Tak jak wcześniej zapowiadałem mam pierwszą serię pytań dotyczących struktury WP na 01.01.1986. Interesuje mnie:
kiedy rozformowano:
* 8. Batalion MPS Jaromin (Warcisław)
* 64. Batalion Dowozu MPS Wędrzyn
* 73. Batalion Dowozu MPS Cybowo
* Dtwo 57. Batalionu Remontowo-Budowlanego OT Radzyń Podlaski
* Dtwo 58. Batalionu Remontowo-Budowlanego OT Kołobrzeg -> Toruń ???
* Dtwo 59. Batalionu Remontowo-Budowlanego OT Świdnica
* Dtwo 60. Batalionu Remontowo-Budowlanego OT Wejherowo
* 10. Batalion Rurociągów Dalekosiężnych Szczecin
* 11. Kompania Rurociągów Przeprawowych Maksymilianowo
* 12. Kompania Rurociągów Przeprawowych Gardeja
* Koszaliński Pułk OT
* Kielecki Pułk OT
* 10. Pułk WOWew Poznań
* 6. Batalion Inżynieryjny WOWew Lubliniec
* 11. Batalion Inżynieryjnego Zabezpieczenia WOWew Jelenia Góra
* 9. Oddział Dyscyplinarny Jaromin (Warcisław)
* 10. Oddział Dyscyplinarny Wędrzyn
kiedy przeformowano:
* 5. Pułk Mostowy Modlin na 5. Pułk Kolejowo-Mostowy
* 4. Pułk Drogowy Nisko na 4. Pułk Drogowo-Eksploatacyjny
Z góry dziękuje za Waszą pomoc.
pytania do struktury WP w dniu 01.01.1986
#2witam
niestety wskutek awarii dysku padła mi przed świętami cała potęzna baza gdzie miałem struktury (nie do kończ pełne jeszcze) WP w poszczególnych okresach powojennych. teraz ją odtwarzam. na część pytań bęe mógł odpwoiedzieć w póxniejszym czasie. Czy Apn jest autorem znanych książek nt MW, lotnictwa i WLąd?
czy te książki jeszce mozna kupić (MW mam)?
pozdrowienia
Roman Antonowicz
niestety wskutek awarii dysku padła mi przed świętami cała potęzna baza gdzie miałem struktury (nie do kończ pełne jeszcze) WP w poszczególnych okresach powojennych. teraz ją odtwarzam. na część pytań bęe mógł odpwoiedzieć w póxniejszym czasie. Czy Apn jest autorem znanych książek nt MW, lotnictwa i WLąd?
czy te książki jeszce mozna kupić (MW mam)?
pozdrowienia
Roman Antonowicz
#3Mam pytanie czy w artykule będzie coś o strukturach w odniesieniu do etatyzacji. Jeżeli tylko wykaz jednostek moim zdaniem zawęzi to grupę odbiorców. Ad ww. niestety nie wiem nic.
#6Nie zabardzo rozumiem co znaczy "coś o strukturach w odniesieniu do etatyzacji".
Może odpowiem nie na temat ale:
- ilość JW SZ PRL w 1986 roku jest dość spora;
- dużą część ówczesnych nazw mówi dokładnie o wielkości i przeznaczeniu jednostki;
- jak wynika m.in. z tej dyskusji nie jest łatwo opisać stan uzbrojenia poszczególnych jednostek;
- dane powszechnie znane zajęłyby bardzo dużo miejsca;
- do tej pory nie ma nawet spisu jednostek WP - myslę że od czegoś można zacząć;
- dokładne opisanie WP w 1986 roku to temat na książkę nie na artykuł (nawet w dwóch częściach);
- sprawę komplikuje karencja 30 lat w archiwach na materiały jawne i całkowity brak dostepu do dokumentów archiwalnych niejawnych (bez wieku na wiek);
- "Jeżeli tylko wykaz jednostek moim zdaniem zawęzi to grupę odbiorców" - jak mi się wydaje jeszcze parę tygodni temu duża cześć z forumowiczów nie znała sporej części z nazw JW w latach 80 - myslę że wbrew pozorom warto to napisać;
- na koniec apel: jeśli ktoś może napisać coś dokładniejszego to bardzo zachęcam, tutaj też działa wolny rynek, sam czytam z dużą satysfakcją innych autorów (w prasie, książkach czy na tym Forum) którzy napiszą coś nowego i ciekawego.
Może odpowiem nie na temat ale:
- ilość JW SZ PRL w 1986 roku jest dość spora;
- dużą część ówczesnych nazw mówi dokładnie o wielkości i przeznaczeniu jednostki;
- jak wynika m.in. z tej dyskusji nie jest łatwo opisać stan uzbrojenia poszczególnych jednostek;
- dane powszechnie znane zajęłyby bardzo dużo miejsca;
- do tej pory nie ma nawet spisu jednostek WP - myslę że od czegoś można zacząć;
- dokładne opisanie WP w 1986 roku to temat na książkę nie na artykuł (nawet w dwóch częściach);
- sprawę komplikuje karencja 30 lat w archiwach na materiały jawne i całkowity brak dostepu do dokumentów archiwalnych niejawnych (bez wieku na wiek);
- "Jeżeli tylko wykaz jednostek moim zdaniem zawęzi to grupę odbiorców" - jak mi się wydaje jeszcze parę tygodni temu duża cześć z forumowiczów nie znała sporej części z nazw JW w latach 80 - myslę że wbrew pozorom warto to napisać;
- na koniec apel: jeśli ktoś może napisać coś dokładniejszego to bardzo zachęcam, tutaj też działa wolny rynek, sam czytam z dużą satysfakcją innych autorów (w prasie, książkach czy na tym Forum) którzy napiszą coś nowego i ciekawego.
#7Chdziło mi o wskazanie, że np. pczś to 5xkcz, kz (ale np. 3 i 9 DZ bez kp), ale już pcz z T-72 to 3xbcz, bz i das. Jeżeli chodzi o artykuł dla NTW to rozumiem, że wchodzi w rachubę wyłącznie etatyzacja ze wskazaniem, że część jednostek faktycznie odbiegała od niej jeżeli chodzi o ilość sprzętu. Absolutnie nie chodziło mi o spisanie w nim stanu uzbrojenia w poszczególnych jednostkach.
Formuła taka jak w książce PMW 1995 byłaby wystarczająca.
Traktuję ten artykuł jako materiał wyjściowy, taką właśnie zbiorówkę na dobry początek.
Formuła taka jak w książce PMW 1995 byłaby wystarczająca.
Traktuję ten artykuł jako materiał wyjściowy, taką właśnie zbiorówkę na dobry początek.
#8Niestety informacje na stronie SOW nie są ścisłe. W 1970 roku sformowano 4. Pułk Drogowy. Taka nazwę nosił jeszcze pod koniec 1983 roku. W 4. Wojskowe Zakłady Budownictwa Drogowego prawdopodobnie przeformowano już 4. Pułk Drogowo-Eksploatacyjny.
Z innych źródeł mam informację że 4.pdrog przeformowano na 4.pdrog-ekspl. już w 1980 roku co się za bardzo nie zgadza.
Z innych źródeł mam informację że 4.pdrog przeformowano na 4.pdrog-ekspl. już w 1980 roku co się za bardzo nie zgadza.
#9Czy nie należałoby przyjąć, że pułki podległe Szefostwu Służby Komunikacji Wojskowej Głównego Kwatermistrzostwa WP w latach 70 i 80 używały podwójnego nazewnictwa i nie miało to żadnego związku z ich przeformowaniem lub przemianowaniem ?
Dlaczego używano podwójnego nazewnictwa ?
Dla wygody ?
Łatwie używać i pisać "pułk kolejowy" niż "pułk mostów kolejowych" lub "pułk mostowy" niż "pułk mostów drogowo-kolejowych".
Dlaczego używano podwójnego nazewnictwa ?
Dla wygody ?
Łatwie używać i pisać "pułk kolejowy" niż "pułk mostów kolejowych" lub "pułk mostowy" niż "pułk mostów drogowo-kolejowych".
#10witam wszystkich
czy ktoś z obecnych ma informację o stosowaniu (w jakim okresie i w jakiej ilości) pojazdów SNAR 10M lub ARK-1M w jednostkach rozpoznania w brygadach artylerii ?
podobnie zapytałbym o wozy MP-31 i system dowodzenia Pasuv
pozdrowienia
Roman Antonowicz
czy ktoś z obecnych ma informację o stosowaniu (w jakim okresie i w jakiej ilości) pojazdów SNAR 10M lub ARK-1M w jednostkach rozpoznania w brygadach artylerii ?
podobnie zapytałbym o wozy MP-31 i system dowodzenia Pasuv
pozdrowienia
Roman Antonowicz