Garnizony jednostek pancernych

Garnizony jednostek pancernych

W pracach nt. LWP w latach 50-tych XX wieku występuje pewną rozbieżność
Kajetanowicz
4. Brygada Pancerna potem 8 Pułk Czołgów garnizon TARNOW
Piotrowski
4. Brygada Pancerna potem 8 Pułk Czołgów garnizon ŻURAWICA KOŁO PRZEMYŚLA
Inne
Kajetanowicz
3. Brygada Pancerna potem 6 Pułk Czołgów garnizon OPOLE I WROCŁAW
Piotrowski
3. Brygada Pancerna potem 6 Pułk Czołgów garnizon OPOLE I BOLESŁAWIEC
W obu pracach znika 5. Pułk Czołgów Ciężkich, gdzie stacjonował po wojnie do rozwiązania, mam pewne ustalenia, ale chętnie poznam opinie.

GARNIZONY JEDNOSTEK PANCERNYCH

Witam

4 BPanc po zakończeniu wojny, pod koniec maja, została rozlokowana w Kaliszu. 11.06.1945r. przeniesiono ją do Cieszyna, a 10.07.1945 r. do Opola, skąd 11.11.1945 przerzucono ją do Tarnowa. W czerwcu 1946 r. przeformowano ją na 8 pcz. We wrześniu 1949r. pułk ten włączono do 11 DPZmot z miejscem dyslokacji w Żaganiu. Być może, że przez krótki okres jednostka ta stacjonowała w Żurawicy. Nie znalazłem jednak na to potwierdzenia.
Jak widać "uchwycenie" dyslokacji jednostek w pierwszych latach powojennych sprawia sporo trudności. Stąd te rozbieżności.

J. Kajetanowicz

11.06.1945 Cieszyn to oczywiście, , wojna" z Czechosłowacją. Znalezlem kiedyś (ok. 1990) ciekawy czeski przyczynek nt. ew. wojny i wniosek był prosty Polski Blitzkrieg. Konkluzja była taka Polska walczyła w czasie wojny i miała ARMIE a Czesi mieli vojakow.

Witam
Niestety nie mam potwierdzenia, że 5 pczc stacjonował po wojnie w Jarocinie. Pułk ten został rozwiązany we wrześniu 1945 r., kiedy dyslokacja jednostek WP ulegała ciągłym zmianom. Nie został on nawet przeformowany na etaty pokojowe. Kadrę i sprzęt pancerny przekazano do 4 pczc.
Pozdrawiam
J. Kajetanowicz

Przejrzałem mat. nt 5. Pułku Czołgów Ciężkich w CAW jest tego przerażająco mało i nic zasadniczego, ale znalazłem dwie poszlaki dot. Jarocina
1. W rozkazie dziennym o powrocie oficera ACz z Ciechocinka podane jest wydanie biletu bezpłatnego do m. Jarocin
2. Samowolne oddalenie dwóch żołnierzy na trasie z Poznania do Jarocina

Witam

* 5. Pułk Ciężkich Czołgów rozformowany został w terminie do dnia 01.10.1945r. na podstawie Rozkazu Naczelnego Dowódcy WP Nr 0248/Org. z dnia 14.09.1945r.
W chwili rozformowania stacjonował w m. Stęszew k. Poznania (w oryginalnej pisowni - Stenszew)
i posiadał etat Nr 010/460.

* Miejsca dyslokacji:
4. Brygada Pancerna potem 8 Pułk Czołgów - kolejno Tarnów, ul. Pierackiego (11.1945r. - 1947r.), Żurawica (do maja 1949r.), Żagań

Co do epizodu pułku w Żurawicy:
Mam wątpliwość czy było to msd czy też mczd ?.
Znawca dziejów 11. Dywizji płk Wiesław Chłopek pisze , cyt.
„8 dpcz był spadkobiercą bojowych tradycji 4 Brygady Pancernej, która w składzie 1 Korpusu Pancernego przeszła chrzest bojowy w walkach pod Budziszynem i Dreznem w strukturach 2 Armii WP. 10 września 1945 r. 4 Brygada Pancerna przemianowana została na 8 Drezdeński Pułk Czołgów. Od listopada 1945 r. 8 dpcz brał udział na terenie województwa lubelskiego - w rejonie Leska, Sanoka, Rymanowa - w walkach z oddziałami Ukraińskiej Powstańczej Armii w ramach akcji „Wisła” (m.in. „Stacha”, i „Hrynia”), a później również z oddziałem „Ognia” do połowy 1947 r. wraz z innymi jednostkami WP.” - koniec cytatu.
http://www.mw.mil.pl/zasoby/archiwum/up ... %C5%82.doc

Nie sądzę jednak, żeby pułk już od listopada 1945r. walczył z oddziałami Ukraińskiej Powstańczej Armii. Raczej nie były to też tereny woj. lubelskiego lecz rzeszowskiego. No i na pewno przeformowanie brygady w pułk to nie wrzesień 1945r. lecz luty 1946r.
Akcja „Wisła” rozpoczęła się dopiero w kwietniu 1947r.
W składzie Grupy Operacyjnej „Wisła” - nie znajduję 8. Drezdeńskiego Pułku Czołgów.
Sądzę więc, że 8. Drezdeński Pułk Czołgów był w odwodzie i miał pełnić rolę „straszaka”.
Jakoś nie bardzo wyobrażam sobie czołgi np. w Bieszczadach.
Dlatego też pułk w 1947r. przedyslokowano do koszar w Żurawicy.
Potwierdzeniem jest Rozkaz Dowódcy Wojsk Lądowych Nr 0013 / BPanc z dnia 22. 04. 1949r. , który nakazywał Dowódcy OW-V przedyslokować 8. Drezdeński Pułk Czołgów z m. Żurawica do m. Bolesławiec.
Szyfrogramem MON Nr 157/58/Oper z dnia 16. 05. 1949r. zmieniono m. p. 8. Drezdeńskiego Pułku Czołgów z m. Bolesławiec na m. Żagań. 8. Drezdeński Pułk Czołgów przybył do Żagania w dniach 17-21.05.1949r.
Fakt stacjonowania 8. Drezdeńskiego Pułku Czołgów w Żurawicy potwierdzają też autorzy książki
„85 lat Garnizonu WP w Przemyślu” (str. 208 - w miarę kompletny wykaz jednostek garnizonu).
W tym opracowaniu mówi się o stacjonowaniu pułku w Żurawicy do końca 1949r.
Natomiast Księgi Dyslokacji Jednostek z tego okresu np. z 1948r. (CAW 501 1/A – 391) - dalej określają msd 8. Drezdeńskiego Pułku Czołgów w Tarnowie.
Dlatego też sądzę, że miejscem stałej dyslokacji pułku był Tarnów, który czasowo stacjonował w Żurawicy (ale mogę się mylić).

3. Brygada Pancerna potem 6 Pułk Czołgów - garnizon Opole, ul. ks. Józefa Szafranka, potem Bolesławiec, ul. Jaśkowicka (nie jestem pewny, ale chyba od 05.1948r.), Wrocław, ul. Obornicka 100 (od 03 maja 1949r.),

Pozdrawiam.
K. P.

Mam jeszcze jedną prośbę, prosze tylko o krótką odpowiedź bo cenię Pański czas.
28. Pułk Artylerii Pancernej w 1949 trafił do składu 8. DPZ Koszalin czy nadal był w Śremie OW IV czy w nowym miejscu w OW II.
i52. Pułk Artylerii Samobieżnej z OW VI trafił do OK III do Śremu czy ta informacja jest ścisła.

Witam

Na mocy Rozkazu MON Nr 0055/Org. z dnia 30.03.1949r. przeprowadzono reorganizację
8. Zmotoryzowanej Dywizji Piechoty. M. in. włączono w skład 8. ZDP - 9. Pułk Czołgów ,
dotychczas stacjonujący w Szczecinie , który przeformowano na nowy etat Nr 5/43 włączając w jego skład część pododdziałów 28. Pułku Artylerii Pancernej z m. Śrem.
Jednostką przejmującą był 9. Pułk Czołgów (2314) , wyznaczono też nowe msd tego pułku - m. Słupsk , ul. Rokossowskiego 45/51 .
Tym samym 28. Pułk Artylerii Pancernej w Śremie (1576) stacjonujący w koszarach przy ul. Koszarowej 2 - przestał istnieć.

Nic nie wiem o przedyslokowaniu 52.pas ze Zgierza do m. Śrem.
Z informacji, które posiadam wynika, że 52. Samodzielny Pułk Artylerii Samochodowej SU-76 (2557) został rozformowany w Zgierzu w terminie do dnia 28.02.1947r. - na podstawie Rozkazu organizacyjnego Naczelnego Dowódcy WP Nr 016/Org. z dnia 27.01.1947r.
W chwili rozformowania posiadał etat Nr 5/16.
Nie sądzę, żeby 52.pas był kiedykolwiek dyslokowany do m. Śrem. Baza koszarowa w Śremie była zbyt
szczupła by pomieścić równocześnie dwie duże jednostki (28.papanc i 52.pas).

K. P.

Dziekuje za informacje, ten 52 Pułk gdzieś mi zniknął, bowiem trafiłem na informacje, że został dyslokowany z OW VI do OW III i stacjonował razem z innym pułkiem artylerii samobieżnej. W OW III był to tylko 28. pułk. Oczywiście sensowniejsze jest pozostawienie 52. pułku w Zgierzu.
Wracając do 28. pułku moje zapytanie wynika z informacji u Kajetanowicza o włączeniu do 8. DPZ 9. i 28. pułku, zdanie sugeruje włączenie dwóch pułków, a nie włączenie części 28. pułku do 9. Pułku i ostatecznie do 8. dywizji.
Janusz Ledwoch