Cześć, Krzysztofie
Dzięki za uzupełnienia i korekty dotyczące 8 Dywizji, już je wprowadziłem.
Co do rozformowania 1 dyonu artylerii w Trzebiatowie – oparłem się tu na artykule w „Militariach i Faktach”, nr 3 z 2002 r. na str. 12 płk dr M. Trubas pisze: „W latach 1990-1991 rozwiązano dywizjony rakiet taktycznych”. W związku z tym, że w trzebiatowskiej jednostce był zestaw 2K6 „Łuna” (wcześniejsza wersja) – przyjąłem, iż wycofano go w pierwszej kolejności w okresie podanym przez M. Trubasa. Dokładnej daty rozwiązania dyonu nie mogłem uzyskać nawet wśród rezerwistów pułku zmechanizowanego z Trzebiatowa. Nie wykluczam, że mógł mieć z tym problem również płk Trubas, który jakkolwiek w monografii 2 BA podaje szereg przypisów dokumentujących ustalenia – to we wspomnianym artykule brak jest tegoż aparatu naukowego, co kwalifikuje opracowanie w „Militariach i Faktach” raczej do popularno-naukowych i nie wykluczone, że Twoja - Krzysztofie - wersja jest bardziej wiarygodna.
Jeszcze jedna sprawa – poza dowódcami 8 Dywizji próbowałem zestawić nazwiska szefów jej sztabu, lecz brak mi jeszcze kilku nazwisk. Pozostałych zastępców dowódcy 8 Dywizji zebrałem śladowe ilości, toteż na razie nie próbowałem jeszcze tego zamieszczać. Jeżeli Ty, Krzysztofie masz możliwość wypełnienia luk, to się polecam. Z taką też prośbą zwracam się do innych Kolegów z Forum.
Pozdrawiam
Bogusław
Garnizon Koszalin
#62Uzupełnienia do obsady kadrowej w jednostkach garnizonu Koszalin
Zmiany na stanowisku Komendanta Centrum Szkolenia Sił Powietrznych:
Do 31 stycznia 2007 r. – płk dr Jan Olech
Od 31 stycznia 2007 r. – do 2 lipca 2007 r. – ppłk dypl. mgr inż. Andrzej Witek
Od 2 lipca 2007 r. – płk dypl. inż. Krzysztof Żabicki.
Od 1 stycznia 2007 r. – dowódca 8 Koszalińskiego pułku przeciwlotniczego – ppłk dypl. Andrzej Mentel.
Zmiany na stanowisku Komendanta Centrum Szkolenia Sił Powietrznych:
Do 31 stycznia 2007 r. – płk dr Jan Olech
Od 31 stycznia 2007 r. – do 2 lipca 2007 r. – ppłk dypl. mgr inż. Andrzej Witek
Od 2 lipca 2007 r. – płk dypl. inż. Krzysztof Żabicki.
Od 1 stycznia 2007 r. – dowódca 8 Koszalińskiego pułku przeciwlotniczego – ppłk dypl. Andrzej Mentel.
Pozdrawiam, Bogusław
Garnizon Koszalin
#63Cześć !
Z tego co wiem to na dzisiaj na stanowisku dowódcy 8 Koszalińskiego Pułku Przeciwlotniczego - jest vacat. Ppłk dypl. Andrzej Mentel jest p. o. dowódcy pu łku.
Pozdrawiam.
K. P.
Z tego co wiem to na dzisiaj na stanowisku dowódcy 8 Koszalińskiego Pułku Przeciwlotniczego - jest vacat. Ppłk dypl. Andrzej Mentel jest p. o. dowódcy pu łku.
Pozdrawiam.
K. P.
Garnizon Koszalin
#64Dzięki za sprostowanie, Krzysztofie. Informację zaczerpnąłem z codziennej prasy cywilnej – odnotowując, że płk Cendrowski zakończył dowodzenie pułkiem, przechodząc na wyższe stanowisko w 16 DZ a obowiązki przejął ppłk Mentel, do dokumentu natomiast dostępu nie miałem. Szkoda, że podawania informacji o zmianach kadrowych zaprzestano choćby w „Polsce Zbrojnej”, nie wiem jak sprawa wygląda w reaktywowanym „Przeglądzie Wojsk Lądowych”, bo jeszcze żadnego nowego numeru nie widziałem (informacje zawierane w tych periodykach też często bywały ułomne i nieścisłe – podawano np. że dana osoba przejmowała pełnienie obowiązków dowódcy, co często utożsamiano z zatwierdzeniem na stanowisku). Ppłk Mentel aktualnie dowodzi garnizonem Koszalin, lecz jego stopień wojskowy odbiegający od stopnia etatowego potwierdza pośrednio Twoje informacje.
Pozdrawiam
Bogusław
Pozdrawiam
Bogusław
Pozdrawiam, Bogusław
Garnizon Koszalin
#65Kolejna informacja związana z dowodzeniem 8 pplot.:
Z dniem 4 lipca 2007 r. – dowództwo 8 Koszalińskiego pułku przeciwlotniczego objął dotychczasowy zastępca dowódcy 15 Gołdapskiego pułku przeciwlotniczego – ppłk Zbigniew Zalewski – jednocześnie awansowany do stopnia pułkownika. Płk A. Mentel rzeczywiście do tego dnia pełnił obowiązki dowódcy od stycznia br.
Bogusław
Z dniem 4 lipca 2007 r. – dowództwo 8 Koszalińskiego pułku przeciwlotniczego objął dotychczasowy zastępca dowódcy 15 Gołdapskiego pułku przeciwlotniczego – ppłk Zbigniew Zalewski – jednocześnie awansowany do stopnia pułkownika. Płk A. Mentel rzeczywiście do tego dnia pełnił obowiązki dowódcy od stycznia br.
Bogusław
Pozdrawiam, Bogusław
Garnizon Koszalin
#66Witam !
Jest już potwierdzenie przeniesienia 3. PPlot. do Koszalina i włączenia 8. PPlot. do 12. DZ.
http://www.redakcjawojskowa.pl/gazeta/i ... &Itemid=46
Ciekawe która z tych jednostek "przeżyje" tę dziwną sytuację.
A może pojawi się jakaś nowa struktura ?
Pozdrawiam Tomek
Jest już potwierdzenie przeniesienia 3. PPlot. do Koszalina i włączenia 8. PPlot. do 12. DZ.
http://www.redakcjawojskowa.pl/gazeta/i ... &Itemid=46
Ciekawe która z tych jednostek "przeżyje" tę dziwną sytuację.
A może pojawi się jakaś nowa struktura ?
Pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek
Garnizon Koszalin
#67Wydział Informacji Brygady OP - WOP w Koszalinie, tj. JW 4223/2293 - miał swoją siedzibę przy ulicy Wojska Polskiego 40. Później budynek mieszkalny, zajmowany m.in. przez jednego z prezydentów miasta.
Garnizon Koszalin
#68Witam.
Co ciekawe, JW 4223 figuruje jeszcze w latach 2000-2001 pod adresem:
"Jednostka Wojskowa 4223, 00-909 Warszawa, woj. mazowieckie, ul. Banacha 2".
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia co to za jednostka. I jak to się ma do niepowtarzalności numerów JW w WP.
Pozdrawiam Tomek
Co ciekawe, JW 4223 figuruje jeszcze w latach 2000-2001 pod adresem:
"Jednostka Wojskowa 4223, 00-909 Warszawa, woj. mazowieckie, ul. Banacha 2".
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia co to za jednostka. I jak to się ma do niepowtarzalności numerów JW w WP.
Pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek
Garnizon Koszalin
#69Cześć, Tomku
Ryszard ma rację - WI B WOP - to JW 4223.
Na Banacha jest odnotowana JW 4323 - to Oddział Zabezpieczenia nr 2 Zgrupowania Jednostek Zabezpieczenia MON, przemianowany na Oddział Zabezpieczenia MON.
Pozdrawiam
Bogusław
Ryszard ma rację - WI B WOP - to JW 4223.
Na Banacha jest odnotowana JW 4323 - to Oddział Zabezpieczenia nr 2 Zgrupowania Jednostek Zabezpieczenia MON, przemianowany na Oddział Zabezpieczenia MON.
Pozdrawiam
Bogusław
Pozdrawiam, Bogusław
Garnizon Koszalin
#70Witam Bogusławie!
Informacje o WI B WOP - JW 4223 Koszalin przyjmuję bezkrytycznie. Intrygowało mnie tylko info zamieszczone tu:
http://stare-www.uzp.gov.pl/biulety/200 ... _2656.html.
Teraz widzę błąd.
A Oddział Zabezpieczenia MON - JW 4323 mam umiejscowiony przy ul. Puławskiej 4/6 w Warszawie stąd moje wątpliwości.
I jeszcze jedno. W Twoim zestawieniu nadal przy JW 4058 wystepuje "znak zapytania"
Krzysztof Puchala w swojej 8. DP w zasobach podaje w roku 1946:
* JW 4058 - Wydział Informacji VIII DP
Dziekuję za wyjaśnienia i pozdrawiam
Tomek
Informacje o WI B WOP - JW 4223 Koszalin przyjmuję bezkrytycznie. Intrygowało mnie tylko info zamieszczone tu:
http://stare-www.uzp.gov.pl/biulety/200 ... _2656.html.
Teraz widzę błąd.
A Oddział Zabezpieczenia MON - JW 4323 mam umiejscowiony przy ul. Puławskiej 4/6 w Warszawie stąd moje wątpliwości.
I jeszcze jedno. W Twoim zestawieniu nadal przy JW 4058 wystepuje "znak zapytania"
Krzysztof Puchala w swojej 8. DP w zasobach podaje w roku 1946:
* JW 4058 - Wydział Informacji VIII DP
Dziekuję za wyjaśnienia i pozdrawiam
Tomek
Pozdrawiam Tomek