55 Pułk Przeciwlotniczy(55 Pułku Artylerii Przeciwlotniczej)

Re: 55 Pułk Przeciwlotniczy(55 Pułku Artylerii Przeciwlotnic

Witam po długie przerwie.
Z góry dziękuję za kolejne wpisy na temat historii pułku.
Dziś nawiąże do wpisu Pana west64 i zamieszczę trochę zdjęć dotyczących koszar 55 pplot.
Zdjęcia pochodzą ze strony -http://www.panoramio.com/user/3382967?comment_page=1&photo_page=2
prócz fotki 57 który pochodzi ze strony Rejonowego Zarządu Infrastruktury w Szczecinie.
Wierzę, ze pomoże to nam lepiej zobrazować jak wyglądała ta jednostka. 😉
Proszę o każdy możliwy komentarz i opis budynków.

1. zdjęcie ,,widok z koszar" - nie jestem pewny ale zdjęcie zrobione jest chyba z budynku gdzie była 5 bateria startowa. - widać mur, domy mieszkalne, i oczywiście garaże oraz charakterystyczną górkę.

2. zdjęcie Szczecin_Podjuchy_ul_Metalowa - brawa wjazdowa do 55 pułk

3. zdjęcie nr 57 - budynek koszarowy - to jest ostatni budynek przy ulicy Metalowej. Cecha charakterystyczną jest wejście po schodach i drzwi na parterze.

Pozdrawiam
Wojciech
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2014, 20:06 przez 0, łącznie zmieniany 1 raz.

Jeszcze jedna porcja zdjęć koszar 55 pułk.

1. zdjęcie - DSC02701 – ukazuje PST, garaże, halę sportową i boisko oraz budynki koszarowe a także stalówkę, chyba.

2. zdjęcie - ,,2 bat" - wydaję mi się ze to zdjęcie jest zrobione z tego samego budynku - 5 bateria startowa lub bateria techniczna, i co ważne widać bramę i blaszek - prawdopodobnie mieścił się tu PST 55 Pułku. Widać też budynek - gdzie na parterze mieściło się biuro przepustek, a cała reszta koszarowca należała do 5 Brygady. Budynek po lewej to chyba stałówka 55 Pułku?

3. zdjęcie - ,,5 pułk inż 2 bat" kolejne zdjęcie na garaże - widać kawałek placu apelowego pułku.

Pozdrawiam
Wojciech

Witam pana panie Wojtku.Postaram się opisać panu te zdjęcia i tak rzeczywiście zdjęcie nr 1 wykonano z okna szczytowego pierwszego lub drugiego piętra gdzie w latach mojej służby tj 1985-1987 jak napisałem poprzednio były zakwaterowane wszystkie baterie ogniowe ,techniczna i zaopatrzenia.Jako ciekawostkię dodam że za betonowy płot do widocznych budynków żołnierze chodzili do tak zwanej" babci " po alkohol.Zdjęcie nr2 to budynek w którym była bateria remontowa jak widać szczytowe okna tam zakwaterowana była wspomniana wcześniej kompania wydobywania i uzdatniania wody z 5b saperów, w drugiej części budynku na parterze kwaterowaliśmy my tj bateria remontowa na pozostałych kondygnacjach budynku nikt nie mieszkał ani nie urzędował w latach m.ojej służby dodam jeszcze że na baterii były wydzielone izby dla podchorążych spr.Zdjęcie nr3 w latach 85-87 mieścił się w tym budynku sztab tak jak opisałem w poprzednim poście i tak jak napisałem widać jak powiększy się zdjęcie metalową poręcz od szczytu budynku schodząc w dół wzdłuż poręczy dochodziło się do pomieszczenia zajmowanego przez WAK.Z wejścia ze schodami nie korzystało się. Następny pana post i zdjęcie nr 1 widok na park nie znam takiego parku za moich czasów w miejscu gdzie znajduje się boisko do gry był park samochodowy stały tam min Krazy ,Berdeemy,samochody dostawcze itd.Tam gdzie na zdjęciu widać początek kolumny samochodowej znajdowała się dyżurka PKT.Widoczne garaże to pierwsze dwa należały do naszej baterii w pierwszym stał specjalistyczny Ural MTO w drugim WZT-2 czyli wóz zabezpieczenia technicznego pozostałe garaże należały do baterii technicznej i zaopatrzenia. Park był cały ogrodzony od strony placu apelowego wysokim płotem z blachy falistej. Zdjęcie nr2 widok rzeczywiście z budynku baterii ogniowych budynek po lewej stronie to budynek stołówki i klubu żołnierskiego nie pamiętam tej budowli przpominającej fontannę nie wiem co to jest.Budynek w tle był zajmowany przez 5brygadę i o ile mnie pamięć nie myli mieli tam siedzibę płetwonurkowie i saperzy.Zdjęcie nr3 tam gdzie widać ten niski płotek była brama wjazdowa do pst. Teraz postaram się wkleić artykuły z pobytu jednostki na poligonie w Aszałuku.

Panie Wojtku jeżeli chodzi o zdjęcia zamieszczone przez pana to rzeczywiście pierwsze zdjęcie to widok ze szczytowego okna na pierwszym lub drugim piętrze budynku gdzie w latach mojej służby były zakwaterowane baterie ogniowe techniczna oraz zaopatrzenia, jako ciekawostkię podam że za płot do widocznych budynków chodziło się do tzw "babci" po alkohol. Drugie zdjęcie pokazuje budynek w którym była zakwaterowana moja bateria remontowa, parter jak pisałem w połowie dzieliliśmy z 5brygadą tą część gdzie widać okna szczytowe zajmowała kompania wydobywania i uzdatniania wody drugą część przedzieloną na parterze kratą zajmowała BR pierwsze i drugie piętro nie było zajęte przez nikogo na drzwiach wisiały kłódki.Trzecie zdjęcie pokazuje budynek sztabu na trzecim piętrze tego budynku zakwaterowana była bateria dowodzenia gdy dokładniej przyjrzymy się zdjęciu to widać od szczytu budynku metalową poręcz i zejście w dół tam mieściła się siedziba " waku" czyli wojskowej administracji koszar.Zdjęcie pierwsze następnego postu to zdjęcie parku jakiego ja nie znam w latach 85-87 park od strony placu apelowego był ogrodzony płotem z blachy nie było
boiska do piłki w tym miejscu gdzie jest boisko parkował sprzęt taki jak samochody Star,Kraz , BRDM itd tam gdzie widać czoło kolumny po prawej stronie był budynek PKT dwa pierwsze garaże po lewej stronie zajmowała moja bateria w pierwszym garażował URAL MTO a w drugim WZT2.Pozostałe garaże po tej stronie zajmowała bateria zaopatrzenia i techniczna. Drugie zdjęcie zrobione jest ze szczytu budynku baterii technicznej nie przypominam sobie tej budowli podobnej do fontanny po lewej stronie widać budynek stołówki i klubu żołnierskiego od tyłu główne wejście znajdowało się po drugiej stronie budynku, budynek w głębi to budynek zajmowany przez 5b zajmowała go min kompania saperów i płetwonurków.Trzecie zdjęcie to widok na plac apelowy w miejscu w którym widać niski płotek była brama wjazdowa do parku sprzętu.

Witam po kolejnej przerwie.

Dziękują za wszelkie nowe informacje.

Zwracam się po raz kolejny do kolegów z pytaniami dotyczące ilości sprzętu i uzbrojenia pułku :

Ile było sztuk wyrzutni 2K12 Kub wraz z radarami?

Ile sztuk było dział S-60, ZU-23-2 Hibneryt; oraz wyrzutni / zestawów Strzała-2M /kod NATO SA-7B "Grail-B" ?

Czy w pułku był też inne radary np. P-40 na podwoziu czołgowym, nie co zmodernizowanym od BAT-M ?

Jaki rodzaj i ile mniej więcej sztuk pojazdów było w pułku np. – STAR – 660/266, KRAZ 255, URAL 475 D, ZIŁ – 131, WZT – 2, UAZ 452 i UAZ 469, BRDM - 2.

Czy szanowni koledzy mogą podać czy był jeszcze jakiś inny sprzęt i pojazdy np. specjalistyczne?

Czy w pułku był np. pododdział chemiczny?
Drugie zestawienie pytań dotyczy OC Chlebowo ( Magazyny wojskowe K 5981-Chlebowo /OSB -Ośrodek Szkolenia Bojowego).

Zamieszczam zdjęcia ze strony http://pl.worldmapz.com/photo/53845_es.htm oraz jedno zdjęcie własne zrobione w czerwcu br.
oraz link - http://wikimapia.org/12602943/pl/Magazy ... 1-Chlebowo.

Proszę o możliwy każdy komentarz.

Z wyrazami szacunku.
Wojciech

Witam zainteresowanych 55 pułkiem ,co do opisu koszar –w 1988 kiedy w nim miałem praktykę SPR trochę się zmieniło .Nie było już używane tzw stare biuro przepustek , czyli mały budyneczek przy bramie .Dzięki -jak nam to często powtarzano-zaangażowaniu mjr Szczekarewicza (że sobie pozwolę na przytoczenie nazwiska osoby tak oryginalnej w jednostce ) w budynku po prawej stronie na parterze mieściło się nowe biuro , pokój dyżurnego ,pokoik do odpoczynku i wc. Resztę koszarowca zajmowała 5 Brygada , i żaden inny koszarowiec nie był wspólny dla pułku i Brygady .
Jedno mnie zastanawia ,i na planiku który wtedy zrobiłem i w pamięci mam obraz jednego długiego budynku z 2 wejściami przy ulicy Metalowej , a na wikimapie są 2 budynki .
Co do sprzętu – w każdej baterii-piszę o stanie z 1988 – była stacja i 4 wyrzutnie po 2 w plutonie ,czyli w pułku 20 wyrzutni i 5 stacji nie licząc sprzętu w kp. Dowodzenia. STZ –jeden na pewno ,może były 2 w baterii , BRDM-2 , PKMZ-2 do osłony plot baterii ,duża część starów stała w magazynach jako ZN na wypadek mobilizacji ,chyba tylko starsze typy.
Pamiętam w Chlebowie w czsie dyżuru rozwiniętą stację –to chyba była P 40- na podwoziu gąsienicowym .

Chemicy zdaje się byli w strukturze kompanii dowodzenia .

Przepraszam za dużo „chyba „ ale polegam tylko na swojej pamięci .
Pozdrawiam M.G.

Witam
Ja od razu zapytam (skoro jest okazja) o numeracje wozów bojowych w pułku. Czy były tam 3 czy 4-ro cyfrowe numery taktyczne malowane na bokach wyrzutni i stacji radarowej ? Jakie tam występowały numery i czy była jakaś zasada rozdziału tych numerów.
Pozdrawiam

Witam, służyłem w JW2339 od kwietnia 1975r do kwietnia 1977r, po przeczytaniu postów wychodzi na to że to była nowa jednostka o czym wtedy nie wiedziałem, między żołnierzami nasz pułk nazywaliśmy ,, prywatny pułk ( albo cyrk ) majora Szuleckiego ,, i nie było to pozytywne określenie. Miałem wtedy 20 lat i dziwiłem się że dowódca pułku potrafi przyjść na baterię i zaglądać pod łóżka czy nie walają się po podłodze ,,koty,, z koców, takie pyłki , dla mnie to było chore. Wtedy unitarka to też było chore , po co wylewać w kiblu wiadra wody i kazać żołnierzom zbierać je sznurówkami do 4 rano? Po co kazać żołnierzom czyścić płytki na korytarzu szczoteczkami do mycia zębów i głośno mówić ,, ja syn Katarzyny nie będę grał w chuja z dowódcą drużyny,, czemu to miało służyć, i wiele innych przykładów mógłbym podać , powodowało to tylko nienawiść do przełożonych i w razie wojny wiedzielibyśmy komu w łeb najpierw strzelić. Mam nadzieję że teraz jak jest armia zawodowa to nie ma takich rzeczy, żołnierz powinien być wyszkolony , czuć swoją wartość i nie być gnębiony ani poniżany bo to się potem może zemścić.
Rozmieszczenie budynków jest takie jak opisane w poprzednich postach, byłem w 4 baterii , umieszczono nas na parterze budynku naprzeciwko sztabu, dowódcą naszej baterii był ppor.Gałczyński , dowódcą plutonu dowodzenia ppor Karwan, szefem baterii najpierw był kapral Suszek po szkółce ( chyba po zasadniczej został na zawodowego , ale głowy za to nie dam ) a potem zawodowy plut.Siwek (ale mogę się mylić co do nazwiska )bo pamięć zawodzi, dowódcą plutonu ogniowego był też ppor. ksywka ,, Meskot ,, nazwisko wyleciało z głowy, był jeszcze ppor dowódca stacji radarowej WAZA ale nie pamiętam jak się nazywał . Szary budynek na mapie z prawej strony sztabu to był magazyn żywności za nim w rogu płotu był chyba śmietnik, mieliśmy wokół niego posterunek wartowniczy , drugi był na placu apelowym i boisku gdzie stały nasze działa S-60 , trzeci przy garażach i parku maszynowym a czwarty na ul . Metalowej wzdłuż parkanu, wartownik chodził z kałachem ale bez amunicji. Wtedy nie było żadnych ZUS-23 tylko działa S-60. Jeśli chodzi o numery na samochodach to głowy nie dam ale wydaje mi się że były 4- ro cyfrowe. Najgorsze było to że przez 2 lata musieliśmy się myć w zimnej wodzie w betonowych zlewach długich na cały pokój z kranami nad nimi, ciepła woda była raz na 2 tygodnie , chodziliśmy pod prysznic do saperów tym wąskim przejściem przy garażach. Jeśli chodzi o jakieś struktury wojskowe to jako żołnierz służby zasadniczej nie mogłem mieć takiej wiedzy, więcej wiem o życiu żołnierzy , jeśli by były jakieś pytania to chętnie odpowiem , pozdrawiam.