Znalazłem w internecie "11. CSSS" z adnotacją że to 11. Centr Skła Sprz Samoch - Chełmno !
Czy to pomyłka ?? Na pamiatkowym znaczku jest data 1956 (pewnie rok utworzenia) i symbol wojsk samochodowych.
A może to 11. Centrum Szkolenia Specjalistów Samochodowych ???
Encyklopedia Armii Układu Warszawskiego
#222Co wiesz o prowadzonych w Polsce pracach nad bronią lotniczą i rakietową. W szczególności o prowadzonych na początku lat pięćdziesiątych pracach nad samolotem naddżwiękowym o symbolu FM-13.
A może wiesz kto o tym temacie coś wie?
A może wiesz kto o tym temacie coś wie?
#223w temacie KBW doczytałem się, że znaczna część pułków/brygad KBW powstała z rozformowanych pulków 4DP. Ale 4DP nie zniknęła z wykazów i istniała do 1962r. Jak to wytłumaczyć ?
#224Po wojnie 4. DP przekazano do tworzenia jednostek KBW i tak sie stało że na chwile zniknęła z Wojsk Lądowych, ale chyba jeszcze w 1945 roku zaczęto ją odtwarzać w Biedrusku. Potem bazowała w rejonie Kalisza/Ostrów Wlkp aby w 1949 przenieść się ostatecznie do Krosna Odrzańskiego.
#22611 CSSS to raczej 11 Centralna Składnica Sprzętu Samochodowego JW. 3179 Suwałki ul Wojska Polskiego 21. Powstała we wrześniu 1956 – nie wiem czy od razu pod tą nazwą – stała w koszarach przedwojennego 4 dak. Uroczystość rozformowania odbyła się18 kwietnia 1994
Ostatnim dcą był płk J. Witczak.
Odznaka 11 CSSS opisana moim zdaniem błędnie jako 11 Centrum Szkolenia Specjalistów Samochodowych w Chełmnie jest już w Książce „Mundur i odznaki Wojska Polskiego” z 1997.
Odznakę wprowadzono wg. tej pozycji w 1992. W tym czasie w Chełmnie był 8 OSSCzołgowych.
4 DP została odtworzona już w sierpniu 1945 w rejonie Poznań-Biedrusko na bazie 3 i 5 zapasowych pp oraz 6 pal-u.
M. G.
Ostatnim dcą był płk J. Witczak.
Odznaka 11 CSSS opisana moim zdaniem błędnie jako 11 Centrum Szkolenia Specjalistów Samochodowych w Chełmnie jest już w Książce „Mundur i odznaki Wojska Polskiego” z 1997.
Odznakę wprowadzono wg. tej pozycji w 1992. W tym czasie w Chełmnie był 8 OSSCzołgowych.
4 DP została odtworzona już w sierpniu 1945 w rejonie Poznań-Biedrusko na bazie 3 i 5 zapasowych pp oraz 6 pal-u.
M. G.
#227Witam
Może wpis ten będzie nie w tym miejscu co trzeba ale proponowałbym istotną modyfikację na forum. Sporo osób wymienia tu informacje wrzucane w różnych miejscach. Pomyślałem, że może udałoby się stworzyć bazę danych i część informacji (zamiast wpisywać jako odpowiedzi na posty) dopisywać do tej bazy z zaznaczeniem kto i kiedy dopisał. I tak jak ktoś miałby jakieś info o którejś jednostce lub typie uzbrojenia to dopisywałby do określonej pozycji w bazie. W ten prosty sposób po reorganizacji forum mielibyśmy oprócz miejsca na wymianę informacji i korespondencję, także miejsce w którym łatwo możnaby przeglądać stale wzbogacany zasób informacji.
Przy obecnym układzie ciężko jest pewne rzeczy znaleźć choć wiem że były, ale nie pamietam w którym wątku....
Może wpis ten będzie nie w tym miejscu co trzeba ale proponowałbym istotną modyfikację na forum. Sporo osób wymienia tu informacje wrzucane w różnych miejscach. Pomyślałem, że może udałoby się stworzyć bazę danych i część informacji (zamiast wpisywać jako odpowiedzi na posty) dopisywać do tej bazy z zaznaczeniem kto i kiedy dopisał. I tak jak ktoś miałby jakieś info o którejś jednostce lub typie uzbrojenia to dopisywałby do określonej pozycji w bazie. W ten prosty sposób po reorganizacji forum mielibyśmy oprócz miejsca na wymianę informacji i korespondencję, także miejsce w którym łatwo możnaby przeglądać stale wzbogacany zasób informacji.
Przy obecnym układzie ciężko jest pewne rzeczy znaleźć choć wiem że były, ale nie pamietam w którym wątku....
#228Dlatego potrzebne są najpierw opracowania tematów, żebyśmy potem mogli dodać mechanizm dopisywania i aktualizacji. Ale nie zaśmiecajmy już tego wątku.
#229Witam
Pytanie do wszystkich forumowiczów.
Czy ktoś zna położenia dywizjonów rakietowy OP (z lat 80-tych lub 90-tych) na terenie Węgier i ZSRR (regionu najbliższego Polsce). Próbuję się zorientować czy w tych krajach lokalizacje były wybierane według podobnych zasad co np. w Polsce i NRD czy CSRS.
Każda nazwa miejscowości będzie mi pomocna.
Pytanie do wszystkich forumowiczów.
Czy ktoś zna położenia dywizjonów rakietowy OP (z lat 80-tych lub 90-tych) na terenie Węgier i ZSRR (regionu najbliższego Polsce). Próbuję się zorientować czy w tych krajach lokalizacje były wybierane według podobnych zasad co np. w Polsce i NRD czy CSRS.
Każda nazwa miejscowości będzie mi pomocna.