Nawiązując do artykułu Pana Jerzego Kajetanowicza z "Poligonu" Nr 2/2013
Mam pytanie które mnie nurtuje.
Jakie było podporządkowanie Batalionów OT ??
Bo spotkałem się z zarządzeniem gdzie w jednym z punktów Batalion OT podporządkowano Komendantowi Powiatowego Sztabu Wojskowego.
Re: Wojska OTK
#2W najnowszym "Przegladzie Histryczno-Wojskowym" nr 2/2013 ukazał się artykuł na temat jednostek OT województwa kieleckiego (z czasów UW).
Re: Wojska OTK
#3W latach 1960-tych powstało kilkanaście pułków OT i kilkadziesiąt batalionów OT.
Otrzymały one swoje etaty.
Gdzieś na początku lat 1970-tych pojawiają się w składzie tych pułków OT i batalionów OT - kompanie piechoty OT, kompanie saperów OT, kompanie specjalne OT, dowództwa zgrupowań manewrowych OT - które mają swoje etaty i swoje identyfikatory.
Tak jest do końca lat 1980-tych czyli ostatecznej likwidacji pułków OT.
Czy ktoś zna zarządzenie szefa SG WP lub choć sam jego numer, na mocy którego te kompanie OT powstały ?
Bardzo proszę o pomoc.
Staram się skompletować zestawienie tych kompanii.
Dodam, iż pułki OT miały strukturę kompanijną (nie było w ich strukturze batalionów OT).
Otrzymały one swoje etaty.
Gdzieś na początku lat 1970-tych pojawiają się w składzie tych pułków OT i batalionów OT - kompanie piechoty OT, kompanie saperów OT, kompanie specjalne OT, dowództwa zgrupowań manewrowych OT - które mają swoje etaty i swoje identyfikatory.
Tak jest do końca lat 1980-tych czyli ostatecznej likwidacji pułków OT.
Czy ktoś zna zarządzenie szefa SG WP lub choć sam jego numer, na mocy którego te kompanie OT powstały ?
Bardzo proszę o pomoc.
Staram się skompletować zestawienie tych kompanii.
Dodam, iż pułki OT miały strukturę kompanijną (nie było w ich strukturze batalionów OT).