Krzysztof
Z takiej niemieckiej cienkiej książeczki pamiętam, że jeżeli kompania była na BTR-60 lub 70 to było w niej 11 transporterów dopiero gdy weszły BMP-1 zmniejszono ich liczbę do 10.
NRD-owskie siły zbrojne.
#72W batalionach BTR to zdaje się ze było zupełnie inaczej niz BWP ale sorry mogę to sprawdzić dopiero w 2004r. znalazłem tez informacje nt. stanów sprzętowych czynnych i rez. dywizji NVA i odszczekuję te 322 T72 w Dywizji Pancernej.
Boże, jak mozna w jednej książce podawać trzy rózne stany tej samej dywizji w tym samym czasie?
Nie miałem czasu dokładniue tego przejrzeć, ale bataliony T72 były też na stanie dywizji rezerwowych!
Powinno nam się to wydawać oczywiste skoro miały być one dołączone do AR.
Boże, jak mozna w jednej książce podawać trzy rózne stany tej samej dywizji w tym samym czasie?
Nie miałem czasu dokładniue tego przejrzeć, ale bataliony T72 były też na stanie dywizji rezerwowych!
Powinno nam się to wydawać oczywiste skoro miały być one dołączone do AR.
NRD-owskie siły zbrojne.
#73Krzysztof
Mam duże wątpliwości co do T-72 w dywizjacjh rezerwowych:
spotkałem info (źróło niemieckie, wykaz w poszczególnych pułkach ile sprzętu) (numerów nie pamiętam, które dane do której):
XDPanc: 2x94T-72 + 40T-72 = 228T-72
YDPanc: 2x94 = 188T-72
Razem 416T-72 + 44T-72 rezerwy. Cholera fakt jakieś 80-90 szt. brakuje.
Tylko wychodzi mi z rozliczenia sprzętu w 5 dywizajch mobilizowanych:
w pcz były maks. kzmech (zamiast batal.), nie było hb 122mm;
w pz maks. 2 baterie po 6 hb. 122mm;
w pa kmaks. 2 dyony z hb 122mm, bez hb 152mm.
Pamietam, że podali PT-76 i BTR-50 na stanie NAL, ponad 100 każdego typu.
Mam duże wątpliwości co do T-72 w dywizjacjh rezerwowych:
spotkałem info (źróło niemieckie, wykaz w poszczególnych pułkach ile sprzętu) (numerów nie pamiętam, które dane do której):
XDPanc: 2x94T-72 + 40T-72 = 228T-72
YDPanc: 2x94 = 188T-72
Razem 416T-72 + 44T-72 rezerwy. Cholera fakt jakieś 80-90 szt. brakuje.
Tylko wychodzi mi z rozliczenia sprzętu w 5 dywizajch mobilizowanych:
w pcz były maks. kzmech (zamiast batal.), nie było hb 122mm;
w pz maks. 2 baterie po 6 hb. 122mm;
w pa kmaks. 2 dyony z hb 122mm, bez hb 152mm.
Pamietam, że podali PT-76 i BTR-50 na stanie NAL, ponad 100 każdego typu.
NRD-owskie siły zbrojne.
#74Myślałem o tych T-72. W LWP podobno były dwie rezerwowe dywizje zmechanizowane. Znam tylko numery 26 i 28. Na czuja przypuszczam, że mobilizowano je na bazie WSO w Poznaniu i Wrocławiu - a szkoły miały na stanie T-72. Być może u nich było podobnie, trzeba by sprawdzić lokalizację szkół i gdzie miały "siedzibę" te dywizje mobilizowane z T-72 na stanie.
P. S. Lepiej nic nie odszczekuj, wszyscy musielibyśmy to robić zbyt często. Czasami wyję z wściekłości ponieważ na forum uzmysłowiłem sobie kilka rzeczy do których gdybym więcej poszperał też bym doszedł. Ustalasz coś i nie szukasz dalej a potem okazuje się, że jednak coś zmieniano.
P. S. Lepiej nic nie odszczekuj, wszyscy musielibyśmy to robić zbyt często. Czasami wyję z wściekłości ponieważ na forum uzmysłowiłem sobie kilka rzeczy do których gdybym więcej poszperał też bym doszedł. Ustalasz coś i nie szukasz dalej a potem okazuje się, że jednak coś zmieniano.
NRD-owskie siły zbrojne.
#75W latach 70. i 80. polskie Rezerwowe DZ nie były mobilizowane na bazie szkół oficerskich tylko na bazie pułków Wojsk Obrony Wewnętrznej. Było w nich od 7 do 10 czołgów T-34/85. W Szkołach Oficerskich były tylko pojedyncze T-72.
NRD-owskie siły zbrojne.
#76Oj i też musiałbym odszczekiwać.
Dzięki za info, skrupulatnie odnotowałem.
Dzięki za info, skrupulatnie odnotowałem.
NRD-owskie siły zbrojne.
#77Była też z tego co wiem 30. Rezerwowa DZ.
Jeśli chodzi o lokalizacje to były one w Prudniku, Lublinie i chyba koło Gdańska (może Pruszcz Gdański)
Jeśli chodzi o lokalizacje to były one w Prudniku, Lublinie i chyba koło Gdańska (może Pruszcz Gdański)
NRD-owskie siły zbrojne.
#78Witam Krzysztof
W latach 70-tych były trzy. Potem jedną "rozformowano" ale nastąpiła wymiana numeracji.
Dzięki za lokalizację.
W latach 70-tych były trzy. Potem jedną "rozformowano" ale nastąpiła wymiana numeracji.
Dzięki za lokalizację.
NRD-owskie siły zbrojne.
#79Witaj Piotr
Napisałeś w jednym z postów, że NAL miała 8 tunguzek-ja też o tym czytałem w NTW, ale czy masz może jakieś inne źródło na potwierdzenie tej informacji
dziękuje i pozdrawiam
Napisałeś w jednym z postów, że NAL miała 8 tunguzek-ja też o tym czytałem w NTW, ale czy masz może jakieś inne źródło na potwierdzenie tej informacji
dziękuje i pozdrawiam
NRD-owskie siły zbrojne.
#80Mam książkę Jane's z 1990/1991 dokładnego tytułu nie pamietam. Cytowałem tylko nie pamiętam gdzie.
W tamtym okresie było kilka info ale nie mam już swoich notatek. Wydaje mi się, że to dość pewne info. Co ciekawsze spotkałem się z info, że my odmówiliśmy zakupu Tunguzki - ale tutaj zupełnie nie pamiętam źródła.
W tamtym okresie było kilka info ale nie mam już swoich notatek. Wydaje mi się, że to dość pewne info. Co ciekawsze spotkałem się z info, że my odmówiliśmy zakupu Tunguzki - ale tutaj zupełnie nie pamiętam źródła.