Garnizon Prudnik

Prudnik

O, to ciekawe. Możesz podać coś wiecej na ten temat?

Prudnik

Myślę, że jestem w stanie zaspokoić Twoją ciekawość - tylko proszę o ukierunkowanie:

Prudnik

Chodzi mi o szczegóły - w jakich dokładnie latach funkcjonował ten posterunek, jaka była jego obsada, co należało do jego zadań itp. Będę wdzięczny za informacje.

Prudnik

Dokładne daty funkcjonowania muszę jeszcze potwierdzić - początkowo posterumek (odpowiednik plutonu) namierzania wyposażony był w namiernik R-359 oraz radiostację KF (R- 118, a później R-140); skład osobowy to dowódca (oficer), załoga namiernika (chor + 8 ższ), załoga radiostacji (chor + 4ższ), kierowca samochodu ciężarowego; Po zmianie wyposażenia 1brr 9prr ze Skierniewic (wchodził w skład kompanii namierzania tego batalionu) na system R-368 TIEREK miał na stanie dwa namierniki R-368P, dwie radiostacje R-140, dwa samochody osob - teren, cztery pojazdy ciężarowe, (są to należności etatu wojennego; w czasie pokoju nie posiadał kompletu środków transportowych); Posterunek prowadził calodobową pracę rozpoznawczą, dostarczając namiary na radiostacje KF pracujące w Obszarach Operacyjnego Zainteresowania, zgodnie z zadaniami otrzymywanymi z centrum odbiorczego macierzystej jednostki oraz współpracujących innych jednostek radioelektronicznych; W tym okresie służyło tam ośmiu żołnierzy zawodowych i do 20 żołnierzy służby zasadniczej; Dowódcą posterunku przez większość czasu był pan L. Jagliński. Tyle na początek.

Prudnik

Dzięki. Czekam wobec tego na dalsze wiadomości. Ciekawi mnie, czy ich przynależność była jakoś skrywana w garnizonie, czy mieli swój osobny budynek koszarowy?

Prudnik

Co to są Obszary Operacyjnego Działania?

Prudnik

obszar operacyjnego zainteresowania to uogólniona nazwa szczegółowych zadań rozpoznawczych realizowanych przez jednostki wojskowe, których szczególy są mi znane ale ze względu na ochronę tajemnicy nie wyjawnię na forum publicznym;

Prudnik

Rozumiem. O nic wiecej nie pytam.

Prudnik

Mój sąsiad, krótkofalowiec, poinformował mnie, że wiedział już o tym posterunku już na początku lat siedemdziesiątych. Po zawieszeniu stanu wojennego, gdy władze oddały im zezwolenia na działalność, życzliwie poinformowano go, by uważał, gdy rozmawia z kimś ze Stanów i Wlk. Brytanii.

Prudnik

A jaka była struktura tego prudnickiego batalionu WOP? Pamiętam strażnice w Pokrzywnej, Konradowie, Trzebini i Krzyżkowicach, czy to wszystkie?