Garnizon Koszalin

Garnizon Koszalin

Witaj, Tomku
Informację o nn JW 4058 odnotowałem tylko z posiadanego starego dokumentu, dotąd nie wczytałem się w zestawienie Krzysztofa przez chroniczny brak czasu. Dzięki za zwrócenie uwagi. Przeczytam dokładnie jeszcze dziś zestawienie Krzysztofa - który zawsze nas rewelacjami zaskakiwał, może jeszcze coś ciekawego tam znajdę.
Oddział Zabezpieczenia ZJZ - MON na przestrzeni był dyslokowany w kilku miejscach w Warszawie, podałem tylko miejsce postoju dowództwa jednostki z dnia, na który sporządzone zostało moje własne zestawienie jednostek.
Pozdrawiam
Bogusław
Pozdrawiam, Bogusław

Garnizon Koszalin

Dowódcy 13 kłącz - 28 kłącz - 28 błącz - 13 błącz - 8 bdow:

- ppor. Antoni Okółł 1944
- kpt. Teodor Zajcew 1944-1945
- por./kpt./mjr Antoni Okółł 1945-1954
- kpt. Stanisław Śledź 1954-1959
- mjr/ppłk Feliks Taniewski 1959-1966
- mjr/ppłk Mieczysław Róg 1966-1975
- ppłk Eugeniusz Kulesza 1975-1976
- mjr Józef Wasiak 1976-1979
- ppłk Kazimierz Gmerek 1979-
- ppłk Zdzisław Grzanowicz
- mjr Jacek Sokołowski
Pozdrawiam, Bogusław

Garnizon Koszalin

Witam !
Bogusławie, trzy drobne uwagi do Twojego spisu:
1. w 1944 roku Antoni Okółł miał stopień chorążego i etatową funkcję z-cy d-cy 13.kł d/s liniowych. Być może pełnił czpo dowódcy do momentu przybycia kpt. Zajcewa?
2. według St. Rzepskiego "8. Dywizja Piechoty" kpt. Zajcew miał na imię Aleksander i był synem Teodora.
(str.386)
3. po ppor A. Okólle (w 1945r) dowódcą 13 kompanii został por. Anatol Arsenowicz s. Dawida, były frontowy dowódca kł 34. Pułku Piechoty. Niestety dokładnej daty nie znam.

pozdrawiam przedurlopowo
Tomek
Pozdrawiam Tomek

Garnizon Koszalin

Dzięki za uzupełnienia, Tomku.

Zestawiając spis - oparłem się na udostępnionych mi kserokopiach kronik jednostki. Fakt, że zapisy w kronice bywają niezbyt precyzyjne i czasami wydaje mi się, że one się wykluczają.
W tekście kroniki przewija się nazwisko podane przez Ciebie - por. Arsenowicz, lecz ja odniosłem wrażenie (pewnie mylne) iż był on zastępcą dowódcy. Natomiast później w okresie powojennym dowódcą był niewątpliwie frontowy oficer kompanii A. Okółł; odszedł z jednostki do rezerwy w podanym przeze mnie roku w stopniu majora.
Kiedy Forum będzie już działało na nowych zasadach i z większymi możliwościami - wstawię tutaj bardzo ciekawą galerię zdjęć dowódców jednostki.

Pozdrawiam
Bogusław
Pozdrawiam, Bogusław

Re: Garnizon Koszalin

Informuję, iż wprowadziłem kilka uzupełnień do wykazu jednostek stacjonujących w Garnizonie Koszalin (głównie jednostki logistyczne - vide post pierwszy w tym temacie) stosownie do zmian wniesionych wcześniej w artykule o tytule jw. - zamieszczonym w Wikipedii.
Dopisałem niżej wymienione jednostki i instytucje wojskowe:

- 119 Okręgowy Skład Materiałów Budowlanych Okręgu Wojskowego Pomorze, w październiku 1946 r. przeniesiony do Bydgoszczy;
- Okręgowy Skład Łączności nr 77 Okręgu Wojskowego Pomorze;
- 2 Okręgowa Składnica Materiałów Pędnych i Smarów Okręgu Wojskowego Pomorze, w październiku 1946 r. przeniesiona do Słupska;
- Okręgowy Skład Mundurowo-Taborowy Nr 2 Okręgu Wojskowego Pomorze, utworzony we wrześniu 1945 r., w październiku 1946 r. przeniesiony do Torunia;
- 56 Okręgowy Warsztat Taborowo-Gospodarczy Okręgu Wojskowego Pomorze (stacjonował w Koszalinie do października 1946 r.);
- Okręgowy Punkt Spędu Bydła Rzeźnego, rozformowany w końcu 1946 r.;
- okręgowy batalion samochodowy nr 13 Okręgu Wojskowego Pomorze, utworzony w kwietniu 1946 r. na bazie samodzielnej kompanii samochodowej, w październiku 1946 r. przeniesiony do Bydgoszczy;
- Komenda Miasta Koszalin, utworzona w lipcu 1946 r., rozformowana w listopadzie 1946 r.
Pozdrawiam, Bogusław

Witam Bogusławie!
1) Czy nazwa 2. Okręgowa Składnica MPS OW Pomorze jest na 100% pewna? Czy nie chodzi czasem o JW 1327 - Okręgowy Skład Materiałów Pędnych Nr 2 (ex 79.Okręgowy Skład Materiałów Pędnych)? Mam wrażenie, że gdzieś na forum już padała i nazwa i numer JW tej jednostki powiązane z Koszalinem.
2) Okręgowy Skład Mundurowo-Taborowy Nr 2 masz już wcześniej w zestawieniu pod JW 3738 😁
3) czy wiesz na bazie której kompanii samochodowej sformowano okręgowy batalion samochodowy Nr 13? Czy "23"?
Pozdrawiam Tomek

Witaj, Tomku

Informacje wprowadziłem niezwłocznie po zebraniu danych od weteranów na zebraniu koła ZBŻZ – i nie zauważyłem, iż Okręgowy Skład Mundurowo-Taborowy Nr 2 miałem już wcześniej w wykazie struktur z numerami JW.
Co do składnicy MPS – przed chwilą uzyskałem potwierdzenie telefoniczne, że w Koszalinie składnica miała taką nazwę (jest tak napisane na dokumencie w posiadaniu pytanego oficera).
Okręgowy batalion samochodowy sformowano na bazie 13-tej kompanii samochodowej.

Mam jeszcze wątpliwości co do stacjonowania w Koszalinie 30 Berlińskiego dac. Wśród pytanych rezerwistów były różne opinie. Może tutaj uda się nam tę kwestię rozstrzygnąć?

Dzięki za dodatkowe informacje.
Pozdrawiam, Bogusław

Bogusławie, dzięki za odpowiedź.Ale dalej mam wątpliwości czy nie chodzi o tę samą jednostkę. Może Koledzy pomogą?
I jeszcze dwie sprawy:
1) Czy 13 kompania samochodowa przed przeformowaniem stacjonowała w Koszalinie?( w spisie jej nie ma) Czy dopiero po przeformowaniu na batalion została dyslokowana?
2) Jeszcze sprawa Okręgowej Składnicy Sanitarnej. Z tego co się orientuję, w POW sformowano tylko jedną taką jednostkę (na przełomie września i października 1945 roku) pod nazwą 100.Okręgowy Skład Sanitarny, następnie przeformowany (jak wszystkie tego typu jednostki) w Okręgowy Skład Sanitarny Nr 2. Jednostka ta występuje w spisie jednostek formowanych przez Dowództwo POW w 1945r, które zamieszczono w książce "POW 1945-1987 zarys dziejów" pod redakcją A. Karnowskiego (str 17), niestety bez lokalizacji .
Pozdrawiam Tomek