Wojska lotnicze, OPK i LMW w 1986 r.

Wojska lotnicze, OPK i LMW w 1986r.

Witam

Prawdę powiedziawszy nie pamiętam dokładnie jakich to stanowisk nie udało się odnaleźć, jednak na pewno nie chodziło o dywizjon S-125 z Gdyni, gdyż takowego u nas w omawianym okresie nie było. Wszystkie dywizjony 4 Brygady Artylerii OPK wyposażone w te zestawy były rozlokowane wzdłuż linii brzegowej:
64 do OPK - Hel-Bór
65 do OPK - Rozewie
68 do OPK - Łeba
69 do OPK - Rowy

Spośród pozostałych dywizjonów w późniejszym okresie z Wołchowów na Newę przezbrojono jeszcze 21 dr OP w Rzucewie (w 1996 roku), który później otrzymał Newę-SC podobnie jak 25 dr OP. Do Gdyni Newa-SC trafiła dopiero wraz z przeniesieniem tu 65 dr OP z Rozewia.

Pozdrawiam
Przemek

Witam
Szybko sprawdziłem i faktycznie machnąłem gafę. Źle wpisałem m.p. przy 65.dr i powielałem ten błąd do dziś. Już jednak skorygowałem.
Pozostaje jednak wątpliwość co do z Lublińca i zagadkowe budowle k Redzikowa.

Witam
Odkryłem jeszcze jedną nieścisłość która przwija mi sie w notatkach.
Otóż kilka dywizjonów podwarszawskich wymieniło wyrzutnie SA-75 Dźwina na S-75M Wołchow w 1964 r albo w 1976 roku (według różnych artykułów różne sa te daty).

Zastanawiam się tez gdzie trafiły wyrzutnie Wołchow z przezbrajanej w 1964 r - 61. Brygady Artylerii WOPL ze Skwierzyny

Witam Krzysztofie

O ile kwestia pierwszych Wołchowów w 9 DA OPK jest raczej jasna, o tyle zamiana dalszych Dwin już nieco mniej. Pierwsze S-75M trafiły do dywizji w roku 1964, w tym samym czasie kiedy 5 zestawów dla gdyńskiej 60 BA OPK. Otrzymały je 6, 7, 8 i 9 do, zaś posiadane SA-75M Dwina przekazane zostały do dywizjonów 14 spa OPK.
Natomiast faktycznie zakończenie przezbrajania z Dwin na Wołchowy zakończyło się w 3 dywizji w połowie lat siedemdziesiątych po przejęciu przez dwa dywizjony zestawów od reorganizowanego 61 pa WOPL.

Te obwałowania wyglądajace jak stanowisko Wołchowa znajdują się niedaleko Rębiechowa czy Redzikowa (napisałeś tak i tak) ? Możesz podac dokładniejszą lokalizację?

Witam

Czy dywizjon z Lublińca to nie ten sam co Woźniki (wyrzutnie w Woźnikach a koszary w Lublińcu, tam gdzie dziś są komandosi? To blisko siebie, a nie sądzę żeby były tam dwa dywizjony0 Ale pewnosci nie mam.

pozdrawiam
AR

Witam

Przemysławie,

Obwałowania widać na www.geoportal.gov.pl jak maksymalnie zbliżyć lotnisko w Redzikowie koło Słupska
Patrząc na południe od zachodniej części lotniska, poniżej szosy widać spory otwarty teren gdzie w odległości kilkuset metrów od szosy widac obwałowania.
Koordynatów pozycji tam niestety nie ma w tym serwisie.

Czy wiesz które dwa dywizjony przjęły sprzęt od 61.pa. Które dwa pozostałe i kiedy otrzymały Wołchowy.?

Co do Dźwini i Wołchowów to zastanawia mnie też jedna kwestia. Czy Wołchowy z 61.pa miały jakieś stałe stanowiska (jeszcze w rejonie Warcisławia - Jaromina) czy był to taki pułk "spakowany" gotowy do rozlokowania w dowolnym miejscu bez żadnych inżynieryjnie rozbudowanych stałych stanowisk ogniowych w miejscu stałej dyslokacji.

Romanie,

Co do stanowisk to na pewno był 13. do Lubliniec i 14. do Woźniki. Nawet "musiał być" aby pokryć cały broniony region.
Ja oglądając dziś okolice Lublińca na serwisie www.geoengine.nima.mil dostrzegłem że chyba stanowiska dywizjonu z Lublińca były na południe od Lublińca, w lesie (na mapie jest to tzw. Dziewcza Góra). Kształt pasuje i ustawienie (plecami do bronionego rejonu) też. Na www.earth.google.com tego niestety tak nie widać.

Witam!
Dywizjon w Wożnikach można znależć w serwisie google. Zlokalizowany jest na płd-zach od Wożnik, poniżej drogi nr 789.

Pozdrawiam
Michał Koziar

Witam
Wróciłem właśnie z krótkich wakacyjnych wojaży i będąc w okolicy Mielna miałem okazję pozwiedzać stare koszary (opuszczone chyba parę lat temu) w Unieściu. Wyjeżdżając z Unieścia na Łazy (już bliżej Łazów) widać od strony plaży stare stanowiska dywizjonu rakietowego S-125. Z braku czasu nie miałem okazji ich obejrzeć dokładniej ale patrząc na zdjęcia z geoportal.gov.pl obiekt ten jest zrównywany z ziemią i niedługo nic pewnie nie pozostanie. Polecam uwadze miłośniekom budowli militarnych. Z drogi widać trochę bunkrów i innych budowli. Czy ktoś zna historię jednostek z Unieścia ? daty ich likwidacji lub jakieś ciekawostki z historii garnizonu Unieście ??

Krzysztofie,
Czy ta jednostka znajdowała się jadąc w kierunku Łaz przed mostem, czy za, mam trochę zdjęć satelitarnych tych okolic ale chyba zbyt słabej jakości żeby coś zauważyć. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w dokładniejszej lokalizacji. O ile pamiętam, to w latach 70-tych znajdował sie poligon na zachód od Łaz, ale to już inny temat.
Paweł