>> wszyscy sądzili że 7. DD składała się z trzech pułków desantowych i jednego batalionu czołgów...
Nie wiem, jak jest z dostępnością etatu 7DD, ale te informacje chyba nie są tajne. Etat dywizji zawierał na pewno dwa bataliony czołgów: 11 oraz 12 (ten drugi, jak wspomniałem wcześniej, mobilizowany). Miejscem dyslokacji 12 bcz był Słupsk. Z etatu zniknął chyba w momencie przekształcenia 7DD w 7BOW. Nie jestem pewny.
7. Łużycka Dywizja Desantowa
#92I ten mobilizowany 12 bcz miał dostać T-55?
Ciekawostka.
To wtedy w Dywizji byłoby 88 czołgów pływających i 40 czołgów średnich?
To już byloby coś.
A czy ten mobilizowany batalion był w trakcie swego istnienia chociaży ćwiczebnie mobilizowany?
Ciekawostka.
To wtedy w Dywizji byłoby 88 czołgów pływających i 40 czołgów średnich?
To już byloby coś.
A czy ten mobilizowany batalion był w trakcie swego istnienia chociaży ćwiczebnie mobilizowany?
#93Etat 7. DD by się przydał (a w zasadzie etaty od czasu powstania 23. DD w 1963 roku). Myślę że najwięcej do powiedzenia na ten temat mógłby mieć p. J. Ciślak ale ostatnio rzadko można go "poczytać" na forum, a szkoda, bo naprawdę zna się na tych sprawach i prezentuje rzetelne informacje.
#94Witam
Dysponuje bardzo ciekawą pracą doktorską na temat POW w l. 1945-80 autorstwa dr S. Sadowskiego, obronioną na UMK w Toruniu. Są tam dwa ogólnie podane etaty 7 DD.
Pierwszy z momentu przekształcania 23 DP z 1963 r. (Akta POW 1/69/2 k. 37 Rozkaz d-cy POW nr 0037/org. z 12.04.1963 w sprawie reorganizacji 23 DP)
7 DD:
4, 34, 35 pdes. (Lębork, Słupsk Gdańsk)
11bczpływ PT76
41da (Gdańsk)
20dar (Gdańsk)
29bplot
25kr
pł
pchem
kmed
kzaop
krem
Etat: 3856 żoł, 41 PT76, ? tr. op. TOPAS, 36 spanc., 8 wr BM-14, 45 moź 82 mm, 18 moź 120 mm, 4 sdplot ZSU-57-2, 15 wkm plot. PKM-2
Drugi z końca lat 70-tych (Akta POW 61/86/2 k.17. Meldunek o stanie bojowym POW z dn. 1.02.1980)
7 DD:
D-two i sztab
4, 34, 35 pdes.
11 pczpływ.
41da
20dar
29baplot
25kr
7kł
77kchem
kmed
kobsł.
koirr
Etat: (ponoć 85% stanów wojennych) 4425 żoł., 138 tr op TOPAS i TOPAS-2A, 92 czpływ. PT-76, 48 BRDM-2, 8 wr BM-21, 45 moź 82 mm, 18 moź 120 mm, 18 ppk, 6 ZSU-57-2, 15 ZU-23-2
Znalazłem także artykuł o 7 DD w Komandosie 11/98
Tam podano następującą strukturę (bez UiSW) w końcu istnienia dywizji:
7 Bdow (7 kł, koirr, 25 kr z 3xplr na BRDM2 i plspec.)
33 bdow OPL
pl dow art
4, 34, 35 pdes. po(5xkdes, kczpływ., bmoź, bppanc, ksap, plr, plplot, ploirr, kzaop, krem, plmed)
11bczpływ.
20da
41 drt
18 bsap
29 baplot
77kopchem
7 brem
kzaop
kmed
W żadnej z tych struktur nie ma bczśr co nie znaczy jednak wg mnie, iż nie było planów takiego batalionu na czas "w". Może to jednak świadczyć o fakcie, że taki batalion nie był nigdy mobilizowany na ćwiczenia
Dysponuje bardzo ciekawą pracą doktorską na temat POW w l. 1945-80 autorstwa dr S. Sadowskiego, obronioną na UMK w Toruniu. Są tam dwa ogólnie podane etaty 7 DD.
Pierwszy z momentu przekształcania 23 DP z 1963 r. (Akta POW 1/69/2 k. 37 Rozkaz d-cy POW nr 0037/org. z 12.04.1963 w sprawie reorganizacji 23 DP)
7 DD:
4, 34, 35 pdes. (Lębork, Słupsk Gdańsk)
11bczpływ PT76
41da (Gdańsk)
20dar (Gdańsk)
29bplot
25kr
pł
pchem
kmed
kzaop
krem
Etat: 3856 żoł, 41 PT76, ? tr. op. TOPAS, 36 spanc., 8 wr BM-14, 45 moź 82 mm, 18 moź 120 mm, 4 sdplot ZSU-57-2, 15 wkm plot. PKM-2
Drugi z końca lat 70-tych (Akta POW 61/86/2 k.17. Meldunek o stanie bojowym POW z dn. 1.02.1980)
7 DD:
D-two i sztab
4, 34, 35 pdes.
11 pczpływ.
41da
20dar
29baplot
25kr
7kł
77kchem
kmed
kobsł.
koirr
Etat: (ponoć 85% stanów wojennych) 4425 żoł., 138 tr op TOPAS i TOPAS-2A, 92 czpływ. PT-76, 48 BRDM-2, 8 wr BM-21, 45 moź 82 mm, 18 moź 120 mm, 18 ppk, 6 ZSU-57-2, 15 ZU-23-2
Znalazłem także artykuł o 7 DD w Komandosie 11/98
Tam podano następującą strukturę (bez UiSW) w końcu istnienia dywizji:
7 Bdow (7 kł, koirr, 25 kr z 3xplr na BRDM2 i plspec.)
33 bdow OPL
pl dow art
4, 34, 35 pdes. po(5xkdes, kczpływ., bmoź, bppanc, ksap, plr, plplot, ploirr, kzaop, krem, plmed)
11bczpływ.
20da
41 drt
18 bsap
29 baplot
77kopchem
7 brem
kzaop
kmed
W żadnej z tych struktur nie ma bczśr co nie znaczy jednak wg mnie, iż nie było planów takiego batalionu na czas "w". Może to jednak świadczyć o fakcie, że taki batalion nie był nigdy mobilizowany na ćwiczenia
#95Nie ma czegoś takiego jak etat 7. DDes. Był etat Dowództwa 7. DDes (30/001) i etaty podległych jednostek: pułków (np. 30/002, 30/157), batalionów, dywizjonów). W etacie Dowództwa 7. DDes były niektóre poddodziały jak koirr, krozp itp.
Tak więc 12. bcz nie mógł zniknąć z etatu 7. DDes.
Były trzy typy etatów:
"W-P"
"P"
"W"
Z moich wieloletnich poszukiwań wynika iz nie było czegoś takiego jak 12.bcz z etatem "P" lub "W-P". Jedyna mozliwość iz był on na etacie "W" i w czasie "P" nigdy nie istniał ale do tej pory nic takiego nie znalazłem.
Tak więc 12. bcz nie mógł zniknąć z etatu 7. DDes.
Były trzy typy etatów:
"W-P"
"P"
"W"
Z moich wieloletnich poszukiwań wynika iz nie było czegoś takiego jak 12.bcz z etatem "P" lub "W-P". Jedyna mozliwość iz był on na etacie "W" i w czasie "P" nigdy nie istniał ale do tej pory nic takiego nie znalazłem.
#96W koszarach w Gdańsku przy ulicy Słowackiego w latach (88-90) na pewno na wyposarzeniu były T-55 i BWP-1. Zaraz obok koszarów jest główna linia kolejowa biegnąca przez 3miasto. Na bocznicy czesto rano i popołudniu można było zauważyć transporty własnei z tym sprzetem. Chodziłem tamtędy do szkoły stąd moje obserwacje. Co prawda byłem wtedy mały a moja wiedza na temat sprzętu dopiero kiełkowała, ale T-55 potrafiłem rozpoznać.
Co prawda w tamtym czasie istniał jeszcze Poligon na Morenie-Mateblewie, ale był on mały i ćwiczyły tam tylko małe odziały piechoty (tylko slepa amunicja, łusek po pełnej nie znalazłem) lub pojedyńcze pojazdy (raczej tylko jazdę w terenie). W tym czasie teren poligonu był powszechnie dostępny i cwiczacy żołnierze w sumie nawet nie zwracali uwagi na cywilów przechodzacych obok nich. W tym czasie 2 lub 3 topasy stały porozstawiane po poligonie, dodatkowo znajdowało się tam kilka wraków innych pojazdów i nawet jedna armata 76,2.
Co prawda w tamtym czasie istniał jeszcze Poligon na Morenie-Mateblewie, ale był on mały i ćwiczyły tam tylko małe odziały piechoty (tylko slepa amunicja, łusek po pełnej nie znalazłem) lub pojedyńcze pojazdy (raczej tylko jazdę w terenie). W tym czasie teren poligonu był powszechnie dostępny i cwiczacy żołnierze w sumie nawet nie zwracali uwagi na cywilów przechodzacych obok nich. W tym czasie 2 lub 3 topasy stały porozstawiane po poligonie, dodatkowo znajdowało się tam kilka wraków innych pojazdów i nawet jedna armata 76,2.
#97To ciekawostka, bo zgodnie z OoB LWP (zebranym na tym Forum) w Gdańsku był tylko 35 pułk desantowy i nie było chyba innych jednostek ze sprzętem typu TOPAS/BWP/T-55
#98Piszę tylko to co widziałem. Raczej dziwne byłoby gdyby na tej bocznicy ładowano i rozładowywano sprzet innej jednostki. A przywożenie innych jednostek na ten poligon byłoby bez sensu, bo ma on chyba jakieś 2-3 x 2-3 km wiec razem to najwyzej 9km^2.
TOPASY to były pojazdy niesprawne i służyły jako ozdoba poligonu.
Dodatkowo na tych transportach były też Stary-266. Reszty sprzętu jaki tam się znajdował to niestety nie pamiętam.
TOPASY to były pojazdy niesprawne i służyły jako ozdoba poligonu.
Dodatkowo na tych transportach były też Stary-266. Reszty sprzętu jaki tam się znajdował to niestety nie pamiętam.
#99Na pewno w tych latach na wyposażeniu 7. DDes nie było T-55 i BWP. Bocznica we Wrzeszczu była widoczna z kolejki miejskiej (SKM) i zawsze widziałem tam tylko wyładunek i załadunek: Topas, BRDM, Łuna, BM-21, samochody ciężarowe i osobowe.
Albo kolega źle zapamiętał albo źle rozpoznał albo widział jakiś inny transport wojskowy z T-55 i BWP, który przypadkowo zatrzymał się na tej wojskowej bocznicy.
Czołgi T-55 należące do Agencji Mienia Wojskowego pojawiły się we Wrzeszczu w b. koszarach 7. DDes dopiero na początku tego wieku. Były tylko tam przechowywane po wstrzymaniu ich eksportu do jednegoz państw (chyba afrykańskich).
Albo kolega źle zapamiętał albo źle rozpoznał albo widział jakiś inny transport wojskowy z T-55 i BWP, który przypadkowo zatrzymał się na tej wojskowej bocznicy.
Czołgi T-55 należące do Agencji Mienia Wojskowego pojawiły się we Wrzeszczu w b. koszarach 7. DDes dopiero na początku tego wieku. Były tylko tam przechowywane po wstrzymaniu ich eksportu do jednegoz państw (chyba afrykańskich).
#100Może pamięć płata figle. Wtedy rozpoznać typu sprzetu nie potriłbym bo miałem 7-8 lat. Ale jak zaczynałem się interesować sprzętem i składać to z tym co widziałem to tak mi wyszło. Co do BWP, to jestem pewny na 100% bo widziałem cwiczenia pary BWP (kierowców) na poligownie na Morenie - Matęblewie i miałem okazje obejrzeć sobie je z odległości kilku metrów. Mozliwe, że to nie były poprostu odziały tej jednostki a innej. A może poprostu jest pewna luka w materiałach którymi dysponujecie? Przemysław twierdzi, że nei było tam TOPASów a pan już twierdzi ze były (ja też TOPASy pamiętam). W jednym ze stojących na poligonie można było się bawić wieżyczką, co bardzo sie nie podobało żołnierzą pilnującym poligonu, zawsze jak siezorientowali że się tym bawim, to nas gonili (niestety optyki nie było). Natomiast bardzo dziwne było dla mnei to że mogłem sobie spokojnie stać obok ćwiczacych manewrowanie w terenie BWP.
No to tyle wspomnień z dzieciństwa.
No to tyle wspomnień z dzieciństwa.