Bazy lotnicze Biesowiec i Parnu (Parnawa)

Re: Bazy lotnicze Biesowiec i Parnu (Parnawa)

Cześć Przemek!
A ja już myślałem, że istnieją dwie prace Lenskiego i Cybina. Zacytowana przez Ciebie i ta, na którą powołuje się autor strony anglojęzycznej. Dzięki za sprostowanie!

============
Moja uwaga ogólna odnośnie typów samolotów MiG-23, a dokładniej ich "lekkich" modyfikacji: MiG-23ML, MLD. Według mnie te oznaczenia należy traktować umownie. Jeżeli ktoś chciałby się w to mocno wgryzać, wówczas musiałby obok oznaczenia modyfikacji podać indeks (np. 23-12A, 23-22 itp.) i/lub zasadnicze elementy systemu uzbrojenia (typ RLS, termonamiernika) + obecność zewnętrznych cech szczególnych płatowca, odpowiadających seryjnemu MLD (takich wyprodukowano zaledwie 66 sztuk). Samoloty były modyfikowane (tu kolejny problem, gdy rozpatruje się konkretny przedział czasowy). Samych RLS zabudowanych na nich było kilka: 323ML, 324ML, N003, N008 (o eksportowych nie mówię, choć i takie trafiały do lotnictwa radzieckiego). Te niuanse miały zasadnicze znaczenie dla możliwości bojowych.

Pozdrawiam,
Radek

100% racji. Wątpię, aby jakikolwiek z nielicznych fabrycznie nowych 23-18 trafił do PWO. Niestety wszystkie 23-12 czy 23-14 po modernizacji nazywane były MLD, więc ustalenie czy wywodzą się z ML/MLA, czy z P nie jest po oznaczeniu możliwe. Zwłaszcza, że nawet osoby służące w jednostkach często we wspomnieniach mylą różne warianty danego samolotu (a jak mieli kilka wariantów w różnych eskadrach to już w ogóle ciężko dojść).

Tak przy okazji jeszcze jedno uściślenie do wykazu pułków i podanych tam liczb samolotów wg stanu na 1991 r. Te liczby obejmują zarówno samoloty bojowe, jak też szkolno-bojowe. Tak więc, np. 6 Migów-25 wymienionych w 174 гв.иап to, z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością, samoloty dwumiejscowej wersji PU.

Pozdrawiam
Przemek

Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że samolotów 23-18 (czyli MiG-23MLD z poprawioną aerodynamiką - tylko dla lotnictwa radzieckiego), jak się zdaje, nie produkowano w ogóle seryjnie. Wszystkie stanowiły przeróbkę MiG-23ML (23-12A - zwanych również MiG-23MLA). "Czystych" MiG-23ML (23-12) w MiG-23MLD nie przerabiano. Zresztą było ich niewiele, szacunkowo 141 szt.

Natomiast wspomniane 66 MiG-23MLD wyprodukowanych w latach 1984-1985 (65 szt. w 1984 i 1 szt. w 1985 r.) to eksportowe MiG-23MLD (23-22 w wariantach A i B - nazywane również MiG-23MLA-E2). Czyli tak jak napisałeś Przemek, one nie tylko nie trafiły do PWO, ale nawet do WWS 😁

Najdłużej produkowaną seryjnie modyfikacją myśliwską na portrzeby lotnictwa radzieckiego był MiG-23P. Ostatnie maszyny ukończono w grudniu 1983 r. Ciekawe, czy w jednostkach do końca latały ze stacjami N006, czy otrzymały jednak N008. O takich samolotach wspomina się w niektórych publikacjach, gdzie noszą oznaczenie MiG-23PD (23-16). Póki co brak bliższych danych na ich temat (zdjęć, dokumentacji).

Pozdrawiam,
Radek

Zgadza się, MiG-23P cały czas stanowi sporą zagadkę. Niestety nie wiem na jego temat wiele więcej niż można znaleźć w literaturze i na forach internetowych. Te informacje jednak są daleko niepełne, a i często sprzeczne. Problem pogłębia fakt, że bardzo często spotyka się w odniesieniu do samolotów tej samej jednostki i z tego samego okresu oznaczenie P, a innym razem ML/MLA/MLD. No i dojdź teraz bez zdjęć i dokumentów, czy to były zmodernizowane P, czy jednak "prawdziwe" MLD.

Pozdrawiam,
Przemek

Wg najnowszych ustaleń samoloty 23-12 produkowano w latach 1975-1977 (141 szt.), 23-12A i 23-14 w latach 1977-1983 (w sumie 1100 szt.), a 23-22 w latach 1984-1985 (66 szt.). Z tego co wiem, są to oficjalne liczby pochodzące ze sprawozdania MAPO z 1991 r.

Pozdrawiam,
Radek

PS. Chyba jednak należy uściślić dane podane przeze mnie pod drugim cytatem. Samoloty 23-12 produkowano w latach 1976-1978 (ok. 100 szt.), a 23-12A i 23-14 w latach 1978-1983. Chciałbym zobaczyć w/w sprawozdanie MAPO w oryginale. Podane ilości wyprodukowanych samolotów powinny być ściśle określone. A tu występuje jakaś żonglerka, gdy chodzi o wyrób 23-12.

Można to u nas kupić np. przez knigi.pl?

Poza tym - dzięki za odpowiedź!

Jakby co to się będę pytał jeszcze o parę kwestii, jeśli ich sobie nie wyjaśnię w oparciu o tą książkę albo linkowaną już tutaj stronę Holma. Bo naprawdę duuuużoooo się z niej dowiedziałem - nie tylko o lotnictwie.