Grzegorzu,
Adamie,
w książce M. Mikołajczuka na str. 57 można przeczytać, że pilotem katapultującym się 06.07.1983 r. z samolotu MiG-21R 1915 był por. Zbigniew Jakubiak. Podczas powrotu z lotu na przechwycenie, będąc na zniżaniu w rejonie lotniska pilot zameldował o kłopotach z silnikiem (nagły spadek prędkości). Katapultowanie nastąpiło w 25 minucie lotu na wysokości ok. 150-170m przy prędkości ok. 300-350 km/h. Pilot wylądował szczęśliwie ze spadochronem. Samolot uderzył w ziemię pod małym kątem o godz. 14.20. Przyczyną awarii było przerwanie dopływu paliwa do silnika.
Jedno zdanie wcześniej mowa jest o tym, że w czerwcu wyznaczone siły i środki 32 plrt przebazowano na lotnisko Goleniów, skąd startowano na wykonywanie zadań na poligonie morskim. W tej sytuacji zgłupiałem: czy R1915 rozbił się podchodząc do Goleniowa, czy też do macierzystego Sochaczewa?
W moich innych pomocach naukowych mam zapisaną jedynie informację o utracie samolotu w 1983 r., bez nazwiska pilota i miejsca akcji, więc nie mogę autorytatywnie się wypowiedzieć.
Proszę o ewentualną korektę nazwiska oraz wyjaśnienie co do miejsca zdarzenia.
Pozdrawiam
JacekB
P. S.
Panie Grzegorzu,
jeżeli wolno spytać, w jakich latach i w jakim charakterze służył Pan w Debrznie? Interesuje mnie wszystko, co dotyczy 9/4 Pomorskiej DLM i jej przyległości. Może być na priv, żeby nie robić bałaganu na forum.
Re: MiG-21R w 1990 r. w LWP
#42MiG-21R, 94R011915 numer taktyczny 1915 został zniszczony w wyniku wypadku w dniu 06.07.1983 r.
MiG-21 R nr 1915 pilotowany był przez ppor. pil. Leszek Panek. Pilot szczęśliwie się katapultował.
Wypadek nastąpił z powodu samoczynnego rozwarcia dyszy silnika z jednoczesną utratą ciągu silnika.
por. Zbigniew Jakubiak katapultował się też pomyślnie z MiG-21 R nr 2402 w dniu 21.07.1981 r.
MiG-21 R nr 1915 pilotowany był przez ppor. pil. Leszek Panek. Pilot szczęśliwie się katapultował.
Wypadek nastąpił z powodu samoczynnego rozwarcia dyszy silnika z jednoczesną utratą ciągu silnika.
por. Zbigniew Jakubiak katapultował się też pomyślnie z MiG-21 R nr 2402 w dniu 21.07.1981 r.