Wojsko Polskie oczami NATO.

Wojsko Polskie oczami NATO.

Cześć.
W schowku umieściłem plik pochodzący z archiwum CIA, w którym przedstawiono wykaz jednostek operacyjnych WP wraz z informacjami o czasie mobilizacji oraz jednostkach mobilizujących. Wykaz powstał na podstawie dokumentu MON z 1973 r.

Pozdrawiam
Witek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Re: Wojsko Polskie oczami NATO.

Bardzo dobre materiały! Dzięki Witku! W drugim z dokumentów, jako miejsce stacjonowania 10 plm OPK podano ŁOMŻA. Czy taka pomyłka byłaby dopuszczalna w oryginale? Mam pewne wątpliwości. Również 7 BLRO określono jako "dywizja", mimo że wyżej jest "brygada". Może się czepiam.

Pozdrawiam,
Radek

Cześć.
Podsumowanie alarmowego rozwinięcia 13 Pułku Zmechanizowanego – 6 czerwca 1975 r. Ciekawe zestawienia etatu czasu „P” i „W” (niestety bardzo słaba jakość).

Pozdrawiam
Witek

Witam
Ponownie przekopywałem archiwum elektroniczne CIA i natrafiłem na ciekawe materiały dotyczące lat 70. i 80.
Wykaz posterunków radiotechnicznych OPK na terenie Polski – 1977 r.
Bazy i składy amunicji – 1980 r.
Projekt protokołu uzgodnienia jednostek operacyjnych PRL przeznaczonych do działań w ramach wojsk Układu Warszawskiego, wraz z wykazem ilości podstawowego uzbrojenia, zapasów na wypadek wojny oraz tras przemarszu jednostek AR przez terytorium Polski – 1981 r.

Pozdrawiam
Witek