BTR-152, BTR-40, SKOT-y i generalnie TO w LWP

Re: BTR-152, BTR-40, SKOT-y i generalnie TO w LWP

Cześć.
Dwie ciekawe publikacje.
Pierwsza dostępna w sieci, produkcja transportera MTLB w Polsce (język angielski). Druga dostępna w sprzedaży, transporter SKOT w Wojsku Polskim.

1. Jerzy Kajetanowicz
Scientific Journal of the Military University of Land Forces, nr 2(188)/2018.
„Armored carrier MT-LB and support vehicles produced on its basis in Poland”
https://zeszyty-naukowe.awl.edu.pl/reso ... ?id=176205

2. Jerzy Kajetanowicz
Wozy bojowe świata, nr 4/2018 (lipiec-sierpień).
„Transporter opancerzony SKOT”

Polecam, warto przeczytać.
Witek.

Kilka nowych informacji na temat TOSU-76
Stan na 1.01.1969 r. - 100 szt.
Stan na 1.01.1970 r. - 98 szt, w tym WOW- 61 szt, SOW - 27 szt. POW - 10 szt.
Planowane wycofanie na 1.01.1971 r. 48 szt.
Stan na 1.01.1971 r. - 59 szt.
Planowane wycofanie na 1.01.1972 r. 50 szt.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

W najnowszej Nowej Technice Wojskowej 2/2019 świetny artykuł Roberta Rochowicza o Transporterach opancerzonych i BWP w Wojsku P{olskim (II) polecam.

Autor używa w nim terminu ZIP mam pytanie co oznacza ten skrót?

Rosyjski skrót ЗИП - запасные части, инструменты и принадлежности (polskie tłumaczenie - części zamienne, narzędzia i akcesoria).
Polski odpowiednik ZCzZ - zestaw części zamiennych.

Tak, to jest BTR-60PB z wyposażeniem do rozbijania demonstracji ulicznych. Tego typu wozy były na wyposażeniu Zmotoryzowanych Oddziałów Milicji Obywatelskiej (ZOMO). Otrzymaliśmy je w ramach braterskiej pomocy od ZSRR w latach 80-tych.
Wojsko Polskie posiadało na swoim stanie tylko trzy wozy typu BTR-60, dwa wozy PU-12 oraz jeden BTR-60PB. Wozy PU-12 zakupiono w 1978 r. i początkowo znajdowały się w WOSWOPL w Koszalinie, a po wprowadzeniu do uzbrojenia zestawów 9K33BM2 „Osa-AK” trafiły do 83 paplot (1980 r.) i 128 paplot (1983 r.), jako wozy dowodzenia dowódcy pułku. Jeden egzemplarz BTR-60PB był używany przez jednostkę szkolną do nauki jazdy.

Witam, mam kilka pytań odnośnie ilości transporterów, ale nie koniecznie tych bojowych.
Pierwsze dotyczy MT-LB. W wersji bazowej mógł służyć jako transporter, stąd moje pytanie czy oprócz wersji specjalistycznych były zakupy takiego wariantu dla WP?
Drugie dotyczy PTS i PTS-M Jedyną konkretną liczbą jaką dysponuje to ok 430 sztuk jakie zakupiono do czasu rozpadu UW. Kiedy nastąpiły pierwsze zakupy i jakie to były ilości? Czy dobrze rozumuje że były na stanie batalionów saperów?
Są to pojazdy raczej pomijane w różnego typu zestawieniach a mnie bardzo interesują.

Cześć,
w nawiązaniu do milicyjnych BTR-ów, dwa zdjęcia z książki "Uzbrojenie i wyposażenie oddziałów zwartych milicji obywatelskiej w latach 1945-1990" - autor Zbigniew Gwóźdź.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.