Encyklopedia Armii Układu Warszawskiego

Arkadiusz
Wielkie dzięki. Ale chyba wcisnąłeś jeden klawisz za dużo. Zamiast S-75 raczej S-2.

Czy ktoś wie ile kupiliśmy BTR-152 i BTR-40.
Ja spotkałem info, że w którymś roku 140 BTR-152 i 60 BTR-40. Były dalsze dostawy czy nie.

No to tu miałbym wątpliwości, bo wg mnie po 89 r w 2. DZ był 49.pz Wałcz a 28 pz z Czarnego poszedł do Braniewa i przemianowano go na 27.pułk zmechanizowany ułanów

Co do jedn plot to przed 81 rokiem 24. paplot był w 10. DPanc (potem wszedł pułk nr 18 z Jeleniej Góry

Arkadiusz
Zawsze uważałem, że S-75 Dźwina były na wyposażeniu WOPK. To był stacjonarny zestaw średniego zasięgu.
Widziałem na zdjęciach wersję S-125 chyba na podwoziu Ural-131 ale nigdy S-75.
Wstępnie zakładam błąd w książce. Albo autora a może wydawnictwa. Czy jest może jakaś errata.

Errata

Niestety nie ma żadnej erraty. Prawdopodobnie autor się pomylił. Zresztą to nie jedyna wpadka. Sklasyfikował "Szyłkę", jako wyrzutnię rakietową...

O Armii Radzieckiej

W styczniowym "MMS Komandos" znajduje się recenzja ciekawej pozycji:

- Bolesław Potykała, Władysław Szuflik, Struktura terytorialna sił lądowych Związku Radzieckiego w latach 1945 - 1991, Wyd. WSP, Częstochowa 2003

Częstochowskie wydawnictwo słynie z niskonakładowych (500 - 1000) egzemplarzy pozycji na temat sił zbrojnych dawnego bloku.

Pozdrawiam

Jedyna jednostka Wojsk Lądowych która miała na wyposażeniu S 75 "Wołchow" był 65 paplot (później 61 pa WOPL) z którego wywodzi sie skwierzyńska 61 brygada. Pułk dostał je w 1967r. ale był on jednostką podporzadkowania frontowego i pierwsza rakietową jednostką opl WL.

"Widziałem na zdjęciach wersję S-125 chyba na podwoziu Ural-131 ale nigdy S-75."
Czy możesz mi powiedzieć co tak naprawde widziałeś?

Przytoczyłem w jednym powyższych postów fragment z książki "2 Dywizje WP...", dotyczący dyslokacji i sprzętu 2. DZ. Tam znalazł się ten nieszczęsny system rakietowy. Zdjęcia są tylko ze szwancparad.
Podsumowując: autor książki się pomylił i już.

Krzysztof
Tak naprawdę widziałem samochód przewożący rakiety. Głowice znajdowały się nad kabiną kierowcy. Ale co to było nie wiem nigdy się nad tym nawet nie zastanawiałem. Odpiszę wieczorem jak poszukam zdjęcia.

Z twojej wypowiedzi wynika ze był to STZ (samochód transportowo- załadowczy). Większość zestawów opl (chyba jedynie poza Osą) miała takie wozy na podwoziu cieżarówki z naczepą lub bez.