Czy w przyszłości możemy liczyć na to iż będziesz zamieszczał kolejne "części" tego zbioru ?
Czy jest możliwe że część tych nazw znalazła się w tym zbiorze dlatego że wystepowała w ZSRR, a nie w Polsce ? Przychodzi mi to na myśl po dużej ilości nazw dotyczących spraw śródlądowych - stosunkowo słabo rozwinietych w Polsce.
Przegladając notatki z archiwum znalazłem kolejną informację.
W latach 70. w Grudziądzu na czas "W" istniał 3. Pułk Mostowy Wojsk Kolejowych, któremu zmieniono nazwę na 3. Pułk Mostów Kolejowych.
Zgrupowanie Jednostek Kolejowych i Drogowych
#42Postaram się, w miarę mozliwości, lecz nie wiem, czy robić to stopniowo i przedstawiać kolejne części w tym temacie, czy też grupować skróty i przedstawiać je tematycznie.
Na pewno zbiór zawiera skróty występujące wyłącznie w AR czego najlepszym przykładem są:
ALS armia lotnictwa strategicznego
AOP atomowy okręt podwodny
AOPK armia obrony powietrznej kraju
RS-J rakieta strategiczna z ładunkiem jądrowym
ZTLBDZ związek taktyczny lotnictwa bombowego dalekiego zasięgu.
Ja w swoich notatkach znalazłem informację, że Wojskowe Warsztaty Sprzętu Komunikacyjnego w Płocku rozwijały w czasie "W" 1 batalion remontu sprzętu komunikacyjnego.
Na pewno zbiór zawiera skróty występujące wyłącznie w AR czego najlepszym przykładem są:
ALS armia lotnictwa strategicznego
AOP atomowy okręt podwodny
AOPK armia obrony powietrznej kraju
RS-J rakieta strategiczna z ładunkiem jądrowym
ZTLBDZ związek taktyczny lotnictwa bombowego dalekiego zasięgu.
Ja w swoich notatkach znalazłem informację, że Wojskowe Warsztaty Sprzętu Komunikacyjnego w Płocku rozwijały w czasie "W" 1 batalion remontu sprzętu komunikacyjnego.
#43Krzysztof
Szczegółowe zapoznanie się z przedstawionymi przez ciebie danymi zajmie trochę czasu. A jest nad czym posiedzieć!!!
Na gorąco.
Czy brygady transportowe i bataliony samochodowo-transportowe faktycznie wchodziły w cz. „W” w skład WKiD?
Czy potrafisz odpowiedzieć na nurtujące mnie wciąż pytanie, kiedy połączono Wojska Drogowe z Wojskami Kolejowymi w jedna strukturę (Służbę Komunikacji Wojskowej)?
Szczegółowe zapoznanie się z przedstawionymi przez ciebie danymi zajmie trochę czasu. A jest nad czym posiedzieć!!!
Na gorąco.
Czy brygady transportowe i bataliony samochodowo-transportowe faktycznie wchodziły w cz. „W” w skład WKiD?
Czy potrafisz odpowiedzieć na nurtujące mnie wciąż pytanie, kiedy połączono Wojska Drogowe z Wojskami Kolejowymi w jedna strukturę (Służbę Komunikacji Wojskowej)?
#44Jarosław.
Nie wiem, która z grup została rozformowana jako pierwsza, ale wiem, że do początku lat 90 istniały następujące Grupy Organizacyjno - Mobilizacyjne:
1 Brygady Transportowej w Kielcach
2 Brygady Transportowej w Krakowie
3 Brygady Transportowej we Wrocławiu
Zakładając, że GO BT funkcjonujące przy 14 pz w Tarnowie i 3 OSSChem. w Miliczu zostały przeniesione do Krakowa i Wrocławia, można domniemywać, że jako pierwsza została rozformowana podana przez ciebie GO BT przy 1 CSSPanc. w Gałkówku.
Nie wiem, która z grup została rozformowana jako pierwsza, ale wiem, że do początku lat 90 istniały następujące Grupy Organizacyjno - Mobilizacyjne:
1 Brygady Transportowej w Kielcach
2 Brygady Transportowej w Krakowie
3 Brygady Transportowej we Wrocławiu
Zakładając, że GO BT funkcjonujące przy 14 pz w Tarnowie i 3 OSSChem. w Miliczu zostały przeniesione do Krakowa i Wrocławia, można domniemywać, że jako pierwsza została rozformowana podana przez ciebie GO BT przy 1 CSSPanc. w Gałkówku.
#45Kryzsytof.
Nie mogę zgodzić się z twoim stanowiskiem, że do 1969 r. nie istniały żadne organa kierownicze Wojsk Drogowych.
Równolegle z organami kierowniczymi służby komunikacji wojskowej funkcjonowały ich odpowiedniki w wojskach drogowych.
Urząd Drogowy WP sformowany we wrześniu 1944 r. i pozostający w strukturze Głównego Kwatermistrzostwa WP przez cały okres działań wojennych.
Po zakończeniu wojny i rozformowaniu jednostek drogowych w składzie Głównego Inspektoratu Inżynierii i Saperów utworzono wydział drogowy.
W 1951 r. rozpoczęto formowanie od nowa jednostek Wojsk Drogowych, zaś w 1952 roku kierownictwa służby drogowej* - Oddział XV Służby Drogowej SG WP, którego szefem (od 27 lutego 1952 r.) był płk/gen. bryg. Jan SZYMANOWSKI.
* Jan Szymanowski, Służyłem w wojskach drogowych, Warszawa 1979.
Autor w zakończeniu swych wspomnień napisał „Zachowałem sentyment dla służby drogowej, cieszę się z jej obecnych sukcesów, gdy w powiększonej rodzinie, pod wspólną nazwą Wojsk Komunikacyjnych, powierzane są jej bardzo odpowiedzialne zadania, z których wywiązuje się z honorem.” Gen. Szymanowski kierował służbą drogową do 1961 r., po czym wyznaczony został na stanowisko szefa Wojsk Inżynieryjnych MON.
Tak więc, podana przez ciebie data - 06.11.1962r. – utworzenia Szefostwa Służby Komunikacji Wojskowej MON może być datą połączenia Wojsk Drogowych z Wojskami Kolejowymi.
Nie mogę zgodzić się z twoim stanowiskiem, że do 1969 r. nie istniały żadne organa kierownicze Wojsk Drogowych.
Równolegle z organami kierowniczymi służby komunikacji wojskowej funkcjonowały ich odpowiedniki w wojskach drogowych.
Urząd Drogowy WP sformowany we wrześniu 1944 r. i pozostający w strukturze Głównego Kwatermistrzostwa WP przez cały okres działań wojennych.
Po zakończeniu wojny i rozformowaniu jednostek drogowych w składzie Głównego Inspektoratu Inżynierii i Saperów utworzono wydział drogowy.
W 1951 r. rozpoczęto formowanie od nowa jednostek Wojsk Drogowych, zaś w 1952 roku kierownictwa służby drogowej* - Oddział XV Służby Drogowej SG WP, którego szefem (od 27 lutego 1952 r.) był płk/gen. bryg. Jan SZYMANOWSKI.
* Jan Szymanowski, Służyłem w wojskach drogowych, Warszawa 1979.
Autor w zakończeniu swych wspomnień napisał „Zachowałem sentyment dla służby drogowej, cieszę się z jej obecnych sukcesów, gdy w powiększonej rodzinie, pod wspólną nazwą Wojsk Komunikacyjnych, powierzane są jej bardzo odpowiedzialne zadania, z których wywiązuje się z honorem.” Gen. Szymanowski kierował służbą drogową do 1961 r., po czym wyznaczony został na stanowisko szefa Wojsk Inżynieryjnych MON.
Tak więc, podana przez ciebie data - 06.11.1962r. – utworzenia Szefostwa Służby Komunikacji Wojskowej MON może być datą połączenia Wojsk Drogowych z Wojskami Kolejowymi.
#46Z dn. 31. 10. 1964 GO BT została przeniesiona z Milicza 3. OSSCh do Wrocławia 26.bsamOW.
Dnia 01. 01. 1965 (w dniu przekazania woj. łódzkiego z SOW do POW) GO Dtwa BT stacjonowała w Sklęczkach k. Kutna (może ta z Gałkówka).
Dnia 01. 01. 1965 (w dniu przekazania woj. łódzkiego z SOW do POW) GO Dtwa BT stacjonowała w Sklęczkach k. Kutna (może ta z Gałkówka).
#47Rację ma Grzegorz.
W wykopaliskach znalazłem ślad o tym, że w połowie lat 50 - tych istniała Służba Drogowa o czym świadczy n/w Z.:
- Z. 0271 z dn. 12.11.1954r. do dnia 31.12.1954r. sformowano:
Warsztaty Doświadczalno - Remontowe Służby Drogowej w Płocku
I jeszcze uzupełnienia:
1. Z. 0169/Org z 26.06.1951r. sformowano Bazę Przeładunkową w Przemyślu - Krównikach,
której Z. 0366 z 29.12.1951r. nadano numer (4145)
2. Z. 0365 z dn. 23.10.1952r. - D-ca OW V zobowiązany został do dnia 01.11.1952r. do sformowania:
- GO - P Bazy Przesyłkowo - Transportowej w Zebrzydowicach (2528)
K. P.
#48Bardzo chiałbym abyś mi potwierdził czy od początku w Zebrzydowicach była Baza Przesyłkowo-Transportowa, a nie Baza Przeładunkowo-Transportowa jak parę razy gdzieś znalazłem.
#49Odpowiedź dla Jarosława.
Na pewno była to Grupa Organizacyjno - Przygotowawcza Bazy Przesyłkowo - Transportowej
w Zebrzydowicach.
K. P.
#50Dla interesujących sie jeszcze tym tematem mam dodatkowe informacje dotyczące 5 pułku z Modlina:
- w 1976 roku nosił on nazwę 5. Pułk Mostowy
- w 1988/89 już jako 5. Pułk Kolejowo-Mostowy został przekształcony w 5. WZBKol.
Szukam nadal dalszych informacji na temat ZJKiD.
- w 1976 roku nosił on nazwę 5. Pułk Mostowy
- w 1988/89 już jako 5. Pułk Kolejowo-Mostowy został przekształcony w 5. WZBKol.
Szukam nadal dalszych informacji na temat ZJKiD.