Północna Grupa Wojsk AR w Polsce

Array

Cześć!

260-я бомбардировочная авиационная дивизия
260-я смешанная Свирская авиационная дивизия
260-я штурмовая Свирская Краснознаменная ордена Суворова авиационная дивизия

Справочник войсковых частей - полевых почт РККА в 1943-1945 годах.

Войсковая часть полевая почта № 40513
Название: 260 САД

Войсковая часть полевая почта № 93293
Название: ОО НКВД 260 АВИАДИВИЗИИ
Подчиненность: НКВД
Войсковая часть полевая почта № 36765
Название: 811 ППС
Подчиненность: 260 САД, 260 ШАД

Справочник полевых почтовых станций РККА в 1941-1945 годах.
Полевая почтовая станция № 0811
Название: 247 СД (1Ф), 260 САД, 260 ШАД

W podporządkowaniu Dowództwa 260 MDL znajdowały się:
Войсковая часть полевая почта № 35526
Название: 828 ШАП
Войсковая часть полевая почта № 26240
Название: 214 ШАП
Войсковая часть полевая почта № 35542
Название: 435 ИАП

Jeżeli 184 plm miał poprzedniczkę to, byc moiże była nią
Войсковая часть полевая почта № 54907
Название: 184(85) ОТД.СМЕШ.АВИАЭСКАДРИЛЬЯ

Podrawiam
Grzegorz

Radek i Krzysztof !
Od autora "Советская Армия в годы...." dostałem wyjaśnienie, że poprawną nazwą 20-tej panc. jest "Zwjenigorodskaja". Pierwszy człon nazwy "Kirowogradskaja" jest błędny i został niezauważony przy korekcie podczas prac nad wersją elektroniczną.
C. J
Pozdrawiam, Czesław

Grzegorz! Dzięki za numery! Tylko który numer 260 dywizji jest dobry?

Справочник полевых почтовых станций РККА в 1941-1945 годах.
Полевая почтовая станция № 0811
Название: 247 СД (1Ф), 260 САД, 260 ШАД - tu jest coś nie tak...

Czesław!

U mnie w spisie jednostek jest tylko Zwienigorodskaja. Czy wspomniany współautor książki jest w stanie wypowiedzieć się szerzej na temat jednostek SGW? Może spróbujesz zapytać?

Pozdrawiam,
Radek

Cześć!

Numer poczty polowej 260 MDL i 260 DLSz to 40513.
Dywizji podporządkowano Wojskową Stację Pocztową nr 811.
Taki sam numer nosiła stacja pocztowa 247 Dywizji Strzeleckiej (I formowania).

W zasobach Forum umieściłem arkusz Excel "Numery Poczt Polowych ACz. Korpusy lotnicze".

Pozdrawiam
Grzegorz

Cześć Grzegorz!

Przepraszam, źle odczytałem:-)) Dzięki za korpusy! Jest brakujący 5 KLB - в/ч п.п. 29644!

Niżej tylko moje uwagi do zestawienia roboczego Krzysztofa.

Północna Grupa Wojsk Radzieckich w Polsce
- garnizony.

# Białogard
* в/ч п. п. 44506 Białogard - (?). Batalion Łączności (3017.военно-почт.станция) — prawdopodobnie chodzi o 1955 sam. batalion WRE
* в/ч п.п. 54009-E Białogard - (?) — jeden pododdziałów 83 brygady; w jej skład wchodziły niesamodzielne bataliony desantowo-szturmowe (1, 2, 3), dywizjon artylerii, batalion specjalny, pododdziały zabezpieczenia.
* в/ч п.п. 74256 Białogard - 3.рдр (?) (inne źródła - Sypniewo) (556.осад) – patrz niżej
* в/ч п. п. 74256 Białogard - 126. Samodzielny Batalion Rozpoznawczy 6. DZ (do 1986r.) — prawdopodobnie Gwardii
* в/ч п. п. (?) Białogard - 86. Batalion Radiotechniczny PWO
(były 94. Pułk Radiotechniczny) — 86 batalion i 94 pułk istniały równolegle. Być może 86 wchodził w skład pułku, a następnie po jego rozformowaniu przejął od niego np. numer JW…

# Borne - Sulinowo
* в/ч п. п. 15258 Borne - Sulinowo - 101. Samodzielny Batalion Saperów 6. DZ
(w Borne - Sulinowo od 1991r.) (101 отд.гв.сапб) — pełna nazwa odznaczony Orderem Czerwonej Gwiazdy Gwardii
* в/ч п. п. 15332 Borne - Sulinowo - 252. Gwardyjski Stalingradsko - Korsunskij Pułk Zmechanizowany 6. DZ
(252. GvMSP 6. GvMSD) (272 гв.сп) — prawidłowa nazwa odznaczony Orderami Suworowa i Aleksandra Newskiego Gwardii
* в/ч п. п. 42690 Borne - Sulinowo - 114. Gwardyjska Brygada Rakiet (114. GvRB)
(1945 военно-почт.станция) — pełna nazwa Orszańska odznaczona Orderami Kutuzowa i Bohdana Chmielnickiego Gwardii
* в/ч п. п. 53429 (?) Borne - Sulinowo - 87. Samodzielny Batalion Medyczny 6. DZ (87.медсанбат 140.сд)
(lub 97. Samodzielny Batalion Medyczny 6. DZ ?) — jeżeli chodzi o numer 97 — wtedy в/ч п.п. 41092 i Gwardii
* в/ч п. п. (?) Borne - Sulinowo - 54. Samodzielny Batalion Łączności 6. DZ — prawdopodobnie Gwardii

# Brzeg
* в/ч п. п. 23214 Brzeg - 164. Samodzielny Kerczeński Pułk Lotnictwa Rozpoznawczego Gwardii 4. AL
(366 развед.авиаполк) — odznaczony Orderem Czerwonego Sztandaru

# Chocianów
* в/ч п.п. 83267 Chocianów - (?) (213 полевая касса госбанка 194 сд)
* в/ч п. п. (?) Chocianów - (?). Samodzielny Batalion Łączności
* в/ч п. п. (?) Chocianów - 1182. UESO — być może chodzi o jedną i tą samą jednostkę (na 100% jeśli chodzi o 2 i 3 linijkę)

# Dobrowo k. Białogardu
* в/ч п.п. (?) Dobrowo - подвижная ремонтно-техническая база автомобильная
* в/ч п.п. (?) Dobrowo - jednostka specjalnego przeznaczenia — chodzi o tą samą jednostkę

# Jawor
* в/ч п.п. 02568 Jawor - Warsztaty.... (оо нквд 217 сд)
* в/ч п.п. (?) Jawor – Мастерские — zapewne ww. warsztaty

# Kęszyca Leśna
* в/ч п. п. (?) Kęszyca Leśna - Dowództwo 3. Brygady Łączności WGK
(były 32. Pułk Łączności) — Warszawska, były 11 samodzielny Warszawski pułk łączności rządowej NKWD ZSRR

# Kluczewo
* в/ч п. п. 40431 Kluczewo - 159. Pułk Lotnictwa Myśliwskiego Gwardii 239. DLM (159.гв.иап) — pełna nazwa Noworosyjski odznaczony Orderami Czerwonego Sztandaru i Suworowa III stopnia Gwardii
* в/ч п.п. 86991 Kluczewo - (?) (-)
(inne źródła - Słotnica) — być może dywizjon techniczny OP
* в/ч п. п. (?) Kluczewo - (?). Ruchome Lotnicze Warsztaty Remontowe 239. DLM — numer jak dywizja 55146-А, samodzielne nie były

# Kołobrzeg - Bagicz
* в/ч п. п. 35517 Kołobrzeg - Bagicz - 871. Pułk Lotnictwa Myśliwskiego 239. DLM (966.иап) — pełna nazwa Pomorski odznaczony Orderem Czerwonego Sztandaru
* в/ч п.п. 35517-A Kołobrzeg - Bagicz - (4-е или 6-е) отдельное буксировочное авиационное звено - 5-е отдельное буксировочное авиационное звено

# Krzywa
* в/ч п.п. 20761 Krzywa - (?) (1093 сп)
(inne źródła - Legnica) — może chodzić o 25 smel
* в/ч п. п. 29655 Krzywa - 256. Samodzielny Batalion Zabezpieczenia Lotniskowo-Technicznego 3.plb
(177 бао) — pełna nazwa – odznaczony Orderem Czerwonej Gwiazdy

# Legnica
* в/ч п.п. 01092 Legnica - (?) (135.хппг) — prawdopodobnie jeden ze szpitali
* в/ч п. п. 04192 Legnica - 707. Armijna Piekarnia Polowa (707. PACh) (оминд 120 мм) — wg mnie skrót PACh należy rozumieć jako piekarnia polowa (samochodowa), a nie armijna
* в/ч п.п. 04181 A Poliklinika SGV Legnica (15.военная автодорога) — czy na pewno szpital? Wychodzi, że mogło być ich 3… A były 2.
* в/ч п. п. 06992 Legnica - 350. Samodzielna Kompania Łączności i Zabezpieczenia Radiotechnicznego 4. AL
(821.бао, 49.рота "зос" ввс)
* в/ч п. п. 42175 Legnica - 245. Samodzielna Mieszana Eskadra Lotnicza 4. AL (844.трап) — pełna nazwa — odznaczona Orderem Czerwonego Sztandaru
* в/ч п. п. 61707 Legnica - (?). Samodzielny Batalion Ochrony i Zabezpieczenia
(отдел службы войск штаба) — podległy Dowództwu ZTDW
* в/ч п. п. 63536 Legnica - 134. Łodzinskaja Brygada Łączności WWS
(były 24. Pułk Łączności Sił Powietrznych WWS ?)
(32.отд.полк связи) — były 32 spł i nie WWS
* в/ч п. п. 96681 Legnica - 284. Samodzielny Węzeł Łączności (278.зку водного района г.велау) — przedyslokowany 31 maja 1991 r. do Smoleńska
* в/ч п. п. (?) Legnica - (?). Batalion Walki Radioelektronicznej WRE { 1983r., 1984r. } — prawdopodobnie od 1984 r. w Świdnicy
* в/ч п. п. (?) Legnica - (?). Samodzielny Batalion Łączności { 1983r., 1984r. } — prawdopodobnie chodzi o 137 sbł
* в/ч п. п. (?) Legnica - (?). Samodzielna Kompania Dowodzenia { 1983r., 1984r. } — samodzielna kompania dowództwa
* в/ч п. п. (?) Legnica - 137. Samodzielny Batalion Łączności — prawdopodobnie ze składu 134 SBŁ
* в/ч п.п. (?) Legnica - Главное Командование Западного Направления (управление) (ГК ВЗН)
{ 1984r. - 1992r. } — do końca maja 1991 r., potem w Smoleńsku
* в/ч п. п. (?) Legnica – 170. Samodzielna Kompania Zabezpieczenia Lotniskowo-Technicznego 245. SMEL
* в/ч п.п. (?) Legnica - 498.samodzielna stacja wytwarzania tlenu (498.kds)

# Oława
* в/ч п.п. (?) Oława - Pułk Pontonowo - Inżynieryjny (?) — raczej wykluczone

# Słotnica
* в/ч п.п. 33886 Słotnica - (?) PWO { 1964r., 1971r. }
(оиптд 42 осбр) — możliwe, że chodzi o 94 sprt
* в/ч п.п. (?) Słotnica - Samodzielny Batalion Techniczny PWO — nie batalion, tylko dywizjon

# Sokołowo (pow. Poznań)
* в/ч п.п. (?) Sokołowo - (?) — w powiecie Poznańskim nie znalazłem Sokołowa. Wg mnie chodzi o Sokołowo pod Wrześnią – miejsce dyslokacji batalionu łączności

# Strachów (Pstrąże)
* в/ч п. п. 52801 Strachów (Pstrąże) - 76. Gwardyjski Orszanskij Pułk Czołgów 20. DPanc (76. GvTP 20. TD)
(od lata 1989r.) (76 гв. тяжелый тп) — pełna nazwa odznaczony Orderami Suworowa i Kutuzowa III stopnia i Aleksandra Newskiego
* в/ч п. п. 61412 Strachów (Pstrąże) - 144. Pułk Zmechanizowany 20. DPanc (144. MSP 20. TD) - od 10.1982r.
(7 гв.мсбр) — pełna nazwa odznaczony Orderami Czerwonego Sztandaru, Suworowa i Kutuzowa
* в/ч п. п. (?) Strachów (Pstrąże) - 255. Gwardyjski Волгоградско-Корсуньский Краснознамённый
Pułk Zmechanizowany 20. DPanc (255. MSP 20. TD) - do 10. 1982r. — imienia M. S. Szumiłowa; możliwe, że в/ч п.п. 68183 (współczesny)

# Strzegom
* в/ч п. п. 01012 Strzegom - 96. Batalion Radiotechniczny OP (po 1980r.)
(3636 военно-почт.станция) — do stycznia 1980 r.. przedyslokowany do ZSRR i rozformowany. Na jego bazie utworzono nowy 1996 samodzielny batalion radiotechniczny OP, в/ч п.п. 55996 i wysłano do Afganistanu. Jego miejsce powinna zająć inna jednostka. Batalion wcześniej stacjonował w Jaworze (nie dłużej niż do 1975 r.)

# Sypniewo (Gródek)
* в/ч п. п. 12702 Sypniewo - 82. Gwardyjski Pułk Zmechanizowany 6. DZ (82. GvMSP 6. GvMSD)
(в цамо сведений не выявлено) — pułk nie był gwardyjski, był odznaczony Orderem Aleksandra Newskiego

# Szczecin
* в/ч п. п. 15258 Szczecin - 101. Samodzielny Batalion Saperów 6. DZ (do 1991r.)
(101 отд.гв.сапб) — pełna nazwa — odznaczony Orderem Czerwonej Gwiazdy Gwardii, w Szczecinie do czerwca 1991 r.)
* в/ч п. п. (?) Szczecin - 100. Samodzielny Batalion Saperów — nie było
* в/ч п.п. (?) Szczecin - Szpital Wojskowy — niektórzy twierdzą, że to był samodzielny batalion medyczno-sanitarny…

# Świdnica
* в/ч п. п. 01012 Świdnica - 96. Batalion Radiotechniczny OP — był w Jaworze, a następnie w Strzegomiu
* в/ч п. п. 70634 Świdnica - (?). Samodzielny Batalion Materiałowego Zabezpieczenia — chodzi o 91 sboiz

# Świętoszów
* в/ч п. п. 31695 Świętoszów - 8. Gwardyjski Zwjenigorodskij Pułk Czołgów 20. DPanc (8. GvTP 20. TD)
(8 гв.тбр) — odznaczony Orderem Czerwonego Sztandaru
* в/ч п.п. 33354 Świętoszów - (?) (в цамо сведений не выявлено) — tu chyba słynna literówka w numerze JW — zamiast 33854 jest 33354
* в/ч п. п. 33593 Świętoszów - 459. Rakietowy Pułk Artylerii Przeciwlotniczej 20. DPanc (459. ZRP 20. TD)
(1711.зенап)
* в/ч п.п. 52770 Świętoszów - (?) (681 отд.автотранспортный батальон)
(prawdopodobnie 1082. Samodzielny Batalion Zabezpieczenia Materiałowego 20. DPanc ?) — i ja tak przypuszczam
* в/ч п. п. 68415 Świętoszów - 155. Gwardyjski Zwjenigorodskij Pułk Czołgów 20. DPanc (155. GvTP 20. TD)
(155 тбр/тп) — odznaczony Orderem Czerwonego Sztandaru
* в/ч п. п. 70413 Świętoszów - Dowództwo 20. Kirowogradsko - Zwjenigorodskaja Dywizji Pancernej (20. TD)
(20 ТК) — Zwienigorodzka odznaczona Orderem Czerwonego Sztandaru
* в/ч п.п. 70413-K Świętoszów - (?) — oddział kwaterunkowo-eksploatacyjny dowództwa 20 DPanc
* в/ч п. п. (?) Świętoszów (?) - (?). Samodzielny Batalion Obrony Przeciwchemicznej 20. DPanc — prawdopodobnie we Wrocławiu (164)

# Trzebień
* в/ч п. п. 93293 Trzebień - 140. Borisowskaja Rakietowa Brygada Przeciwlotnicza (140. ZRB)
(оо нквд 260 авиадивизии) — odznaczona Orderem Kutuzowa II stopnia

# Trzemeszno Lubuskie
* в/ч п.п. (?) Trzemeszno – ppprdlo — a to co?

# Wędrzyn
* в/ч п. п. 86675 Wędrzyn - 5. Wyborgskij Samodzielny Pułk Pontonowo - Mostowy
(5.отд.понтонно-мостовой батальонполк) — odznaczony Orderem Kutuzowa III stopnia
* в/ч п.п. 86676 (?) Wędrzyn — wg mnie to jest prawidłowy numer 5 pułku
* в/ч п. п. (?) Wędrzyn - (?). Samodzielny Batalion Budowlany (Stavební ?) — budowlany
* в/ч п.п. (?) Wędrzyn - Buszno - jednostka specjalnego przeznaczenia — w Trzemesznie Lubuskim

# Wrocław
* в/ч п. п. 75160 Wrocław, ul. Połbina - 164. Samodzielny Batalion Obrony Chemicznej {1982r., 1983r. }
(525.отд.рабочий батальон военнопленных-японцев) — prawdopodobnie w składzie 20 DPanc
* в/ч п.п. (?) Wrocław - Baza Sprzętu Artyleryjskiego — chodzi chyba o 1748 składnicę artyleryjską

# Września — Sokołowo
* в/ч п. п. (?) Września - (?). Samodzielny Batalion Łączności
* в/ч п.п. (?) Września - SOUS-0024 — chodzi o jedną i tą samą jednostkę

# Żagań
* в/ч п. п. 45196 Żagań - 42. Pułk Lotnictwa Bombowego 149. DLB (42.гв.иап) — pełna nazwa Tannenberski odznaczony Orderami Czerwonego Sztandaru, Suworowa i Kutuzowa Gwardii
* в/ч п.п. 95911 Żagań - (?) (221/96 гв. медсанбат) — czyżby znów literówka? (por. szpital)
* в/ч п. п. 95991 Żagań - (?). Wojskowy Polowy Szpital Lotniczy (2628.тппг)

Pozdrawiam,
Radek

Cześć Radosław !

Serdeczne dzięki za uzupełnienia i szereg cennych uwag.

1. Czy jesteś pewny, że w skład 83. Brygady Desantowo - Szturmowej wchodziły niesamodzielne jednostki ?.
Ze strony forum:
http://www.soldat.ru/forum/index.html?g ... %26page%3D
- można wywnioskować, że w skład tej brygady wchodziły samodzielne jednostki, które wymieniłem.
Moja znajomość j. rosyjskiego jest słaba i być może błędnie interpretuję ten zapis.

2. Czy nazwę „подвижная ремонтно-техническая база автомобильная” można tłumaczyć na naszą Polową Techniczną Bazę Remontową ?.

3. Jak przetłumaczyć na j. polski - „Школа Поваров”

4. Poliklinika w Legnicy nosiła numer 98, ale nie wiem na 100% czy można jej przyporządkować numer
в/ч п.п. 04181-A. W 1989r.- в/ч п.п. 04181 - stacjonowała w Świdnicy.

5. Sokołowo. Też wydaje mi się, że chodzi o Sokołowo pod Wrześnią.
Chociaż w pracy Golona Mirosława - „Północna Grupa Wojsk Armii Radzieckiej w Polsce w latach 1945-1956. Okupant w roli sojusznika” - autor wymienia zarówno Sokołowo jak i Wrześnię.

6. в/ч п. п. 68183. Raczej wątpię by ten numer miał 255. MSP 20. TD. Z tego co wiem numer ten nosił 82. MSD.

7. Trzemeszno – ppprdlo. Błędnie zapisałem ten skrót. Prawidłowo powinno być лплрдло.
Ale nie potrafię rozszyfrować tego skrótu.

8. We Wrocławiu na pewno stacjonowała:
* в/ч п/п 75258 Wrocław, ul. Północna - (?)
Według Справочникa войсковых частей - полевых почт РККА в 1943-1945 годах - był to - 3739.центральный артсклад разделки вооружений.
Czy była to późniejsza 1748.składnica artyleryjska ?.

9. Z numerami 95911 i 95991 w Żaganiu – zapewne masz rację.

10. Też sądzę, że w Oławie nie stacjonował Pułk Pontonowo - Inżynieryjny chociaż wiele źródeł wymienia ten pułk. Z informacji, które posiadam wynika, że w Oławie stacjonowała:
* в/ч п. п. 21754 Oława - 885. Skład Sprzętu Inżynieryjnego ( 885.фронтовой инженер.склад 2.Бел.Фр.)

11. в/ч п.п. 01092 Legnica - (?) (135.хппг) - to nie jest jeden ze szpitali lecz - Штетиннский батальон связи
(войска те-же). Кабельные войска

12. Spotkałem się z nazwami:
* в/ч п.п. 12222 Legnica - (?) { 1989r.} (5375.эг) - Ставка Войск Западного Направления - штаб lub ЦентрАСУ, Вычислительный центр)
Czy możesz się odnieść do tych nazw ?. Co one oznaczają ?.

13. Zastanawiają mnie te „korzenie” jednostki ze Świnoujścia:
* в/ч п. п. 90292 Świnoujście - 24. Brygada Kutrów Rakietowych (свинемюндский район снис)
A tak w ogóle to jest b. dobry artykuł Ryszarda Techmana „ Stacjonowanie Wojsk Radzieckich w Świnoujściu po II Wojnie Światowej „ zamieszczony w „Nautologii” Nr 3-4/1999.

14. Czy znasz może numer в/ч п.п. 150.абато w Brzegu ?. Jak prawidłowo na j. polski przetłumaczyć skrót абато ?. A może абато i oбато - to są nazwy zamienne ?.

15. W „Rzeczpospolitej” Nr 111 z 14 maja 1997r. przedstawiona była mapka „ Zagospodarowanie nieruchomości zwolnionych przez Federację Rosyjską”. Wśród tych nieruchomości wymienia się m. in. Czarnowo k. Stargardu Szczecińskiego, Oleśnicę, Białą Podlaską, Resko - czy coś wiesz na ten temat ?.

16. Mam problem ze skrótami: KЕЧ, хп, СЧ

Pozdrawiam.
K. P.

Cześć Krzysztof!

Ad. 1. Jestem na etapie weryfikacji tych informacji. Rzeczywiście, z tego postu wynika, że jednostki były samodzielne. Możliwe, że "uproszczoną" numerację (1, 2, 3) stosowano tylko "wewnątrz" brygady. Z drugiej strony, skąd tam jednostka Gwardii? Brygadę sformowano w 1985 r. w Polsce. W działaniach bojowych nie uczestniczyła. Tytuł jednostka mogła jedynie dziedziczyć. Jeśli tak, to dlaczego do dziedziczenia wybrano dywizjon artylerii, a nie któryś z batalionów desantowo-szturmowych? Innym faktem przemawiającym za tym, że nie było w niej samodzielnych jednostek jest to, iż służący w niej żołnierze operuję jednym jedynym numerem JW P. P. - 54009. Czyżby wszyscy byli pisarzami w dowództwie? Wątpię. Póki co jesteśmy na etapie czystych spekulacji. Postaram się uściślić jak było, mam kontakt z Radzieckimi z tej brygady. Mogę jeszcze dodać kilka faktów. Wiosną 1990 r. zmieniła się podległość i nazwa jednostki - została przeformowana w 83 brygadę powietrzno-desantową i zaczęła podlegać Dowodzącemu Wojskami Powietrzno-Desantowymi (dotąd była w podległości Dowodzącego Północną Grupą Wojsk). W okresie koniec maja-czerwiec 1990 r. została wycofana z Polski pod Ussurijsk, do miejscowości Baranowskij. Isnieje tam do dziś.

Ad. 2. Tylko nie "Polowa", a "Ruchoma". Zresztą taką nazwę zamieściłem tu na forum, w temacie 4 (37) Armia Lotnicza, wymieniając skład bojowy 4 Armii...

Ad. 3. Szkoła kucharzy.

Ad. 4. Jeśli ta jednostka stacjonowała w Świdnicy, to wątpię, aby była wspomnianą Polikliniką. Z reguły szpitali się nie przenosi, gdyż wymagają one specjalnie wyposażonych do tego budynków - wyobraź sobie sytuację, w której ów szpital zainstalował się w Legnicy w 1945 r., przez 40 lat był wyposażany i nagle miał być przeniesiony nie wiadomo dokąd w 1984 r. Według mnie Poliklinika znajdowała się w Lasku Złotoryjskim w Legnicy i nazywana była Szpitalem grupowym. Mam wrażenie, graniczące z pewnością, iż в/ч п.п. 04181 była jakąś z jednostek obsługujących Dowództwo PGW i "wędrowała" razem z dowództwem.

Ad. 5. Na temat poziomu merytorycznego tej "pracy" nie będę się wypowiadał. Rozumiesz zapewne, co mam na myśli:-))

Ad. 6. Ten numer podpowiedział Czesław Jakóbik, podał nawet dokładny adres jednostki w Wołgogradzie (współczesny). 82 MSD - to zmotoryzowana dywizja strzelecka, w skład której wchodzi 255 pułk Gwardii.

Ad. 7. W Trzemesznie (pisząc Trzemeszno Lubuskie mam na myśli obiekt w lesie na północ od Jez. Buszno) nie było żadnych innych jednostek, oprócz wspomnianej przeze mnie PRTB. W lesie znajdowało się wszystko, czego "głuchoniemi" i ich rodziny potrzebowali do życia. Opis tego obiektu, poza częścią dotyczącą samego opisu pozostałości po obiektach, a zamieszczony na stronie www.poradzieckie.kom.pl jest niezgodny z prawdą.

Ad. 8. Jest to prawdopodobne. Radzieccy nazywali tę jednostkę w żargonie "artbaza" - baza artyleryjska (w czasie wojny rzeczywiście istniały takie jednostki).

Ad. 10. Pułk raczej wykluczam. Też czytałem o stacjonowaniu tam kompanii ze składu 5 pułku pontonowo-mostowego z Wendrzyna (pewnie czytaliśmy ten sam post byłego żołnierza ZSW, służącego w Oławie). Skład, o którym piszesz (885) wymieniany jest u Lenskiego i nie wykluczam jego stacjonowania w Oławie. Problem mam jedynie z samodzielnym batalionem inżynieryjno-lotniskowym, który na przełomie dziesięcioleci 1970./1980. był w Oławie. Czyżby chodziło o 72 oiab dyslokowany później w Legnicy?

Ad. 11. Czy możesz ukazać cały kontekst skąd pochodzi ta rosyjska nazwa? Skrót wojenny jasno mówi, że był to podczas WWN 135 ruchomy polowy szpital chirurgiczny... Stąd moja uwaga i komentarz, że być może szpital.

Ad. 12. Jeśli в/ч п.п. 12222 to Ставка Войск Западного Направления - штаб, to chodzi tu o Dowództwo Zachodniego Teatru Działań Wojennych, a jeśli ЦентрАСУ, Вычислительный центр - to jakaś jednostka mająca coś wspólnego z obroną powietrzną lub stanowiskami dowodzenia - np. 19 pułk łączności lub 325 przeciwlotniczy pułk rakietowy lub któryś z jego pododdziałów (ЦентрАСУ - centrum zautomatyzowanego dowodzenia, Вычислительный центр - centrum obliczeniowe).

Ad. 13. Widzę, że udało Ci się przyporządkować ten numer do 24 Brygady... Rosyjska nazwa w nawiasie oznacza Świnoujski rejon służby obserwacji i łączności (coś w rodzaju grupy posterunków obserwacyjno-meldunkowych). Czy dysponujesz tym artykułem w wersji cyfrowej? Chciałbym się z nim zapoznać...

Ad. 14. Tego numeru (150) nie wymieniałeś w swoim zestawieniu roboczym... абато - to błąd, powinno być oбато - otdiel'nyj batal'on aerodromno-tiechniczeskogo obiespieczenija - samodzielny batalion zabezpieczenia lotniskowo-technicznego. W Brzegu stacjonowały 3 takie bataliony (podległe operacyjnie dowódcom 164 pułku Gwardii, 151 pułku i 55 pułku, później tylko jeden (podległy d-cy 871 pułku).

Ad. 15. Wiem jedynie o stacjonowaniu wojsk radzieckich w Oleśnicy, ale to było zaraz po wojnie. O reszcie nie słyszałem. Niemniej jednak mamy kolejny trop. W Resku czasem bywam, mogę rozpytać ludzi. Do Czarnowa mam jeszcze bliżej... I ponowne moje pytanie - czy dysponujesz tym artykułem?:-))

Ad. 16. Podaj kontekst w jakim zostały użyte. KЕЧ - to na 100% błędnie zapisana (po ukraińsku) nazwa КЭЧ - czyli oddziału kwaterunkowo-eksploatacyjnego - odpowiednik naszej WAK.

Pozdrawiam,
Radek

Cześć Radosław !

Dzięki za kolejne informacje i odpowiedzi na moje pytania.
Z treści poniższego postu - cyt.:
„ 83-я отдельная воздушно-десантная бригада
Сформирована 22 декабря 1986 года (или 1985 года) в городе Бялогард ПНР в составе Северной группы войск на базе одной из частей СГВ.
В 1990 году бригада включена в состав ВДВ.
В июле 1990 года бригада была переброшена из города Бялогард Польской Народной Республики в город Уссурийск Приморского края.
В декабре 1995 года – январе 1996 года бригада в соответствии с приказом министра обороны РФ №070 от 26.12.95 «О совершенствовании руководства войсками (силами)» была переподчинена командованию Краснознаменного Дальневосточного военного округа.
С 1 февраля 1996 года непосредственное руководство и управление бригадой осуществляет командующий войсками КДВО.
Годовой праздник – 29 ноября.
Девиз бригады: «Честь дороже жизни!».
В 1996 году батальоны бригады получили отдельные номера.
Военнослужащие бригады в составе сводных частей принимали участие в боевых действиях в Чечне.
В 2005 году два отдельных парашютно-десантных батальона бригады были переведены на контрактный способ комплектования.
В состав бригады входят:
635-й отдельный парашютно-десантный батальон (п. Барановский Уссурийского района Приморского края);
9-й отдельный гвардейский гаубичный артиллерийский ордена Красной Звезды дивизион.”

- można wywnioskować, że bataliony w/w brygady otrzymały samodzielne numery dopiero w 1996r.

Co do numeru 01092 – to informacja ta pochodzi z internetu:
http://forum.exler.ru/arc/index.php?s=0 ... 64&hl=1141
- cytat:
*СГВ (ПНР), в/ч 01092 (расформирована уже) отдельный орденов каких-то там Штетиннский батальон связи (войска те-же). Кабельные войска. По ВУС: специалист кабельных линий связи 1 кл. Старший линейный надсмотрщик. Дембель по приказу № 117 от 28.03.1989 г.

W Świnoujściu stacjonowało po II wojnie światowej - wiele jednostek PGW AR m. in.:
* в/ч п.п. 95193 Świnoujscie (береговая база овр - свинемюндская вмб)
Przy czym bazie tej w latach 40-tych podlegały m. in.
* в/ч п.п. 90249 Kołobrzeg (охрана рейдов в порту Кольберг)
* в/ч п.п. 90713 Szczecin (овр порта Штеттин)
* в/ч п.п. 95611 Świnoujście (47.флотская команда)

Artykuł Ryszarda Techmana „ Stacjonowanie Wojsk Radzieckich w Świnoujściu po II Wojnie Światowej „ zamieszczony w „Nautologii” Nr 3-4/1999 – nie wymienia jednak żadnego numeru в/ч п.п.. Jest jednak bardzo interesujący.
W przyszłym tygodniu postaram się zeskanować w/w artykuł jak i mapkę z
„ Rzeczpospolitej” i przekazać je Tobie.

Masz rację w Brzegu stacjonował 150.oбато (a nie 150.абато).
No i rzeczywiście w oryginale jest КЭЧ, a nie KЕЧ.
Inny skrót to - ОВК po СЧ (ОВК - областной военный комиссариат ?). Natomiast хп - to jakiś skrót.

Pozdrawiam.
K. P.

Cześć Krzysztof!

1. Brygadę sformowano pod koniec 1985 r. (wychodzi, że 22 grudnia), jej zalążek prawdopodobnie tworzyła część składu osobowego i sprzętu 126 sbr. Zrobiło się ciasno, wówczas na początku 1986 r. z Białogardu wycofano do Bornego Sulinowa 126 batalion 6 ZDS Gw. Do historii 83 brygady niejasności wprowadzają różni "znawcy" tematu na rosyjskich forach, odnosząc dane z późniejszych lat 1990. do sytuacji z lat 1980. Stąd tyle nieporozumień. Ile było zapewnień, że to nie była brygada, tylko batalion itp.itd. Masz rację, z postu wynika, że jednostki uzyskały samodzielność gospodarczą (swój numer JW, ale i tajny wg mnie też - dopiero w 1996 r.). Jestem prawie pewny, że jednostki podczas pobytu w Polsce nie były samodzielne i tajnych numerów nie miały (wszystkie oznaczane były jak JW P. P. - 54009-" " z dodaniem litery, jak dla niesamodzielnych gospodarczo pododdziałów). Ale jak już pisałem, ustalę jak było.

2. в/ч п.п. 01092 - czyli nie ma wątpliwości, nie żaden szpital, a jeden z batalionów łączności - na 99% można powiedzieć, że 137 sbł ze składu 134 SBŁ. Innych, z tego co wiem, w Legnicy nie było.

3. W Świnoujściu stacjonowało po II wojnie światowej - wiele jednostek PGW AR m. in.:
* в/ч п.п. 95193 Świnoujscie (береговая база овр - свинемюндская вмб) - nabrzeżna baza ochrony akwenu wodnego - świnoujska baza morska
Przy czym bazie tej w latach 40-tych podlegały m. in.
* в/ч п.п. 90249 Kołobrzeg (охрана рейдов в порту Кольберг) - ochrona red w porcie Kołobrzeg
* в/ч п.п. 90713 Szczecin (овр порта Штеттин) - ochrona akwenu wodnego portu Szczecin
Jak rozumieć nazwę "fłotskaja komanda" póki co nie wiem.

Dzięki za te numery. Poszukuję wszelkich informacji nt. jednostek Armii Radzieckiej i Marynarki Wojennej dyslokowanych po wojnie w Polsce. Myślę, że niedługo opublikuję moje zestawienie składu bojowego 4 AL na dzień zakończenia wojny. Zresztą, nawet jak nie ma numeru JW P. P. - najważniejsze są w ogóle informacje o jednostkach wojskowych. Numer z czasem się odnajdzie...

4. 150 obato - teraz "tylko" dopasować go do jednostki (pułku) i ustalić numer JW P. P.

Będę Ci bardzo wdzięczny, za wspomniane skany.

Pozdrawiam,
Radek