RWSN

10 Dywizja RWSN z Kostromy

Ukazała się książka poświęcona 10-tej gwardyjskiej Dywizji RWSN z Kostromy.
Jest to największe jak dotychczas pod względem objętości opracowanie poświęcone związkowi taktycznemu tego rodzaju wojsk. Ponadto zamieszczono w książce szereg szczegółów organizacyjnych i technicznych, które jeszcze na początku minionej dekady były w Rosji objęte ścisłą tajemnicą. Wydane w niewielkim nakładzie i rozprowadzone wśród kadry dywizji i jej weteranów oraz dowództwa RWSN.
Bardzo dobre jeżeli chodzi o stronę merytoryczną opracowanie, bez nadużywania „okrągłych” określeń, niezbyt wiele wnoszących do tematu. Podkreślają to również rosyjscy historycy wojskowości.
Pozyskane z jednego z rosyjskich forów wojskowo-historycznych opracowanie w PDF-ie przeniosłem do WORDA, usunąłem ilustracje oraz załącznik ze statystyką odznaczeń nadanych żołnierzom dywizji, w zamian wprowadziłem do tekstu kilkanaście korekt, eliminując nieścisłości, których przy takiej ilości tekstu trudno było uniknąć. Załączone opracowanie polecam Kolegom zainteresowanym tematyką.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Bogusław

Re: 10 Dywizja RWSN z Kostromy

W nawiązaniu do powyższego. Jeden z Kolegów spytał na PW, gdzie można poznać ilustrowaną wersję tego opracowania.
Wykorzystane przeze mnie już było niedostępne w sieci. Ale odnalazłem klon tej książki - w formacie PDF, z ilustracjami, usuniętym przeze mnie załącznikiem, bez ingerencji w pierwotny tekst. Można ją pobrać TUTAJ:
https://disk.yandex.com/public/?hash=OD ... vos9nFY%3D
Pozdrawiam, Bogusław

8 Dywizja RWSN

Ukazała się książka poświęcona 8. Dywizji Wojsk Rakietowych Przeznaczenia Strategicznego, której dowództwo zlokalizowano w miejscowości Jurja w obwodzie kirowskim.
Jak nigdy dotychczas - szczegółowo przedstawiono strukturę tego przodującego w tym rodzaju wojsk - związku taktycznego.
Interesujący bardzo też jest zarys historyczny - w nieco szerszym kontekście.
Opracowanie liczy 100 stron, zawiera ilustracje, schematy i mapy.
Do pobrania tutaj: http://rvsn.ruzhany.info/mindalin_01.html#text_0
Pozdrawiam, Bogusław

Re: RWSN

Otrzymałem książkę poświęconą jednemu ze związków taktycznych RWSN. Materiał - jak zapewnia nadawca zza rubieży - bardzo ciekawy, dotyczy jednej z najstarszych i zarazem najmniej znanych jednostek, która była najpierw brygadą, następnie korpusem, wreszcie dywizją.
Książka ta jednak jest zapisana w nieznanym mi dotychczas formacie FB2. Próbowałem znaleźć rozwiązanie w sieci - są oferowane darmowe programy, jednak zainfekowane "reklamiarzami" itp. badziewiem, co w moim kompie jest zaraz sygnalizowane. Po dwóch próbach poszukiwań poddałem się - a zamierzałem jak zawsze wyłożyć plik tutaj z ewentualną rekomendacją i opisem.
Kto z Kolegów posiada wiedzę, jak uporać się z problemem, skąd pozyskać bezpieczny program do odczytania tego?
Pozdrawiam, Bogusław

To jest właśnie ten plik. Może da się go przetworzyć np. do formatu PDF.

Próbowałem wysłać - pojawił się komunikat następującej treści:

Rozszerzenie fb2 jest niedozwolone.
Przekaz został odrzucony, ponieważ wysyłany plik został rozpoznany jako potencjalnie niebezpieczny.
Pozdrawiam, Bogusław

Dzięki - w imieniu swoim i zainteresowanych zapewne tematem Kolegów!
Wobec tego zamieszczam go tutaj.
Jest to historia 24 Dywizji Rakietowej, która po kilku przeformowaniach i zmianach dyslokacji stacjonowała w zasadzie w obwodzie kaliningradzkim.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Bogusław