DP LWP 1943-1963

DP LWP 1943-1963

Dowództwo 10 Sudeckiej Dywizji Pancernej -JW 2843 Wrocław ul. Obornicka 100,
Dowództwo 10 Sudeckiej Dywizji Zmechanizowanej - JW 2843 Wrocław ul. Saperów 22 od 18.9.1950, później Obornicka 102
39 pal - JW 2956 Strzegom, ul. Kościuszki
12 Pułk Moździerzy - JW 1812 Ząbkowice Śl, od 18.9.1950 Biedrusko, od 4.12.1950 Krotoszyn ul. Wolności
RSWNA nr 8 - JW 2895 Wrocław, później Strzegom (brak dat)

Mam przy dywizji dopisany 62 dappanc, ale ani JW ani mp nie mam, to chyba późniejsza sprawa lub nie był formowany

DP LWP 1943-1963

Witam

Chciałbym wyjaśnić podporządkowanie 6 pcz (JW 1674 Wrocław). Zgodnie z rozkazem 0056/Org. z dnia 30.03.1949r. wszedł on faktycznie w skład 10 DPanc. Nie mniej w rozkazie organizacyjnym MON nr 0037/Org. z dnia 4.03.1949r. (na który powołano się w rozkazie 0056/Org.) podaje się, że 10 DPanc zostanie sformowana na bazie: 10 DP, 2 i 8 pcz oraz 24 pap, co niewątpliwie było przyczną pomyłki w mojej książce.

Pozdrawiam JK

DP LWP 1943-1963

Witam !

Kilka moich drobnych uwag do prezentowanego materiału z meldunków i rozkazów.
1. Wymieniana w meldunkach miejscowość Gocławek (miejsce stacjonowania 33. Pułku Artylerii Lekkiej) – jest nieprawidłowa.
Właściwa nazwa to Gocław (niemiecka nazwa – Gassen).
W dniu 01 marca 1947r. nazwę miasta Gocław – zmieniono na Jasień.
2. W meldunku z 1948r. nie mogło być Ruchomego Warsztatu Naprawy Sprzętu Artyleryjskiego Nr 11 - JW 1800. Warsztat ten został sformowany dopiero w 1949r. na mocy Rozkazu MON Nr 0056/Org. z dnia 30.03.1949r. z m.p. Żary, ul. Żagańska 6
Na podstawie Rozkazu MON Nr 0045/Org. z dnia 17. 05. 1951r. został przeformowany na nowy etat z jednoczesną zmianą nazwy na 11. Ruchomy Warsztat Naprawy Sprzętu Artyleryjskiego - JW 1800 oraz przedyslokowany z Żar do Żagania.
3. 24.papanc (SU-85) (JW 2768) - Opole, ul. Niemodlińska (ul. Ks. Szafranka)
oraz 25. papanc (SU-122) (JW 1418) - Żagań – zostały rozformowane na mocy Rozkazu MON Nr 0056/Org. z dnia 30. 03. 1949r. (a nie z dnia z 15. 05. 1949r. ) oraz wykonawczego Rozkazu Dowódcy Wojsk Lądowych Nr 0013 / BPanc z dnia 22. 04. 1949r. , który to nakazywał Dowódcy OW-IV w terminie do dnia 01. 07. 1949r. rozformować 24. Drezdeński Pułk Artylerii Pancernej oraz 25. Drezdeński Pułk Artylerii Pancernej.
4. 25.papanc (SU-122) (JW 1418) został przedyslokowany z koszar przy ul. Żagańskiej w Żarach do Żagania (koszary przy Szosie Żarskiej) w dniu 13.07.1948r. (a nie 16.07.1948r.)
5. Sommerfeld (polska nazwa – Lubsko)
6. 92. Pułk Artylerii Przeciwpancernej - JW 2538 - w 1951r. został przedyslokowany do Gniezna
(a nie do Gubina)
7. Dyslokacja 11. DZ w drugiej połowie 1950r.

# Dowództwo 11. Dywizji Zmechanizowanej - JW 2473 Żagań, ul. R. Traugutta 25
(Żagań, ul. Dworcowa 4 - od dnia 16.10.1950r.)
Dyslokację z Żar do m. Żagań przeprowadzono na podstawie Rozkazu Dowódcy 2. Korpusu Pancernego Nr 0086/Org. z dnia 26.07.1950r.
* 29. Pułk Zmechanizowany - JW 1794 Żagań, ul. Szosa Żarska
* 42. Pułk Zmechanizowany - JW 3567 Żary, ul. Szosa Żagańska 6
* 40. Zmotoryzowany Pułk Piechoty - JW 2493 Bolesławiec, ul. Wojska Polskiego 51/53
* 8. Pułk Czołgów - JW 1678 Żagań, ul. Szosa Żarska
* 33. Pułk Artylerii Lekkiej - JW 2507 Żary, ul. Szosa Żagańska 6
* 17. Pułk Moździerzy - JW 4196 Żagań
* 92. Pułk Artylerii Przeciwpancernej - JW 2538 Bolesławiec, ul. Wojska Polskiego
(w czerwcu 1950r. podporządkowany bezpośrednio Dowódcy OW-IV)
* 9. Batalion Rozpoznawczy - JW 2949 Żagań, ul. Dworcowa 4
* 34. Batalion Łączności - JW 2869 Żagań, ul. Dworcowa 4
* 16. Batalion Saperów - JW 2531 Żary, ul. Szosa Żagańska 6
* 15. Dywizjon Artylerii Przeciwlotniczej - JW 4148 Żagań, ul. Dworcowa 4
* 44. Kompania Samochodowa - JW 2473 z literą Żagań, ul. Dworcowa 4
* Ruchomy Warsztat Naprawy Czołgów Nr 10 - JW 1304 Żagań, ul. Szosa Żarska
* Ruchomy Warsztat Naprawy Samochodów Nr 12 - JW 2100 Żary, ul. Szosa Żagańska 6
* Ruchomy Warsztat Naprawy Sprzętu Artyleryjskiego Nr 11 - JW 1800 Żary, ul. Szosa Żagańska 6

Pozdrawiam.
K. P.

DP LWP 1943-1963

Krzysztof zamieścił w dziale Opinie plik podsumowujący informacje zebrane na temat 30 DP, nota bene już wcześniej omawianej. Co do nazwy miejscowości garnizonowej Radymno Dolne – przychylałbym się do poglądu Zbigniewa, iż jest to pomyłka w rozkazie – taka nazwa geograficzna nie istnieje. Wyjaśniłem sprawę w korespondencji z dr Maciejem Daleckim z Archiwum w Przemyślu. Ponadto posiadam szereg dokumentów wojskowych z okresu II RP, gdzie nazwy tej miejscowości (stacjonowały tam jednostki łączności) są podawane tylko w jednej wersji – Radymno.

Ryszard

DP LWP 1943-1963

Cześć Ryszard !

Oczywiście nigdy nie było, nie ma (i chyba nie będzie) nazwy Radymno Dolne.
Jednakże Rozkaz MON Nr 0046/Org. z dnia 17.05.1951r. (i nie tylko on) - tak właśnie określał nazwę tej miejscowości. Dopiero od połowy lat 50 - tych zaczęto stosować nazwę Radymno - już bez określenia “Dolne”. Ja przyjąłem nazwę zastosowaną w dokumencie - bez autopoprawek.
Osobiście mam dwie hipotezy dot. zastosowania nazwy Radymno Dolne w dokumentach, niezgodnej z obowiązującym w tym czasie nazewnictwem administracyjnym.
1. W Radymnie znajdowały się dwa kompleksy koszarowe (o czym pisał Zbigniew w poście z dnia 12.02.2006r.). Koszary przy ul. Lwowskiej zwyczajowo nazywały się “dolne” - w odróżnieniu od “koszar górnych” przy ul. Złota Góra. Być może więc w rozkazach też zastosowano ten podział, ale nazwę zwyczajową koszar wplątano w nazwę miejscowości i stąd mamy to Radymno Dolne.
2. Po wojnie część obecnej ul. Lwowskiej nosiła nazwę Dolna. Nie jest to informacja potwierdzona.
Dlatego też myślę, że Zbigniew, który jest dla mnie znawcą tego miasta i jego historii - potwierdzi lub zdementuje w/w informację.
Obecnie ul. Dolna przechodzi przez sam środek dawnego kompleksu koszarowego.
Kompleks koszarowy na ul. Lwowskiej (K-3591) zajmował teren o powierzchni 11,08 ha.

A tak w ogóle to bardzo ciekawa jest historia garnizonu jak i jednostek w nim stacjonujących - chociażby tych austriackich sprzed I Wojny Światowej: 3-e dywizjony najpierw 10. Galicyjskiego PP Gustawa V Króla Szwedów, Gotów i Wenedów, a później 9. Galicyjskiego PP Księcia Karola Józefa czy 2. dywizjonu 8. Regimentu Dragonów (w koszarach kawaleryjskich na Złotej Górze).
Może ktoś kiedyś opracuje monografię garnizonu Radymno.
Pozdrawiam.
K. P.

DP LWP 1943-1963

Już chyba to wyjaśniałem. Nigdy i nigdzie nie było pojęcia Radymno Dolne. Były tylko dwa obiekty koszarowe, tzw. koszary dolne i górne - z racji swego położenia. Przed wojną były to koszary im. ks. Józefa Poniatowskiego (górne, kawaleryjskie) na Złotej Górze i koszary im. Marszałka Józefa Piłsudskiego (dolne, koszary piechoty) nad brzegiem Rady. Że w rozkazie jest tak napisane, nie znaczy to, że nazwa geograficzna była zmieniona.

W zasadzie obydwa obiekty koszarowe zostały zbudowane nie w Radymnie, lecz w Skołoszowie. Część ta została przyłączona do Radymna dopiero rozporządzeniem Rady Ministrów z 7 lutego 1930 r. z inicjatywy i staraniem posła Brunona Gruszki

DP LWP 1943-1963

Krzysztofie było troszeczkę inaczej.

Najpierw w miejscu ogrodu pałacu biskupiego tuż nad rzeką Radą zbudowano koszary piechoty, a następnie w pobliżu nadsańskich łąk na Złotej Górze – koszary kawaleryjskie. Planowano, że w Radymnie będą stacjonować cztery kompanie piechoty i cztery szwadrony kawalerii. W 1896 r. do tzw. koszar dolnych wprowadziła się pierwsza jednostka – detaszowany 4 batalion, którego później zmienił I batalion z 10 Galicyjskiego Pułku Piechoty Króla Szwecji i Norwegii Oskara II w Jarosławiu. W 1908 r. został tam dyslokowany 3 batalion z 9 Galicyjskiego Pułku Piechoty feldmarszałka Franza Sebastiana Karla von Clerfayta w Przemyślu (dowódca 3 batalionu ppłk Elias Paliczka), natomiast w koszarach górnych – 2 dywizjon z 8 Czeskiego Pułku Dragonów Feldmarszałka Raimondo von Montecuccoli w Jarosławiu (dowódca 2 dywizjonu mjr Paul von Cornaro).
W sierpniu 1914 r. po wybuchu I wojny światowej w koszarach dolnych przez krótki okres stacjonowało dowództwo austriackiej 4 Armii z jej dowódcą gen. Moritzem Auffenbergiem von Komarow na czele. Na błoniach między Radymnem a Ostrowem na polowym lotnisku rozwinęła się 11 sierpnia, przybyła z Żurawicy, 8 Kompania Lotnicza kpt. Heinricha Kostrby. Lotnicy austriaccy bazowali tu w zasadzie do 22 sierpnia.

DP LWP 1943-1963

Cześć, Krzysztofie

Dzięki za podanie wielu nowych informacji dotyczących garnizonu Radymno. Post potwierdza Twoje kompetencje również na tym odcinku – a jak trudna jest to materia, to może świadczyć fakt, że w nielicznych opracowaniach monograficznych poświęconych historii garnizonów WP ja osobiście ze swoimi skromnymi zasobami wiadomości nie zetknąłem się z opracowaniem, do którego nie mógłbym wnieść co najmniej kilku korekt czy uzupełnień. Inna sprawa, że jest spory opór materii – na siedem przepracowanych przeze mnie monografii garnizonów z naszego rynku wydawniczego, których autorom wysłałem swoje obszerne recenzje – tylko w jednym wypadku reakcję można uznać za pozytywną – Autor odpowiedział, że przyjmuje moje uwagi, które uwzględni przy opracowaniu kolejnej wersji monografii. Może warto byłoby na Forum naszym spróbować zestawiać materiały do historii naszych garnizonów – bez zbędnej fabuły itp. bizantyjskiej oprawy. Za wzór mógłby tu posłużyć opracowany przez Ciebie – Krzysztofie zestaw materiałów dotyczący garnizonu Kołobrzeg. Może wspólnymi siłami potrafimy sporządzić analogiczne zestawienia dotyczące naszych garnizonów o bogatej czasem historii? Bo moje niezbyt wesołe doświadczenia wskazują, że na naszych zawodowych historyków nie możemy raczej w tym temacie liczyć.

Pozdrawiam serdecznie

Ryszard

DP LWP 1943-1963

Ze wspomnianych przeze mnie dokumentów:

W m. Radymno stacjonował baon telegraficzny 2 pułku łączności, którym w 1926 r. dowodził mjr Stefan Popiel, zca dowódcy pułku – mjr dr Seruga; baonem w Radymnie dowodził wówczas kpt. Szumowski, wcześniej – kpt. Wysocki.
Piszesz – Zbigniewie, że koszary zajmowała piechota i kawaleria – nie wspominając o jednostkach łączności? W którym obiekcie – Twoim zdaniem – baon telegraficzny miał swoje mp.?

Pozdrawiam

Ryszard

DP LWP 1943-1963

Krzysztofie, dzięki za sprostowania.
Co do Gocławka wcale mnie tym nie przekonałeś. Początkowo nazwy były przyjmowane dość dowolnie przez mieszkańców, a także nanoszone na ówczesne mapy. Mam w posiadaniu mapę "Polskie ziemie zachodnie i Pomorze Wschodnie" (wersja dwujęzyczna dla ziem przyłączonych) z lipca 1945 r. Nie ma tam wszystkich nazw polskich, ale większość jest - Kobyla Góra (Landsberg) - obecnie Gorzów Wlkp, Żarów (Sorau) - obecnie Żary, Zems (Sommerfeld) - dzisiejsze Lubsko, Barść (Forst) - dzisiejsze Zasieki, Żegań (Sagan), czyli dzisiejszy Żagań, Lignica - obecnie Legnica, Kaczanów (Kotzenau) - obecnie Chocianów, Przemkowo (Primkenau) - obecnie Przemków, Malenice (Mallmitz) - obecnie Małomice, Białobrzezie (Beutnen) - obecnie Bytom Odrzański, Ilwa (Halbau) - obecnie Iłowa, Pęczek (Penzig) - obecnie Pieńsk. Niestety Jasień jest na mapie Gassen, a Krzystkowice - Christianstadt, Kunice Żarskie - Kunzendorf, Gozdnica - Freiwaldau itd