Cześć!
Koledzy proszę o pomoc. Poszukuję materiałów dotyczących wprowadzania do wyposażenia WP samobieżnych haubic 2S1 „Goździk”.
Z bardziej niż wiarygodnych źródeł mam informację, że pierwsza bateria tych haubic trafiła w 1972 r. do 113 pułku artylerii 5 Dywizji Pancernej (Kostrzyn JW 3330).
W latach 1972 -1974 trafiła do Polski jeszcze co najmniej jedna bateria (prawdopodobnie dwie). W 1974 r. jeden egzemplarz haubicy został dostarczony do WSOWRiA w Toruniu. Po sprowadzeniu do Polski automatycznego systemu dowodzenia 1W12 „Maszyna” (koniec 1979 r. lub początek 1980 r.) prawdopodobnie utworzono eksperymentalny dywizjon haubic 2S1.
Seryjne dostawy wyprodukowanych w Polsce haubic 2S1 rozpoczęły się w lutym 1984 r. Pierwsza bateria tych haubic trafiła w dniu 29 lutego 1984 r. do 17 pułku zmechanizowanego w Międzyrzeczu.
Pytania:
Do jakich jednostek trafiły haubice 2S1 z dostaw rosyjskich w latach 1972 -1974?
Czy po 1974 r. sprowadzano jeszcze do Polski rosyjskie haubice?
Gdzie trafiały kolejne baterie wyprodukowanych w Polsce haubic?
Czy produkowano w Polsce następujące wyposażenie:
- celownik PG-2,
- przyrząd obserwacyjny TKN-3,
- noktowizor TWN-2,
- urządzenie grzewcze OW-65.
Czy faktycznie powstał i gdzie stacjonował eksperymentalny dywizjon 2S1 (po wprowadzeni 1W12)?
Czy ktoś dysponuje informacjami na temat trenażerów TAS-1 i TAS-2 (ile ich wyprodukowano, w jakich jednostkach były używane, kiedy zostały wycofane)?
Pozdrawiam
Witek
Haubica 2S1 "Goździk"-historia wprowadzania do WP
#2Jakieś tranażele były w Krakowie ale nie mam pojęcia ile sztuk i w jakich jednostkach. Co do Goździków to do dziś w magazynie stoi ostatnia nowa sztuka w Pomiechówku ale już jest sprzedany, te z Międzyrzecza też są już sprzedane (4szt) ale nie jestem pewien co do tych z Międzyrzecza.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Haubica 2S1 "Goździk"-historia wprowadzania do WP
#3Witam Witoldzie!
Czytając wspomnienia uzbrojeniowców SOW, podają Oni, iż 2S1 w latach 1973 - 1975 trafiły do 22. PA 4. DZ.
Ówczesny por./kpt. Donat Świtek wspomina „ Pułk w tym czasie decyzją przełożonych pełnił rolę pilotażową, co przyczyniło się do wypracowania wielu nowatorskich rozwiązań w WP. W pułku realizowaliśmy również zadania związane z wprowadzeniem na uzbrojenie nowych zestawów artyleryjskich 122 mmm shb 2S1. Były to zadania szkoleniowe, organizacyjne i techniczne”
W/w oficer służbę w 22. PA zakończył w styczniu 1974r.
Fakt ten potwierdza również ówczesny zastępca dowódcy 22. PA ds. technicznych Jan Majcher.
pozdrawiam Tomek
Czytając wspomnienia uzbrojeniowców SOW, podają Oni, iż 2S1 w latach 1973 - 1975 trafiły do 22. PA 4. DZ.
Ówczesny por./kpt. Donat Świtek wspomina „ Pułk w tym czasie decyzją przełożonych pełnił rolę pilotażową, co przyczyniło się do wypracowania wielu nowatorskich rozwiązań w WP. W pułku realizowaliśmy również zadania związane z wprowadzeniem na uzbrojenie nowych zestawów artyleryjskich 122 mmm shb 2S1. Były to zadania szkoleniowe, organizacyjne i techniczne”
W/w oficer służbę w 22. PA zakończył w styczniu 1974r.
Fakt ten potwierdza również ówczesny zastępca dowódcy 22. PA ds. technicznych Jan Majcher.
pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek
Haubica 2S1
#4Cześć!
Bardzo dziękuję za dotychczasowe informacje i oczekuję na kolejne. Tomek czy podane przez Ciebie informacje pochodzą z książki, o której już wspominałeś na forum, „Barwy służby: Śląski Okręg Wojskowy we wspomnieniach”.
Pozdrawiam
Witek
Bardzo dziękuję za dotychczasowe informacje i oczekuję na kolejne. Tomek czy podane przez Ciebie informacje pochodzą z książki, o której już wspominałeś na forum, „Barwy służby: Śląski Okręg Wojskowy we wspomnieniach”.
Pozdrawiam
Witek
Haubica 2S1
#5Witam !
"Służba Uzbrojenia i Elektroniki SOW. Historia, tradycja, współczesność" - wydawca Logistyka SOW. Wrocław 2007.
P. S. O wprowadzeniu do 33. PA na przełomie 1985/1986r (pierwsze strzelania w 1986r) pewnie wiesz?
pozdrawiam Tomek
"Służba Uzbrojenia i Elektroniki SOW. Historia, tradycja, współczesność" - wydawca Logistyka SOW. Wrocław 2007.
P. S. O wprowadzeniu do 33. PA na przełomie 1985/1986r (pierwsze strzelania w 1986r) pewnie wiesz?
pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek
Haubica 2S1
#6Cześć!
Tomek, dziękuję za informację o książce. Widząc wydawcę tej pozycji sądzę, że raczej nie ma szans na jej kupienie. Informację o „Goździkach” z 33 pułku mam wyłącznie z książki o 11 Dywizji Pancernej, jeżeli dysponujesz innymi danymi to chętnie się z nimi zapoznam. Mam jeszcze kilka pytań.
Czy w książce "Służba Uzbrojenia i Elektroniki SOW. Historia, tradycja, współczesność" są jeszcze inne wzmianki o haubicach 2S1?
Czy nie wspominają w tej książce o systemie dowodzenia 1W12 „Maszyna”?
Czy coś wiadomo na temat haubic 2S1 w Pomorskim i Warszawskim Okręgu Wojskowym?
Pozdrawiam
Witek
Tomek, dziękuję za informację o książce. Widząc wydawcę tej pozycji sądzę, że raczej nie ma szans na jej kupienie. Informację o „Goździkach” z 33 pułku mam wyłącznie z książki o 11 Dywizji Pancernej, jeżeli dysponujesz innymi danymi to chętnie się z nimi zapoznam. Mam jeszcze kilka pytań.
Czy w książce "Służba Uzbrojenia i Elektroniki SOW. Historia, tradycja, współczesność" są jeszcze inne wzmianki o haubicach 2S1?
Czy nie wspominają w tej książce o systemie dowodzenia 1W12 „Maszyna”?
Czy coś wiadomo na temat haubic 2S1 w Pomorskim i Warszawskim Okręgu Wojskowym?
Pozdrawiam
Witek
Haubica 2S1
#7Witam !
Po kolejnym przejrzeniu książki znalazłem jeszcze w interesującym nas temacie:
W 33. PA pierwsze strzelania z „Goździków” wykonała 12.02.1986r 1.bateria pod dowództwem por. Jacka Czajkowskiego
W artykule o 4. OWT jest informacja, iż „ pod koniec lat 60-tych opanowano remont min. noktowizorów TWN-2 I TWN-2B.
Ppłk Jerzy Góra (w latach 1987-1991 zastępca dowódcy 113. PA ds. technicznych) wspomina, iż w l.1987-1989 wdrażał w swojej jednostce zarówno 2S1, jak i „Dany”.
Ówczesny mjr A. Kustra (który za mojej służby był zastępcą 23. BAA) wspomina „. . . w 1981r zostałem wyznaczony na szefa służb technicznych / zastępcę 37. PA w Koźlu.... w czasie strzelań na poligonie w Trzemesznie od palącego się w wyrzucanych po strzale łuskach prochu zapaliła się 122mmm shb 2S1 „Goździk””.
i to niestety tyle.
O 1W12 ani słowa.
pozdrawiam Tomek
Po kolejnym przejrzeniu książki znalazłem jeszcze w interesującym nas temacie:
W 33. PA pierwsze strzelania z „Goździków” wykonała 12.02.1986r 1.bateria pod dowództwem por. Jacka Czajkowskiego
W artykule o 4. OWT jest informacja, iż „ pod koniec lat 60-tych opanowano remont min. noktowizorów TWN-2 I TWN-2B.
Ppłk Jerzy Góra (w latach 1987-1991 zastępca dowódcy 113. PA ds. technicznych) wspomina, iż w l.1987-1989 wdrażał w swojej jednostce zarówno 2S1, jak i „Dany”.
Ówczesny mjr A. Kustra (który za mojej służby był zastępcą 23. BAA) wspomina „. . . w 1981r zostałem wyznaczony na szefa służb technicznych / zastępcę 37. PA w Koźlu.... w czasie strzelań na poligonie w Trzemesznie od palącego się w wyrzucanych po strzale łuskach prochu zapaliła się 122mmm shb 2S1 „Goździk””.
i to niestety tyle.
O 1W12 ani słowa.
pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek
Haubica 2S1
#8O Maszinie w Polsce a ściślej w 11DPanc było w monografi tego systemu w Poligonie. Jak ją odnajde to zapodam info.
Haubica 2S1
#10Witam !
Co do "Poligonu", to część I monografii jest w numerze 3/2008 autorstwa T. Szulca. Jest tam opis techniczny systemu, natomiast zapowiadana cz. II miała przybliżyć wprowadzenie systemu do WP (ale czy się już ukazała nie wiem).
Trafiłem jeszcze w monografii 12. DZ (D. Faszcza "Z dziejów 12 SzDZ"), że do jednostek Dywizji 2S1 trafiła w pięciolatce 1976-1980. Niestety bez szczegółów.
pozdrawiam Tomek
Co do "Poligonu", to część I monografii jest w numerze 3/2008 autorstwa T. Szulca. Jest tam opis techniczny systemu, natomiast zapowiadana cz. II miała przybliżyć wprowadzenie systemu do WP (ale czy się już ukazała nie wiem).
Trafiłem jeszcze w monografii 12. DZ (D. Faszcza "Z dziejów 12 SzDZ"), że do jednostek Dywizji 2S1 trafiła w pięciolatce 1976-1980. Niestety bez szczegółów.
pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek