Wydaje mi się jednak że zdecydowanie trudniejsze jest prześledzenie zmian organizacyjnych przed 1989 rokiem. Po 1989 wiekszość nazw JW była jawna. Natomiast historia WP przed 1989 musi być pisana w oparciu o archiwa wojskowe.
Encyklopedia Armii Układu Warszawskiego
#22Polecam historię 16. Dywizji. Wydana ze dwa lata temu w Elblagu. Jest zdecydowanie najsolidniejszym opracowaniem dotyczącym ZT WP po 1945 roku.
#23Tej pozycji nie znam, ale czytałem kiedyś dość cienkie wydawnictwo o 16. DZ ale to chyba z początku lat 90-tych
#24Zgadzam się, choć po 89 r z tą jawnościa było tak, że do prasy szło wiele informacji niekompletnych i wzajemnie sobie zaprzeczających dzięki czemu nawet dzisiaj wiele rzeczy pozostaje zagadkowych, zwłaszcza tych, których "żywot skończył się" w okolicy roku 89.
#25Witam
Przesyłam pierwszą część o jednostkach:
Na początek 12. DZ
12. Dywizja Zmechanizowana im Armii Ludowej - Szczecin
5. kołobrzeski pułk zmechanizowany im Otokara Jarosza (JW 3446?) Szczecin
9.zaodrzański pułk zmechanizowany im Lucyny Herc (JW 3452) Stargard Szczeciński
41.pułk zmechanizowany (JW 3465?) - Szczecin-Krzekowo
25.pułk czołgów średnich (JW 1025) Szczecin
2.pułk artylerii - Szczecin
99.dappanc - Szczecin
22.da (Frog) - Szczecin
darak (BM-21) - ??
124.paplot - Szczecin
16.brozp - Szczecin
17.bsap - Szczecin
33.bł - Szczecin
14.bzaop - Szczecin
12.brem - Szczecin
koirr - Szczecin??
69.bmed - Szczecin
kchem - Szczecin???
kdow. Szefa OPL w Szczecin
bdow. Szefa Art. w Szczecin
esk. śm. (wydzielana z 49.pś?)
Następnym razem będzie 8. DZ
Przesyłam pierwszą część o jednostkach:
Na początek 12. DZ
12. Dywizja Zmechanizowana im Armii Ludowej - Szczecin
5. kołobrzeski pułk zmechanizowany im Otokara Jarosza (JW 3446?) Szczecin
9.zaodrzański pułk zmechanizowany im Lucyny Herc (JW 3452) Stargard Szczeciński
41.pułk zmechanizowany (JW 3465?) - Szczecin-Krzekowo
25.pułk czołgów średnich (JW 1025) Szczecin
2.pułk artylerii - Szczecin
99.dappanc - Szczecin
22.da (Frog) - Szczecin
darak (BM-21) - ??
124.paplot - Szczecin
16.brozp - Szczecin
17.bsap - Szczecin
33.bł - Szczecin
14.bzaop - Szczecin
12.brem - Szczecin
koirr - Szczecin??
69.bmed - Szczecin
kchem - Szczecin???
kdow. Szefa OPL w Szczecin
bdow. Szefa Art. w Szczecin
esk. śm. (wydzielana z 49.pś?)
Następnym razem będzie 8. DZ
#26Witam
Przepraszam a nie było tam przypadkiem jeszcze kompanii szturmowo-rozpoznawczej?
Przepraszam a nie było tam przypadkiem jeszcze kompanii szturmowo-rozpoznawczej?
#27Witam
Szczerze mówiąc to słyszałem tylko o kompaniach specjalnych na szeblu okręgu. Czy w związkach taktycznych funkcjonowały, tego nie wiem. Być może były "wprzęgnięte " np. w strukturę dowództwa lub batalionu rozpoznawczego.
Szczerze mówiąc to słyszałem tylko o kompaniach specjalnych na szeblu okręgu. Czy w związkach taktycznych funkcjonowały, tego nie wiem. Być może były "wprzęgnięte " np. w strukturę dowództwa lub batalionu rozpoznawczego.
#28Z tego co wiem to w każdej dywizji pancernej/zmechanizowanej było coś takiego i podlegało to bezpośrednio dowódcy dywizji. Na szczeblu OW i ND były chyba też bataliony specjalne-ale tego nie jestem pewien
#29Z tego co ja wiem na szczeblu OW były kompanie (56 - Szczecin POW, 62 - Bolesławiec SOW, 48 - Kraków WOW). Dodatkowo 1.batalion szturmowy z Dziwnowa. Co do komp sztur-rozp to grzbiąc w pamięci nie przypominam sobie abym gdzieś natknął się na takie informacje
#30O ten batalion mi chodziło-jeśli chodzi o komapnie szturmowo-rozpoznawcze to znam to tylko niestety z opowiadań