NRD-owskie siły zbrojne

NRD-owskie siły zbrojne.

W jednym z numerów NTW (nie pamiętam którym; był tam artykuł o soplu-jutro podam) czytałem, że chciano u nas opracować samobieżny zestaw pl-miano kupić licencje na rakiete (nie pamiętam nazwy) i na działko 30mm. Zrezygnowano z tych prac bo w 1987 pojawiła się mozliwośc zakupu tunguzek. Jak się skończyło wiadomo.............

NRD-owskie siły zbrojne.

Czy to nie był przypadkiem artykuł w którym pisano m.in. o Soplu. O ile pamiętam podwozie miało być zbliżone do MTLB. Niestety nie mam już tego artykułu.
Z drugiej strony nie żałujmy, kupilibyśmy tylko jedną albo dwie baterie. Końcówka lat 80-tych to był jednak okres ograniczania zakupów. Toczki kupiono ale zakup następnych odsunieto w czasie. Słyszałem, że najbliżej kupienia były Buki, ciekawy jestem natomiast S-300PMU. W 1991 r. rosjanie podnieśli maksymalnie ceny, potem obniżali w latach 90-tych.

NRD-owskie siły zbrojne.

Tak-to był artykuł o soplu
Jeśli chodzi o Buki to podobno było tuż tuż...........nasi oficerowie się już na nich szkolili
S300PMU zaproponowano nam w 1988/89
Wiesz jeśli chodzi o te podwyższanie cen to nie jest to taka prosta sprawa-Rosjanie byli nam troszkę winni...
Ja to bym w ramach spłat tych długów ściągnął troszkę tunguzek..........

NRD-owskie siły zbrojne.

O ile dobrze pamiętam (info z prasy albo TV a tamtego okresu to cały dług 150mln. USD, np. wobec Węgier mieli 3 mld. USD) a cena jednej Tunguski to 8 mln. USD. Lepiej było wziąść części i amunicję. Zobacz, że MiG-29 kupiliśmy ze zbyt małym pakietem amunicji

NRD-owskie siły zbrojne.

Aleksander, gdybym mógł wybierać (w 1990 r. - wtedy jeszcze nie mogliśmy kupować zachodniego) wziąłbym licencję naAT-6 Szturm, umieścił ją na podwoziu MTLB i wyprodukował po dwubateryjnym dywizjonie dla każdej dywizji. W zamian: (obecnie w BPanc nie ma dppanc a w latach 90-tych były). rozwiązałbym dppanc w BPanc 12x18=216 D-44M. Plus wymiana sprzętu w kolejnych 10 dyonach (czyli 10x18=180D-44M). Teoretycznie w dppanc powinno być zgodnie z etatyzacją 6"9P133" i 12D-44M, ale coś mi się wydaje, że 9P133 Malutka-P było zbyt mało i część dyonów miała same działa. Poza tym zmniejszyłbym ilość appanc w dppanc do 6. Wtedy można by wocofać kolejne 150D-44M.
Czyli: licencja za dług, wdrożenie za oszczędności (-12dppanc w BPanc i redukcja liczby appanc w dyonie z 12 do 6). - wycofanie w sumie minimum 486 appanc 85mm D-44M

NRD-owskie siły zbrojne.

I tu jest problem bo różne źródła podają różne sumy- ja np. czytałem o 2 mld $-chyba zresztą proponowano w ramach spłat tych długów montaż w Mielcu 70 migów 29. Nie zmienia to w niczym faktu, że jakakolwiek by ta suma była-nie została wykorzystana

NRD-owskie siły zbrojne.

Fajna sprawa-licencja za dług
Ja bym ściągnął licencje na tunguzke (wiem że to nierealne, chociaż...........)-dorzuciłbym Rosjanom troche sokołów

NRD-owskie siły zbrojne.

Aleksander ale zakładając, że budżet bez zmian za co byś kupił te Tunguski. Cena jednej sztuki to 8 mln. USD, bateria o ile pamiętam 4 pojazdy. Podwozie które było nośnikiem było bardzo dobre ale nie produkowaliśmy - czyli kolejna licencja.
Aleksander skąd byś wziął forsę. Oplotki trochę jednak było.
Broni ppanc poza czołgami "samobieżnej" nie mieliśmy prawie wcale, tylko 15 Konkursów i 191 malutkich-P (co do ich przydatności zamilczę)

NRD-owskie siły zbrojne.

Piotr
A co to za problem??
Rozgonić troche darmozjadów z administarcji, polikwidować niepotrzebne komórki sztabowe i takie tam
Jednym słowem ograniczyć wydatki wegetacyjne i związane z nimi wydatki materiałowe.