Witam
Ustalenia protokołu z 1963r. wynikały w większości z zamierzeń 5-letniego planu rozwoju WP na l. 1961-1965 (był on też konsultowany ze Sztabem Generalnym AR). Pozostałe przedsięwzięcia wprowadzano do 2 - letnich i rocznych planów zamierzeń organizacyjnych będących uszczegółowieniem planu 5-letniego. Pełne dostosowanie do wymagań protokołu następowało zwykle w ciągu 3-4 lat (było to min. związane z realizacją dostaw nowego uzbrojenia, które często ze względów finansowych przesuwano na kolejne lata). W przypadku protokołu z 1963r. realizację zobowiązań rozłożono na l. 1963-1966.
Pozdrawiam
J. Kajetanowicz
DP LWP 1943-1963
#262Cześć Tomek !
Rzeczywiście przedobrzyłem z 12. DP z tym Rozkazem MON Nr 0080 /Org. z dnia 20.11.1952r.
Już go wykasowałem.
Pozdrawiam.
K. P.
Rzeczywiście przedobrzyłem z 12. DP z tym Rozkazem MON Nr 0080 /Org. z dnia 20.11.1952r.
Już go wykasowałem.
Pozdrawiam.
K. P.
DP LWP 1943-1963
#263Cześć!!!
Drobna korekta.
Dywizje Piechoty cz. II
11 DP
Na mocy Rozkazu Nr 040 z dnia 21 czerwca 1946r. w opuszczonych przez jednostki AR koszarach w Żarach przy ul. Szosa Żarska rozmieszczono (...).
Powinno być ulicy Żagańskiej.
Pozdrawiam
Grzegorz
Drobna korekta.
Dywizje Piechoty cz. II
11 DP
Na mocy Rozkazu Nr 040 z dnia 21 czerwca 1946r. w opuszczonych przez jednostki AR koszarach w Żarach przy ul. Szosa Żarska rozmieszczono (...).
Powinno być ulicy Żagańskiej.
Pozdrawiam
Grzegorz
DP LWP 1943-1963
#264Witam !
Krzysztofie, analizując zmiany w Twoich DP z zasobów doszedłem do wniosku, że chyba dotarłeś do Rozkazu Naczelnego Dowódcy WP Nr 053/Org. z dnia 30. 03. 1946r. (zmiana kolorów zapisu i nowe nieznane mi numery JW i jednostki - bardzo ciekawe!). Widzę również zmianę sposobu zapisu numeracji Dywizji.Widzę również uzupełnioną 17.DP w Pocztach polowych.
Dotarłeś?
Pozdrawiam Tomek
Krzysztofie, analizując zmiany w Twoich DP z zasobów doszedłem do wniosku, że chyba dotarłeś do Rozkazu Naczelnego Dowódcy WP Nr 053/Org. z dnia 30. 03. 1946r. (zmiana kolorów zapisu i nowe nieznane mi numery JW i jednostki - bardzo ciekawe!). Widzę również zmianę sposobu zapisu numeracji Dywizji.Widzę również uzupełnioną 17.DP w Pocztach polowych.
Dotarłeś?
Pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek
DP LWP 1943-1963
#265Cześć Tomek !
To prawda, że nie stoję w miejscu i od czasu do czasu uzupełniam swoją wiedzę.
Rozkaz Naczelnego Dowódcy WP Nr 053/Org. z dnia 30. 03. 1946r. - jest zapewne jednym z ciekawszych. Zawiera wykaz 495 nowych czterocyfrowych numerów JW.
Ale na przestrzeni roku 1946 takich rozkazów o nadaniu nowych numerów było kilka.
Mnie też bardzo cieszy, że w końcu znalazłem numery poczt polowych 17. DP.
A znając te i inne numery poczt polowych mogłem lepiej prześledzić zmiany organizacyjne zachodzące w WP. Przy "identyfikacji" danej jednostki te numery bardzo się przydają.
Tych znaków zapytania w numerach poczt polowych trochę mi ubyło, ale sporo jest jeszcze do ustalenia. Dzisiaj podmieniłem po raz kolejny plik z DP - część I (dodałem coś tam do 4. DP, a być może i do innych). No i przymierzam się do aktualizacji części II. Dawno tam nie zaglądałem.
Pozdrawiam.
K. P.
To prawda, że nie stoję w miejscu i od czasu do czasu uzupełniam swoją wiedzę.
Rozkaz Naczelnego Dowódcy WP Nr 053/Org. z dnia 30. 03. 1946r. - jest zapewne jednym z ciekawszych. Zawiera wykaz 495 nowych czterocyfrowych numerów JW.
Ale na przestrzeni roku 1946 takich rozkazów o nadaniu nowych numerów było kilka.
Mnie też bardzo cieszy, że w końcu znalazłem numery poczt polowych 17. DP.
A znając te i inne numery poczt polowych mogłem lepiej prześledzić zmiany organizacyjne zachodzące w WP. Przy "identyfikacji" danej jednostki te numery bardzo się przydają.
Tych znaków zapytania w numerach poczt polowych trochę mi ubyło, ale sporo jest jeszcze do ustalenia. Dzisiaj podmieniłem po raz kolejny plik z DP - część I (dodałem coś tam do 4. DP, a być może i do innych). No i przymierzam się do aktualizacji części II. Dawno tam nie zaglądałem.
Pozdrawiam.
K. P.
DP LWP 1943-1963
#266Witam !
Krzysztofie, w 4. DP najbardziej rzuca się w oczy 21.kł. Czyli wychodzi na to, że nie było bł.(choć być powinien).
I jeszcze jedno: w 3. DP
# Zarządzenie Szefa Sztabu Generalnego WP Nr 071/Org. z dnia 30.06.1958r.
Dokonano zmiany numerów JW
* 45. Pułk Piechoty - JW 3576 Siedlce, zmiana numeru na JW 2425 (powinno być 2455)
Pozdrawiam Tomek
Krzysztofie, w 4. DP najbardziej rzuca się w oczy 21.kł. Czyli wychodzi na to, że nie było bł.(choć być powinien).
I jeszcze jedno: w 3. DP
# Zarządzenie Szefa Sztabu Generalnego WP Nr 071/Org. z dnia 30.06.1958r.
Dokonano zmiany numerów JW
* 45. Pułk Piechoty - JW 3576 Siedlce, zmiana numeru na JW 2425 (powinno być 2455)
Pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek
DP LWP 1943-1963
#267Cześć Tomek !
Dzisiaj poprawiałem pliki Dywizji Piechoty i Poczt Polowych.
Po ich wysłaaniu zauważyłem, że tam gdzie powinny być Dywizje Piechoty po 1945 cz I - są poczty polowe.
W związku z tym mam prosbę. Jeżeli sobie skopiowałeś na dysk ten plik to proszę wyślij mi go mailem.
To co zamieściłem w zasobach jest po prostu inną wersją tego co ja mam.
Właśnie dzisiaj poprawiałem 4. DP.
4. bł był w strukturach 4. DP. To właśnie dzisiaj poprawiałem.
Dzięki za korektę do 3. DP.
Pozdrawiam.
K. P.
DP LWP 1943-1963
#268Cześć !
Dzięki za przesłany plik.
Chyba drugi raz tego samego bym nie robił.
Dzisiaj naniosłem trochę zmian, m. in. dot. 4. DP, polowych kas i das/dappanc.
Podmieniłem tez pliki z pocztami polowymi , gdzie tez naniosłem trochę zmian .
Pozdrawiam.
K. P.
Dzięki za przesłany plik.
Chyba drugi raz tego samego bym nie robił.
Dzisiaj naniosłem trochę zmian, m. in. dot. 4. DP, polowych kas i das/dappanc.
Podmieniłem tez pliki z pocztami polowymi , gdzie tez naniosłem trochę zmian .
Pozdrawiam.
K. P.
DP LWP 1943-1963
#269Witam !
Jeszcze drobna informacja dotycząca 6. PP i jego dyslokacji po powrocie z Niemiec.
Na stały garnizon w okresie pełnienia służby granicznej wyznaczono m. Nysa. Po przybyciu do zniszczonego miasta stwierdzono, iż nie ma możliwości zakwaterowania jednostki. 6. PP przeniósł się więc do m. Nowy Świętów (Deutsch Wette), w połowie drogi między Nysą a Głuchołazami. Do tej ostatniej miejscowości dowództwo 6. Pułku przeniosło się dopiero w sierpniu.
Źródło:J. Margulies "W szóstym pułku" Warszawa 1958
Pozdrawiam Tomek
Jeszcze drobna informacja dotycząca 6. PP i jego dyslokacji po powrocie z Niemiec.
Na stały garnizon w okresie pełnienia służby granicznej wyznaczono m. Nysa. Po przybyciu do zniszczonego miasta stwierdzono, iż nie ma możliwości zakwaterowania jednostki. 6. PP przeniósł się więc do m. Nowy Świętów (Deutsch Wette), w połowie drogi między Nysą a Głuchołazami. Do tej ostatniej miejscowości dowództwo 6. Pułku przeniosło się dopiero w sierpniu.
Źródło:J. Margulies "W szóstym pułku" Warszawa 1958
Pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek
DP LWP 1943-1963
#270Witam !
Dzięki za ciekawy epizod z historii 2. DP.
Trochę informacji o dowództwie tej dywizji (i dowództwie 1. DP) mozna znaleźć pod adresem:
http://www.caw.wp.mil.pl/biuletyn/index_biul.htm
Z treści tam zawrtych wynka m. in. , że dowództwo 2. DP stacjonowało w Kielcach do dnia 17.07.1950r.
Nie wiem natomiast nic by dowództwo 1. DP stacjonowało kiedykolwiek w Wesołej.
Pozdrawiam.
K. P.
Dzięki za ciekawy epizod z historii 2. DP.
Trochę informacji o dowództwie tej dywizji (i dowództwie 1. DP) mozna znaleźć pod adresem:
http://www.caw.wp.mil.pl/biuletyn/index_biul.htm
Z treści tam zawrtych wynka m. in. , że dowództwo 2. DP stacjonowało w Kielcach do dnia 17.07.1950r.
Nie wiem natomiast nic by dowództwo 1. DP stacjonowało kiedykolwiek w Wesołej.
Pozdrawiam.
K. P.