T-54 i T-55

T-54 i T-55

Cześć.
Informacje pochodzą z wielu bardzo różnych źródeł. Poniżej przedstawiam w 100% wiarygodne źródło.

Pozdrawiam
Witek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 02 lis 2022, 09:33 przez 0, łącznie zmieniany 2 razy.

T-54 i T-55

Witku, wiem o problemie z przesyłaniem plików. W ten weekend będę przenosił forum na nowy serwer, to jest w tej chwili najważniejsze. Potem napiszę dla Was instrukcję, jakich informacji będę potrzebował, żeby rozpoznać problem.

T-54 i T-55

Dzięki. A czy te działa były testowane na T 55?
I czy miałbyś więcej takich informacji jak powyżej, bądź coś o projektach/prototypach własnych czołgów na bazie T 54/55 o które pytałem?
Ciekawi mnie czy chcieliśmy zbudować jakieś czołgi lekkie w oparciu o T 54, coś jak chiński Type 62.
Zapomniałem się przedstawić.
Moje imię to Paweł i mam lat 23.
Najbardziej interesuje mnie dziedzina prototypów, projektów z lat 1946 1989, modernizacje T 54/T 55 które nie weszły do produkcji też, a także czołgów/pojazdów które były nietypowe w LWP, jak T 62, a swoją drogą znalazłem informację w CIA że polska dostała 10 czołgów typu T 62 w latach 70 o ile pamiętam i chciałbym ewentualnie to potwierdzić, ale zarówno interesują mnie pojazdy improwizowane z tamtych lat.
Ale coś czuję że to temat rzeka bo ogólnie niema zbyt wiele informacji w tym temacie.
Pozdrawiam.

T-54 i T-55

Załącznik z krótkim opisem 100 mm armaty i pocisku podkalibrowego jest już zamieszczony.

Witek

T-54 i T-55

Z tego co widzę to z pociskiem podkalibrowym poszli drogą BM-8. Czyli nowoczesność raczej niewielka. Natomiast sama armata z przedmuchiwaczem przesuniętym do tyłu (w stosunku do D-10TG, D-10T2S) to raczej postęp. Ciekaw jestem jakie miała parametry rozrzutu. Piszą, że mniejsze, ale o ile mniejsze?

T-54 i T-55

Dzięki.
Od siebie zamieszczam zdjęcie czołgu HM 45 który był proponowany w drugiej połowie lub koniec lat 70, była to głęboka modernizacja dla czołgów T 54 i T 55.
To co o nim wiadomo
Pakiet HM-45 zakładał zastosowanie:
- SKO Merida (oryginalnie do niego zaprojektowanego) wraz z pasywną noktowizją
- stabilizacji STP-2
- elektrycznych napędów wieży
- nowego zawieszenia
- nowego układu paliwowego
Po odrzuceniu przez MON HM-45 był oferowany Indiom i Egiptowi
Obrazek
I ja mam pytanie, czy działo na tym czołgu to jest ta sama armata 100 mm która była opracowana w WAT waszym zdaniem, czy jeszcze coś innego?
W razie czego daję link https://twitter.com/Zbiesu/status/1557315311442984962 .
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 10 lis 2022, 23:32 przez żołnierzpolski, łącznie zmieniany 2 razy.

T-54 i T-55

Stabilizację STP-2 miał zwykły T-55 (choć nie miał jej T-54).
Elektryczne napędy wieży to też nic nowego w stosunku do T-55 a nawet T-54...

T-54 i T-55

Ta wiem, lecz to wymieniono w pakiecie modernizacji, więc też się trochę zastanawiałem o co chodzi, ale najbardziej mnie zastanawia to działo czołgowe, co prawda nic nie wspomniano o tym żeby wymieniono armatę, ale jednak pewne zmiany na dziale widać.

T-54 i T-55

Tak, właśnie widać, że armata to chyba, raczej, na pewno nie jest D-10TG ani D-10T2S.
I tylko z ciekawości (może niezdrowej) zapytam o HM-45... czy to nie jest jakaś pomyłka. Znam coś takiego jak HD-45 (w Meridach i nowszych seriach T-55A)...

T-54 i T-55

Dokładnie napisano o HM 45, i to jak naraziej jedyne zdjęcie tego czołgu, napisano że to zarzucono na rzecz T 55AM, a miał on lepszą celność i mobilność w terenie niż T 55AM, o pomyłce nic nie wiem, pierwszy raz ten czołg widziałem na twitter w linku w wyżej. Wiem tyle co napisano o nim pierwszy raz na twitterze.