A to nie jest tak że obecnie 14.Pułk Przeciwpancerny (nie pappanc!) został podporządkowany bezpośrednio Dowódcy Generalnemu RSZ ?
Czyli na czas "W" zapewnie będzie jednostką pozostającą w dyspozycji głównego dowódcy, a nie dywizyjną.
Wg mnie włączanie go do 18.DZ to raz że jest to dosyć spora odległość od sztabu dywizji, dwa może lepszym rozwiązaniem było by na czas "P" pozostawić ją w podporządkowaniu centralnym, a na czas "W" pułk mógłby się rozformować i formować cztery dywizjony ppanc po jednym dla każdej dywizji. (po odpowiednim doposażeniu).
Swoją drogą obecnie ten pułk ma znikomą wartość bojową z uwagi na jego "muzealne" wyposażenie - PPK "Malutka" na BRDM-2 to jest niestety ale cepelia. A PPK "Spike" dopiero wchodzi na wyposażenie pierwszego z dywizjonów pułku.
Potrzeba całkowitego przezbrojenia pułku, no i nadal nie ma platformy dla PPK "Spike" ! Jeśli oczekujemy że nasza obrona ppanc będzie bazowała jedynie na zestawach przenośnych no to jest to dosyć "ciekawe" podejście.
Obrona ppanc w LWP
#32Fakt. Teraz to nie 14.pappanc tylko 14.pppanc.
Jednak przysiągłbym, że włączono go do 18.DZ. Choć są też informacje o podporządkowaniu go DG RSZ...
Jednak przysiągłbym, że włączono go do 18.DZ. Choć są też informacje o podporządkowaniu go DG RSZ...
Obrona ppanc w LWP
#33Z moich informacji wynika (zresztą tak mam to przedstawione na mojej stronie) że 14 pppanc jest podporządkowany centralnie pod DG RSZ.
Dla 18 DZ będzie formowany od nowa 18 pa i będzie to pułk artylerii konwencjonalnej.
Dla 18 DZ będzie formowany od nowa 18 pa i będzie to pułk artylerii konwencjonalnej.
Obrona ppanc w LWP
#34Co do dział D-44M to mogły jedynie porysować lakier na czołgach zachodniej produkcji. Na M1 Abrams czy niemieckie Leopardy 2 nie miały szans w swojej roli.
Obrona ppanc w LWP
#35Tak, jak na lata 90-te D-44 były przeżytkiem. Chociaż ówcześni artylerzyści akcentowali ich celność. Całkowicie pomijali aspekt przebijalności. Kiedyś na poligonie zapytałem jednego oficera z baterii 85-tek o przebijalność. Z dumą oznajmił ile... Jakież było jego zdumienie, gdy mu powiedziałem jaki jest pancerz czołowy mojego T-55AD-2M...