Garnizon Koszalin

Garnizon Koszalin

Witam, Tomku

Nie jest dla mnie jasne kilka spraw związanych z GO „Wisła” – począwszy od genezy i charakteru tych „kombinowanych” pułków piechoty (w poście pisałem, że w skład GO „Wisła” weszły 3 kombinowane pułki piechoty: 1, 8 i 36 pp) – Ty z kolei podajesz za płk Rzepskim trochę inny skład. Ponadto – dowódca 8 DP, która działała w Bieszczadach – płk dypl. Jan Bielecki – nie figuruje on wśród etatowych dowódców 8 DP, czyżby był dowódcą tylko „kombinowanej” 8 DP – w ogóle informacje o tym oficerze posiadam tylko szczątkowe i nie mogę się odnieść do jego statusu.
Wydawało mi się, że można przyjąć za wiarygodne informacje w dokumentach z cytowanego przeze mnie opracowania – w każdym wypadku autor podawał źródło pochodzenia dokumentu, może to mnie wprowadziło w błąd. Nie miałem ostatnio dostępu do książki St. Rzepskiego, poszukam jeszcze w zarysach historii pułków jego autorstwa. Może w „międzyczasie” wszystko wyjaśni Krzysztof.

Pozdrawiam

Bogusław
Pozdrawiam, Bogusław

Garnizon Koszalin

Dzięki serdeczne za cenne uwagi i uzupełnienia, Krzysztofie

Jak pisałem wcześniej – będę musiał wrócić do zamieszczonych wyjątków z rozkazów organizacyjnych, uzupełnić o pozostałe jednostki oraz etaty. Najwięcej problemów przysporzy zapewne okres po 1970 roku. Po drodze nie przywiązywałem większej wagi do aktów o nadaniu sztandarów.
Informację o przeformowaniu pułku ze Słupska (3706) zaczerpnąłem z opracowania płk J. Kajetanowicza, zamieszczonego w piśmie „Militaria i Fakty”, nr 2 z 2003 r. W II części artykułu o wojskach pancernych i zmechanizowanych autor pisze: „Na początku 1962 r. podjęto działania mające na celu ujednolicenie składu dywizji w skali całego WP. (...) Należało do nich m.in. przekształcenie pułków czołgów i artylerii pancernej 8, 11 DZ i 10 DPanc w pułki czołgów średnich.” W przypisie – nr 96 J. Kajetanowicz podaje podstawę: Zarządzenie szefa SG WP nr 023/Org. z dnia 7 marca 1962 r., CAW 1677/84/12, s. 160-166.
Być może – podstawa ta jest błędna, dostępu do tego dokumentu nie miałem.

Pozdrawiam

Bogusław

Pozdrawiam, Bogusław

Garnizon Koszalin

Bogusław !

W opracowaniu płk J. Kajetanowicza, zamieszczonego w piśmie „Militaria i Fakty”, nr 2 z 2003 r. W II części artykułu o wojskach pancernych i zmechanizowanych w przypisach jest błąd.
Zauważ, że dwa razy występuje przypis o numerze 90. Powinno się to czytać tak:
* drugi przypis nr 90 (Tamże) - to przypis 91
* przypis 91 - to przypis 92
.........................
* przypis 95 - to przypis 96

i tak do samego końca.
K. P.

Garnizon Koszalin

Dzięki za wyjaśnienie, Krzysztofie

Teraz już wszystko zrozumiałe. Zmyliło mnie istnienie dwóch przypisów z początku 1962 r., co korespondowało z treścią artykułu płk Kajetanowicza.

Pozdrawiam

Bogusław
Pozdrawiam, Bogusław

Garnizon Koszalin

Witam !

Bogusławie, jeśli Masz dostęp do "36 Łużyckiego" M. Juchniewicza, to na str.322 jest opisana dyslokacja Dywizji w województwie łódzkim, zaś na str 325 geneza organizacji "nieetatowego" 36. PP (autor potwierdza, że do jego organizacji tylko wydzielono ludzi z właściwego 36. PP pod dowództwem mjr Caputy). Mp. jednostek 8. DP pokrywają się z tymi, które Krzysztof wymienia w swoim poście.

W monografii 32. Pułku Piechoty okres ten -niestety- został potraktowany bardzo skrótowo i nie wnosi żadnych konkretnych informacji, podobnie monografia 37. PAL - u.

Do monografii 34. PP chwilowo nie mam dostępu.

Na pewno nie można uznawać kombinowanych pułków piechoty za jednostki etatowe. Bardziej pasuje do nich słowo " tymczasowe", ponieważ tworzyły je zbiorcze oddziały wystawiane przez wszystkie DP - wyłączając 9,15, 16 i 18 DP - do konkretnego zadania, a po jego zakończeniu ulegały rozwiązaniu, a żołnierze powracali do macierzystych Pułków.

Pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek

Garnizon Koszalin

Dziękuję za informację, Tomku

Do pracy o 36 Łużyckim w tej chwili nie mam dostępu – ale: sięgnąłem do innej monografii pułkowej z tamtego okresu – St. Rzepski – „Przez Łużyce i Sudety. Z dziejów 25 pułku piechoty”, tam w przypisie na str. 309 autor podaje, że 10 kombinowany pp nie był jednostką etatową, lecz doraźnie zorganizowanym oddziałem, do którego każdy pułk 10 dywizji zobowiązany był dać ludzi w sile batalionu. Tak więc potwierdza się Twoja ocena charakteru tych pułków kombinowanych.

Pozdrawiam

Bogusław

Ad historii garnizonu Koszalin – do metryki dotyczącej OSAP-lot i jej kolejnych mutacji wprowadziłem posiadane informacje co do obsady stanowisk kierowników cykli przedmiotowych oraz szefów katedr.

B. W.

Pozdrawiam, Bogusław

Garnizon Koszalin

Bogusław !

Trochę dalszych informacji:

# Zarządzeniem Szefa Sztabu Generalnego WP Nr 0088/Org. z dnia 15.07.1964r.
Dowódca POW w terminie do dnia 01.12.1965r. przeformował:
* 1. Dywizjon Artylerii Rakietowej 8. DZ, na:
- 1. Dywizjon Artylerii 8. DZ - JW 1573 Trzebiatów
(etat 133 wojskowych i 1 pracownik cywilny)

# Zarządzeniem Szefa Sztabu Generalnego WP Nr 0102/Org. z dnia 24.08.1964r.
Przeformowano na nowe etaty:
* 8. Dywizję Zmechanizowaną

# W terminie do dnia 01.07.1967r. sformowano:
* 8. Batalion Remontowy - JW 2117 Koszalin (wybrane pododdziały w m. Kołobrzeg i w m. Gryfice)
(formuje się na bazie 1. Ruchomych Warsztatów Naprawy Czołgów - JW 3716 Gryfice, 3. Ruchomych
Warsztatów Naprawy Samochodów - JW 2117 Koszalin oraz 2. Dywizyjnych Warsztatów Uzbrojenia - JW 5200 Kołobrzeg)
Skład: kompania remontu pojazdów kołowych w Koszalinie, kompania remontu uzbrojenia
(później - kompania uzbrojenia i elektroniki) w Kołobrzegu, kompania remontu pojazdów gąsienicowych w Gryficach

# Rozkazem MON Nr 07/MON z dnia 04.05.1967r. przemianowano:
* 88. Dywizjon Artylerii Przeciwlotniczej, na:
- 83. Dywizjon Artylerii Przeciwlotniczej
* 39. Pułk Zmechanizowany, na:
- 36. Łużycki Pułk Zmechanizowany
* 34. Pułk Artylerii, na:
- 4. Pułk Artylerii
* 28 Batalion Łączności, na:
- 13. Batalion Łączności

# Zarządzeniem Szefa Sztabu Generalnego WP Nr 0133/Org. z dn. 12.09.1967r.
wykonawcze: Zarządzenia Szefa Sztabu POW Nr 060 z dnia 13.10.1967r.
Dowódca POW w terminie do dnia 15.12.1967r. przeformował:
* 83. Dywizjon Artylerii Przeciwlotniczej 8. DZ, na:
- 83. Pułk Artylerii Przeciwlotniczej 8. DZ - JW 1223 Koszalin
(etat 5/390 - 485 żołnierzy)

# Rozkazem MON Nr 025/MON z dnia 30.09.1967r. przemianowano:
* 9. Łużycki Pułk Czołgów Średnich, na:
- 16. Dnowsko - Łużycki Pułk Czołgów Średnich
* 82. Pułk Zmechanizowany, na:
- 28.Pułk Zmechanizowany

# Struktura organizacyjna 8. Dywizji Zmechanizowanej pod koniec 1967r.

# Dowództwo 8. Dywizji Zmechanizowanej - JW 2919 Koszalin
* 28 Pułk Zmechanizowany - JW 3644 Kołobrzeg
* 32. Pułk Zmechanizowany - JW 3699 Kołobrzeg
* 36. Pułk Zmechanizowany - JW 3126 Trzebiatów
* 16. Pułk Czołgów Średnich - JW 3706 Słupsk
* 4. Pułk Artylerii - JW 2527 Kołobrzeg
* 83. Pułk Artylerii Przeciwlotniczej - JW 1223 Koszalin
* 1. Dywizjon Artylerii - JW 1573 Trzebiatów
* 33. Kompania Rozpoznawcza (bn) Kołobrzeg
* 13. Batalion Łączności - JW 3653 Koszalin
* 19. Batalion Saperów - JW 3691 Unieście
* 31. Batalion Transportowy - JW 2490 Koszalin
* 8. Batalion Remontowy - JW 2117 Koszalin
* 39. Batalion Medyczny - JW 1052 Kołobrzeg
* 64. Kompania Obrony Przeciwchemicznej (bn) Koszalin
* 8. Dywizyjny Punkt Zaopatrzenia - JW 1083 Koszalin
* 12 Piekarnia Polowa (bn) Koszalin

Pozdrawiam.
K. P.

Garnizon Koszalin

Witam !

Krzysztofie

Drobna uwaga:

28. Sudecki PZ, a nie Łużycki

Pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek

Garnizon Koszalin

Cześć, Krzysztofie!

Względem 28 pz mam identyczną jak Tomek uwagę.
W którymś momencie pominięty chyba został 39 baon medyczny. Czy dysponujesz aktem powołującym ten baon do życia?

Pozdrawiam

Bogusław
Pozdrawiam, Bogusław

Garnizon Koszalin

Co do 39 bmed – przeoczyłem rozkaz z 1957 r., przepraszam za zamieszanie.

Bogusław
Pozdrawiam, Bogusław