55 Pułk Przeciwlotniczy(55 Pułku Artylerii Przeciwlotniczej)

Re: 55 Pułk Przeciwlotniczy(55 Pułku Artylerii Przeciwlotnic

Dziękuję raz jeszcze serdecznie Panie Mariuszu za kontynuowanie tego tematu.
Pana wiedzie i wspomnienia są bardzo cenne!

Bardzo bym i prosił i z góry dziękuję (w miarę możliwości oczywiście) za udostępnienie zdjęć z artykułami z ŻP.

Ma Pan rację, moja pomyłka – chodziło mi o „ Żołnierza Polskiego”, omyłko wpisałem „ Żołnierza Wolności ” gdyż ostatnio czytałem książkę Wiktora Suworowa - „ Żołnierze Wolności ” przepraszam – (nawiasem mówiąc, ciekawa książka – jednakże nie zgodzę się z autorem co do tematu czołgu T-64 który według autora został zastąpiony przez T-72 – to są dwa różne typy czołgów. Pierwszy (T-64) wraz z późniejszym T-80 tworzyły pancerną pięść pierwszo rzutowych Armii Radzieckiej np. w Niemczech Wsch. A T-72 miał je uzupełniać – przeznaczony był dla armii drugiego rzutu i oddziałów złożonych z żołnierzy poborowych, ponieważ był prosty w obsłudze i łatwy w naprawach – no ale to temat na osobne wpisy 😉 )

Moje pytania na dziś:

1. Czy kadra oficerska i ogólnie żołnierze 55 Pułku, mieli styczność na polu zawodowym z innymi jednostkami z garnizonu Szczecin? Szczecin był jednym z największych garnizonów w Polsce. Mam tu na myśli (oczywiście nie liczymy 5 Brygady Saperów, wiadomo sąsiad), np. jednostki 12 DZ w tym, drugą w Szczecinie jednostkę artylerii przeciwlotniczej - 124 Pułk Artylerii Przeciwlotniczej z 12 DZ . Czy może była jakaś wieź współpracy bądź wymiany doświadczeń? Czy posiada Pan jakieś informacje na temat tego pułku? Jego wyposażenie - 24 szt. armat przeciwlotniczych S-60 kalibru 57 mm dość blado wypada na tle naszego 55 Pułku. Ale chyba taka sytuacja była do roku 1984, kiedy to przybyły do pułku zestawy - 9K33M3 "Osa-AKM" – jedne z najlepszy w swej klasie (wraz z Kubami) oraz zestawy 23mm armat przeciwlotniczych ZU-23-2 – źródło: http://www.militarium.net/viewart.php?aid=297 . Chyba , nie jestem do końca tego pewny.

2. Czy istniała jakaś więź ewentualnej współpracy z 26 Brygada Rakietowa Obrony Powietrznej – JW 3692 Gryfice, w tym najbliżej Szczecina - 36 Dywizjon Rakietowy Obrony Powietrznej (Dobra Szczecińska) oraz blisko całkiem Podjuch i 55 Pułku - 37 Dywizjon Rakietowy Obrony Powietrznej (Gryfino), na wypadek wojny i obrony pplot. Szczecina ? Zadaniem brygady była ochrona i obrona zespołu portowego Szczecina. Według ,, wikimapia.” przy OC Chlebowo, w komentarzach do opisu obiektu można wyczytać, że:

,,W roli wyjaśnienia nie były to magazyny 55 Pułku Przeciwlotniczego a tzw. OSB (Ośrodek Szkolenia Bojowego). Znajdowały się tu dwie strefy. 1 strefa to budynek szkoleniowy 1 piętrowy, kotłownia, magazyn rakiet, garaże baterii startowych, górka radiotechniczna, park sprzętu dywizjonu artyleryjskiego (armaty S-60), stacja transformatorowa. 2 strefa stanowiska startowe zestawów 2K12 KUB. W przypadku ogłoszenia alarmu bojowego w strefie 2 rozmieszczane były baterie startowe KUB w celu osłony plot. Szczecina.”
Zgadza się Pan z tymi danymi?

3. Czy dane było Panu zobaczy i zwiedzić inne tereny oraz obiekty wojskowe w Podjuchach? Mam na myśli (za wikimapia) –
- Magazyn amunicji (Podręczny magazyn amunicji JW w Podiuchach)
-Poligon wojskowy – obok magazynu amunicji – jeśli Pan wie, co tam było ćwiczone bądź do czego on służył?
- czy coś Pan pamięta z terenów które były tuż obok strzelnicy (o ile był Pan tam)? Podobno była tam ,,Kompania Robót Specjalnych” – coś więcej może Pan wie na ten temat?
- widział Pan może podczas swego pobytu ,,Uroczysko Mosty”?
- czy 55 Pułk posiadł swój OSF? Czy miał go może wspólnie wraz z 5 Brygadą Saperów? Jeśli tak, to w którym miejscu on był?

Myślę, że nie zabiłem Pana ilością swoich pytań?
Jak zawsze liczę na cenne informację.

Z wyrazami szacunku i wielkiej wdzięczności

Wojciech

Witam . To po kolei odpowiedzi na Pana pytania:
1 Będąc w pułku miałem wrażenie że jesteśmy jakby obcą jednostką w Szczecinie ,większość jednostek była przecież dywizyjna a my okręgowi .W żadnej formie kontaktu nie brałem udziału i chyba ich nie było poza oczywiście czasem dyżuru bojowego , ale do takich spraw nas niedopuszczano ,choćby dlatego , że dla kadry byliśmy „zarażeni Solidarnością ” .Na cotygodniowym poniedziałkowym rozprowadzeniu pułku przed omawianiem spraw dla kadry padała komenda „ podchorążowie SPR odmaszerować ”
- o 124 pułku wiem tyle co na forum i w oficjalnych informacjach jest dostępne .
2. Podobnie było ze współpracą z 26 Brygadą , albo jeszcze gorzej bo to był inny rodzaj wojsk .Kiedyś mój dowódca wysłał mnie do Nowogardu żebym sprawdził czy żołnierz z baterii nie podrobił przedłużenia przepustki , nie bardzo wierzył w prawdziwość pieczątki „Dowódca garnizonu Nowogard ” Pojechałem , na balkonie jednego z bloków zobaczyłem ludzi w stalowych mundurach i oni mi powiedzieli że „ garnizon Nowogard ” to dywizjon w Glicku .Mój dowódca baterii nie wiedział o takich rzeczach .Współpraca na pewno była przecież razem pilnowaliśmy nieba nad rejonem Szczecina , ale nie wiem jak ona wyglądała .
Na wikimapie solidnie opisano obiekty w Chlebowie , w 1988 nie było tam jeszcze sprzętu dywizjonu S-60 .Używano nazwy Ośrodek Ćwiczeń ,nie słyszałem określenia Ośrodek Szkolenia Bojowego .
3. Te tereny były za torami , trudno było tam dojść .To wszystko należało do Brygady, ćwiczono na Odrze przeprawy .
Na strzelnicę albo jeżdziliśmy albo chodziliśmy , szczególnie pod koniec roku gdy brakowało benzyny , na poligonie ćwiczyła Brygada , miałem tam kolegów też po SPR ,często ćwiczyli po całych dniach .Swoją jednostkę między innymi za to nazywali żołnierze „szambem”albo „bagnem ”,bo się babrali w błocie . Uroczysko i okolice OC zwiedzałem bo nas kadra wysyłała na grzyby kiedy byliśmy w Chlebowie . Uważali że na coś się dzięki temu możemy przydać .Pamiętam trochę okopów , na wpół zasypanych betonowych schronów podobnych w konstrukcji do nadmorskich z lat 50-tych . O kompanii robót specjalnych wtedy nic nie wiedziałem .Nie wiem czy byłem na Uroczysku bo mapy nie miałem .

OSF pułku był przed halą gimnastyczna o ile pamiętam , my chodziliśmy w ramach zaprawy porannej na halę pograc w coś lub poćwiczyć na Atlasie .

Znalazłem swoje zapiski z wojska – poprawiam to co już pisałem , były baterie zaopatrzenia , remontowa i techniczna a nie kompanie .Miałem stanowisko dowócy drużyny PKM .

Co do zdjęć z ŻP trochę miejsca zajmują , może lepiej na Pana konto pocztowe , bo nie wiem czy jeszcze ktoś poza nami jest nimi zainteresowany .Nie bardzo mi też wychodzi wklejanie tu fotek.
Pozdrawiam M.G.

Witaj Tomek.

Cieszę się, że kolejne osoby zabierają głos w tym temacie, i nie tylko.
Temat Pułk się rozkręca. 😉
Jeśli możesz, Panie Kolego Tomku opis chodź po części jak wyglądał Pułk na latach 90.
Powoli już wyłania się nam obraz pułku z lat 80 dzięki uprzejmości i pamięci Pana Mariusza.

Pytanie do Panów Mariusza i Tomka, oraz pozostałych kolegów:
Czesi zrobili całkiem ciekawy i cenny,bogaty w fotografie, fotoreportaż zestawu 2K12 KUB:

http://forum.valka.cz/viewtopic.php/t/654

Moje pytanie jest takie - czy i u nas było identyczne wyposażenie dywizjonu KUB? (też podobna ilość i typów Ził-ów)?
Co do sprzętu przygotuję jeszcze pytania.

Zapraszam do wpisów

Pozdrawiam
Wojciech

Zostałem niejako wywołany do odpowiedzi przez kolegę magistra87 więc postaram się w miarę możliwości przybliżyć kilka informacji i ciekawostek na temat tej jednostki. Służyłem w 55 pułku jako żołnierz zawodowy przez około 1,5 roku do jej rozwiązania. Pułk rozwiązano z końcem roku 2001 ja zostałem przeniesiony do 12 BZ w końcu Października 2001. Na wyposażeniu tej jednostki w końcowym okresie jej istnienia zasadniczym uzbrojeniem były zestawy rakiet przeciwlotniczych KUB-M. Dodatkowo w pułku znajdował się dywizjon artyleryjski na armatach S-60 i zestawach rakiet przenośnych S-2M. Dodatkowo znajdował się w pułku pluton armat plot. ZU-23-2 na zestawach Hibneryt. W pułku znajdowało się 5 bs (baterii startowych) na zestawach KUB-M, bateria dowodzenia, bateria techniczna, bateria remontowa, bateria zabezpieczenia, pluton medyczny. Jednostka rozdyslokowana była w obiektach przy ul. Metalowej 42 w Szczecinie Podjuchach oraz w obiekcie szkolenia bojowego nieopodal m. Chlebowo. W m. Chlebowo stacjonował sprzęt bojowy. Znajdowały się tam garaże na sprzęt, magazyn rakiet bojowych zestawów KUB-M, strefy dyżurowania stacji rlok., Strefa bojowa baterii startowych, budynek dowodzenia i szkoleniowy, kotłownia, park sprzętu dywizjonu artyleryjskiego. Żołnierze, sprzęt pomocniczy i zabezpieczenia stacjonowali przy ul. Metalowej. Pułk powstał w wyniku wydzielenia z pułku z m. Rogowo dywizjonu artyleryjskiego, który w roku 1974 został rozkazem wydzielony jako zalążki do tworzenia nowego pułku w Podjuchach. Przyczyną takiego podziału jednostki były tajne wówczas plany rakietyzacji WOPL i wprowadzanie na uzbrojenie zestawów rakiet KUB. Jednostka z Rogowa otrzymała je jako pierwsza w Polsce. 55 pułk posiadał jedne z młodszych zestawów tego typu.

Byłem żołnierzem służby zasadniczej w jw 2339 w latach 1985- 1987. Służyłem na baterii remontowej , braliśmy udział w ćwiczeniach przyjaźń 85,wyjeżdżaliśmy też na poligon do Starogardu Szczecińskiego . We wrześniu 1986 r wyjechaliśmy do Kazachstanu na poligon w Aszałuk sprawdzający nasze wyszkolenie w dziedzinie zwalczania celów latających zaliczyliśmy je pozytywnie. Wracając z ZSRR zahaczyliśmy o Moskwę wycieczka trwająca miesiąc była bardzo ciekawa.W 1986 braliśmy udział jako jednostka w ćwiczeniach z bratnimi armiami do codzienności należały tzw dyżury bojowe polegające na trzymani w stałej gotowości bojowej baterii startowej i chronienie naszego nieba od strony "imperialistycznych wrogów zachodu".

Troszeczkę wspomnień jeżeli chodzi o układ budynków koszarowych w jw 2339 . Wchodząc przez bramę od ul Metalowej po lewej stronie mijamy mały budynek zwany biurem przepustek w którym pełnił służbę wspomniany w poście Bażant czyli podchorąży SPR oraz żołnierz służby zasadniczej.Idąc dalej skręcamy w lewo mijamy budynek koszarowy w którym swoje miejsce stałej dyslokacji miała bateria Remontowa na parterze korytarz był podzielony na połowę solidną kratą, za kratą swoje królestwo miała kompania wydobywania i uzdatniania wody ale to już była 5BS reszta tego budynku należała do brygady , a cha w piwnicy pod naszą częścią była prasowalnia, sala czyszczenia broni,magazyn mundurowy czyli tzw"gaciownia". Idąc dalej mijamy kiosk RUCHU dalej po prawej stronie mijamy tzw ogródek symboli narodowych po przeciwległej stronie ulicy znajdowała się stołówka,w piwnicy pomieszczenia gospodarcze typu "obieralnia", podręczny magazyn żywieniowy. Na piętrze były pomieszczeni kantyny sali kinowej pomieszczenie fryzjera, klubu żołnierskiego, pomieszczenie pułkowego przewodniczącego ZSMP oraz kierownika klubu,zapomniał bym pod stołówką było jeszcze takie pomieszczenie w którym stały akwaria z rybkami taki gabinet odnowy, w szczycie budynku znajdowała się pomieszczenie poczty. idziemy dalej następny budynek tj; sztab w budynku tym w piwnicy znajdowała się kotłownia oraz pomieszczenia WAK czyli wojskowej administracji koszar na parterze dyżurka oficera dyżurnego wartownia parter i pierwsze piętro biura takie jak biuro dcy pułku itp . Drugie piętro to piętro baterii dowodzenia. Idziemy dalej po lewej stronie mały budynek stolarni, zapomniałem przed budynkiem sztabu codziennie odbywały się odprawy służb i wart. Dalej po prawej stronie ogródek szkolenia tj miejsce gdzie żołnierze w okresie unitarnym uczyli się min; regulaminów ,budowy broni itd. Dalej stojący prostopadle budynek to magazyn żywności z zapasami nienaruszalnymi, w piwnicy budynku był magazyn ziemniaków oraz silosy z kiszoną kapustą . W budynku naprzeciw sztabu na parterze,pierwszym piętrze, i drugim piętrze mieściły się pomieszczenia baterii ogniowych, w piwnicach tego budynku był magazyn uzbrojenia oraz magazyny amunicyjne, środki pozoracji pola walki oraz magazyny ZN broni.Chyba na dziś wystarczy następna wycieczka po parku sprzętu .

Witam panie Wojtku.Służba moja zaczeła się w 1985r 26 kwietnia, zostałem przydzielony do baterii remontowej,po przeszkoleniu tzw.unitarnym.Zacznę od opisu jednostki przy ul Metalowej z góry przepraszam za zawodność pamięci. Wchodząc przez bramę główną po lewej stronie znajdowało się biuro przepustek gdzie zazwyczaj pełnił służbę podchorąży spr z żołnierzem służby zasadniczej.Budynek znajdujący się za biurem przepustek po lewej stronie należał i był zajmowany przez żołnierzy brygady saperów. Skręcając w prawo od biura przepustek mijamy po prawej budynek w którym zakwaterowana była moja bateria czyli remontowa .Zajmowaliśmy lewą stronę budynku korytarz był podzielony kratą, prawą stronę zajmowali żołnierze brygady była to o ile mnie pamięć nie zawodzi kompania wydobywania i uzdatniania wody nie byli to uciążliwi sąsiedzi gdyż wczesną wiosną wyjeżdżali na ćwiczenia a wracali późną jesienią ale wracajmy do opisu.W piwnicy była nasza prasowalnia magazyn mundurowy sala czyszczenia broni.Idąc dalej w stronę sztabu zaraz za naszą baterią znajdował się kiosk ruchu za kioskiem był placyk na którym stały tablice z opisem symboli narodowych.Po przeciwległej stronie ulicy znajdował się budynek kuchni, stołówki na parterze. Na piętrze znajdowały się pomieszczenia klubu żołnierskiego z salą kinową kantyna fryzjer,w piwnicy od strony wejścia głównego do stołówki znajdowało się pomieszczenie pełne akwariów z rybkami my żołnierze służby zasadniczej nazywaliśmy to relaks budą .Od szczytu z lewej strony było wejście do obieraka który mieścił się w piwnicy.Od szczytu z prawej strony mieściła się placówka poczty .Idąc dalej mijamy budynek sztabu w piwnicach od szczytu znajdowało się królestwo " waku" czyli wojskowej administracji koszar która skupiała wszelkiej maści fachowców. W samym budynku znajdowało się; 1 sztab na parterze i piętrze. 2 na parterze wartownia oraz dyżurka oficera dyżurnego. 3 drugie piętro zajmowała bateria dowodzenia przed budynkiem odbywały się odprawy wart i służb.Idąc dalej na środkowym trawniku była szopka w której mieściła się pułkowa stolarnia dalej za sztabem po prawej stronie znajdował się ogródek szkoleniowy gdzie żołnierze przygotowywali się do służb.Idąc dalej na wprost znajdował się magazyn w którym znajdowały się zapasy żywności na wypadek mobilizacji. Idąc w lewo doszliśmy do następnego budynku w którym zakwaterowane były pozostałe baterie tj;techniczna, zaopatrzenia,5 baterii ogniowych w piwnicach był magazyn uzbrojenia to znaczy; magazyn broni wydawanej w czasie mobilizacji oraz amunicji i środków pozoracji pola walki.Idziemy dalej przed nami plac apelowy a po prawej stronie brama wjazdowa do parku. Park zwiedzimy przy następnym wpisie.

Witam panie Wojtku.Służba moja zaczeła się w 1985r 26 kwietnia, zostałem przydzielony do baterii remontowej,po przeszkoleniu tzw.unitarnym.Zacznę od opisu jednostki przy ul Metalowej z góry przepraszam za zawodność pamięci. Wchodząc przez bramę główną po lewej stronie znajdowało się biuro przepustek gdzie zazwyczaj pełnił służbę podchorąży spr z żołnierzem służby zasadniczej.Budynek znajdujący się za biurem przepustek po lewej stronie należał i był zajmowany przez żołnierzy brygady saperów. Skręcając w prawo od biura przepustek mijamy po prawej budynek w którym zakwaterowana była moja bateria czyli remontowa .Zajmowaliśmy lewą stronę budynku korytarz był podzielony kratą, prawą stronę zajmowali żołnierze brygady była to o ile mnie pamięć nie zawodzi kompania wydobywania i uzdatniania wody nie byli to uciążliwi sąsiedzi gdyż wczesną wiosną wyjeżdżali na ćwiczenia a wracali późną jesienią ale wracajmy do opisu.W piwnicy była nasza prasowalnia magazyn mundurowy sala czyszczenia broni.Idąc dalej w stronę sztabu zaraz za naszą baterią znajdował się kiosk ruchu za kioskiem był placyk na którym stały tablice z opisem symboli narodowych.Po przeciwległej stronie ulicy znajdował się budynek kuchni, stołówki na parterze. Na piętrze znajdowały się pomieszczenia klubu żołnierskiego z salą kinową kantyna fryzjer,w piwnicy od strony wejścia głównego do stołówki znajdowało się pomieszczenie pełne akwariów z rybkami my żołnierze służby zasadniczej nazywaliśmy to relaks budą .Od szczytu z lewej strony było wejście do obieraka który mieścił się w piwnicy.Od szczytu z prawej strony mieściła się placówka poczty .Idąc dalej mijamy budynek sztabu w piwnicach od szczytu znajdowało się królestwo " waku" czyli wojskowej administracji koszar która skupiała wszelkiej maści fachowców. W samym budynku znajdowało się; 1 sztab na parterze i piętrze. 2 na parterze wartownia oraz dyżurka oficera dyżurnego. 3 drugie piętro zajmowała bateria dowodzenia przed budynkiem odbywały się odprawy wart i służb.Idąc dalej na środkowym trawniku była szopka w której mieściła się pułkowa stolarnia dalej za sztabem po prawej stronie znajdował się ogródek szkoleniowy gdzie żołnierze przygotowywali się do służb.Idąc dalej na wprost znajdował się magazyn w którym znajdowały się zapasy żywności na wypadek mobilizacji. Idąc w lewo doszliśmy do następnego budynku w którym zakwaterowane były pozostałe baterie tj;techniczna, zaopatrzenia,5 baterii ogniowych w piwnicach był magazyn uzbrojenia to znaczy; magazyn broni wydawanej w czasie mobilizacji oraz amunicji i środków pozoracji pola walki.Idziemy dalej przed nami plac apelowy a po prawej stronie brama wjazdowa do parku. Park zwiedzimy przy następnym wpisie.