został rozformowany w tym samym roku (lub rok później).

Co do pułku z Niwienskoje (689 iap PWO): "(...) Rok później, od 16 do 20 maja 1977 r. jedna eskadra [28 plm OPK] przebywała z wizytą w sowieckim 689. PLM w Niwienskoje. W ramach rewizyty piloci z tego pułku na samolotach Su-15 przebywali z kolei w Słupsku od 14 do 16 czerwca 1977 r. (...)". Jak to Przemysławie wytłumaczysz, w konfrontacji z Twoim stwierdzeniem, iż pułk ten nie posiadał nigdy Su-15? Gdzie leży prawda? Czyżby w Słupsku gościła inna jednostka?

Pozdrawiam,

Radek

Bazy lotnicze Su15

Witam Radosławie

W kwestii źródeł informacji na tematy radzieckiej armii mamy jak widzę identyczne podejście. Też zdecydowanie preferuję te zza wschodniej granicy (choć błędów nigdzie nie brakuje), inne traktuję z zasady jako pomocnicze.

1. Co do reformy to owszem była błędem i jak widać po sześciu latach rozpoczęto powrót do poprzedniej struktury. Z drugiej strony walki o kształt OPK trwały przez cały okres powojeny, czego najlepszym dowodem jest to, ze była to ósma reorganizacja od 1945 roku.

2. Jeśli chodzi o MiGi-23 MŁD w 681 pułku to źle przeczytałeś. Napisałem że od końca lat 60. były tam Su-15.

3. Na temat pobytu Su-15 w Niwienskoje nie chcę się wiążąco wypowiadać, brak mi potwierdzonych informacji. Prawdopodobnie czasowo przebywał tam 54 gw. iap (niekoniecznie w całości). Zresztą mogło mieć to związek z faktem, że właśnie w 1977 roku 689 pułk rozpoczął przeszkolenie na MiGi-23M, zaś pełnienie dyżurów bojowych na nowych samolotach rozpoczęto od 1978 r.

Pozdrawiam
Przemek

Bazy lotnicze Su15

Przepraszam, oczywiście to mój błąd.
Co do MiG-23MLD czytałem na forum AVIA. RU, że samoloty te trafiły do PWO z WWS (po przeniesieniu pułków), a jedynie jeden, czy dwa zostały w nie przezbrojone będąc cały czas w składzie PWO. Pułki PWO miały albo MiG-23M, albo nowsze MiG-23P. Masz na ten temat jakieś informacje?

Pozdrawiam serdecznie,
Radek

Bazy lotnicze Su15

Przemysławie!

Twoje informacje całkowicie się potwierdzają. Nastąpił rozdział systemu PWO na dwie części: jedna, której siły i środki znajdowały się na terytorium przygranicznych okręgów wojskowych przeszła w podporządkowanie Dowodzących wojskami OW, druga - wewnątrz kraju - pozostała podległa Głównodowodzącemu Wojsk PWO. W okresie od 1980 do 1985 r. w siedmiu przygranicznych OW 13 pułków lotnictwa myśliwskiego (z tego 8 przekazanych ze związków PWO) przeszło reorganizację i stało się uderzeniowymi.

W wyniku reformy cofnięto się do roku 1954. O jej błędnym zamyśle świadczą oceny i wyniki z kontroli i inspekcji. W okręgach wojskowych znacząco obniżył się poziom wyszkolenia bojowego personelu latającego lotnictwa myśliwskiego PWO, do 1985 r. sześciokrotnie zmalała ilość lotów na przechwycenie z naprowadzaniem przyrządowym wg danych APN. Podobnie sytuacja miała się w wojskach rakietowych.

Pozdrawiam,

Radek

Bazy lotnicze Su15

Witam Radosławie

Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem Twoje pytanie - chodzi Ci o to że do pułków myśliwskich PWO MiGi-23MŁD trafiały w czasie kiedy jednostki te podlegały pod WWS? Tak było, co wynika z faktu, ze ta wersja MiGa-23 była produkowana w latach 1984-85, więc w czasie kiedy to olbrzymia większośc dawnych pułków PWO znajdowała sie w składzie WWS okręgów tak jak to opisał generał Chiupеnen w zacytowanym przez Ciebie powyżej fragmencie. Wcześniejsze wersje tj MiG-23M i MiG-23P dostarczane były do jednostek PWO odpowiednio od połowy i końca lat 70.

Pozdrawiam
Przemek

Bazy lotnicze Su15

Przemysławie.

Chciałem jedynie uzyskać potwierdzenie czy rzeczywiście jedynie dwa pułki PWO świadomie przezbrojono w MiG-23MLD, podczas gdy pozostałe wyposażano w MiG-23M i MiG-23P, czy może była ich inna ilość.
Fakt, iż wraz z przekazaniem (powrotem) pułków z WWS do PWO, jednostki przezbrojone w tym czasie na MiG-23MLD, wprowadziły je do PWO jest mi znany.

Pozdrawiam,
Radek