jak w temacie_dzisiaj jedynie wku> po wojnie jednostka artylerii_ potzrebowalbym jakies informacje na ten temat_ moze ktorys z szanownych kolegow moze mi pomoc?
Garnizon Rybnik
#277 baon saperów (JW 2990) Rybnik – sformowany na podstawie Rozkazu Ministra ON Nr 0046/Org z dnia 17 maja 1951 r. – w składzie 29 DP.
(etat 2/135 - 206 żołnierzy i 4 pracowników cywilnych).
Dowódcą baonu był kpt./mjr Henryk Sianożecki.
W okresie III-XI.53 r. – żołnierze baonu rozminowywali tereny północnego Wietnamu (relacja płk M. Rezieckiego).
Z dniem 21 września 1955 r. zmieniono numerację baonu – 2 baon saperów – i włączono do 2 DP. Baon rozformowany z dniem 4 września 1956 r.
Nie słyszałem, by w Rybniku stacjonowała jednostka artylerii.
Przed miesiącem jeden z Kolegów pisał:
"To jak będzie wyglądać i jakie elementy będzie zawierać rys historyczny garnizonów - zależy przede wszystkim od naszej wiedzy no i zapału do pracy.
A z tym jest bardzo różnie... " - koniec cytatu. To wyjaśnia zainteresowanie tematem poruszonym przez Kolegę.
(etat 2/135 - 206 żołnierzy i 4 pracowników cywilnych).
Dowódcą baonu był kpt./mjr Henryk Sianożecki.
W okresie III-XI.53 r. – żołnierze baonu rozminowywali tereny północnego Wietnamu (relacja płk M. Rezieckiego).
Z dniem 21 września 1955 r. zmieniono numerację baonu – 2 baon saperów – i włączono do 2 DP. Baon rozformowany z dniem 4 września 1956 r.
Nie słyszałem, by w Rybniku stacjonowała jednostka artylerii.
Przed miesiącem jeden z Kolegów pisał:
"To jak będzie wyglądać i jakie elementy będzie zawierać rys historyczny garnizonów - zależy przede wszystkim od naszej wiedzy no i zapału do pracy.
A z tym jest bardzo różnie... " - koniec cytatu. To wyjaśnia zainteresowanie tematem poruszonym przez Kolegę.
Pozdrawiam, Bogusław