JW 33886 AR w latach 1970-tych

Re: JW 33886 AR w latach 1970-tych

Cześć.
94-й радиотехнический полк ПВО в/ч 33886 stacjonujący w Słotnicy. Pułk posiadał 7 kompanii radiotechnicznych rozmieszczonych w następujących miejscowościach:
1 kompania – Szczecin,
2 kompania – Słupsk (?),
3 kompania – Gorzów Wielkopolski,
4 kompania – Gubin,
5 kompania – Poznań,
6 kompania – Białogard
7 kompania – miejscowa (Słotnica) – przez niektóre źródła określana jako rezerwowa.

Pozdrawiam
Witek

Do 1973 roku pododdział JW 33886 stacjonował w Rozewiu (na 100 %) - w tym samym kompleksie koszarowym co 34.bas i 55.kchem.
Z Rozewia wyjechał do ZSRR.
Prawdopodobnie również w Rzucewie k. Pucka (ale to na 90-99 %).

Cześć.
Moje informacje obejmują okres 1967-1972, potem część pododdziałów mogła zostać przeniesiona lub powstały nowe kompanie. Tak w ogóle to jest bardzo mało informacji na ten temat. Nasze oficjalne materiały, dotyczące stacjonowania rosyjskich jednostek, nie wymieniają miejsc postoju takich małych pododdziałów.

Pozdrawiam
Witek

Witam Kolegów,

94-й отдельный радиотехнический полк ПВО został wycofany z Polski w 1973 r. i rozformowany (możliwe że co najmniej dwie kompanie pozostały w Polsce i weszły w skład 86 ортб ПВО). Potwierdzone mam miejsca postoju - Słotnica, Białogard, Gorzów Wlkp., Gubin i Rozewie. Kompania w Białogardzie najprawdopodobniej była szkolną.

Dwie uwagi ogólne.
1) W pułkach i batalionach radiotechnicznych PWO były kompanie radiolokacyjne.
2) Przy skrócie JW należy w omawianym przypadku pisać P.P. (poczta polowa), robi to sporą różnicę. Kiedyś ten temat był już poruszany na forum.

Pozdrawiam,
Radek

Cześć.
Szukając zdjęć stacji radiolokacyjnych znalazłem takie zdjęcie z opisem, który zamieszczam poniżej (adres strony http://www.sgv.su/entry.php?791-Служба )
СГВ (Северная Группа Войск) - г. Познань, в/ч 33886, 5 рота, РЛС П-30, со мной (сидит) Владимир Правилин из Нальчика.Фотография опубликована в армейской газете СГВ летом 1967 года.
Wynika z niego, że w Poznaniu była 5 kompania radiotechniczna.
Co do 86 ортб ПВО, to znalazłem taki zapis 86-й радиотехнический (бывший 94-й полк) – „Советская Армия в годы «холодной войны» (1945-1991)”.

Pozdrawiam
Witek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Jeszcze trochę inną wersję niż Koledzy podaje w nowej książce na s. 410 W.Fies'kow:
94 ortp PWO (WCz PP 33886)- mp. Wrocław
86 ortb PWO (WCz PP 01959) - mp. Kluczewo
Wykazuje te obie jednostki wg stanu na koniec lat 80-tych.

Radku, ja też uzyskałem informację jeszcze w l.80-tych, że w Białogardzie była kompania szkolna (źródło wiarygodne - w samym Białogardzie).

Co do kompanii 94 ortp - ja mam jeszcze przy WCz PP 33886 oznaczenia literowe: odpowiednio nr 1, 2, 3, 4... - A, B, W, G...
Pozdrawiam, Bogusław

Nie jest to prawda. 86 ortb PWO brał udział w operacji "Dunaj". Info 100% od uczestników. Poza tym jest w spisach jednostek, które poniosły straty w stanie osobowym. Co ciekawe, figuruje tam pod numerem jednego w przyszłych arsenałów, a konkretnie arsenału spod Białogardu. W takim razie numer P.P. musiał się zmienić w latach 1969-1970 (o ile w ogóle się zmienił, a nie jest to informacja błędna).

Bogusławie, nie muszę chyba komentować cytatu z książki Fies'kowa & Co. W nim nie ma ani słowa prawdy 😀

Oznaczenia literowe to typowa praktyka nazewnicza do jawnego określania pododdziałów danej jednostki. Znajomość tych liter jest czasem niezbędna. Warto je zapisywać.

Pozdrawiam,
Radek

Stranno, Witalij Iwanowicz uznawany za wybitnego znawcę tematu i na zachodzie (w tym w USA) i we własnym kraju - u nas nie jest doceniony.

Dodam jeszcze, co pisze W.Suncew na swojej stronie http://dunay1968.com/listSGV.html
94 pułk lokalizuje w Słotnicy, z tym samym numerem WCz PP, ale nie określa go jako samodzielny.
Natomiast 86 batalion (samodzielny) z numerem WCz PP 01012 jest dyslokowany w Świdnicy (w czasie Operacji "Dunaj").
Ale Władysław Pawłowicz nadal pozostaje pod wpływem W. Fies'kowa i pomimo sugestii nie koryguje swojego wykazu.

Nie wiem niestety, co na ten temat pisze Lenski.
Pozdrawiam, Bogusław

Władysław Pawłowicz osobiście prosił mnie kilka razy o korekty, po czym... nic nie skorygował. Przestałem więc się trudzić i prostować ten jego misz-masz - pomieszanie jednostek SGW od lat 50. po 90. Plus masę błędów i powtórzeń. Nie da się sporządzać takich zestawień bez określenia miejsca i czasu. Niektóre jednostki często zmieniały m.p., np. 325 ozrp w okresie 1987-1989 zmienił je trzykrotnie. Co do słówka "otdielnyj" - w AR stosowano je na znacznie szerszą skalę niż w WP.

Przy okazji. Bardzo interesuje mnie los 127 i 147 ortb PWO, wymienionych w artykule P. Piotrowskiego w Lotnictwie Wojskowym 2002/02 dot. historii naszych WOPK. Wszystko wskazuje na to, że te dwie jednostki zostały rozformowane/wycofane z Polski najdalej w drugiej połowie lat 60. Mam nawet "wytypowane" dla nich numery poczt polowych. Może kiedyś uda się je potwierdzić.

Pozdrawiam,
Radek