Restrukturyzacja WRt w latach 1990-2011.

Restrukturyzacja WRt w latach 1990-2011.

W tym temacie, jak wskazuje tytuł, chciałbym poruszyć sprawy organizacji Wojsk Radiotechnicznych (WRt) w latach 1990-2011 w zakresie formowania, przeformowania, rozformowania, przebazowania, zmian podległości, uzbrojenia i dowódców. Dotyczące Brygad Radiotechnicznych (BRt), batalionów radiotechnicznych (brt) kompanii radiotechnicznych (krt) posterunków radiotechnicznych (pr), Ośrodków Wykrywania i Kierowania (OWiK), posterunków radiotechnicznych dalekiego zasięgu (prdz), Ośrodków Dowodzenia i Naprowadzania (ODN) i innych. Również WRt w Wojskach Lotniczych (WL) póż. 4 Korpus Lotniczy (4 KL) i dalsze zmiany, a także WRt w Wojskach Lądowych (WL).

Re: Restrukturyzacja WRt w latach 1990-2011.

Ponieważ nikt do tej pory nie zainteresował się tematem tytułem wstępu i zachęty np. o 7 Łaskim batalionie radiotechnicznym Wiewiórczyn.
Z początkiem lat dziewięćdziesiątych 7 brt podlegał 1 Brygadzie Radiotechnicznej Warszawa, która wchodziła w skład 1 Korpusu Obrony Powietrznej Warszawa. W połowie w/w lat ze składu batalionu rozformowano 171 krt Różyce i wkrótce 173 krt Wieluń (które to były lata ?). W 1998 r. rozformowano 35 brt Wrocław-Strachowice (SD w Pietrzykowicach) w wyniku czego powstał OWiK (od kiedy do kiedy działał ?) początkowo podlegał właśnie 7 brt (czy zmieniano mu podległość itd… i kiedy utworzono obecną 241 krt Pietrzykowice). W wyniku rozformowania 35 brt do 7 brt przydzielono również 351 krt Osina ( ile to trwało i jaki był dalszy jej los). 7 brt rozformowano na koniec 2003 r. (w jego miejsce sformowano prdz „Beckbone” podległy 31 brt Wrocław, 3 BRt) , a 172 krt Sławno włączono do składu 3 brt Sandomierz (rozformowano ją kiedy?). Tytułem uzupełnienia 1 KOP rozformowano w 1996 r., a w 1997 r. 1 BRt . Nastąpił tzw podział na północ i południe i 7 brt Wiewiórczyn wraz 3 brt Sandomierz i 11mbrt Zamość przydzielono do 3 BRt Wrocław.

Dzień dobry , może napiszę rzecz dla Pana oczywistą ale temat który chce Pan poruszyć na forum jest dość dobrze i szczegółowo opisany w publikacji „ 60 lat Wojsk Radiotechnicznych Zarys historii ”dostępnej w sieci w pliku pdf . Jeżeli jest to coś nieznanego –270 stron ,a na nich mnóstwo jednostek , przekształceń , historia Brygad R-T ,biogramy dowódców ,mapki zdjęcia sprzętu etc. Zakres czasowy jak sam tytuł wskazuje do 2010 roku .

Polecam .M.G.

Niewątpliwie jest to jak do tej pory najlepsza, najobszerniejsza i wyczerpująca wszystkie tematy - no bo przecież napisana przez ludzi, którzy poświęcili WRt swoje najlepsze lata życia i służby - publikacja. Przy tak ogromnym materiale zdarzyć się mogą drobne niedociągnięcia (nie chcę tu „wytykać” czy się „wymądrzać”), wrócę na moment do pierwszego postu i wymienionej tam 171 krt Różyce (udało mi się ustalić, że rozformowano ją w 1998 r.). Natomiast w tym opracowaniu występuje m. in. na mapce przedstawiającej ugrupowanie WRt w 2004 r. Moją intencją, przy zakładaniu tego tematu było, by wspólnymi siłami wyprostować meandry restrukturyzacji (czyt. likwidacji).

Problem w tym że konkretnie odpowiadać na pytania można mając wgląd do dokumentów organizacyjnych.

Póki co dokumenty z lat 90-obecnie, to są rzeczy tajne (obowiązuje 30 letnia karencja), i jedynie można opierać się na oficjalnych komunikatach i relacjach ludzi którzy służyli w tych jednostkach.

Więc problem jest ciężko ukąsić 😀

Zresztą w książce 60-lat WRt , też jeszcze można się dopatrzyć małych niedomówień...

Np. o 42.Kompanii Radiotechnicznej - JW 4014 Bydgoszcz, wspomina się dopiero podczas gdy została włączona w skład 2.BRt podczas formowanie tejże brygady.

Przypomnę tylko że faktycznie 42.krt do tego czasu była samodzielną kompanią i została sformowana w 1970 r.
pozdrawiam Jacek
http://www.jednostki-wojskowe.pl

Perspektywa czekania 30 lat na otwarcie archiwów jest dla mnie nie do zaakceptowania, albowiem zbliżam się do „podejszłego” wieku i za tyle lat (jeśli dożyję) to i tak już niewiele będę jarzył z otaczającego mnie świata. Tymczasem zwracam się żołnierzy i nie tylko żołnierzy, którzy byli związani n/w pododdziałami WRt i posiadają wiadomości takie jak rok rozformowania oraz informacje decydujące istotnych zmianach (dyslokacji, zmian numeracji czy podległości).
132 krt Włóki k/ Niemiec;
143 krt Adamów k/ G. Kalwarii;
221 krt Kościerzyna;
233 krt Łękinia k/ Miastka;
273 krt Boleszkowice k/ Dębna;
282 krt Przećmino k/ Kołobrzegu;
313 krt Radłów k/ Ostrowa Wlkp.;
321 krt Drzewsko k/ Rzepina;
323 krt Dłużyna Górna k/ Zgorzelca;
351 krt Osina k/ Ziębic;
361 krt Radosza k/ Wadowic;
362 krt Przęsła k/ Jędrzejowa;
363 krt Miłkowa k/ N. Sącza (zresztą była najwyżej położonym obiektem WLOP w Polsce).

No cóż… Sądząc po aktywności w tym temacie, wnioskuję, że restrukturyzacja WRt przebiegła wyjątkowo sprawnie i dogłębnie – zaczynam mniemać, że uchowałem się jako jedyny, albo prawie jedyny, z ostatnich służących w WRt. Ogarnia mnie pewna doza niepewności, która zaczyna mnie niepokoić, czy aby dla zachowania pamięci WRt lepiej byłoby zejść do podziemia.

P.S. Czy ktoś chce się pozbyć w/w książki?