Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Chciałbym specjalistów zapytać o polskie wojska rozpoznawcze, czy na każdym szczeblu operacyjnym korpus-dywizja-brygada-batalion powinny się znajdować jednostki rozpoznawcze. Z jednej strony wydaje się to być optymalne rozwiązanie, ale światowe tendencje są inne. Jak powinno się określać ten rodzaj wojsk - wojska rozpoznawcze czy rozpoznania?
Re: Wojska rozpoznawcze
#2Generalnie nie ma czegoś takiego jak Wojska Rozpoznawcze/Rozpoznania, przynajmniej ja się z takim terminem nigdy nie spotkałem i nie widziałem np. Szefostwa Wojsk Rozpoznawczych...
Różne rodzaje wojsk i służb zdarzyło mi się w dokumentacji spotkać: Wojska Inżynieryjne, Wojska Specjalne itd.
Co to kwestii tego czy jednostki rozpoznawcze się znajdują na każdym szczeblu dowodzenia to sprawa obecnie wygląda tak:
- na szczeblu dywizji - nie ma (były kiedyś bataliony - zostały rozformowane)
- na szczeblu brygad - są kompanie rozpoznawcze
- na szczeblach niższych pułk/batalion - są przeważnie plutony rozpoznawcze w składach kompanii dowodzenia
Oczywiście mamy też pułki rozpoznawcze podporządkowania centralnego DWLąd.
Różne rodzaje wojsk i służb zdarzyło mi się w dokumentacji spotkać: Wojska Inżynieryjne, Wojska Specjalne itd.
Co to kwestii tego czy jednostki rozpoznawcze się znajdują na każdym szczeblu dowodzenia to sprawa obecnie wygląda tak:
- na szczeblu dywizji - nie ma (były kiedyś bataliony - zostały rozformowane)
- na szczeblu brygad - są kompanie rozpoznawcze
- na szczeblach niższych pułk/batalion - są przeważnie plutony rozpoznawcze w składach kompanii dowodzenia
Oczywiście mamy też pułki rozpoznawcze podporządkowania centralnego DWLąd.