Nadwiślańskie Jednostki Wojskowe MSW

Ciekawy temat, zwłaszcza, że teraz to juz zupełna historia. Czy ktoś ma informacje o genezie powstania, historii rozwoju i różne ciekawostki o tych jednostkach ?

Krzysztof
Może w ogóle zająć się jednostkami wojskowymi i zmilitaryzowanymi MSW.
KBW był protoplastą nie tylko NJW ale także ZOMO.
NJW w 1990 r. liczyły ok. 9.000 żołnierzy a ZOMO 12.479 funkcjonariuszy o ile dobrze pamiętam. Po wyjściu z kraju wojsk operacyjnych jak sądzę zarówno NJW i ZOMO spełniałyby podobne zadania.
Co do NJW nie pamiętamwiele poza 103 Pułkiem lotniczym, pułkiem albo brygadą ochrony w Warszawie oraz jednostkami w Bieszczadach.
ZOMO miało kompanię w każdym województwie (ale o różnych stanach w zależności od województwa), w większych miastach bataliony, pułki i brygady (na pewno w Warszawie). Istniały również plutony specjalne.

Najciekawsze było zdobycie danych o rozwinięciu NJW i ZOMO w stanie wojennym.

To co znalazłem o wyposażeniu ZOMO:

W 1982r Milicja Obywatelska w Polsce w ramach pomocy dostała w podarunku od Policji Ludowej NRD 6 jednostek transporterów BTR 152W1 z pełnym wyposażeniem.
Na wyposażeniu Policji do dzisiaj są jeszcze transportery BTR60PB otrzymane wówczas w darze od ZSRR. Były to wozy po przejściach w Afganistanie. Niektóre z nich były w latach 80 przerabiane przez zakłady samochodowe MSW w Łodzi do zadań związanych ze stanem wojennym.
W latach 70- 88 na wyposażeniu Milicji Obywatelskiej było ok 10 jednostek BRDM1.

W Warszawie kompania liczyła etatowo 140 funkcjonariuszy. Miała na wyposażeniu 6 Starów, 2 Nyski i 1 Uaza. Każdy milicjant miał kbk AK.

Generalnie gen. Czesław K. szykował się ostro do wojny wewnętrznej. MSW posiadało duży park ciężarówek, sporo transporterów opancerzonych i śmigłowców (chyba 4/15/3 Mi-17/8T/S, 9 Mi-2 (były wśród nich chyba Kanie) oraz bardzo dużo broni maszynowej.

Oczywiście takie drobiazgi jak samochody osobowe i łączność były zaniedbane ale to już trochę złośliwa dygresja.

Dzielę się swoimi informacjami na temat NJW MSW, jest w tym sporo bałaganu i znaków zapytania. Wierzę, że dzięki Forum dużo spraw się wyjaśni.

W 1965 z likwidowanego KBW przekazano Nadwiślańską Brygadę, 103 selł, samodzielny bat.łączności i Ośrodek Szkolenia Rezerwy. Dostały one nazwę MSW. Podlegały dowódcy Nadwiślańskiej Brygady MSW.
W grudniu 1966 z MON przekazano 6 pułk WOWewn. który „stał się” Śląską Jednostką MSW.
W lipcu 1968 powołano Dctwo Nadwiślańskiej Brygady MSW, a we wrześniu Zgrupowanie Ochronne Nadwiślańskich Jednostek MSW.
W 1972 decyzją Urzędu Rady Ministrów powstał 2 sam.bat.inż.-bud.
W listopadzie 1972 Prezes RM powołał Pułk Bieszczadzki.
W czerwcu 1973 zarządzeniem MSW powstał Oddział Zabezpieczenia Obiektów Specjalnych.
W styczniu 1974 2 sam.bib przeformowano na pułk inż.-bud.
Również w 1974 Dctwo Nadw. Brygady zmieniło nazwę na Dctwo Nadwiślańskich Jednostek MSW. [JW. 22600 ], A Zgrupowanie Ochronne na Warszawska Brygadę Zmotoryzowaną. Utworzono 9 sam. batalion zaopatrzenia DNJW. Osrodek Szkolenia Rezerw na Ośrodek Szkolenia Rezerw NJW MSW.
4 listopada 1991 zarządzenie przewodniczącego KOK - dctwu NJW MSW przekazano 20 BŁ, 1 Mazowiecki i 14 Mazurski pułki ochrony oraz dwa bataliony zabezpieczenia [ 2 w Czerwonym Borze i 112 w Lininie] wszystkie jednostki pochodziły z WOW.
W 1992 było 14 jednostek ogólnowojskowych, łączności, lotniczych, specjalnych, produkcyjnych, obsługi i szkolnych. W 1998 było 15 etatowych instruktorów wychowania fizycznego więc pewno i tyle jednostek było.
Stan na kwiecień 1993 12 tys. ludzi, w tym 2600 oficerów i chorążych. Na czas „W” 30,5 tys.
W roku 2000 była jeszcze połowa z tego. 1 WBZmot. 1 pułk ochrony i orkiestra NJW przeszły do BOR.
Do 31 grudnia 2000 rozformowano 14 pochrony, Skł. Mat.-Techn. i 103 pułk lotniczy.
MSWiA chciało przekazac do MON „ Grom”, 20 BŁ, Centralny Ośrodek Szkolenia oraz 2 pzabezp. MON wzięło tylko Grom. Ośrodek Szkolenia w Raduczu miał się stać poligonem BOR. Samodzielny Oddział ŻW tez przeszedł do BOR.
30 czerwca 2001 przestał istnieć 2 pułk zabezp. jako ostatnia jednostka NJW.

Skład NJW MSW rok ok.1994:

Dowództwo NJW MSW JW. 22600 W-wa ul Podchorążych Dca w 1996 płk. Bronisław Młodzianowski.

1 Warszawska Brygada Zmotoryzowana JW. 2610[?] wywodząca się w prostej linii z powstałego jesienią 1944 batalionu ochrony rządu, później specjalny pułk ochrony rządu, 1 Specjalna Brygada KBW, od października 1956 1 Nadwiślańska Brygada KBW. Od października 1945 stały w Warszawie na ul Podchorążych, później również Siekierki ul Gwintowa, Legionowo ul Zegrzyńska. W 1998 było w niej 3000 ludzi. W latach 90-tych miała takie pododziały jak batalion ochrony placówek dyplomatycznych, największy pododdział w 1995 ok. 700 ludzi, w nim min. kp szturmowa, inna nazwa kp manewrowa [?]. Dca w 1993,1995 mjr M. Koziarowski.
3 bat piechoty zmotoryzowanej, kp honorowa NJW, kp dowodzenia,
kompania ratownictwa techniczno-chemicznego, kp rozpoznania terrorystycznego i pirotechnicznego, kp likwidacji zagrożeń bombowych.
W październiku 1999 przeszła do BOR, było jeszcze 1500 ludzi. W maju 2000 roku pisano o 1 BZmot. BOR.
Znani mi dcy: w 1995 płk J. Budnik, 1998 płk Stanisław Posłuszny.

20 Brygada Łączności Ziemi Kieleckiej JW. 3417 Kielce-Stadion ul Szczepaniaka 7.
Na czas W zabezpieczała łączność na stanowiskach kierowania państwem.
Przekazana z WOWewn na mocy zarządzenia z 4 listopada 1991. Powstała w 1964 jako 22 sbł WOWewn w Kielcach i w tym samym roku rozwinięty w pułk łączności chyba o numerze 20 lub nadal 22.
Brygada 3 czerwca 1995 dostała nowy sztandar.
Były w 2000 roku plany przeformowania na jednostkę OT, ale ostatecznie ją zlikwidowano.
Dcy z lat podległości NJW: od 1992 do kwietnia 1997 płk Robert Zawicki, po nim płk Jerzy Szmajda.

1 Mazowiecki pułk ochrony im. St Żbikowskiego JW. 4829 Góra Kalwarii ul Dominikańska 9.
Powstał w 1989 w miejsce 1 Mazowieckiej Brygady zarządzenie Szefa SG 034/org z 30 marca 1989. Zadania reprezentacyjne i ochronne na obiektach min. Prezydenckich.
28 maja 1994 sztandar dostał. Dca od 1991 płk Ryszard Bęben.
W 2000 przeszedł do BOR.

2 pułk zabezpieczenia im. gen. Stanisława Kosseckiego JW. 3466 Czerwony Bór. Wcześniej był to 2 bzabezpieczenia. Dca mjr Bernard Wiśniewski.
Planowano żeby po likwidacji NJW powstała z niego jednostka OT, ostatecznie zlikwidowany jak już pisałem jako ostatnia jednostka NJW 31 czerwca 2001 roku.

3 pułk zabezpieczenia inżynieryjnego, inna nazwa 3 pułk inż-bud. Stał chyba w Warszawie. To on chyba powstał w styczniu 1974 z 2 bib.
Mam informacje o pułku im.gen Wojciecha Chrzanowskiego JW. 2621 Warszawa-Piaseczno, Legionów tu jednostka stała od 20 lat. Od 1995 Bemowo. Do 1991 budowlany, od 1991 zadania operacyjno-ochronne, 24 czerwca 1996 sztandar dostał. Wszystko wskazuje na to, że chodzi o ten sam 3 pułk.

4 Bieszczadzki pułk zmotoryzowany [pisano również manewrowy ] JW. 2667 Sanok, właściwie Trzcianiec. Do 1993 był jednostką „rolniczą”, potem „bojową” z kp rozpoznawczą w której był pluton konny. 6 listopada 1994 sztandar dostał. Rozformowany do 31 grudnia 1999. Dca w 1995 mjr Ignaczewski.

7 pułk dowodzenia JW. 2909[albo to numer oddziału ŻW, ale chyba nie ] Otwock –Emów. Powstał wiosną 1994 „z paru rozformowanych oddziałów „[ prawdopodobnie głównie na bazie 7 batalionu łączności, mam też z 1988 2 sam bat łączności chyba z Legionowa]. Zabezpieczał łączność, transport i logistykę NJW.11 czerwca 1994 sztandar dostał, w 1995 składał się z dwóch batalionów łączności i 5 różnych kompanii.
Dca w 1995 ppłk J. Ochęduszko.
14 Mazurski pułk ochrony JW. 2839 Olsztyn ul Pstrowskiego. Powstał w miejsce 14 Mazurskiej Brygady, najpierw była to Brygada Piechoty Zmotoryzowanej potem pułk ochrony [ wspomniane zarządzenie 034/org z 1989 ]. 10 czerwca 1995 sztandar dostał.
Rozformowany do 31 grudnia 2000.
Dcy mjr Adam Kucharski był w 1995, w maju 1996 odwołany po tym jak żołnierze z jego pułku bili się z cywilami w Juracie. Po nim ppłk Tadeusz Łopato.

7[?] pułk łączności, to z niego powstał 7 pułk dowodzenia. W 1981 do nowych koszar w Emowie go wprowadzono.
103 pułk lotniczy JW. 1159 Warszawa-Bemowo ul Kocjana 3 wywodzący się ze 103 seł z 1944 roku. Powstał 5 czerwca 1974 z selł-t Nadwiślańskiej Brygady MSW, ta powstała 6 września 1968 z seltił MSW, ta z kolei powstała 1 października 1965 z selł KBW, wcześniej pod różnymi nazwami w KBW.
Rozwiązany do 31 grudnia 2000, piloci przeszli min do 49 pśb i 25 BKPow. Na lotnisku powstała baza lotnictwa MSWiA.
Dcy od 1984 do lipca 1991 płk Henryk Agnieszczak, po ni m mjr J Urbaniak, od grudnia 1993 ppłk Zbigniew Mrozek.
Stan w lipcu 1991: 15 Mi-8T, 4 Mi-17, 3 Mi-8S, 7 Mi-2, 2 Bell 206, 1 Sokół od 2 kwietnia 1990, drugi W3-RM w kwietniu 1993.
W 1994 jeszcze klucz samolotów M-20 powstał.

2 batalion saperów Czerwony Bór

112 batalion zabezpieczenia JW. 2804 Linin

Centralny Ośrodek Szkolenia JW. 1492 Katowice ul Koszarowa 17. W 2000 był w Raduczu
30 września 1994 sztandar dostał. Dcy płk St. Bednarz ok. 1993, w 1995 ppłk J. Jakubowski, w 1998 płk J. Budnik. To dawna Śląska Jednostka im Gwardii Ludowej.
W maju 1999 informacje, że po 30 czerwca przeniesie się do Raducza. Mam też JW. 1492 Nowy Kawęczyn z ok. 1997 roku.

Ośrodek Szkolenia Poligonowego JW. 2501 Raducz. Sztandar we wrześniu 1996. Od 1984 to samodzielna JW. Komendant w 1996 ppłk Zbigniew Swatowski.

Ośrodek Szkolenia Poligonowego Czerwony Bór.

Składnica Materiałowo-Techniczna Linin zlikwidowana do 31 grudnia 2000.

Samodzielny Oddział Żandarmerii Emów, albo tu tylko pododdział stał. Dcy w 1992 płk Hnat, ok. 1996 płk D. Jakubowski. W 2000 przeszli do BOR.

Samochodowa Stacja Naprawcza Warszawa-Bemowo –czy to była oddzielna jw. ?

Jeszcze dwa numery JW. 1066 Bemowo[?] z 1993; JW. 2102 Czerwony Bór i informacja z kwietnia 1995 o jednostce St. Rasały, która dostała sztandar i że to pułk zabezpieczenia, ale mi numer nie pasuje, chyba, że 3466 to Ośrodek poligonowy lub 2 bsap.

Na Forum była informacja o 5 cyfrowych numerach NJW, nigdy na taki nie trafiłem, może dwójkę dodawano w nieoficjalnej dokumentacji ?

To tyle. Liczę jak zwykle na uzupełnienia od kolegów mających więcej informacji.
M. G.

Przestudiowałem materiały o jedn MSW i muszę stwierdzić że mętlik jest spory. Sam też mam różne nazwy, numery i lokalizacje i coraz mniej mi ta układanka pasuje. Taki np. 3 pinż-bud - Ja mam w Warszawie, o Piasecznie nic nie słyszałem !

Nigdy nie słyszałem o JW2102 w Czerwonym Borze. Chyba że dotyczy to lat 80-siątych gdy w Cz B faktycznie istniały dwie jednostki. W jednostce w Czerwony Borze najciekawsze są podziemne kompleksy wybudowane w latach 60-tych(?) o których krążyły legendy opowiadane przez miejscową kadre. Prawdopodobnie z podziemi tych nie zdjęto klauzuli tajności pomimo przejęcia terenu przez nowo powstały zakład karny.

Służyłem w NJW w Katowicach był to batalin który mieścił się przy ul Zdanowa i nosił nr JW 1492 wcielony zostałem w roku 1983 ponadto pułk był w Warszawie przy ul Podchorązych oraz wiem ze były jednostki na Mazurach i Bieszczadach

W odpowiedzi dla Mariusza Gryz.

Pięciocyfrowe numery miały m. in. jednostki wojskowe usytuowane „poza MON”.
Jednostkom wojskowym podporządkowanym ministrowi spraw wewnętrznych przydzielono numery rozpoczynające się cyfrą „2”. Jednostki Wojsk Obrony Wewnętrznej podporządkowane Nadwiślańskim Jednostkom Wojskowym MSW zachowały swoje dotychczasowe, czterocyfrowe numery. Sam także „przydzieliłeś” Dowództwu NJW MSW numer – 22600.
Czy znak zapytania postawiony przez Ciebie przy Jednostce Wojskowej 1066 w Bemowie oznacza, że nie masz pewności, co do miejsca stacjonowania czy też samego numeru?
Jeżeli błąd wystąpił w numerze jednostki to może chodzi tu o Garnizonowy Węzeł Łączności nr 1 MSW w Warszawie (JW 21061).
Ponadto poza MON funkcjonowały także:
- Garnizonowy Węzeł Łączności w Górze Kalwarii (JW 13356);
- Centrum Radiowe (JW 22861);
- Centralna Składnica Amunicji MSW w Starej Wsi w gminie Lesznowola (JW 1774);
Jednostka Wojskowa 22102 w Czerwonym Borze to 9 samodzielny batalion zaopatrywania i obsługi Dowództwa NJW MSW w Warszawie.
Podany przez Ciebie Ośrodek Szkolenia Poligonowego w Raduczy k. Skierniewic (JW 22501) według mnie nosił nazwę „Ośrodek Szkolenia NJW MSW”.
Adres ośrodka w Raduczy to 96-115 Nowy Kawęczyn.
Jednostka Wojskowa 21492 Nowy Kawęczy to Centralny Ośrodek Szkolenia NJW już po przeniesieniu do Raduczy (w terminie do dnia 30 czerwca 1999 r.).
Centralny Ośrodek Szkolenia NJW (21492) funkcjonował w Katowicach obok 6 Śląskiej Brygady Zmotoryzowanej im. Gwardii Ludowej NJW, a nie zamiast niej.
Zlikwidowana w terminie do dnia 31 grudnia 2000 r. Składnica Materiałowo-Techniczna w Lininie k. Góry Kalwarii to przypuszczalnie Jednostka Wojskowa 2804 stacjonująca w tej samej miejscowości.
112 batalion zabezpieczenia w Górze Kalwarii nosił numer 1076.

Z posiadanych przeze mnie informacji:
JW 2501 to Ośrodek Szkolenia Poligonowego NJW MSW w Raduczu (Raducz) gmina Nowy Kawęczyn, faktycznie po jego likwidacji przeniesiono tu z Katowic Centralny Ośrodek Szkolenia MSW, czyli JW 1492. Ostatnim Komendantem COSz był płk Jan Budnik. W chwili likwidacji w skład NJW wchodziły:
- 1 Warszawska Brygada Zmotoryzowana MSW (JW 2610)
- 1 Pułk Ochrony NJW Góra Kalwaria (JW 4829)
- 2 Pułk Zabezpieczenia NJW Czerwony Bór (JW 3466)
- 3 Pułk Zabezpieczenia NJW Emów (JW 2621)
- 4 Pułk Zmotoryzowany NJW Sanok (JW 2667) także Kwaszenina, Arłamów, Trzcianiec
- 7 Pułk Dowodzenia NJW Emów (JW 2909)
- 14 Pułk Ochrony NJW Olsztyn (JW 2839)
- 20 Brygada Łączności NJW Kielce (JW 3417)
- 103 Pułk Lotniczy NJW Warszawa-Bemowo (JW 1159)
- Centralny Ośrodek Szkolenia NJW w Raduczu, wcześniej w Katowicach (JW 1492)

Informacje te uzyskałem w chwili likwidacji NJW, i pochodzą one z moich notatek. Wiem także, iż wcześnie były jednostki NJW w Katowicach i Krakowie (prawdopodobnie 5 i 6 pułk, w tym podhalańczycy)
Pozdrawiam
Czarek Wróbel