Rezerwowe DZ w LWP

Rezerwowe DZ w LWP

Bardzo dziękuję za wyjaśnienia, ale nadal mam pewne wątpliwości. Zgodnie z wiedzą uzyskaną w Koszalinie, wiem że:
- rezerwowe okręgowe pułki art. plot miały po 6 baterii, natomiast rezerwowy pułk z Modlina miał 4 baterie,
- przedstawiając schemat organizacji WOPL mówiono, że WOW ma posiadać jeden rezerwowy pułk art. plot natomiast SOW i POW po dwa pułki,
- na szczeblu frontu miały występować jeszcze dwa dodatkowe pułki art. plot o strukturze 6 bateryjnej.
Rezerwowy pułk dla WOW miał prawdopodobnie wystawiać 15 paplot (to chyba ten 27 rpaplot). Oczywiście nikt nam nie przedstawiał dokładnych planów mobilizacji, ale WOW jako armia drugiego rzutu przeznaczona dla frontu będącego drugim rzutem strategicznym, miała mieć tylko jeden rpaplot.
A tak przy okazji, czy utworzenie Rezerwowej Dywizji Lotnictwa Szturmowego na bazie szkoły w Dęblinie i jej pułków szkolno-bojowych, to tylko teoretyczne rozważania?
Może warto zrobić wykaz znanych jednostek rezerwowych z lat 80-tych. Może to pozwoli rozwiać wątpliwości dotyczące istnienia 32 RDZ.
Pozdrawiam
Witek

Rezerwowe DZ w LWP

Witam.

Dzisiaj przeglądałem w internecie wikipedię. Tam pod hasłem "Dywizje polskie" znalazłem informację, że dywizji rezerwowych mieliśmy pięć: 26, 28, 30, 31, 32.
Nie ma żadnego opisu ani dat. Zastanawia mnie czy w świetle tego co tutaj już na ten temat napisno, informacja ta może być wiaqrygodna.

Pozdrawiam
WM

Rezerwowe DZ w LWP

Z wyjątkiem 32 RDZ, o której są jakieś enigmatyczne wzmianki, reszta się zgadza.

Ale tam również jest wzmianka o kolejnych dywizjach piechoty (?!) po 1945 r.:
34 Dywizja Piechoty
37 Dywizja Piechoty
40 Dywizja Piechoty

Niestety, nie udało mi się zlokalizować w CAW dokumentów o nich.

Rezerwowe DZ w LWP

Cześć!

W dniu 4 marca br. w temacie DP LWP 1943-1963 umieściłem pytanie:
Paweł Piotrowski w swej pracy "Śląski Okręg Wojskowy. Przekształcenia organizacyjne 1945-1956" podaje strukturę organizacyjną 4 Korpusu Armijnego mobilizowanego przez 11 KA w Gliwicach i wchodzącej w jego skład 37 Dywizji Piechoty mobilizowanej przez 2 DP w Częstochowie.
Czy ktoś zna strukturę organizacyjną pozostałych dywizji 4 KA:
34 DP mob. przez 3 DP w Siedlcach
40 DP mob. przez 6 DP w Krakowie
W tym samym czasie uporządkowałem nazewnictwo dywizji w Wikipedii i umieszczając tam 34, 37 i 40 DP zapomniałem dodać, że są to jednostki czasu "W".
A tak przy okazji, czy ktoś zna odpowiedż na moje pytanie.
Obecność tych i innych dywizji pozwoli odpowiedzieć na pytanie dlaczego rezerwowe DZ z lat 70 i 80
nosiły właśnie takie numery.

Grzegorz

Rezerwowe DZ w LWP

27 rpaplot był formowany przez 83 paplot w Koszalinie, natomiast 102 rpaplot - przez 15 paplot w Gołdapi. Ponadto na bazie WSOWOPL formowano RBAWOPL (mam zapisany jej nr 61, ale to nie jest pewne), której dowódcą miał być m.in. ppłk Józef Sadowski, a szefem sztabu - ppłk Marian Bańczorowski.