Myślę że najlepiej było by uderzyć do Archiwum Wojskowego w Toruniu, tam znajduje się dokumentacja archiwalna dotycząca POW a więc i jednostek stacjonujących na terenie tego OW.
Myślę że jedna wizyta by rozwiała wszelkie Pana wątpliwości, oczywiście aby uzyskać dostęp do AW należy wnioskować do CAW wg wskazań podanych na ich stronie.
Re: WP w Kołobrzegu
#32Dzięki za odpowiedź.
Z tym, że jest mały problem - CAW jest w remoncie (jak ostatnio się dowiadywałem) i nie wiadomo do kiedy.
Z tym, że jest mały problem - CAW jest w remoncie (jak ostatnio się dowiadywałem) i nie wiadomo do kiedy.
Pozdrawiam Tomasz
#33To prawda że jest remont, ale nie przeszkadza to w złożeniu wniosku o dostęp do Archiwum w Toruniu. Wniosek można wysłać pocztą lub nawet e-mailem.
#34Witam
Wybaczcie że odgrzewam dawny temat (ostatni post 2012r).
Ostatnio dokładnie przestudiowałem na jednostki-wojskowe.pl spis dotyczący numerów JW.
Wiem że wymienione w spisie rozkazy nie są de facto rozkazami sformowania tych jednostek, a tylko wpisem w rozkazie gdzie się ten numer jednostki pierwszy raz pojawił. Choć mozliwe ze niektóre to właśnie rozkazy sformowania... ale ja nie o tym.
We wsześniejszych wpisach Krzysztof ładnie wypisał jednostki garnizonu Kołobrzeg , a ja w spisie znalazłem też kilka innych.
Pominę jednostki MW bo to inny temat - mianowicie chodzi mi o:
58 Batalion Remontowo-Budowlany OT (JW 2809)
7 Batalion Pracy przemianowany później na 7 Wojskowy Batalion Górniczy (JW 3175)
36 Garnizonowy Punkt Zaopatrywania w Sprzęt Czołgowo-Samochodowy (JW 4936)
Ktoś coś wie nnt temat, a już najbardziej zastanawia mnie ten batalion górniczy w Kołobrzegu.
Pozdrawiam
Tomek
Wybaczcie że odgrzewam dawny temat (ostatni post 2012r).
Ostatnio dokładnie przestudiowałem na jednostki-wojskowe.pl spis dotyczący numerów JW.
Wiem że wymienione w spisie rozkazy nie są de facto rozkazami sformowania tych jednostek, a tylko wpisem w rozkazie gdzie się ten numer jednostki pierwszy raz pojawił. Choć mozliwe ze niektóre to właśnie rozkazy sformowania... ale ja nie o tym.
We wsześniejszych wpisach Krzysztof ładnie wypisał jednostki garnizonu Kołobrzeg , a ja w spisie znalazłem też kilka innych.
Pominę jednostki MW bo to inny temat - mianowicie chodzi mi o:
58 Batalion Remontowo-Budowlany OT (JW 2809)
7 Batalion Pracy przemianowany później na 7 Wojskowy Batalion Górniczy (JW 3175)
36 Garnizonowy Punkt Zaopatrywania w Sprzęt Czołgowo-Samochodowy (JW 4936)
Ktoś coś wie nnt temat, a już najbardziej zastanawia mnie ten batalion górniczy w Kołobrzegu.
Pozdrawiam
Tomek
Pozdrawiam Tomasz
Wg mnie:
58 baon remontowo-budowlany OT - 2969 Kołobrzeg → Toruń
2809 Kołobrzeg – to od zawsze był 98 dyon artylerii przeciwpancernej 8 DZ; sformowany w 1972 r.; rozformowany w 1994 r.
3175 Biedrusko (od 1950 r.) → Makoszowy – 7 baon pracy → 7 baon ZSW (od 1951 r.) → 7 wojskowy baon górniczy (od 1955 r.); rozformowany w 1957 r. i raczej nie stacjonował w Kołobrzegu.
4936 Kołobrzeg – 36 Garnizonowy Punkt Zaopatrywania w Sprzęt Czołgowo-Samochodowy → 36 Garnizonowy Sprzęt Zaopatrywania Technicznego.
EDIT: 36 Garnizonowy Punkt Zaopatrywania Technicznego.
58 baon remontowo-budowlany OT - 2969 Kołobrzeg → Toruń
2809 Kołobrzeg – to od zawsze był 98 dyon artylerii przeciwpancernej 8 DZ; sformowany w 1972 r.; rozformowany w 1994 r.
3175 Biedrusko (od 1950 r.) → Makoszowy – 7 baon pracy → 7 baon ZSW (od 1951 r.) → 7 wojskowy baon górniczy (od 1955 r.); rozformowany w 1957 r. i raczej nie stacjonował w Kołobrzegu.
4936 Kołobrzeg – 36 Garnizonowy Punkt Zaopatrywania w Sprzęt Czołgowo-Samochodowy → 36 Garnizonowy Sprzęt Zaopatrywania Technicznego.
EDIT: 36 Garnizonowy Punkt Zaopatrywania Technicznego.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2017, 22:29 przez 0, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Bogusław
#36Moja pomyłka przy przepisywaniu - oczywiście chodziło mi o JW 2969 przy 58 batalionie Rem-Bud OT.
Bogusławie w cytowanym spisie JW 3175 funkcjonowała do roku 1959. Możliwe ze tam naniesiono informację z błędem.
Czy 36 Garnizonowy Punkt Zaopatrywania w Sprzęt Czołgowo-Samochodowy → 36 Garnizonowy Sprzęt Zaopatrywania Technicznego miał coś wspólnego z Ruchomym Warsztatem Sprzętu Artyleryjskiego późniejszym 8 batalionem remontowym ? Jeśli nie to kiedy go rozformowano lub przeniesiono?
Bogusławie w cytowanym spisie JW 3175 funkcjonowała do roku 1959. Możliwe ze tam naniesiono informację z błędem.
Czy 36 Garnizonowy Punkt Zaopatrywania w Sprzęt Czołgowo-Samochodowy → 36 Garnizonowy Sprzęt Zaopatrywania Technicznego miał coś wspólnego z Ruchomym Warsztatem Sprzętu Artyleryjskiego późniejszym 8 batalionem remontowym ? Jeśli nie to kiedy go rozformowano lub przeniesiono?
Pozdrawiam Tomasz
#37Co do 7. baonu pracy, to E.J.Nalepa podaje w PH-W 1-2/94 iż na podstawie Zarządzenia Nr 08/Org. Głównego Kwatermistrza WP z 18 stycznia 1950, CAW, GZP WP, 524/59/916, k. 4-5 - sformowano go w terminie do 28 lutego 1950 w Biedrusku.
Rozformowany - rzeczywiście w maju 1959 na podstawie rozkazu nr 013/WKG z 23 marca 1959. Nie stacjonował w Kołobrzegu, to jakaś pomyłka chyba.
Co do 36 GPZT - sprawdzę jeszcze. Oczywiście tutaj oszybka moja. Powinno być: 36 Garnizonowy Punkt Zaopatrywania Technicznego.
Wiem, że rozformowany został z dniem 31 grudnia 2001 roku.
Pozdrawiam, Bogusław
#38Witam,
Ponieważ ja jestem autorem spisu numerów JW na jednostki-wojskowe.pl to już wyjaśniam.
7.Batalion Pracy w Kołobrzegu to oczywista OMYŁKA ! Musiałem po prostu w złe pole wpisać m.p.
Prawidłowo powinno być Biedrusko -> Makoszowy wg moich danych.
Wprowadzę poprawkę do spisu niebawem.
Co do 36.GPzwSCzSam -> 36.GPZT to ta jednostka nie ma nic wspólnego z warsztatami 8 DZ. Została ona sformowana w 1973 roku od podstaw jako nowa JW.
Dodam że spis numerów JW będzie za jakiś czas aktualizowany o nowe dane i wtedy może pojawić się trochę "korekt".
Ponieważ ja jestem autorem spisu numerów JW na jednostki-wojskowe.pl to już wyjaśniam.
7.Batalion Pracy w Kołobrzegu to oczywista OMYŁKA ! Musiałem po prostu w złe pole wpisać m.p.
Prawidłowo powinno być Biedrusko -> Makoszowy wg moich danych.
Wprowadzę poprawkę do spisu niebawem.
Co do 36.GPzwSCzSam -> 36.GPZT to ta jednostka nie ma nic wspólnego z warsztatami 8 DZ. Została ona sformowana w 1973 roku od podstaw jako nowa JW.
Dodam że spis numerów JW będzie za jakiś czas aktualizowany o nowe dane i wtedy może pojawić się trochę "korekt".
#39Jacku to jeszcze do korekty dorzucę coś z mojego podwórka:
JW. 2551 -> 15 Dywizjon Artylerii Przeciwpancernej -> R-z NDWP Nr 053/Org. z 30.03.1946 -> Biedrusko? (1946-1948) Kołobrzeg (1948-1949)
Rozformowano 15dappanc a na jego bazie sformowano 91 Pułk Artylerii Ppanc (2796)
JW. 2796
W 1951r -> 91pappanc przeniesiono do Gniezna i w połączeniu z 92 pappanc na ich bazie sformowano 28 BAPpanc.
JW. 2551 -> 15 Dywizjon Artylerii Przeciwpancernej -> R-z NDWP Nr 053/Org. z 30.03.1946 -> Biedrusko? (1946-1948) Kołobrzeg (1948-1949)
Rozformowano 15dappanc a na jego bazie sformowano 91 Pułk Artylerii Ppanc (2796)
JW. 2796
W 1951r -> 91pappanc przeniesiono do Gniezna i w połączeniu z 92 pappanc na ich bazie sformowano 28 BAPpanc.
Pozdrawiam Tomasz
#40Co do JW 2551 to ja jako pierwotne mp. mam Poznań w swoich notatkach.
Co do 2796 to ten nr JW był używany tylko przez 91.pappanc i został w 1957 roku anulowany, a pułk otrzymał nr JW 1496. Natomiast 28.BAPpanc otrzymała jako nowa jednostka nr JW 5625.
Co do 2796 to ten nr JW był używany tylko przez 91.pappanc i został w 1957 roku anulowany, a pułk otrzymał nr JW 1496. Natomiast 28.BAPpanc otrzymała jako nowa jednostka nr JW 5625.