Cześć !
Kompania w Radoczy do czasu sformowania 36.brt w Węgrzcach - podlegała 33.brt w Radzionkowie i miała numer 332. Po włączeniu jej w struktury 36.brt - miała numer 361 (a nie 362). Numer 362 miała krt w Przęsławiu.
Stronę znam.
Pozdrawiam.
K. P.
Baza w Bujakowie / opuszczona
#22Pisząc o 14 dr, iż pozostał na swoim stanowisku, miałem na myśli jedynie fakt, że bezpośrednio po przebrojeniu na zestaw S-125 (1985), dyslokacja jego so nie zmieniła się. Opuszczenie so w Woźnikach i przeniesienie do Gliwic to znacznie późniejsza historia (czerwiec 2001 r.)
W. W.
W. W.
#23Kolego Krzysztofie,
coś tu nie pasuje. Mam przed sobą takie sobie zestawienie jednostek WOPK według stanu na dzień 1 grudnia 1986 r. i czytam:
33. batalion radiotechniczny Bytom-Radzionków:
- 330. krtech
- 331. krtech
- 332. krtech - KORNOWAC k. RACIBORZA
- 333. krtech
- 106. baplot
36. batalion radiotechniczny Węgrzyce k. Krakowa:
- 360. krtech
- 361. krtech - RADOCZA k. WADOWIC
- 362. krtech
- 363. krtech
Tak więc funkcjonowała wówczas tak 332. jak i 361. krtech. Obie zostały zresztą rozformowane mniej więcej w tym samym czasie tj. 1997/98.
Napisałem, że na "Wrotach" można zobaczyć obiekty 361. i 363. czyli odpowiednio RADOCZĘ i Miłkowo.
Natomiast Ty napisałeś, że widać także "zamaskowaną" 332. krtech czyli według wykazu tę z KORNOWACA. Uznałem to za oczywistą pomyłkę pisarską bo aż do Kornowaca ta strona nie sięga i pomyslałem, że chodzi Ci o 362 (od cyfry 2 na końcu) kompanię z Przęsławia.
A teraz przeczytaj proszę raz jeszcze swój tekst;-)
Pozdrawiam,
Czarek
P. S.
Na "Wrotach Małopolski" widać także "zamaskowaną" 360. krtech w rejonie Brzoskwini koło Krakowa.
coś tu nie pasuje. Mam przed sobą takie sobie zestawienie jednostek WOPK według stanu na dzień 1 grudnia 1986 r. i czytam:
- 330. krtech
- 331. krtech
- 332. krtech - KORNOWAC k. RACIBORZA
- 333. krtech
- 106. baplot
36. batalion radiotechniczny Węgrzyce k. Krakowa:
- 360. krtech
- 361. krtech - RADOCZA k. WADOWIC
- 362. krtech
- 363. krtech
Tak więc funkcjonowała wówczas tak 332. jak i 361. krtech. Obie zostały zresztą rozformowane mniej więcej w tym samym czasie tj. 1997/98.
Napisałem, że na "Wrotach" można zobaczyć obiekty 361. i 363. czyli odpowiednio RADOCZĘ i Miłkowo.
Natomiast Ty napisałeś, że widać także "zamaskowaną" 332. krtech czyli według wykazu tę z KORNOWACA. Uznałem to za oczywistą pomyłkę pisarską bo aż do Kornowaca ta strona nie sięga i pomyslałem, że chodzi Ci o 362 (od cyfry 2 na końcu) kompanię z Przęsławia.
A teraz przeczytaj proszę raz jeszcze swój tekst;-)
Pozdrawiam,
Czarek
P. S.
Na "Wrotach Małopolski" widać także "zamaskowaną" 360. krtech w rejonie Brzoskwini koło Krakowa.
#24Czarek !
Przyznaję masz słuszną rację.
Pisałem z głowy bez sprawdzenia - i jako tą trzecią (zamiast Brzoskwini) - podałem Radoczę.
Najwyraźniej pomyliły mi się zdjęcia obiektów widocznych i tego zamaskowanego w Brzoskwini.
Nie zmienia to jednak faktu, że krt w Radoczy przed podporządkowaniem 36.brt - nosiła numer 332.
Ja napisałem cyt. "do czasu sformowania 36.brt w Węgrzcach" - czyli do lutego 1981r.
Do tego czasu (lutego 1981r.):
- 330. krtech - Radzionków
- 331. krtech - Brzoskwinia
- 332. krtech - Radocza (ten numer nosiła od 1973r.)
- 333. krtech - Kornowac
- 334. krtech - Dolna
- 106. baplot - Radzionków
Natomiast po sformowaniu 36.brt (od lutego 1981r.):
- 331. krtech - Bojków k. Gliwic (nowo sformowana)
- 332. krtech - Kornowac (zmiana numeru z 333)
- 333. krtech - Dolna (zmiana numeru z 334)
zaś nowo sformowanemu 36.brt podporządkowano:
36. batalion radiotechniczny Węgrzce:
- 360. krtech - Węgrzce
- 361. krtech - Radocza (zmiana numeru z 332)
- 362. krtech - Przęsław (zmiana numeru z 134)
- 363. krtech - Miłkowa (zmiana numeru z 133)
Pozdrawiam.
K. P.
Przyznaję masz słuszną rację.
Pisałem z głowy bez sprawdzenia - i jako tą trzecią (zamiast Brzoskwini) - podałem Radoczę.
Najwyraźniej pomyliły mi się zdjęcia obiektów widocznych i tego zamaskowanego w Brzoskwini.
Nie zmienia to jednak faktu, że krt w Radoczy przed podporządkowaniem 36.brt - nosiła numer 332.
Ja napisałem cyt. "do czasu sformowania 36.brt w Węgrzcach" - czyli do lutego 1981r.
Do tego czasu (lutego 1981r.):
- 331. krtech - Brzoskwinia
- 332. krtech - Radocza (ten numer nosiła od 1973r.)
- 333. krtech - Kornowac
- 334. krtech - Dolna
Natomiast po sformowaniu 36.brt (od lutego 1981r.):
- 331. krtech - Bojków k. Gliwic (nowo sformowana)
- 332. krtech - Kornowac (zmiana numeru z 333)
- 333. krtech - Dolna (zmiana numeru z 334)
zaś nowo sformowanemu 36.brt podporządkowano:
36. batalion radiotechniczny Węgrzce:
- 360. krtech - Węgrzce
- 361. krtech - Radocza (zmiana numeru z 332)
- 362. krtech - Przęsław (zmiana numeru z 134)
- 363. krtech - Miłkowa (zmiana numeru z 133)
Pozdrawiam.
K. P.
#25Panowie,
Nie udostępnie Wam ortofotomapy tego terenu z prostej przyczyny. CODGIK dla tego obszaru takimi danymi nie dysponuje. Są jedynie nieobrobione fotomapy z projektu Phare, ale one nawet nie są zeskanowane. Tak więc zdjęcia odpadają.
Pozostają nam mapy. Wojsko nie przekazało żadnych map, w związku z tym pomiary geodezyjne wykonywało Starostwo Powiatowe w Mikołowie (tylko teren, bez uzbrojenia), tam też jest jedyna dostępna mapa tego terenu. Niestety wykonana jest w skalo 1:1000, co uniemożliwia przesłanie jej faksem, a ja mieszkam w Gdańsku, i do Mikołowa specjalnie się nie wybiorę.
W związku z tym mam propozycję. Pod numerem 032-32-48-184 nawiążecie kontakt z Panią, która dysponyje danymi kartograficznymi starostwa. Dogadałem wstępnie, że mapę tą będzie można otrzymać bezpłatnie do wglądu. Jeżeli ktoś z Was reflektuje, a ma doświadczenie w czytaniu map - zapraszam do skorzystania z tej możliwości. Liczę na to, że taka wizyta da nam szerszy pogląd na omawiany temat.
pozdrawiam
Nie udostępnie Wam ortofotomapy tego terenu z prostej przyczyny. CODGIK dla tego obszaru takimi danymi nie dysponuje. Są jedynie nieobrobione fotomapy z projektu Phare, ale one nawet nie są zeskanowane. Tak więc zdjęcia odpadają.
Pozostają nam mapy. Wojsko nie przekazało żadnych map, w związku z tym pomiary geodezyjne wykonywało Starostwo Powiatowe w Mikołowie (tylko teren, bez uzbrojenia), tam też jest jedyna dostępna mapa tego terenu. Niestety wykonana jest w skalo 1:1000, co uniemożliwia przesłanie jej faksem, a ja mieszkam w Gdańsku, i do Mikołowa specjalnie się nie wybiorę.
W związku z tym mam propozycję. Pod numerem 032-32-48-184 nawiążecie kontakt z Panią, która dysponyje danymi kartograficznymi starostwa. Dogadałem wstępnie, że mapę tą będzie można otrzymać bezpłatnie do wglądu. Jeżeli ktoś z Was reflektuje, a ma doświadczenie w czytaniu map - zapraszam do skorzystania z tej możliwości. Liczę na to, że taka wizyta da nam szerszy pogląd na omawiany temat.
pozdrawiam
#26I jeszcze dodam - kolejne za Wrotami Małopolski będą Wrota Podlasia. Serwis oczywiście już stoi, natomiast w końcowej fazie weryfikacji jest materiał aerofotogrametryczny przeznaczony na użytek strony. Myślę, że warto pilnować zmian w serwisie.
Orty dla Mikołowa będą dostępne prawdopodobnie pod koniec sierpnia. Jak tylko pojawią się w zasobach, liczę na to, że będę miał możliowość przekazania Wam linka do nich na www.
Orty dla Mikołowa będą dostępne prawdopodobnie pod koniec sierpnia. Jak tylko pojawią się w zasobach, liczę na to, że będę miał możliowość przekazania Wam linka do nich na www.
#27Witam
Dorzucam swoje trzy grosze. W kontekście Brygady Rakietowej z Bytomia tez natrafiłem na informacje o "jednostce" lub "obiekcie" w m. Toszek.
Dorzucam swoje trzy grosze. W kontekście Brygady Rakietowej z Bytomia tez natrafiłem na informacje o "jednostce" lub "obiekcie" w m. Toszek.
#28Witam,
Hmm, czy ktoś tu robi "krecią robotę" ? Wczoraj napisałem tekst, a dzisiaj już go nie ma ? Ciekawe...
No ale do rzeczy, sprawa Bujakowa jest już wyjaśniona.
W starym wykazie struktur na grudzień 1986 r. przy 1. DA OPK znalazłem taki oto zapis:
- 73. dywizjon rakietowy - Sośnia Górna/Oświęcim
A teraz proszę zobaczyć na mapie. Okazuje sie, że ta Sośnia Górna jest zaledwie kilka kilometrów od Bujakowa. Tak więc wszystko wróciło do normy i nie ma nadmiaru obiektów technicznych.
Czarek P.
Hmm, czy ktoś tu robi "krecią robotę" ? Wczoraj napisałem tekst, a dzisiaj już go nie ma ? Ciekawe...
No ale do rzeczy, sprawa Bujakowa jest już wyjaśniona.
W starym wykazie struktur na grudzień 1986 r. przy 1. DA OPK znalazłem taki oto zapis:
- 73. dywizjon rakietowy - Sośnia Górna/Oświęcim
A teraz proszę zobaczyć na mapie. Okazuje sie, że ta Sośnia Górna jest zaledwie kilka kilometrów od Bujakowa. Tak więc wszystko wróciło do normy i nie ma nadmiaru obiektów technicznych.
Czarek P.
#29Witam !
Dzięki za info dot. Bujakowa (Sośnej Góry).
A ja przypuszczałem, że jak już to było to SO - któregoś z dywizjonów gliwickich.
Sprawa wyjaśniona - do odłożenia a/a.
Pozdrawiam.
K. P.
#30--> Krzysztof P.
No problem. a czy znana jest lokalizacja obiektu technicznego 72. dr bo w tym wykazie także jest ona podana więc jeśli coś...
Czarek P.
No problem. a czy znana jest lokalizacja obiektu technicznego 72. dr bo w tym wykazie także jest ona podana więc jeśli coś...
Czarek P.