Baza w Bujakowie / opuszczona

Cześć Czarek !

Oczywiście byłbym niezmiernie wdzięczny za 72.
Mam też problem z ustaleniem SO - 13.dr (Przywary ?).
W rewanżu mogę podesłać jakąkolwiek metryczkę powojennej DP/DZ/DPanc/DDes/DPDes/DKaw/DAPlot.
Czy Twój adres mailowy jest prawidłowy ?.
Próbowłem się z Tobą skontaktować, ale przyszła zwrotka z adnotacją - " podane konto nie istnieje ".
Mój adres mailowy jest prawidłowy.
Pozdrawiam.
K. P.

Witam Czarku.

Powołujesz się na wykaz struktur z grudnia 1986 r.
Czy możesz podać źródło skąd jest ten wykaz?

Pozdrawiam
WM

Witam,

--> Krzysztof P.
Faktycznie gapa ze mnie, cały czas widniał mój "fałszywy" adres;-) Pisz na taki - lindeman.pl@wp.pl, chętnie z Tobą pogaworzę tym bardziej, że mam parę pytań na temat kompanii rtech.
A 72. dr według wykazu stacjonował w m-ci Lędziny.
Co do 13. dr to jest jedynie Lubliniec, bez bliższej lokalizacji.

--> Wiesław M.
Hmm, czy to coś zmieni jeżeli napiszę skąd są te informacje ? Możesz mi wierzyć że są pewne, pochodzą z jednego z arch. w rejonie stolicy:-)

Czarek P.

Witam ponownie !

I ponownie też dziękuję za odpowiedź na moje pytania.
Ja też zorientowałem się, że są dwa Twoje adresy mailowe.
No i prawdopodobnie Twój post, a mój mail - rozminęły się w drodze.
Jezeli masz jakieś pytania - to napisz. Ja w miarę swojej wiedzy postaram się na nie dać odpowiedź.
Chociaż nie ukrywam, że znacznie bliższe są mi wojska lądowe.
Jutro na cały dzień wyjeżdzam, ale w niedzielę jestem w domu.

K. P.

WITAM!
Jestem po raz pierwszy na forum. Niemniej z zainteresowaniem czytam wszystkie wypowiedzi. Myślę że mam kilka tematów godnych zainteresowania. Odbywałem służbę wojskową w Giżycku w Wojskowym Ośrodku Szkolenia Służb Zakw. i BUdow. w 1979/78. Niedaleko w okolicach Perkunowa (o ile dobrze pamiętam) znajdowały się stanowiska do odpalania rakiet taktycznych. Były to obwałowania zimne w kształcie litery, , U'' zamknięte od góry prostym odcinkiem wału z możliwościa wjazdu i wyjazdu z prawej i lewej strony. Wymiary wewnętrzne obiektu około 30x30 m. Wysokość wałów około 4 - 5 m. Liczba stanowisk 5 lub 6. Myślę że były stanowiska przeznaczone dla jednostki rakietowej z Giżycka, która była za
płotem mojej jednostki, nie zmam numeru tej jednostki, ani jej uzbrojenia. Wiem że obecnie już od kilku lat nie istnieje. Ja mam stary monitor i mie mogę dojrzeć tych stanowisk.

I jeszcze jeden z kilku obiektów przy których brałem udział w ich realizacji. Myślę że do dzisiaj eksploatowany przez Centrum szkolenia sił ONZ w Kielcach. Podaje namiary z programu TerraServer
N50.7829, E20.6888.
Pozdrawiam!

Cześć !

W Pierkunowie znajdował się Garnizonowy Ośrodek Szkolenia Poligonowego.
Obiekty należały prawdopodobnie do 5. da (2550) z Giżycka (w składzie 1. DZ).
Natomiast parametry, które opisujesz wskazują na so wyrzutni R-70 Łuna.
Obiektów w pobliżu Kielc jeszcze nie oglądałem. A właściwie czego tam szukać ?.
Pozdrawiam.
K. P.

Witam!
Szukam wszelkich informacji na temat jednostki w Ciągowicach koło Zawiercia (głównie rok powstania). Swego czasu byłem tam i zapoznałem się z tym opuszczonym obiektem. W miarę możliwości postaram się udostępnić zdjęcia które wtedy wykonałem.
Pozdrawiam
Michał Koziar

Witam!

W Ciągowicach stacjonował 15 dywizjon rakietowy OP (JW 1411) wchodzący w skład 1 Brygady Rakietowej OP z Bytomia.
Jednostka powstała we wrześniu 1962 r.(wówczas jako 15 do 13 Dywizji Artylerii OPK) i do roku 1990 wyposażona była w zestaw SA-75 Dźwina, zaś w latach 1990-1998 w zestaw S-75 M Wołchow. Dywizjon rozformowano w 1998 r.
Chętnie zapoznałbym się ze zdjęciami obiektów.

W. W.

Witam.

Poruszamy się w temacie, który dotyka dywizjonu rakietowego z Oświęcimia. Myślę, że uprawnione jest wobec tego to o co chcę prosić.
Interesują mnie wszelkie informacje o oświęcimskich dywizjonach rakietowych (daty, struktura, uzbrojenie, stanowiska ogniowe, dowódcy, itp.). Będę wdzięczny za każdą informację.

Pozdrawiam
W. M.

A zatem nieco informacji o dywizjonach oświęcimskich.

72 (JW 1681) i 73 dr (JW 2272) powstały na mocy zarządzenia szefa Sztabu Generalnego WP nr 021/Org. z dn. 30. 03. 1978 oraz rozkazu d-cy WOPK nr 056/Org. z dn. 25. 04. 1978 r. Obie jednostki zostały początkowo wyposażone w dwubelkowe zestawy S-125 Newa przejmowane z dywizji warszawskiej.
Lokalizację stanowisk ogniowych podał w jednym z poprzednich postów Czarek Piotrowski-72. dr m. Lędziny,73. m. Sośnia Góra.
72 dr otrzymał zmodernizowany zestaw Newa SC w 1999r., a 73-w 2002r.
Dowódcy(do 2002 r.)
72 dr
ppłk Marian Kościuk (1978-1987)
ppłk(wówczas mjr) Zbigniew Piątek(1987-1991)
mjr(kpt.) Paweł Trawkowski(1991-1996)
ppłk Marek Wilkosz (1996-1997)
ppłk Jerzy Oleszczyk (1997-
73 dr
ppłk(wówczas kpt.) Roman Sobik (1978-1984)
ppłk(mjr) Marian Szczecina(1984-1986)
ppłk Ryszard Kostarek (1986-1987)
ppłk Jan Kanarek (1987-

W. W.