WP w Kołobrzegu

WP w Kołobrzegu

3 Brygada Przeciwdesantowa była jednostka wojsk lądowych, a 19 BAS jednostką Marynarki Wojennej.
Zasadniczo zadaniem brygad była obrona wybranych odcinków Wybrzeża, głównie tych gdzie utworzono batalionowe i kompanijne rejony umocnione. Jednkaże faktyczne możliwości brygad były dość ograniczone i szybko je zlikwidowano, w odróżnieniu od artylerii nadbrzeżnej.
Andrzej Pawlak

WP w Kołobrzegu

Witam,
Krzysztofie wielkie dzięki za mail i załącznik. Napewno wykorzystam go przy pisaniu tekstu (włączając w to Twoje zastrzeżenia) - jak bedzie gotowy wczesniej Ci go podesle abys jeszcze raz sprawdził go, tak w razie W😉

Teraz pytanko bo w spisie nie zauważyłem.
W 2001r w wyniku tzw restrukturyzacji armii był rozkaz aby do 31. 12. 2001 rozformować 4. kołobrzeski Pułk Arylerii Mieszanej 8. DOW (koszary ul. Mazowiecka). Uczyniono to bo koszary teraz juz miasto zaadaptowało na nowe osiedle.
W CAW nie ma tego rozkazu ?

I pytanko drugie:
Przy ul. Łopuskiego funkcjonowała swego czasu placówkka/oddział ŻW - czy to jakaś osobna jednostka czy odział np Szczecina lub Gdyni ?

Pozdrawiam
Tomek
Pozdrawiam Tomasz

WP w Kołobrzegu

Krzysztofie, a gdzie można kupić tę książkę- jeżeli jeszcze można ?
pozdrawiam
AR

WP w Kołobrzegu

Cześć!

Wszystkie placówki ŻW są jednostkami wojskowymi gdyż spełniają wymogi określone w art. 3 ust. 5 ustawy o powszechnym obowiązku obrony RP, czyli posiadają etat oraz posługują się pieczęcią urzędową z godłem RP i nazwą (numerem) jednostki.
Placówki ŻW znajdowały się i znajdują obecnie w podporządkowaniu Oddziałów (Wydziałów) ŻW.
Zmiany w podporządkowaniu Placówki ŻW w Kołobrzegu wynikały ze zmian organizacyjnych jakie na przestrzestrzeni 16 lat dotknęły terenową jednostkę organizacyjną ŻW w Koszalinie.
Oddział WSW Koszalin do 1990
Wydział ŻW Koszalin 1990 - 1993
Oddział ŻW Koszalin 1994 - 2001
Placówka ŻW Koszalin [Oddział ŻW w Szczecinie] od 2002

Placówka ŻW w Kołobrzegu została rozformowana w 2001 r.

Pozdrawiam
Grzegorz

WP w Kołobrzegu

Cześć Roman !

Nie wiem czy jeszcze maja tę książkę.
Podaję namiary wydawnictwa:

Wydział Wydawniczy AON
Al. gen. A. Chruściela 103, bl. 2
00-910 Warszawa
tel./fax 0 - 22 681 37 52

Pozdrawiam.
K. P.

WP w Kołobrzegu

Cześć !

Przedstawiłem dzieje garnizonu Kołobrzeg (wojsk lądowych) tylko do roku 1990r.
W uzupełnieniu postu Grzegorza dodam, że Placówkę Żandarmerii Wojskowej w Kołobrzegu sformowano na mocy Zarządzenia Szefa Sztabu Generalnego WP Nr 062/Org. z dnia 15 czerwca 1990r. Komendantem placówki został mjr Adam Grzesik. Jednostka ta została rozformowana w terminie do 30.09.2001r.

Pozdrawiam.
K. P.

WP w Kołobrzegu

Krzysztofię,
Dziękuję za adresz, wydawnictwa.
Nie chcę zaczynać noweggo wątku dla drobnego tematu. ale przejeżdżałem przez Chełmno k/Świecia i widziałem jednostkę pełną samochodów ciężarowych - co to jest ? może ktoś wie ?
pozdrawiam

Roman Antonowicz

WP w Kołobrzegu

Tomaszu !

Polecam lekturę najnowszego numeru Przeglądu Marynarki Wojennej a w nim artykuł
ARTYLERIA NADBRZEśNA I ROZBUDOWA FORTYFIKACYJNA W STRUKTURZE OBRONY WYBRZEŻA
Pliki do ściągnięcia ze strony http://www.mw.mil.pl/index.php?

Dowódcy Garnizonu Kołobrzeg

Witam,
Czy mozliwe jest uzyskanie informacji o dowódcach Garnizonu Kołobrzeg po drugiej wojnie swiatowej.
Kto i w jakich latach.

Jedyne informacje jakie udalo mi sie odszukac są o pierwszym komendancie garnizonu.
Maj 1948r dowódca 34pal mjr Antoni Kopyłowicz zostaje wyznaczony na to stanowisko jako pierwszy po wojnie.

Jesli tak to gdzie takowych informacji szukac? Jakies pozycje ksiązkowe, archiwa czy inne źródła?

Pozdrawiam Tomasz

Re: WP w Kołobrzegu

Witam,
Czy któryś z kolegów posiada może informacje odnośnie dowódców 82 pułku zmech i 28 pułku zmech.
To ta sama jednostka, która po zmianie numeru z 82 na 28 stacjonowała w Kołobrzegu.

Może mała podpowiedź gdzie tych informacji szukać (oprócz google 😉 ).

Pozdrawiam
Tomek
Pozdrawiam Tomasz