Dziękuję Panom za informacje. Niestety nie mogę dodać nic więcej do wątku o rozwijaniu 15 p OT w jednostkę WSW. Osobowe źródła informacji, że tak je nazwę, z którymi rozmawiałem niezbyt chętnie podejmowały ten wątek prudnickiej jednostki.
Delikatnie dano do zrozumienia, że są rzeczy o których nie powino się mówić (choć to historia), i że w WSI też mają internet i ostanio kiepskie wyniki.
Pozdrawiam
Jednostki OT
#22Krzysztof.
Według mnie twój wykaz odzwierciedla stan KBW z roku 1955/1956.
To właśnie wtedy m. in.:
- utworzono bataliony Terenowej OPL i sam. tech. bsap. w Pułtusku
- jednostkom KBW nadano nazwy wyróżniające
- część jednostek przeformowano z brygad w pułki, a część z pułków w bataliony i odwrotnie np.
14 pułk KBW → 14 samodzielny batalion zmotoryzowany → 14 pułk pancerny (16.05.1957 r.)
Ponadto
Brygada TKN KBW to Brygada Telefonii Kanałowo-Nośnej KBW
pułk ochrony rządu → specjalny pułk ochrony rządu → Specjalna Brygada Ochrony Rządu → Nadwiślańska Brygada Ochrony Rządu
5 pułk KBW Ziemi Krakowskiej w Krakowie
6 śląski pułk KBW w Katowicach
7 pułk KBW Ziemi Kieleckiej w Kielcach
9 pomorski pułk KBW w Bydgoszczy
kompania karna została rozformowana 07.06.1947 r.
Według mnie twój wykaz odzwierciedla stan KBW z roku 1955/1956.
To właśnie wtedy m. in.:
- utworzono bataliony Terenowej OPL i sam. tech. bsap. w Pułtusku
- jednostkom KBW nadano nazwy wyróżniające
- część jednostek przeformowano z brygad w pułki, a część z pułków w bataliony i odwrotnie np.
14 pułk KBW → 14 samodzielny batalion zmotoryzowany → 14 pułk pancerny (16.05.1957 r.)
Ponadto
Brygada TKN KBW to Brygada Telefonii Kanałowo-Nośnej KBW
pułk ochrony rządu → specjalny pułk ochrony rządu → Specjalna Brygada Ochrony Rządu → Nadwiślańska Brygada Ochrony Rządu
5 pułk KBW Ziemi Krakowskiej w Krakowie
6 śląski pułk KBW w Katowicach
7 pułk KBW Ziemi Kieleckiej w Kielcach
9 pomorski pułk KBW w Bydgoszczy
kompania karna została rozformowana 07.06.1947 r.
Jednostki OT
#23Znalazłem inne informacje na temat batalionów ratownictwa terenowego i kleryków w WP.
Byli oni wcielani do różnych jednostek min.karnych od 1959.
Od 1964 kp kleryckie Gdańsk, Opole, Szczecin-Podjuchy. W 1965 przeniesiono ich z Gdańska do Bartoszyc a z Opola do Brzegu. Tu min. w1965-67 4 kp pułku pontonowego, z niej Szkolny batalion rat. ter. Podlegały GZP WP.
Największa jednostka była w Bartoszycach. W 1967 320 ALUMNÓWW, 1970-29, W 1972-180 A W 1980-102.
W 1973 rozwiazano jednostkę w Szczecinie, w 1979 w Brzegu, na Wielkanoc 1980 w Bartoszycach.
Czy bat. rat.ter. na pewno były w OTK?
Byli oni wcielani do różnych jednostek min.karnych od 1959.
Od 1964 kp kleryckie Gdańsk, Opole, Szczecin-Podjuchy. W 1965 przeniesiono ich z Gdańska do Bartoszyc a z Opola do Brzegu. Tu min. w1965-67 4 kp pułku pontonowego, z niej Szkolny batalion rat. ter. Podlegały GZP WP.
Największa jednostka była w Bartoszycach. W 1967 320 ALUMNÓWW, 1970-29, W 1972-180 A W 1980-102.
W 1973 rozwiazano jednostkę w Szczecinie, w 1979 w Brzegu, na Wielkanoc 1980 w Bartoszycach.
Czy bat. rat.ter. na pewno były w OTK?
Jednostki OT
#24zarz. sz. SzG nr 0126/Org z 17.10.1966 do 01.11.1966 powstały:
54.szk.bat.rat.teren. Bartoszyce (WOW)
55.szk.bat.rat.teren. Szczecin-Podjuchy (POW)
56.szk.bat.rat.teren. Brzeg (SOW)
szkolenie alumnów w WP - specjaliści od usuwania skutków uderzeń broni masowego rażenia
54.szk.bat.rat.teren. Bartoszyce (WOW)
55.szk.bat.rat.teren. Szczecin-Podjuchy (POW)
56.szk.bat.rat.teren. Brzeg (SOW)
szkolenie alumnów w WP - specjaliści od usuwania skutków uderzeń broni masowego rażenia
Jednostki OT
#25Czy ktoś potrafi wyjaśnic mi czy poniższe Bataliony OT powstały na mocy
- rozkazu (czyjego i jaki numer) z 16.08.1965 czy
- zarz. sz. SzG nr 080/Org z 09.03.1965 (jak ostatnio napisał p.dr Kajetanowicz)
Lubelski bOT (WOW)
Radomski bOT (WOW)
Tarnowski bOT (WOW)
Miński bOT (WOW)
Ostródzki bOT (WOW)
Łomżyński bOT (WOW)
Rzeszowski bOT (WOW)
Łódzki bOT (POW)
Toruński bOT (POW)
Elbląski bOT (POW)
Stargardzki bOT (POW)
Słupski bOT (POW)
Nyski bOT kat. B (SOW)
Ostrowski bOT kat. B (SOW)
Gorzowski bOT kat. B (SOW)
Boleslawiecki bOT kat. C (SOW)
Częstochowski bOT kat. C (SOW)
- rozkazu (czyjego i jaki numer) z 16.08.1965 czy
- zarz. sz. SzG nr 080/Org z 09.03.1965 (jak ostatnio napisał p.dr Kajetanowicz)
Lubelski bOT (WOW)
Radomski bOT (WOW)
Tarnowski bOT (WOW)
Miński bOT (WOW)
Ostródzki bOT (WOW)
Łomżyński bOT (WOW)
Rzeszowski bOT (WOW)
Łódzki bOT (POW)
Toruński bOT (POW)
Elbląski bOT (POW)
Stargardzki bOT (POW)
Słupski bOT (POW)
Nyski bOT kat. B (SOW)
Ostrowski bOT kat. B (SOW)
Gorzowski bOT kat. B (SOW)
Boleslawiecki bOT kat. C (SOW)
Częstochowski bOT kat. C (SOW)
Jednostki OT
#26Jarek !
Wg moich danych dr Kajetanowicz ma rację.
Nie wiem czy wszystkie wymienione przez Ciebie bOT były formowane na mocy
Zarz. Sz. Sz. Gen. WP Nr 080/Org z 09.03.1965, ale takie Zarz. było i dotyczyło właśnie formowania bOT.
Do tego Zarz. były też wykonawcze Zarz. D - ców OW - ale który był sygnowany datą 16.08.1965 - nie wiem.
Np. Zarz. D- cy WOW Nr 063/Org z dnia 27.08.1965r. sformowano m.in. Oświęcimski bOT,
Tarnowski bOT i Chrzanowski bOT.
Gdy znajdę trochę czasu - to przeszukam swoje notatki.
K. P.
Jednostki OT
#2717 batalion piechoty OT im. Ziemi Łowickiej/JW 2273/ Łowicz /WBOT/
16 bOT/WBOT/ stacjonował w Siedlcach
16 bOT/WBOT/ stacjonował w Siedlcach
Jednostki OT
#28Przeglądając i porównując wszystkie zebrane dotychczas dane o jednostkach OT zauważyłem dość spory mętlik. W wielu miejscowościach mam i pułk i batalion. W przypadku Warszawskiej Brygady OT i Katowieckiej Brygady OT nie mogę ich jednostek zebrać "do kupy". Pogubiłem się też w miejscach stacjonowania jednostek. Mam warszawski pułk raz w Warszawie raz chyba w Ułężu. Widzę też coraz mniejsze związki między nazwami jednostek (stargardzki, oświęcimski....) a ich rzeczywistymi dyslokacjami.
Jednostki OT
#29Witam !
W zasobach pojawił się bardzo ciekawy plik płk. Kajetanowicza dotyczący wojsk OT. Analizując go tak "na gorąco", zauważyłem kilka nieścisłości lub błędów. I tak:
* Chełmski Batalion OT JW 3552 - w/g mnie ten numer posiadał Węzeł Łączności MW nr 4 - JW 3552 Wejherowo
* Łomżyński Batalion OT JW 4581 - JW 4581 to obecny 55.brem z Opola. Ja mam zapisany nr jednostki łomżyńskiej JW 4521.
* Tarnowski Batalion OT JW 4560 - ja mam 4500, a 4560 to 24. PŁ z Kwidzyna.
* Rzeszowski Batalion OT JW 4523 - ja mam JW 4528 (4523 mam jako GPZT w Helu)
pozdrawiam Tomek
W zasobach pojawił się bardzo ciekawy plik płk. Kajetanowicza dotyczący wojsk OT. Analizując go tak "na gorąco", zauważyłem kilka nieścisłości lub błędów. I tak:
* Chełmski Batalion OT JW 3552 - w/g mnie ten numer posiadał Węzeł Łączności MW nr 4 - JW 3552 Wejherowo
* Łomżyński Batalion OT JW 4581 - JW 4581 to obecny 55.brem z Opola. Ja mam zapisany nr jednostki łomżyńskiej JW 4521.
* Tarnowski Batalion OT JW 4560 - ja mam 4500, a 4560 to 24. PŁ z Kwidzyna.
* Rzeszowski Batalion OT JW 4523 - ja mam JW 4528 (4523 mam jako GPZT w Helu)
pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek
Jednostki OT
#30Witam
Bardzo ciekawe zestawienie płk. Kajetanowicza.
W sprawie numerów.
Chełmski Batalion OT JW 3552 - numer prawidłowy.
W pozostałych trzech przypadkach masz rację.
K. P.
Bardzo ciekawe zestawienie płk. Kajetanowicza.
W sprawie numerów.
Chełmski Batalion OT JW 3552 - numer prawidłowy.
W pozostałych trzech przypadkach masz rację.
K. P.