Witam
Szukam wszelkich informacji na temat 5 Dywizji (Pancernej, Zmechanizowanej) z Gubina.
Był to bardzo ciekawy ZT tzw I linii gdzie wprowadzano nowe rodzaje uzbrojenia w pierwszej kolejności.
Próbuje ustalić numery wozów bojowych, szczególnie czołgów.
Będę wdzięczny za pomoc.
5 Saska Dywizja Pancerna
#2Z całą pewnością 5 DPanc była jednostką pierwszorzutową to fakt. Kojarzy mi się, że w 73 pczś na stanie były T-72 (widziałem chyba nawet zdjęcie w ŻP albo PZ). Ale wcześniej otrzymały je 11 DPanc i 20 DPanc.
Z czego wynikałoby, że 73 pczś miał strukturę batalionową a pozostałe pułki kompanijną.
W 5 paplot (Gubin) (d-dca mjr.dypl. Marian Wojciechowski) od 1986 r. użytkowano przeciwlotniczy zestaw rakietowy bliskiego zasięgu "Osa AK".
W ŚOW Osy AK trafiły do 128 paplot (4 DZ) 3 lata wcześniej w 1983 r.
W związku z powyższym dyskusyjne jest twierdzenie, że otrzymywał nowe rodzaje uzbrojenia w pierwszej kolejności.
Z czego wynikałoby, że 73 pczś miał strukturę batalionową a pozostałe pułki kompanijną.
W 5 paplot (Gubin) (d-dca mjr.dypl. Marian Wojciechowski) od 1986 r. użytkowano przeciwlotniczy zestaw rakietowy bliskiego zasięgu "Osa AK".
W ŚOW Osy AK trafiły do 128 paplot (4 DZ) 3 lata wcześniej w 1983 r.
W związku z powyższym dyskusyjne jest twierdzenie, że otrzymywał nowe rodzaje uzbrojenia w pierwszej kolejności.
5 Saska Dywizja Pancerna
#3Trudno mi polemizować z dostarczeniem T-72 bo rzeczywiście 11 DPanc dostała jako pierwsza w WP te czołgi.
W latach 60-tych 5 DPanc miała 2 komplety czołgów T-54 i T-55 (A, AD). Dostała nowe prosto z Łabęd i jeszcze nie przekazała starych T-54 do WOW. O ile pamiętam te czołgi trafiły do 1 DZ, która w tym czasie "jeździła" na T-34.
W latach 60-tych 5 DPanc miała 2 komplety czołgów T-54 i T-55 (A, AD). Dostała nowe prosto z Łabęd i jeszcze nie przekazała starych T-54 do WOW. O ile pamiętam te czołgi trafiły do 1 DZ, która w tym czasie "jeździła" na T-34.
5 Saska Dywizja Pancerna
#4Rafał nie traktuj tego co napisałem jako polemikę. Staram się ustalić jak najwięcej faktów.
Znalazłem tylko info o 5 paplot ale pytałeś o numerację czołgów. Tutaj nie wiem niestety nic.
Chociaż gdyby inni zechcieli napisać coś o 5 DPanc byłbym bardzo wdzięczny.
Znalazłem tylko info o 5 paplot ale pytałeś o numerację czołgów. Tutaj nie wiem niestety nic.
Chociaż gdyby inni zechcieli napisać coś o 5 DPanc byłbym bardzo wdzięczny.
5 Saska Dywizja Pancerna
#5Odnośnie numerów czołgów to 5. Pancerna miała numery..11?, 12, 13, 14, 15?
5 Saska Dywizja Pancerna
#6Dziękuję Krzysztof za informację.
Może znasz które były przyporządkowane poszczególnym pułkom?
Może znasz które były przyporządkowane poszczególnym pułkom?
5 Saska Dywizja Pancerna
#7Niestety dokładnie nie wiem. Sam tentemat próbuję rozgryźć kompleksowo w Ttemacie "Znaki taktczne i numery
5 Saska Dywizja Pancerna
#8W 1994 MIAŁEM PRZYJEMNOŚĆ UCZESTNICZYĆ W ĆWICZENIACH 73PZ Z GUBINA.
PISZĘ PRZYJEMNOŚĆ BOWIEM UCZESTNICZYŁEM W PIĘCIU ĆWICZENIACH RÓŻNYCH JEDNOSTEK SOW
I TE BYŁY NAJBARDZIEJ ATRAKCYJNE(ŁĄCZNIE ZE WSPARCIEM MYŚLIWSKO-BOMBOWYCH SU 22)
W UGRUPOWANIU OBRONNYM 5 DZ ZNAJDOWAŁY SIĘ 73PZ,13PZ ORAZ 59PZ(EX 2 SUDECKI PCZŚR).
W DOTYCHCZASOWYCH INFORMACJACH NA FORUM (I NIE TYLKO) 5 DZ ORAZ 2 DZ(EX 20DPANC) WYSTĘPUJĄ PO 1993 ROKU JAKO DYWIZJE DWUPUŁKOWE.
1. 2DZ W 1993 PRZEKAZAŁA 16 DZ 27PZ Z BRANIEWA
2. 5DZ W 1993 PRZEKAZAŁA ÓWCZESNY 102 PZ(EX 27SUDECKI PCZŚR) 10 DZ
BYŁO TO DLA MNIE ZASKOCZENIE. CHOCIAŻ WÓWCZAS DZ POWINNA POSIADAĆ 3X PZ TO NIE WIEDZIAŁEM O TYM PRZYPORZĄDKOWANIU, CHOĆ Z DRUGIEJ STRONY WYDAJE SIĘ TO LOGICZNE
(W 10 DZ 102 PZ,10 PZ,25 PZ)A W 5 DZ (73 PZ,13 PZ Z KOŻUCHOWA ORAZ 59 PZ Z OPOLA)
MOJE PYTANIE DOTYCZY:
CZY ZNAJĄ PANOWIE PODSTAWY(ROZKAZ) O PRZENIESIENIU 59 PZ DO 5 DZ
POZDROWIENIA TOMEK
PISZĘ PRZYJEMNOŚĆ BOWIEM UCZESTNICZYŁEM W PIĘCIU ĆWICZENIACH RÓŻNYCH JEDNOSTEK SOW
I TE BYŁY NAJBARDZIEJ ATRAKCYJNE(ŁĄCZNIE ZE WSPARCIEM MYŚLIWSKO-BOMBOWYCH SU 22)
W UGRUPOWANIU OBRONNYM 5 DZ ZNAJDOWAŁY SIĘ 73PZ,13PZ ORAZ 59PZ(EX 2 SUDECKI PCZŚR).
W DOTYCHCZASOWYCH INFORMACJACH NA FORUM (I NIE TYLKO) 5 DZ ORAZ 2 DZ(EX 20DPANC) WYSTĘPUJĄ PO 1993 ROKU JAKO DYWIZJE DWUPUŁKOWE.
1. 2DZ W 1993 PRZEKAZAŁA 16 DZ 27PZ Z BRANIEWA
2. 5DZ W 1993 PRZEKAZAŁA ÓWCZESNY 102 PZ(EX 27SUDECKI PCZŚR) 10 DZ
BYŁO TO DLA MNIE ZASKOCZENIE. CHOCIAŻ WÓWCZAS DZ POWINNA POSIADAĆ 3X PZ TO NIE WIEDZIAŁEM O TYM PRZYPORZĄDKOWANIU, CHOĆ Z DRUGIEJ STRONY WYDAJE SIĘ TO LOGICZNE
(W 10 DZ 102 PZ,10 PZ,25 PZ)A W 5 DZ (73 PZ,13 PZ Z KOŻUCHOWA ORAZ 59 PZ Z OPOLA)
MOJE PYTANIE DOTYCZY:
CZY ZNAJĄ PANOWIE PODSTAWY(ROZKAZ) O PRZENIESIENIU 59 PZ DO 5 DZ
POZDROWIENIA TOMEK
Pozdrawiam Tomek
5 Saska Dywizja Pancerna
#9Tomek
Do upadku PRL wszystkie Dywizje Pancerne i Zmechanizowane LWP posiadały po 4 pułki (w układzie 3pczś-1pz bąź 1pczś-3pz). Potem w ramach reorganizacji wprowadzono strukturę trójkową. W każdej dywizji były po 3 pułki zmechanizowane.
Stąd nikt nie pisał o dwupułkowych Dywizjach 5 i 2 (wcześniej 20 Pancerna).
Do upadku PRL wszystkie Dywizje Pancerne i Zmechanizowane LWP posiadały po 4 pułki (w układzie 3pczś-1pz bąź 1pczś-3pz). Potem w ramach reorganizacji wprowadzono strukturę trójkową. W każdej dywizji były po 3 pułki zmechanizowane.
Stąd nikt nie pisał o dwupułkowych Dywizjach 5 i 2 (wcześniej 20 Pancerna).
5 Saska Dywizja Pancerna
#10PIOTR
PRZED 1989 -OCZYWIŚCIE
ALE JA WYRAŹNIE NAPISAŁEM O ROKU 1994, CZYLI PO PRZEKAZANIU
1.102PZ(EX89PZ) Z 5DZ DO 10DZ
2.27PZ Z 2DZ DO 16DZ
OBA PUŁKI BYŁY JEDNOSTKAMI ROZWINIĘTYMI WIĘC ICH WŁĄCZENIE DO 10DZ I 16DZ BYŁO POWAŻNYM WZMOCNIENIEM DLA GŁĘBOKO SKADROWANYCH DYWIZJI Z OPOLA I ELBLĄGA.
ALE MOJE PYTANIE DOTYCZYŁO 59PZ Z OPOLA(EX 2 SUDECKI PCZŚR).
PISZESZ, ŻE DZ PO 1989 R MIAŁY 3XPZ (+ INNE JEDNOSTKI) TO JEST OCZYWISTE.
ALE JEŚLI UWAŻNIE PRZEŚLEDZISZ OKRES DO 1994/1995 (CZYLI DO POCZĄTKÓW PRZECHODZENIA
ZE STRUKTURY PUŁKOWEJ NA BRYGADOWĄ) TO DWIE DYWIZJE (2 ZE SZCZECINKA I 5 Z GUBINA)
ISTNIAŁY PRZEZ JAKIŚ CZAS W STRUKTURZE DWUPUŁKOWEJ.
2DZ (PO PRZEKAZANIU 27 PZ DO 16DZ) 6 PZ WAŁCZ, 33PZ BUDOWO I...... CO ?
5DZ(PO PRZEKAZANIU 102 PZ DO 10DZ) 13PZ KOŻUCHÓW, 73PZ GUBIN I...... CO?
DLATEGO BĘDĄC NA ĆWICZENIACH W 1994 WIEDZIAŁEM O PRZEKAZANIU 102PZ DO 10DZ
ALE NIE WIEDZIAŁEM CZY 5DZ DOSTAŁA COŚ W ZAMIAN. PYTAŁEM O ROZKAZ BOWIEM ISTNIEJE
RÓWNIEŻ MOŻLIWOŚĆ PRZYPORZĄDKOWANIA 59 PZ DO 5DZ TYLKO NA CZAS ĆWICZEŃ.
POZDRAWIAM TOMEK
PRZED 1989 -OCZYWIŚCIE
ALE JA WYRAŹNIE NAPISAŁEM O ROKU 1994, CZYLI PO PRZEKAZANIU
1.102PZ(EX89PZ) Z 5DZ DO 10DZ
2.27PZ Z 2DZ DO 16DZ
OBA PUŁKI BYŁY JEDNOSTKAMI ROZWINIĘTYMI WIĘC ICH WŁĄCZENIE DO 10DZ I 16DZ BYŁO POWAŻNYM WZMOCNIENIEM DLA GŁĘBOKO SKADROWANYCH DYWIZJI Z OPOLA I ELBLĄGA.
ALE MOJE PYTANIE DOTYCZYŁO 59PZ Z OPOLA(EX 2 SUDECKI PCZŚR).
PISZESZ, ŻE DZ PO 1989 R MIAŁY 3XPZ (+ INNE JEDNOSTKI) TO JEST OCZYWISTE.
ALE JEŚLI UWAŻNIE PRZEŚLEDZISZ OKRES DO 1994/1995 (CZYLI DO POCZĄTKÓW PRZECHODZENIA
ZE STRUKTURY PUŁKOWEJ NA BRYGADOWĄ) TO DWIE DYWIZJE (2 ZE SZCZECINKA I 5 Z GUBINA)
ISTNIAŁY PRZEZ JAKIŚ CZAS W STRUKTURZE DWUPUŁKOWEJ.
2DZ (PO PRZEKAZANIU 27 PZ DO 16DZ) 6 PZ WAŁCZ, 33PZ BUDOWO I...... CO ?
5DZ(PO PRZEKAZANIU 102 PZ DO 10DZ) 13PZ KOŻUCHÓW, 73PZ GUBIN I...... CO?
DLATEGO BĘDĄC NA ĆWICZENIACH W 1994 WIEDZIAŁEM O PRZEKAZANIU 102PZ DO 10DZ
ALE NIE WIEDZIAŁEM CZY 5DZ DOSTAŁA COŚ W ZAMIAN. PYTAŁEM O ROZKAZ BOWIEM ISTNIEJE
RÓWNIEŻ MOŻLIWOŚĆ PRZYPORZĄDKOWANIA 59 PZ DO 5DZ TYLKO NA CZAS ĆWICZEŃ.
POZDRAWIAM TOMEK
Pozdrawiam Tomek