Platformy desantowe w WP

Platformy desantowe w WP

H. M. Królikowski w książce "6 Pomorska Dywizja Powietrzno-Desantowa" podaje informacje o sprzęcie używanym przez tę formację, m.in. o platformach spadochronowych, które określa "P-7 (PRSM-915)".

Poszukuję danych tej platformy, zwłaszcza gabarytowych.
Byłbym także wdzięczny za potwierdzenie, czy istotnie platforma P-7 jest tożsama z PRSM-915 (bez wątpienie te ostatnie służyły do desantowania wozów BMD, a sam skrót znaczy, jeśli się nie mylę parasziutno-rieaktiwnaja sistiema; my BMD nie mieliśmy, więc i platformy - jak podejrzewam nie były wyposażone w sprzęt rakietowy).
I jeszcze jedno: czy te (używane u nas) platformy pozwalały na zrzut sprzętu jedynie z An-12, czy także z An-26?

Z góry dziękuję za wszelkie informacje w tej sprawie

P. T. Sz.

Platformy desantowe w WP

W wojskach desantowych ZSRR wykorzystywano następujące platformy desantowe:
PP-127-3500 (2700 – 5000 kg) – przeznaczona dla samolotów An-8 i An-12,
PP-128-5000 (4500 – 8500 kg) – przeznaczona dla samolotów An-8 i An-12,
P-7 (3700 – 9500 kg) – przeznaczona dla samolotów An-12B, An-22, Ił-76,
P-16 (do 21000 kg) – przeznaczona dla samolotów An-12B, An-22, Ił-76.
Platformy P-7 wykorzystują systemy spadochronowe MKS-5-128R lub MKS-5-128M.
Samoloty An-26 nie są przystosowane do desantowania platform tego typu.
PRSM-915 jest bezplatformowym systemem spadochronowo-rakietowym przeznaczonym do desantowania wozów BMD-1, istnieją również systemy PRSM-916 (wozy BMD-2) i PRSM-925 (wozy rodziny BTR-D).

Producentem platform desantowych jest "Московский конструкторско-производственный комплекс "Универсал", ФГУП.

Na stronie http://www.onlinedisk.ru/file/488956/ zamieściłem podręcznik z opisem platformy P-7 i systemu spadochronowego MKS-5-128M (język rosyjski). Książka pochodzi ze strony http://desantura.ru/, niestety obecnie już jej tam nie ma.

Pozdrawiam
Witek

Platformy desantowe w WP

Dziękuję za odpowiedź, a zwłaszcza za pdf. Znalazłem tam wszelkie informacje, jakich szukałem.

Pozdrawiam,
Piotr

Re: Platformy desantowe w WP

Piszę pracę inżynierską związaną z PRSM i troszkę "liznąłem" tego tematu. To powinno pomóc:
"Отличительной особенностью ПРСМ-915, по сравнению с МКС-5-128Р с парашютной платформой П-7, является следующее: вместо пяти блоков основных парашютов в МКС-5-128Р, каждый из которых имеет площадь 760 м2, в ПРСМ-915 применен только один основной парашют площадью 540 м2; вместо парашютной платформы с амортизатором применен реактивный двигатель-тормозитель." - cytat z: М. Барятинский, Боевые Машиы Десанта, Moskwa 2006.
Moim zdaniem P-7 nie ma nic wspólnego z PRSM, w których stosowano jedynie dwie szyny do łatwiejszego wprowadzane BMD do samolotu.

A jeśli chodzi o samoloty to gdzieś online spotkałem się z informacją, że stosowano: An-12, An-22, Ił-76, An-124 (oraz podwieszano pod śmigłowcami Mi-6, Mi-26), ale akurat za to sobie ręki nie dam uciąć.

Gdyby ktoś chciał dotknąć platformy, to informuję, iżobecnie w Muzeum lotnictwa Polskiego jest wystawa Poświęcona "czerwonym beretom". Są dwie załadowane kompletne platformy. Gdyby komuś było daleko, mam zdjecia.

Pozwolicie Panowie , dodać swoje "3-grosze". Może to troszkę OT, ale:
Będąc w 1974 roku w 6 Szkolnym Batalionie Szturmowym, 6PDPD JW2189 /Niepołomice/, z dokumentów wynika że, byłem d-cą plutonu, czego sobie nie "kojarzę", bo jako "kursanci", nie nosiliśmy "pagonów", ale "ad rem":
Demonstrowano nam, działanie takiej "platformy", widok był imponujący, silniki hamujące zadziałały prawidłowo. Zrzut dotyczył nie sprzętu, tylko zaopatrzenia.
Wybaczcie, to już prawie 40-lat
Pozdrawiam.
PS. Może wniosę coś nowego!
GW