Pułki dywizji Wojsk Lądowych WP w 1986 roku

Pułki dywizji wojsk lądowych WP w 1986 roku

Piotrze

Czołgi czeskie były jak najbardziej zgodne z doktryną ofensywną. Jednostki górskie są lepsze do obrony, gorsze w ataku zwłaszcza gdy jest planowany na większą odległość i gdy zakłada się duże tempo natarcia. Tyle pcz i pz było blisko granicy aby nie tracić czasu na przemieszczenia do rejonów wyjściowych. W razie co, tylko hop !i wjeżdżali do Bawarii.

Jarosławie

Czy znasz "papierową" strukturę RDZ (nazwy jednostek, lokalizacje)

Krzysztof
1) Jestem zby leniwy żeby przejrzeć mapę a być może to rozstrzygnęłoby sprawę;
2) Moje wątpliwości wynikają stąd, że tam aż się prosi o uderzenie z Bawarii przez Czechy wychodzące w okolicach Wrocławia;
3) Skoro te góry były takie trudne do przebycia dlaczego nikt nie posiadał tam jednostek górskich. Z jednej i z drugiej strony było sporo jednostek pancernych. Oczywiście, że są lepsze w ataku ale nie w górach. Nawet niemiecka DGórska miała w składzie 1xBPAnc, 1xBZmech i 1xBGór, czyli taka średnio górska.
4) Skoro czeskie wojska pancerne mogły operować w Bawarii dlaczego wykluczamy operacje czołgów NATO w Czechach aż taka różnica w ukształtowaniu terenu.

Piotrze
Ad.2) Uderzenie aż pod Wrocław to konieczność przejścia gór między czechami a niemcami, kluczowego rejonu Pragi oraz Sudetów. Myślę że dla NATO to najcięższy wariant operacji.
Ad.3) Jednostki górskie dobre są do długotrwałych walk w górach. Oba pakty zakładały raczej szybkie rajdy wojsk pancernych mające za zadanie rozbicie wojsk pancernych przeciwnieka, uniemożliwianie zajmowania dogodnych linii obrony w trakcie wycofywania i szybkie opanowywanie terenu. Dlatego jednostki górskie były traktowane troche po macoszemu.
Ad. 4) Ja nie wykluczam, ale traktuję raczej jako miejsce do operacji wiążących siły przeciwnika

Swoje wywody wspomagam analizą operacji z czasów II w.ś. Trasy największych przemieszczeń to Polska, Niemcy oraz na południu Węgry. W Czechach rosjanie tak mocno nie napierali więc Niemcy zostali tam osaczeni.

2) Najcięższy ale bardzo nęcący. Rozcinali ugrupowanie radzieckie i wbijali się klinem pomiędzy I a II rzut.
3) Fakt
Ale jeżeli te góry stanowiłyby obszar nie do przebycia dla czołgów nikt by ich tam nie rozmieszczał. Pirenejów i Alp strzegli strzelcy górscy.
4) podtrzymuję 1, nie upieram się koniecznie co do Wrocławia, może być Opole.
Na podobnej zasadzie francuzi wykluczyli możliwość ataku przez Ardeny. Co oczywiście nie przeszkodziło Niemcom zaatakować.

1. chyba na tej stronie albo w okolicy http://www.isn.ethz.ch/php/document jest co nieco o planowanych wojenkach na terenie płd Niemiec i Czech.

2. w czasie wojska rozmawaiłem z czołgistami którzy ciwczyli z Czechami na manewrach w górach - nasi jeździli ostroznie, oszczędzali czołgi a czesi jeździli "jak diabły" na swoich T55.

czyli że jednsotki panc. w górach swoje znaczenie miały

AR

Albo nie mogę znaleźć albo jeszcze tego nie ustaliliśmy pcz z T-72 w LWP posiadały 93 czy 94 czołgi T-72.
Genralnie posiadały:
- 3xbcz;
- 1xkp z 10 BWP-1 a potem bp z 31 BWP-1;
- początkowo bez artylerii a potem das z 12 Goździkami (2x6).
Co do końcówki nie jestem pewiem czy nie było bas.

Szanowni Koledzy:

Dla własnych potrzeb, na bazie materiałów dostępnych na tym Forum (w tym opracowań z dzialu Opinie) i nie tylko, stworzyłem sobie taki schemat struktury (uproszczony) i wsparcia artyleryjskiego w dywizjach WP (mniej więcej na 01.01.1986, bo to często przyjmowana data na Forum dla różnych rozważań) - acha, z art plot uwzględniam tylko "Szyłki", reszta mnie chwilowo nie interesuje

DYWIZJA PANCERNA:
pułk czołgów na T-55: 5 kompanii czołgów, kompania zmech na SKOT, plot - 4 ZSU-23-4, artyleria: bateria art 6 x M-30 122mm holowane
pulk czołgów na T-55AM Merida: 3 bataliony czołgów, kompania zmech na BWP (batalion?? od kiedy??), plot j.w., artyleria: bateria 6 x 2S1 Goździk (potem dywizjon 12 sztuk - od kiedy??)
pułk czołgów na T-72: jak wyżej
pułk zmechanizowany: 3 bataliony na BWP, batalion czołgów, artyleria: spotkałem się z info, że pzmech dyw panc NIE MIAŁ artylerii!!
pułk zmechanizowany (wariant 2): 3 bataliony na SKOT, batalion czołgów, artyleria: jw.
[ewentualnie: w pułku SKOT-ów 12 x M-30 122mm holowane, w pułku BWP - 12 x 2S1 Goździk]
pulk artylerii: 2 dywizjony po 18 x M-30 122mm holowane (albo 3 x 12?), potem (od kiedy??) 2 dywizjony Goździków (po 12 czy po 18 sztuk? raczej po 18)

DYWIZJA ZMECHANIZOWANA:
pułk czołgów na T-55: jak w DPanc (ale tez info, że pcz DZmech NIE MIAŁ własnej artylerii)
pulk czołgów na T-55AM Merida: jak w DPanc (bez własnej artylerii)
pulk zmechanizowany: jak w dyw panc, przy czym artyleria organiczna to dywizjon 12 x M-30 122mm holowane, w pulkach na BWP - Goździki
pulk artylerii: 2 dywizjiny po 18 haubic (jeden ML-20, drugi M-30, albo oba M-30), ewentualnie 3 dywizjiny po 12 haubic (wszystkie 3 po 12 M-30 albo 12 ML-20 i 2 x 12 M-30)
w obu dywizyjnych part do tego dyw art rak 12 x BM-21

Moje pytania:
1) od kiedy dywizjon goździków w pułkach zamiast baterii?
2) czy w pulkach pierwotnie byly tylko baterie diał holowanych, czy holowanych zawsze był dywizjon 12 haubic?
3) czy można ustalić, ile dywizjonów miał dywizyjny pułk artylerii, i ile miały dział (a może nawet, w których dywizjach był jaki etat??)

Brgady Artylerii (okręgowe): zgodnie z danymi z tego forum, miały po 3 dywizjony haubicoarmat 152mm ML-20, dywizjon armat A-19, dywizjon wyrzutni rakietowych BM-21. Czy dywizjon art rak w BAA miał 12 czy 18 wyrzutni? Gdy weszły shb vz. 77 "Dana", to czy zastąpiły w BAA jeden z dywizjonów ML-20, czy może raczej A-19? (wydaje mi się, że raczej to drugie) od kiedy Dany ojawiły sie w dywizjach panc/zmech? i Wreszcie: mamy podobno 30 zestawów RM-70: gdzie one trafiły (do jakiej jednostki?) => taka liczba daje 2 dywizjony dywizyjne + 6 "luźnych" albo jeden dywizjon dywizyjny i jeden dywizjon w BAA

Pułki przeciwlotnicze OSA posiadały jednolitą strukturę organizacyjną. W ich składzie były cztery baterie ogniowe - łącznie 16 przeciwlotniczych rakietowych wozów bojowych (PRWB) na podwoziu kołowym). Ruchomy zapas bojowych rakiet przeciwlotniczych OSA wynosił w pułku 2 j.o.- 192 sztuki.

Witam, przekopałem forum, i jeszcze znalazłem pewne braki, kilka nazw, dyslokacji z lat 80-tych mi brakuje (+ ewent. nr JW):
14 papanc - Kwidzyn?;
20 papanc - Pleszew, Żary (w którym roku zmiana dyslokacji?);
91 papanc - Gniezno, Kostrzyn (j.w.);
126 papanc - ?;
98 dapanc - Kołobrzeg;
?? dapanc ?? (15 DZ);
?? dapanc ?? (9 DZ);
107 dapanc ? (2 DZ);
109 dapanc - Prudnik?;
111 dapanc - Ciechanów;
37 dapanc - Chełm;
4 Łużycki Pułk Łączności - ?;