Wojska lotnicze, OPK i LMW w 1986 r.

Wojska lotnicze, OPK i LMW w 1986r.

czy ktoś z kolegów forumowiczów ma dostęp do miesięcznika Miltaria i Fakty z tego roku z opisem historii lotniska w Białej Podlaskiej ?

pozdrowienia
AR

Witam
Czy istniała przejściowo 2 DLM - jako spadkobierca po 11DLM a przed pwostaniem 2DLMSz ?
Mam niejasny moment na przełomie przeobrażeń w latach 1967-82.
Po rozformowaniu 9 DLM powstała 4DLM.
A czy - jak napisałem wyżej- po rozformowaniu 11DLM powstała 3DLM ?
Czy po rozformowaniu 8DLSz jej jednostki właczono do 16 DLSz do czasu utwprzenia 2 i 3 DLMS
pozdrpwienia
AR

Dywizje 11 DLM ze Świdwina, 9 DLM z Malborka i 16 DLSz z Piły nie zostały rozformowane a jedynie przemianowane na odpowiednio 3 DLMSz- 4 DLM- 2 DLMSz. Miejsca bazowania nie zmieniano.
8 DLSz z Bydgoszczy została rozformowana a jej pułki:

5 PLSz - to późniejszy 2 PLMB Bydgoszcz podległy Dowództwu Wojsk Lotniczych
4 PLsz - przeniesiony do Goleniowa i przeformowany na 4 PLM / 2 PLM podległy 11 DLM a
następnie 4 DLM
48 PLSz - rozformowany a na jego bazie utworzono 32 PLRA Sochaczew i 56 Pułk Śmigłowców w
Inowrocławiu

pozdrawiam

Grzegorz

dzięki, dzięki, w międzyczasie coś niecoś doczytałem o w/w dywizjach, ale nie wiedziałem że 2 pułki - 32 i 49 powstały na bazie 48plsz.

Strona o 53 plsz jest niedostępna niestety- podobno przeniesiona w inne miejsce ale nie mogę się do niej dostać. A szkoda, to było kilka stron ciekawego tekstu i zdjęć z historii tego pułku. Może ktoś wcześniej skopiował i przechował.

Muszę przetrawić otrzymane ostatnio od Ciebie i Krzystofa informacje, ale widzę następne wątpliwości i niejasności w zakresie małych jednostek - samodzielnych eskadr róznego przenaczenia.

na razie tyle.
AR

Cześć !
Ponieważ ponownie mam kłopoty z pocztą elektroniczną, mam pytanie do Romana. Czy otrzymałeś mój e-mail z załącznikiem w Exelu. Pytam bo pomimo włączenia funkcji potwierdzenia odbioru, nie otrzymałem informacji o odebraniu.
Pozdrawiam
Witek