Wojska lotnicze, OPK i LMW w 1986 r.

Wojska lotnicze, OPK i LMW w 1986r.

Cześć!
Nie, pułki te były wyposażone w zestaw S-75M „Wołchow”. W rosyjskiej literaturze określa się, że pułk miał od trzech do pięciu dywizjonów. Nasz 65 paplot w czasie „P” miał tylko dwa dywizjony S-75M.
Zestaw S-75M został przyjęty do uzbrojenia 20 kwietnia 1961 r. W 1962 r. zestawy zaczęto wprowadzać do uzbrojenia wojsk lądowych ZSRR. Od 1965 r. do uzbrojenia wojsk lądowych zaczęto wprowadzać zestawy 2K11 „Krug” (przyjęty do uzbrojenia w dniu 26 października 1964 r.). Stopniowo zastąpiono zestawami 2K11 wszystkie zestawy S-75M pozostające w uzbrojeniu wojsk lądowych (wycofywane zestawy przekazywano wojskom OPK).
Innym zagadnieniem są zestawy S-125, które stanowiły wyposażenie jednostek lotniczych ZSRR. Do osłony poszczególnych lotnisk wykorzystywano pojedyncze dywizjony systemu S-125. W taki sposób osłaniano lotniska wojsk OPK bezpośrednio narażone na ataki lotnictwa nieprzyjaciela oraz lotniska lotnictwa operacyjnego działającego na korzyść wojsk lądowych.
Pozdrawiam
Witek

W takim razie nie wiem, co miałoby być inaczej od tego, co napisałem wyżej... Jeśli chodzi o daty, to nie ja je wymyśliłem, ale dostałem taką informację z pierwszej ręki. Przezbrojenie z S-75M na 2K11 miało miejsce w 1973 r. Mówimy o radzieckim pułku, nie o naszej późniejszej 61 Brygadzie...

Co do dywizjonów S-125 - nie znajdowały się one na uzbrojeniu wojsk lotniczych. Gdyby tak było, żołnierze służący w tych jednostkach nosiliby niebieskie pagony z emblematami artylerii i wojsk rakietowych, a tymaczasem mieli czarne pagony. Doskonale znam ich zadania w ramach 325 przeciwlotniczego pułku rakietowego z Legnicy.

Pozdrawiam,
Radek

Cześć!
Nie kwestionuję tego, co napisałeś. Moje „trochę nie tak” dotyczyło wyłącznie stosowania przez wojska lądowe systemów S-75M. Ponieważ te jednostki w okresie „P” pełniły dyżury bojowe w systemie OPK, mogło to sprawiać wrażenie, że osłaniają garnizony wojsk lądowych. Podobne dyżury bojowe, w latach 80-tych, pełniły nasze jednostki plot wojsk lądowych.
Daty podałem tylko dla wskazania, od kiedy rozpoczęto wprowadzanie poszczególnych systemów. Proces przezbrajania w system 2K11 trwał długo. Pierwsze wersje systemu miały szereg wad i nie były masowo produkowane. Dopiero zmodernizowany system 2K11M i 2K11M2 był produkowany w większych ilościach, ale to są właśnie lata 70-te.
Co do podległości dywizjonów osłaniających lotniska, to nie mogę tego dokładnie określić. Jednak należy zwrócić uwagę, jaki rodzaj lotnictwa stacjonował na poszczególnych lotniskach. Dywizjony te osłaniały lotniska zarówno lotnictwa myśliwskiego OPK (PWO), jaki i lotnictwa operacyjnego (WWS). Dywizjony te były przypisane do jednostek zabezpieczenia naziemnego i przemieszczały się wraz z nimi. Jest bardzo prawdopodobne, że podlegały one wojskom PWO i były wyłącznie przydzielone do innych rodzajów wojsk.
Rola, jaką pełniła Północna Grupa nie jest oczywista. Część jednostek stanowiła zabezpieczenie stanowiska dowodzenia Teatru Działań (grupy frontów) na środkowoeuropejskim kierunku strategicznym oraz stanowiska dowodzenia Floty Bałtyckiej. Inne jednostki stanowiły bazę do rozwinięcia odwodu dla wojsk stacjonujących w NRD. Również nie można wykluczyć, że część z tych wojsk miała stanowić wzmocnienie dla naszego frontu. Odwód PGW (armia) był związkiem operacyjnym pierwszego rzutu, dlatego w jego składzie występował pułk rakiet średniego zasięgu (w latach 60-tych klasyfikowane jako dalekiego zasięgu). Nasz front był związkiem drugiego rzutu, dlatego miał inne etaty – na szczeblu armii miał występować pułk rakiet małego zasięgu (określanego w podręcznikach z przełomu lat 60-tych i 70-tych symbolem K-1, czyli 2K12 „Kub”).
Pozdrawiam
Witek

Cześć!

Zgadzam się z większością Twoich uwag.

Na dzień dzisiejszy nie mogę potwierdzić składu bojowego jednostek OPL wojsk lądowych i OPL lotnisk. Sądzę, że oprócz 325 zrp z Legnicy (był tu na początku lat 1980.) i 140 zrbr (do 1973 r. N-ty zrp), stacjonowały w Polsce i inne jednostki. Bardzo interesująca jest ich podległość. Jak już zaznaczyłem podległość organizacyjną 325 pułku i batalionów radiotechnicznych pod WWS (4 AL) wykluczam, niemniej jednak jest niemal pewne, iż podlegały one 4 AL operacyjnie, w końcu działały na jej korzyść. Na korzyść wojsk lądowych działały dyslokowane w Polsce brygada rakietowa (wcześniej pułk), możliwe, że batalion(y) radiotechniczny(e), a także bataliony WRE. Co ciekawe, ów pułk OPL WLąd całym składem (3 do) stacjonował w Legnicy, dopiero w 1973 r. po rozwinięciu w brygadę, został rozśrodkowany.

Co do osłony lotnisk.
Wg moich danych w Kluczewie nie było dywizjonu S-125, był dywizjon techniczny. Nie ma pewności, że takie dywizjony stacjonowały na lotniskach Chojna i Kołobrzeg. Możliwe, że północna, myśliwska dywizja nie była osłaniana przez "Newy"...

Pozdrawiam,
Radek

Witam,
Schron SD na terenie 71 dr w Pobierowie jest unikatem militarnej architektury współczesnej w Polsce, wedle mojej wiedzy jedynym takim w jednostkach wyposażonych w zestaw Newa. Od typowych schronów z prefabrykatów różni go praktycznie wszystko. Ma strukturę monolityczną (żelbet), znacznie większą kubaturę (ok. 4600 m3), a przede wszystkim windę pozwalającą na ukrycie kolumny antenowej UNW. Trzeba jednak dodać, iż rozsuwany dach nad szybem windowym jest konstrukcją lekką, która nie stanowiłaby żadnego zabezpieczenia w sytuacji bezpośredniego weń trafienia środkami bojowymi, natomiast mogła się sprawdzać w warunkach pokoju jako zabezpieczenie przed wpływem czynników atmosferycznych, co było sporą bolączką służb technicznych, szczególnie w dywizjonach nadmorskich.

Pozdrawiam
WW

Witam,
Mam kilka pytań odnosnie 1 D OPK:
Zawsze spotykałem się z lokalizacją 72 do i 73 do w Oświęcimiu, gdzie jednostki te były rozlokowane przed połaczeniem je w bazę? Czy ktoś może to dokładniej określić lokację do szukania na Google?
Jaki jest prawdziwy numer JW 12 do, 1049 czy 2317, 16 do, 1514 czy 1516 i 74 do 2389 lub 4163?

Paweł

Cześć !

Zarówno 72 do jak i 73 do dyslokowane były rzeczywiście w kompleksie koszarowym w Oświęcimiu,
natomiast o obiektach technicznych tych dywizjonów była już mowa na tym forum.
* 16.do - prawidłowy numer JW 1514
* 74.do - obydwa numery prawidłowe

K. P.