Witam uczestników FORUM
POSZUKUJĘ INFORMACJI NA TEMAT 17 DYWIZJI PIECHOTY Z KRAKOWA.
INTERESUJE MNIE JEJ SKŁAD (WIEM TYLKO O 42 PAL-u W KRAKOWIE), ROZMIESZCZENIE POSZCZEGÓLNYCH JEDNOSTEK, EWENTUALNIE OBSADA DOWÓDCZA.
PRZESYŁAM POZDROWIENIA
TOMASZ GOŁĄB
17 Dywizja Piechoty
#2Cześć !
17. Dywizja Piechoty istniała niespełna pół roku. Dlatego jest też najmniej znana z wszystkich dywizji piechoty. Dla tej Dywizji Piechoty (oraz 16. DP sformowanej tym samym rozkazem) przygotowano nowe pokojowe etaty 2/1 do 2/6 i 2/8 do 2/10 o stanie osobowym 6276 żołnierzy.
Poniżej trochę informacji o tej dywizji.
# Rozkaz Naczelnego Dowódcy WP Nr 0156/Org z dnia 29.06.1945r.
Sformować 17. Dywizję Piechoty w m. Kraków
# Dowództwo 17. Dywizji Piechoty w m. Kraków
(etat 2/1 - 82 żołnierzy)
* 52. Pułk Piechoty w m. Kraków
(etat 2/2 - 1604 żołnierzy)
* 56. Pułk Piechoty w m. Kraków
* 61. Pułk Piechoty w m. Kraków
* 42. Pułk Artylerii w m. Kraków
(etat 2/3 - 815 żołnierzy)
* 22. Samodzielny Dywizjon Artylerii Zmotoryzowanej w m. Kraków
(etat 2/4 - 158 żołnierzy)
* (?). Samodzielny Batalion Łączności w m. Kraków
(etat 2/5 - 164 żołnierzy)
* 49. Samodzielny Batalion Saperów w m. Kraków
(etat 2/6 - 185 żołnierzy)
* Samodzielny Pluton Samochodowy Dowództwa 17. DP w m. Kraków
(etat 2/8 - 43 żołnierzy)
* Piekarnia Wojskowa
(etat 2/9 - 43 ? żołnierzy)
* Samodzielny Pluton Strzelców Oddziału Informacji w m. Kraków
(etat 2/10 - 17 żołnierzy)
# Rozkaz Naczelnego Dowódcy WP Nr 0343/Org z dnia 27.12.1945r.
Rozformować:
* 17. Dywizję Piechoty wraz z podległymi jednostkami
Nie udało mi się (na razie) ustalić numeru błączn 17. DP.
Jerzy Kajetanowicz w swojej nowej książce na stronie 63 pisze o etatach 2/1 - 2/6 oraz 2/8 - 2/10.
Na stronie następnej w schemacie Nr1.3.1 z prostego wyliczenia wynika, że w dywizjach formowanych według tego etatu było osiem etatów, a nie dziewięć.
Natomiast we wcześniejszym wydaniu tej książki na stronie 401 - etatu 2/9 (Piekarnia Wojskowa) nie wymienia. Z moich informacji wynika jednak, że w składzie DP formowanych według etatu 2/1 do 2/10 -
Piekarnia Wojskowa istniała.
Mnie natomiast intryguje brak etatu 2/7. Nie bardzo chce mi się wierzyć, że etat ten przydzielono innej jednostce (pozadywizyjnej) lub po prostu numer tego etatu pominieto.
Pozdrawiam.
K. P.
17. Dywizja Piechoty istniała niespełna pół roku. Dlatego jest też najmniej znana z wszystkich dywizji piechoty. Dla tej Dywizji Piechoty (oraz 16. DP sformowanej tym samym rozkazem) przygotowano nowe pokojowe etaty 2/1 do 2/6 i 2/8 do 2/10 o stanie osobowym 6276 żołnierzy.
Poniżej trochę informacji o tej dywizji.
# Rozkaz Naczelnego Dowódcy WP Nr 0156/Org z dnia 29.06.1945r.
Sformować 17. Dywizję Piechoty w m. Kraków
# Dowództwo 17. Dywizji Piechoty w m. Kraków
(etat 2/1 - 82 żołnierzy)
* 52. Pułk Piechoty w m. Kraków
* 56. Pułk Piechoty w m. Kraków
* 61. Pułk Piechoty w m. Kraków
* 42. Pułk Artylerii w m. Kraków
(etat 2/3 - 815 żołnierzy)
* 22. Samodzielny Dywizjon Artylerii Zmotoryzowanej w m. Kraków
(etat 2/4 - 158 żołnierzy)
* (?). Samodzielny Batalion Łączności w m. Kraków
(etat 2/5 - 164 żołnierzy)
* 49. Samodzielny Batalion Saperów w m. Kraków
(etat 2/6 - 185 żołnierzy)
* Samodzielny Pluton Samochodowy Dowództwa 17. DP w m. Kraków
(etat 2/8 - 43 żołnierzy)
* Piekarnia Wojskowa
(etat 2/9 - 43 ? żołnierzy)
* Samodzielny Pluton Strzelców Oddziału Informacji w m. Kraków
(etat 2/10 - 17 żołnierzy)
# Rozkaz Naczelnego Dowódcy WP Nr 0343/Org z dnia 27.12.1945r.
Rozformować:
* 17. Dywizję Piechoty wraz z podległymi jednostkami
Nie udało mi się (na razie) ustalić numeru błączn 17. DP.
Jerzy Kajetanowicz w swojej nowej książce na stronie 63 pisze o etatach 2/1 - 2/6 oraz 2/8 - 2/10.
Na stronie następnej w schemacie Nr1.3.1 z prostego wyliczenia wynika, że w dywizjach formowanych według tego etatu było osiem etatów, a nie dziewięć.
Natomiast we wcześniejszym wydaniu tej książki na stronie 401 - etatu 2/9 (Piekarnia Wojskowa) nie wymienia. Z moich informacji wynika jednak, że w składzie DP formowanych według etatu 2/1 do 2/10 -
Piekarnia Wojskowa istniała.
Mnie natomiast intryguje brak etatu 2/7. Nie bardzo chce mi się wierzyć, że etat ten przydzielono innej jednostce (pozadywizyjnej) lub po prostu numer tego etatu pominieto.
Pozdrawiam.
K. P.
17 Dywizja Piechoty
#3Witam.
serdecznie dziękuję za informacje. Przyznam że straciłem już nadzieję na jakikolwiek post w sprawie 17DP,
ale widzę, że na uczestników FORUM można liczyć.
Jeżeli trafię na etat 2/7 na pewno się odezwę.
pozdrawiam Tomek
serdecznie dziękuję za informacje. Przyznam że straciłem już nadzieję na jakikolwiek post w sprawie 17DP,
ale widzę, że na uczestników FORUM można liczyć.
Jeżeli trafię na etat 2/7 na pewno się odezwę.
pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek
17 Dywizja Piechoty
#4Wg Władysława Tkaczewa, Powstanie i działalność organów informacji Wojska Polskiego w latach 1943 – 1948. Kontrwywiad Wojskowy. Warszawa 1994, s. 61, 66
w okresie istnienia 17 Dywizji Piechoty (29 czerwiec 1945 – 29 styczeń 1946 r.) funkcjonował
Oddział Informacji 17 Dywizji Piechoty
szefem Oddziału był mjr Grzegorz (Grigorij) ALEKSANDROW (poprzednio szef Oddziału Informacji 2 Brygady Zaporowej i szef Oddziału Informacji 1 Brygady Artylerii Armat)
W skład Oddziału Informacji Dywizji Piechoty wchodzili:
szef Oddziału Informacji DP (ppłk)
zastępca szefa Oddziału Informacji DP (mjr)
14 obiektowych oficerów informacji (kpt.)
oficer śledczy (kpt.)
sekretarz – szyfrant (por.)
tłumacz (ppor.)
kierownik kancelarii – maszynistka (chor.)
komendant ochrony – dowódca plutonu ochrony (ppor.)
Z sumowania stanów etatowych 17 DP przedstawionych przez Krzysztofa wynika, że dywizja liczyła 6319 żołnierzy zamiast 6276. Tak więc różnica 43 żołnierzy eliminuje z wykazu piekarnię wojskową.
Identycznie jak Jerzy Kajetanowicz etaty 2/1 – 2/8 i 2/10 wymienia Paweł Piotrkowski w swej pracy, Śląski Okręg Wojskowy. Przekształcenia organizacyjne 1945 – 1956 przy czym stany etatowe są odmienne (dywizja liczyła 5500 żołnierzy).
Być może pododdziały o numerach etatów 2/7 i 2/9 były formowane w czasie „W”?
22 dywizjon był dywizjonem artylerii przeciwpancernej.
Grzegorz
w okresie istnienia 17 Dywizji Piechoty (29 czerwiec 1945 – 29 styczeń 1946 r.) funkcjonował
Oddział Informacji 17 Dywizji Piechoty
szefem Oddziału był mjr Grzegorz (Grigorij) ALEKSANDROW (poprzednio szef Oddziału Informacji 2 Brygady Zaporowej i szef Oddziału Informacji 1 Brygady Artylerii Armat)
W skład Oddziału Informacji Dywizji Piechoty wchodzili:
szef Oddziału Informacji DP (ppłk)
zastępca szefa Oddziału Informacji DP (mjr)
14 obiektowych oficerów informacji (kpt.)
oficer śledczy (kpt.)
sekretarz – szyfrant (por.)
tłumacz (ppor.)
kierownik kancelarii – maszynistka (chor.)
komendant ochrony – dowódca plutonu ochrony (ppor.)
Z sumowania stanów etatowych 17 DP przedstawionych przez Krzysztofa wynika, że dywizja liczyła 6319 żołnierzy zamiast 6276. Tak więc różnica 43 żołnierzy eliminuje z wykazu piekarnię wojskową.
Identycznie jak Jerzy Kajetanowicz etaty 2/1 – 2/8 i 2/10 wymienia Paweł Piotrkowski w swej pracy, Śląski Okręg Wojskowy. Przekształcenia organizacyjne 1945 – 1956 przy czym stany etatowe są odmienne (dywizja liczyła 5500 żołnierzy).
Być może pododdziały o numerach etatów 2/7 i 2/9 były formowane w czasie „W”?
22 dywizjon był dywizjonem artylerii przeciwpancernej.
Grzegorz
17 Dywizja Piechoty
#5Cześć !
1. Do etatów Nr 2/1 do 2/10 na pewno wprowadzano "poprawki" przynajmniej jeżeli chodzi o stany etatowe.
* K. Czernikowski w swojej monografii 16 Dywizji podaje stan etatowy - 6765 ludzi, w tym w pułku piechoty - 1743 ludzi (str. 45). Przy czym uwzględnia on też etat 2/9.
* J. Kajetanowicz podaje stan etatowy - 6276 ludzi, w tym w pułku piechoty - 1604 ludzi
* P. Piotrowskii podaje stan etatowy - 5500 ludzi, w tym w pułku piechoty - 1383 ludzi (str.33).
Czyli na przestrzeni kilku miesięcy(pomiedzy lipcem, a listopadem 1945r.) - stan osobowy obniżył się o blisko 1300 ludzi przy zachowaniu tych samych numerów etatów.
Być moze - to co sugerujesz - etaty 2/7 i 2/9 obowiązywały tylko na czas "W".
Ale tego nie jestem pewny.
2. Jeżeli chodzi o nazwę 22.dywizjonu. Nie jest to takie proste i oczywiste.
Poczatkowo dywizjon ten nosił nazwę - 22. Dywizjon Artylerii Samochodowej (a nie Samobieżnej).
Tak mówi Rozkaz NDWP Nr 0156/Org z dnia 29.06.1945r.
Tak w ogóle to ja przynajmniej do września 1945r. w oficjalnych dokumentach (Np w Rozkazie Nr 00510 z 5. 09. 1945r. ) spotkałem się, że - wszystkie skróty pas i das - były zapisywane jako Samochodowej, a nie Samobieżnej. Natomiast w rozkazach niższej rangi (np. dowódców DP) określano je mianem Zmotoryzowanej (o czym pisze S. Zając - str. 60, czy K. Czernikowski - str. 41 w Rozkazie Dowódcy 16. DP Nr 01 z dnia 20.07.1945r.).
Ale były też rozkazy, gdzie używano słowa Samobieżnej.
We wrześniu 1945r. na mocy Rozkazu NDWP Nr 0236/Org z 08.09.1945r. na bazie rozformowanych BAPpanc rozpoczeto formowanie dwunastu dywizjonów artylerii dla DP.
Następnym Rozkazem NDWP Nr 0262/Org z 25. 09. 1945r. nadano im numery (np. w 15. DP był to 19.dywizjon) i numery poczty polowej.
Jednakże dopiero Rozkazem NDWP Nr 046/Org z 27.02.1946r. zmieniono im oficjalnie etat na 2/53 i nazwę na dywizjony artylerii przeciwpancernej.
To wszystko co napisałem nie jest tak do końca pewne. Sam mam wiele wątpliwości w tym temacie.
Może zajrzy na te strony p. Kajetanowicz i definitywnie rozstrzygnie te dylematy?.
K. P.
17 Dywizja Piechoty
#6Zapomniałem jeszcze dodać, że Rozkazem NDWP Nr 0288/Org z 15. 10. 1945r. rozformowano wchodzące w skład ośmiu DP - das - y. a na ich miejsce sformowano samodzielne przeciwpancerne dywizjony artylerii zmotoryzowanej dla 2, 3, 4, 6, 5, 7, 8 i 9 DP.
Ale nie rozformowano 1. sdas 1. DP i 13. sdas 10. DP ?
To słowo "zmotoryzowany" pojawia sie w książce P. Piotrowskiego (str. 34).
Wynikałoby z tego, że dla 11, 12, 13, 14, 15, 16 i 17. DP - wcześniej sformowano samodzielne przeciwpancerne dywizjony artylerii zmotoryzowanej.
K. P.
17 Dywizja Piechoty
#7Witam.
Z tego.co się orientuję 10DP nie posiadała sdas tylko od początku istnienia sdapp.(13sdapp)
Nigdy nie spotkałem się z nazwą 22sdas. W materiałach które posiadam dla dywizji 11 -18 formowano
samodzielne dywizjony artylerii przeciwpancernej lub przydzielano istniejące sdazmot jak to miało miejsce
w przypadku 16DP (20 sdazmot).
Mam wrażenie, ze dywizjony artylerii(das.dar.dapp itp) traktowane są przez autorów wielu książek lub
artykułów po macoszemu. Próbuję ustalić losy dywizjonów w różnych okresach LWP, ale idzie to jak krew z nosa. Dywizjony appanc tworzone w l 70-tych dla DZ, dar-y czy dappanc w l 50-tych i późniejsze losy
tych jednostek nie spotykają uznania większości opracowań. Jeśli koledzy mają podobne zainteresowania
to może pociągniemy temat dywizjonów artyleryjskich LWP 1945-1995.
pozdrawiam Tomek
Z tego.co się orientuję 10DP nie posiadała sdas tylko od początku istnienia sdapp.(13sdapp)
Nigdy nie spotkałem się z nazwą 22sdas. W materiałach które posiadam dla dywizji 11 -18 formowano
samodzielne dywizjony artylerii przeciwpancernej lub przydzielano istniejące sdazmot jak to miało miejsce
w przypadku 16DP (20 sdazmot).
Mam wrażenie, ze dywizjony artylerii(das.dar.dapp itp) traktowane są przez autorów wielu książek lub
artykułów po macoszemu. Próbuję ustalić losy dywizjonów w różnych okresach LWP, ale idzie to jak krew z nosa. Dywizjony appanc tworzone w l 70-tych dla DZ, dar-y czy dappanc w l 50-tych i późniejsze losy
tych jednostek nie spotykają uznania większości opracowań. Jeśli koledzy mają podobne zainteresowania
to może pociągniemy temat dywizjonów artyleryjskich LWP 1945-1995.
pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek
17 Dywizja Piechoty
#8Cześć!
13 samodzielny dywizjon artylerii samobieżnej (samochodowej) 10 DP
był formowany według etatu nr 04/568 choć rzeczywiście nigdy nie otrzymał dział samobieżnych Su-76.
Nazwę dywizjonu artylerii samobieżnej zachował do czasu przeformowania w
13 samodzielny dywizjon artylerii przeciwpancernej.
Stanisław Komornicki* jako podstawę przeformowania podaje rozkaz dowódcy 2 Armii WP nr 39 z 27 XII 1945 r., co budzi moje wątpliwości.
Według Władysława Wydry** do organizacji 13 sdas przytąpiono dopiero w pierwszej dekadzie marca 1945 r. W dniu 1 kwietnia 1945 r. stan bojowy dywizjonu wynosił 123 żołnierzy, czyli prawie 50 proc. stanu etatowego (24 ofic., 85 podofic. i 144 kanonierów). Mozna polemizować z ze stwierdzeniem autora "W warunkach wojennych taki stan można na ogół uważać za wystarczający".
* Krótki informator historyczny o Wojsku Polskim w latach II wojny światowej. Tom III Formowanie, działania bojowe, organizacja, uzbrojenie, metryki jednostek kawalerii, wojsk pancernych i zmotoryzowanych. Warszawa 1987
** Zarys formowania i szkolenia bojowego 10 Sudeckiej Dywizji Piechoty. WPH nr 3/1966.
13 samodzielny dywizjon artylerii samobieżnej (samochodowej) 10 DP
był formowany według etatu nr 04/568 choć rzeczywiście nigdy nie otrzymał dział samobieżnych Su-76.
Nazwę dywizjonu artylerii samobieżnej zachował do czasu przeformowania w
13 samodzielny dywizjon artylerii przeciwpancernej.
Stanisław Komornicki* jako podstawę przeformowania podaje rozkaz dowódcy 2 Armii WP nr 39 z 27 XII 1945 r., co budzi moje wątpliwości.
Według Władysława Wydry** do organizacji 13 sdas przytąpiono dopiero w pierwszej dekadzie marca 1945 r. W dniu 1 kwietnia 1945 r. stan bojowy dywizjonu wynosił 123 żołnierzy, czyli prawie 50 proc. stanu etatowego (24 ofic., 85 podofic. i 144 kanonierów). Mozna polemizować z ze stwierdzeniem autora "W warunkach wojennych taki stan można na ogół uważać za wystarczający".
* Krótki informator historyczny o Wojsku Polskim w latach II wojny światowej. Tom III Formowanie, działania bojowe, organizacja, uzbrojenie, metryki jednostek kawalerii, wojsk pancernych i zmotoryzowanych. Warszawa 1987
** Zarys formowania i szkolenia bojowego 10 Sudeckiej Dywizji Piechoty. WPH nr 3/1966.
17 Dywizja Piechoty
#9Cześć !
Grzegorz, szczerze mówiąc w/w informator nie jest dla mnie zbyt wiarygodnym źródłem. Występują w nim
częste błędy i przeinaczone nazwy jednostek(min. 24 DREZDEŃSKI PAPPanc). Ma na ten stan wpływ niewątpliwie okres w którym w/w pozycja ukazała się w księgarniach. Drugiego źródła nie znam.
Co do losów das w 1945 r mam różne informacje, raz że zostały rozformowane, a raz że przeformowane
w dapp(np. 11 łużycki dapp 8DP -nazwa sugeruje ciągłość czyli przeformowanie). Jednostki artyleryjskie
są mi bliskie (byłem żołnierzem 1 OSSWRIA oraz 23 BAA) a w szczególności jednostki 2,7 i 10 DP które
stacjonowały na Dolnym Śląsku (jestem mieszkańcem Wałbrzycha). Myślę, że doczekamy się wreszcie solidnego merytorycznie oporacowania dziejów artylerii LWP.
pozdrawiam Tomek
PS. Kiedyś rozmawiałem z dowódcą 10 bar 5 BAA z Głogowa. W stosunku do dywizjonu PION-ów używał
nazwy 11sdas. Czy spotkałeś się z w/w nazwą.
TOMEK
Grzegorz, szczerze mówiąc w/w informator nie jest dla mnie zbyt wiarygodnym źródłem. Występują w nim
częste błędy i przeinaczone nazwy jednostek(min. 24 DREZDEŃSKI PAPPanc). Ma na ten stan wpływ niewątpliwie okres w którym w/w pozycja ukazała się w księgarniach. Drugiego źródła nie znam.
Co do losów das w 1945 r mam różne informacje, raz że zostały rozformowane, a raz że przeformowane
w dapp(np. 11 łużycki dapp 8DP -nazwa sugeruje ciągłość czyli przeformowanie). Jednostki artyleryjskie
są mi bliskie (byłem żołnierzem 1 OSSWRIA oraz 23 BAA) a w szczególności jednostki 2,7 i 10 DP które
stacjonowały na Dolnym Śląsku (jestem mieszkańcem Wałbrzycha). Myślę, że doczekamy się wreszcie solidnego merytorycznie oporacowania dziejów artylerii LWP.
pozdrawiam Tomek
PS. Kiedyś rozmawiałem z dowódcą 10 bar 5 BAA z Głogowa. W stosunku do dywizjonu PION-ów używał
nazwy 11sdas. Czy spotkałeś się z w/w nazwą.
TOMEK
Pozdrawiam Tomek
17 Dywizja Piechoty
#10Podane w mojej książce stany etatowe jednostek odnoszą sie do dnia ich wprowadzenia. Potem dokonywano w nich szeregu poprawek, co wynikało z konieczności dostosowania struktur organizacyjnych do nowych uwarunkowań.
Etaty DP nr 2/1-2/6, 2/8 i 2/10 nie posiadają etatów nr 2/7 i 2/9. Prawdopodobnie zostały one wyłączone z "roboczej" postaci etatów dywizji jako zbędne. Moim zdaniem mogły one dotyczyć kompanii rozpoznawczej i kompanii chemicznej.
Nie sądzę, aby te brakujące etaty odnosiły się one do pododdziałów zabezpieczenia (w tym np. piekarni polowej), które w warunkach pokoju uznano za zbędne.
Nazwę "dywizjon artylerii samochodowej" nie można uznać za prawidłową, chociaż jak Pan podaje jest ona faktycznie stosowana w rozkazach. Jest to prawdopodobnie zapożyczenie z rosyjskiego od wyrazu "samochodnaja". Biorąc pod uwagę charakter tych pododdzialów i ich uzbrojenie były to typowe jednostki artylerii samobieżnej.
Jerzy Kajetanowicz
Etaty DP nr 2/1-2/6, 2/8 i 2/10 nie posiadają etatów nr 2/7 i 2/9. Prawdopodobnie zostały one wyłączone z "roboczej" postaci etatów dywizji jako zbędne. Moim zdaniem mogły one dotyczyć kompanii rozpoznawczej i kompanii chemicznej.
Nie sądzę, aby te brakujące etaty odnosiły się one do pododdziałów zabezpieczenia (w tym np. piekarni polowej), które w warunkach pokoju uznano za zbędne.
Nazwę "dywizjon artylerii samochodowej" nie można uznać za prawidłową, chociaż jak Pan podaje jest ona faktycznie stosowana w rozkazach. Jest to prawdopodobnie zapożyczenie z rosyjskiego od wyrazu "samochodnaja". Biorąc pod uwagę charakter tych pododdzialów i ich uzbrojenie były to typowe jednostki artylerii samobieżnej.
Jerzy Kajetanowicz